Αράχνες στο σπίτι καταπολέμηση..όλα όσα πρέπει να ξέρεις !
Οι αράχνες σπιτιού αποτελούν ένα από τα πιο κοινά εντομολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Εμφανίζονται σε εσωτερικούς χώρους όλο τον χρόνο , ενώ την άνοιξη και το καλοκαίρι κάνουν στην κυριολεξία ”πάρτυ” στα μπαλκόνια και στα παράθυρα των σπιτιών !
Ενώ τα περισσότερα είδη αράχνης είναι εντελώς ακίνδυνα (και μάλιστα είναι και αρκετά ωφέλιμα καθώς βοηθούν στην αντιμετώπιση άλλων εντόμων όπως τα κουνούπια , οι μύγες κ.α) , η παρουσία τους μπορεί να γίνει αρκετά ενοχλητική , καθώς γεμίζουν τον χώρο με τους ιστούς τους.
Αν και οι περισσότεροι πιστεύουν ότι δεν είναι εύκολο να απαλλαγούν από τις αράχνες , αυτό δεν ισχύει. Η αντιμετώπιση των αραχνών δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη ,απλά χρειάζεται ψεκάζεις με τα σωστά σκευάσματα κάθε μερικές εβδομάδες.
Σε αυτό το άρθρο θα μάθεις τι ακριβώς είναι οι αράχνες , γιατί έρχονται στο σπίτι σου και πως θα τις καταπολεμήσεις αποτελεσματικά !
Αράχνες σπιτιού
Η αράχνη σπιτιού ανήκει στα Αρθρόποδα και δεν είναι έντομο, καθώς έχει οκτώ πόδια και το σώμα της χωρίζεται σε κεφαλοθώρακα και κοιλιά.
Οι αράχνες δεν έχουν φτερά. Πολλές αράχνες πλέκουν ιστό, όπου παγιδεύουν έντομα, τα οποία αποτελούν την κύρια τροφή τους. Λίγα είδη είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο, όπως η ταραντούλα, της οποίας το δάγκωμα πονάει αρκετά, η μαύρη χήρα, το δηλητήριο της οποίας προκαλεί παράλυση των νεύρων ή ακόμα και τον θάνατο, η μεσογειακή καφέ αράχνη “ερημίτης” κ.α
Οι αράχνες, όντας σαρκοφάγες, τρέφονται κυρίως με έντομα, με άλλες αράχνες, με σαρανταποδαρούσες, καθώς και άλλα μυριάποδα. Παρόλ’ αυτά, λίγα είδη είναι εξειδικευμένα αρπακτικά. Μερικές κυνηγούν πλησιάζοντας τη λεία που συναντούν τυχαία. Άλλες χρησιμοποιούν νήματα για να συλλάβουν το θύμα τους.
Γιατί έχω πολλές αράχνες στο σπίτι ;
Όπως είπαμε και προηγουμένως οι αράχνες τρέφονται κυρίως με άλλα έντομα και ο κυριότερος λόγος για τον οποίο έρχονται στο σπίτι σου είναι για την αναζήτηση τροφής (για να τραφούν με έντομα όπως κουνούπια , μύγες , σκνίπες κ.α). Άλλος ένας βασικός λόγος είναι η εύρευση ασφαλούς και προστατευμένου μέρους για να χτίσουν τους ιστούς τους ναι να γεννήσουν ανενόχλητες τα αυγά τους.
Αράχνες στο σπίτι καταπολέμηση – Αράχνες αντιμετώπιση
Πάμε να δούμε τώρα πως μπορείς να καταπολεμήσεις τις αράχνες στο σπίτι εύκολα και αποτελεσματικά…
Μπλόκαρε την είσοδό τους στο σπίτι
Το κυριότερο προληπτικό μέτρο για την αντιμετώπιση των αραχνών , αλλά και άλλων εντόμων στο σπίτι είναι η αποτροπή τους από το να εισέλθουν στον χώρο. Για αυτό καλό είναι σφραγίσεις όλα τα πιθανά σημεία εισόδου , όπως είναι ρωγμές στους τοίχους , σωληνώσεις και κυρίως πόρτες και παράθυρα με σίτες.
Κράτησε το σπίτι καθαρό
Η παρουσία των αραχνών ευνοείται από ακατάστατο περιβάλλον. Προσπάθησε να σκουπίζεις , να ξεσκονίζεις και να καθαρίζεις τακτικά το σπίτι και το μπαλκόνι σου , καθώς πολλά νεκρά έντομα είναι πιθανόν να προσελκύσουν τις αράχνες!
Μείωσε τον εξωτερικό φωτισμό
Ο έντονος φωτισμός στο μπαλκόνι και στον κήπο προσελκύει πολλά έντομα , όπως κουνούπια , σκνίπες , μύγες κ.α και αυτά με την σειρά τους προσελκύουν αράχνες. Προσπάθησε να μειώσεις τον φωτισμό (χρησιμοποιόντας λάμπες με κίτρινο φως οι οποίες δεν είναι ελκυστικές στα έντομα) και μην ξεχνάς τα φώτα ανοιχτά τις νυχτερινές ώρες όταν δεν βρίσκεσαι στο μπαλκόνι ή στον κήπο.
Ψέκασε με ειδικά εντομοκτόνα για αράχνες και άλλα έντομα
Ο καλύτερος τρόπος για να καταπολεμήσεις τις αράχνες στο σπίτι και στο μπαλκόνι σου είναι χωρίς αμφιβολία το τακτικό ράντισμα με εγκεκριμένα βιοκτόνα.
Υπάρχουν πολλά βιοκτόνα στην αγορά τα οποία καταπολεμούν τις αράχνες. Κάποια είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά , ενώ κάποια άλλα όχι και τόσο.
Σε αυτό το άρθρο θα αναφέρουμε 4 σκευάσματα τα οποία είναι 100% αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της αράχνης!
Το πρώτο σκεύασμα είναι το Draker RTU της εταιρείας Gemma. To συγκεκριμένο σκεύασμα είναι ένα ετοιμόχρηστο σπρει για αράχνες , το οποίο όμως εκτός από τις αράχνες καταπολεμάει και το 99% των εντόμων υγειονομικής σημασίας , όπως κουνούπια , σκνίπες , μύγες , σαρανταποδαρούσες , ψύλλους και πολλά ακόμα.
Έτσι όχι μόνο θα καταπολεμήσεις τις αράχνες , αλλά και όλα τα άλλα έντομα τα οποία θα προσελκύσουν τις αράχνες στο σπίτι σου!
Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ψεκάζεις μία φορά τον μήνα τα σημεία του σπιτιού στα οποία συχνάζουν οι αράχνες (γωνίες στο ταβάνι , πόρτες , παράθυρα , πίσω από έπιπλα , πάνω στα ντουλάπια , στα κουρτινόξυλα κ.α και κάθε δύο εβδομάδες το μπαλκόνι σου.
Το μεγάλο πλεονέκτημά του είναι ότι έχει μεγάλη υπολειμματική διάρκεια και δεν χρειάζεται να ψεκάζεις συνέχεια!
Επίσης το Draker υπάρχει και σε συμπυκνωμένη μορφή σε συσκευασία για 5 λίτρα νερό (Draker 10.2 cs 50ml) , αλλά και για 30 λίτρα νερό (Draker 10.2 300ml), σε περίπτωση που ο χώρος σου είναι μεγάλος.
Το Draker είναι το πιο αποτελεσματικό φάρμακο για αράχνες αυτή τη στιγμή κατά τη γνώμη μας !
Άλλο ένα εξαιρετικό απωθητικό για αράχνες είναι το Dodol Microemulsion . To Dobol όπως και το Draker έχει μεγάλη υπολειμματική διάρκεια , λόγω των τριών δραστικών ουσιών που περιέχει και προσφέρει άριστη προστασία από τις αράχνες , αλλά και από πολλά άλλα έντομα.
Αν όμως δε θέλεις να ψεκάσεις το σπίτι σου με χημικά εντομοκτόνα (σε διαβεβαιώνουμε όμως ότι έιναι απόλυτα ασφαλή) , τότε πρέπει να ξέρεις ότι υπάρχει πλέον και ένα βιολογικό φάρμακο για αράχνες σε μορφή σπρέι από φυσικό πύρεθρο , το οποίο είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό τόσο στην αντιμετώπιση της αράχνης όσο και σε άλλων εντόμων όπως κουνούπια , σκνίπες , βρωμούσες , σαρανταποδαρούσες κ.α.
Το μοναδικό του μειονέκτημα σε σχέση με τα προηγούμενα εντομοκτόνα που αναφέραμε ότι πρέπει να το ψεκάζεις συχνότερα για να είναι αποτελεσματικό (κάθε 10 ημέρες περίπου σε εσωτερικούς χώρους και κάθε 5 ημέρες σε εξωτερικούς).
Όποιο από τα παραπάνω σκεύασμα και να επιλέξεις να είσαι σίγουρος/η ότι θα απαλλαγείς από τις αράχνες γρήγορα και αποτελεσματικά !
Οι Γεωπόνοι του myAGROmarket.gr
Καλημέρα , φυσικά και μπορείτε. Και τα τρία σκευάσματα είναι κατάλληλα. Απλά σε περίπτωση που υπάρχουν καρποί έτοιμοι προς κατανάλωση πάνω στο δέντρο καλό είναι να μην ψεκαστούν.
Μπορώ να ψεκάζω και σε δέντρα που έχουν αράχνες;
Καλημέρα,
Μπορώ να ψεκάζω και σε δέντρα που βλέπω αράχνες με ιστούς;
(Μηλιά, αχλαδιά, ελιές;)