fbpx

Καλλιεργείστε στον κήπο σας σπανάκι εύκολα και απλά !

Σπανάκι καλλιέργεια

Καλλιεργείστε στον κήπο σας σπανάκι εύκολα και απλά !

Το σπανάκι (Spinacia oleracea , οικ. Chenopodiaceae) είναι ένα από τα πιο διάσημα και αγαπημένα φυλλώδη λαχανικά , καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Είναι ποώδες φυτό , με βιολογικό κύκλο 40-80 ημερών.Αντέχει σε χαμηλές θερμοκρασίες έως και -7° C. Από από τους 25° C και πάνω χάνει την εμπορική του αξία.

  • Ποικιλίες :

Yπάρχουν πολλές ποικιλίες και υβρίδια που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά , με κυρίαρχες τις πλατύφυλλες όπως το Acosta , το Virofly και το El forte.

  • Έδαφος :

To σπανάκι αναπτύσσεται άνετα σε πολλούς τύπους εδαφών , αλλά προτιμά τα αμμοπυλώδη εδάφη με καλή αποστράγγιση. Το άριστο ph για την καλλιέργεια είναι μεταξύ 6 και 7.Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η οργανική ουσία , συνεπώς προτείνεται συνήθως η προσθήκη στο έδαφος καλά χωνεμένης κοπριάς. Η ποσότητα ποικίλει , αλλά γενικά μία προσθήκη της τάξεως του 1 κιλού ανά τ.μ κρίνεται ικανοποιητική .

  • Σπορά :

Η σπορά μπορεί να γίνει από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Μάρτιο.Μία πολύ καλή ιδέα είναι η σπορά να γίνεται σταδιακά ανά 10-15 ημέρες , έτσι ώστε σταδιακή να είναι και η συγκομιδή !Το έδαφος πρέπει να είναι καλά σκαμμένο και ψιλοχωματισμένο ώστε να δεχτεί τον σπόρο. Το βάθος σποράς πρέπει να είναι 2-3 εκατοστά.Η ποσότητα σπόρου που απαιτείται για την κάλυψη ενός τ.μ είναι περίπου 1-2 gr.Ο σπόρος θα βλαστήσει σε 4-14 ημέρες ανάλογα με την θερμοκρασία του εδάφους.Οι αποστάσεις φύτευσης κυμαίνονται από 15 έως 40 εκ. μεταξύ των γραμμών και από 5 έως 10 εκ. επί της γραμμής.

ΤIP : Κατά τη σπορά φροντίστε να προσθέσετε στο χώμα μαζί με τον σπόρο , ”Γη Διατόμων” ή ”Ψειρόσκονη” γιατί ο σπόρος του σπανακιού προτιμάται ιδιαίτερα από διάφορους ανεπιθύμητους επισκέπτες (μυρμήγκια κ.α) !

  • Άρδευση:

Η συχνότητα και η ποσότητα του νερού που χρειάζεται το σπανάκι εξαρτάται από τον τύπο του εδάφους και τις καιρικές συνθήκες.Συνήθως πότισμα γίνεται κάθε 10-15 ημέρες το φθινόπωρο ή 4-8 ημέρες την άνοιξη.

  • Λίπανση : 

Το σπανάκι όπως και όλα τα φυτά έχει ανάγκες σε άζωτο , φώσφορο , κάλιο και ιχνοστοιχεία. Συγκεκριμένα πειράματα έχουν δείξει ότι το σπανάκι σε ολόκληρο τον καλλιεργητικό του κύκλο χρειάζεται περίπου 15kg Άζωτο , 3kg Φώσφορο , 20kg Κάλιο , 4kg Ασβέστιο και 4kg Μαγνήσιο.Η ποσότητα της λίπανσης εξαρτάται από την περιεκτικότητα των στοιχείων στο έδαφος , η οποία προκύπτει μετά από εδαφολογική ανάλυση , αλλά γενικά μία προσθήκη κατά τη σπορά ενός σύνθετου λιπάσματος τύπου 12-12-17 ή 7-3-12 σε ποσότητα μισό κιλό ανά 10 τ.μ κρίνεται ικανοποιητική.Κατά τη διάρκεια του καλλιεργητικού κύκλου πολύ αποτελεσματικές είναι και οι διαφυλλικές εφαρμογές με υγρά ή κρυσταλλικά σύνθετα λιπάσματα ανά 15-20 ημέρες , καθώς επίσης και με βιολογικά σκευάσματα αμινοξέων.

  • Φυτοπροστασία:                     

Έντομα: Το σπανάκι προσβάλεται από πολλά έντομα , όπως αφίδες , αλευρώδεις , θρίπες , κοφτοφτοσκούλικα , κρεμμυδοφάγους κ.α.

Μύκητες: Οι κυριότερες μυκητολογικές ασθένειες του σπανακιού είναι ο περονόσπορος , το ωίδιο , η σκληρωτινίαση , καθώς και κάποιες αδρομυκώσεις(μύκητες εδάφους).

Ζιζάνια: Κρίνεται απαραίτητο το επιμελές ξερίζωμα των ζιζανίων , καθώς λειτουργούν ανταγωνιστικά με την καλλιέργεια. Πολύ καλή ιδέα είναι η χρήση κάποιου είδους εδαφοκάλυψης , όπως άχυρο , ροκανίδια ή υφάσματος εδαφοκάλυψης. Θα σας γλιτώσουν από πολύ κόπο !

Καλό είναι η φυτοπροστασία , καθώς και η λίπανση της καλλιέργειας να γίνονται πάντα υπό την καθοδήγηση έμπειρου Γεωπόνου , καθώς είναι περίπλοκες διαδικασίες.

ΤΙP : Οι Γεωπόνοι μας είναι πάντα στη διάθεσή σας.Μπορείτε να τους στείλετε φωτογραφίες με τυχόν προβλήματα των φυτών σας , στο mail επικοινωνίας του eshop και να σας συμβουλεύσουν εντελώς δωρεάν!

  • Συγκομιδή:

Η συγκομιδή του σπανακιού γίνεται 40-80 ημέρες από την σπορά και συνήθως γίνεται σε ένα χέρι. Η απόδοση κυμαίνεται από 1 έως 3 τόνους ανά στρέμμα.

Εάν θέλεις περισσότερες πληροφορίες και συμβουλές για την καλλιέργεια του σπανακιού , επικοινώνησε με τους γεωπόνους του myAGROmarket για να σου δώσουν ΔΩΡΕΑΝ τις τεχνικές τους συμβουλές !