Άνηθος καλλιέργεια στον κήπο και σε γλάστρα!

Άνηθος καλλιέργεια

Ο άνηθος είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μυρωδικά της ελληνικής κουζίνας. Χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα για τη μοναδική μυρωδιά που δίνει στα φαγητά , αλλά και για τις θεραπευτικές του ιδιότητες.

Στην μαγειρική χρησιμοποιούνται τόσα τα φύλλα του , φρέσκα ή αποξηραμένα , όσο και οι σπόροι του. Οι σπόροι άνηθου έχουν γεύση που θυμίζει τον γλυκάνισο και το άρωμά τους είναι πιο έντονο σε σχέση με τα φύλλα.

Ο άνηθος είναι ένα μονοετές φυτό , το οποίο σε πλήρη ανάπτυξη φτάνει σε ύψος τα 60-80 εκ. Τα φύλλα του είναι λεπτά και μυτερά , ενώ η ρίζα του είναι πασσαλώδης.

άνηθος φυτό

Άνηθος καλλιέργεια

Μπορεί να καλλιεργηθεί τόσο στο έδαφος όσο και σε γλάστρα.

Άνηθος σπορά – Πότε σπέρνουμε άνηθο;

Ιδανικές θερμοκρασίες για την σωστή ανάπτυξη του άνηθου είναι από 18 έως 25οC. Είναι φυτό το οποίο προτιμά σχετικά δροσερό περιβάλλον. Μπορεί να αντέξει θερμοκρασίες από 0 έως 40οC.

Η σπορά του άνηθου στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας γίνεται από τα τέλη Φεβρουαρίου έως και τα μέσα Απριλίου. Σε περιοχές που δεν επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του χειμώνα όμως , η σπορά του μπορεί να γίνει και το Φθινόπωρο.

Οι σπόροι άνηθου μπορούν να φυτευτούν είτε απευθείας στο έδαφος , είτε σε γλαστράκια σποράς με ειδικό βιολογικό φυτόχωμα για σπόρους και στη συνέχεια να μεταφυτευτούν στο έδαφος όταν έχουν αναπτύξει 3-4 φύλλα.

άνηθος ελληνικός βιολογικοί σπόροι

Άνηθος καλλιέργεια

Πριν τη σπορά άνηθου κάνουμε καλή κατεργασία του εδάφους και ιδανικά προσθέτουμε στο χώμα compost , καθώς ο άνηθος είναι ένα από τα φυτά που χρειάζονται αρκετή οργανική ουσία για να αναπτυχθούν σωστά.

Σπέρνουμε τους σπόρους σε βάθος 0,5 έως 1 εκ. Αφήνουμε αποστάσεις 10-15 εκμεταξύ των φυτών και 20-30 εκ μεταξύ των γραμμών. Αν έχουμε κάνει σπορά απευθείας στο έδαφος είναι απαραίτητο όταν φυτρώσουν οι σπόροι να αραιώσουμε τα φυτά ώστε να είναι στις αποστάσεις που αναφέραμε.

Με αυτό τον τρόπο τα φυτά του άνηθου θα έχουν τον απαραίτητο χώρο που χρειάζονται ώστε να αναπτυχθούν σωστά , ενώ ταυτόχρονα θα έχουν και καλύτερες συνθήκες αερισμού.

Άνηθος σε γλάστρα

Όπως είπαμε και νωρίτερα , ο άνηθος μπορεί πολύ εύκολα να καλλιεργθεί και σε γλάστρα στον κήπο ή και στο μπαλκόνι.

άνηθος σε γλάστρα

Άνηθος καλλιέργεια

Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι η γλάστρα που θα επιλέξουμε να έχει βάθος τουλάχιστον 20εκ , καθώς η ρίζα του άνηθου είναι πασσαλώδης (μακρυά).

Επίσης είναι πολύ βασικό να επιλέξουμε ένα καλής ποιότητας φυτόχωμα για λαχανικά και να προσθέσουμε ελαφρόπετρα για γλάστρες στον πάτο για καλή αποστράγγιση.

ελαφρόπετρα για γλάστρες 12lt

Άνηθος καλλιέργεια

Άνηθος πότισμα

Ο άνηθος χρειάζεται συχνά και ελαφριά ποτίσματα για να αναπτυχθεί σωστά. Ποτίζουμε τον άνηθο κάθε 2-3 ημέρες την άνοιξη και το φθινόπωρο , ενώ εφόσον καλλιεγούμε άνηθο το καλοκαίρι μπορεί να χρειαστεί να ποτίζουμε και καθημερινά.

Λίπανση άνηθου

Ο άνηθος , όπως και όλα τα υπόλοιπα φυτά , χρειάζεται άζωτο , φώσφορο , κάλιο και άλλα θρεπτικά στοιχεία για να αναπτυχθεί σωστά.

Και ένα μυστικό: ο άνηθος αντιδρά πολύ καλύτερα στην οργανική λίπανση. Για αυτό το λόγο επιλέγουμε να λιπαίνουμε τα φυτά του άνηθου μόνο με βιολογικά λιπάσματα!

Προσθέτουμε στο χώμα μία φορά το μήνα ένα οργανικό λίπασμα για αρωματικά φυτά (μία κουταλιά της σούπας/φυτό) , πλούσιο σε οργανική ουσία , και για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα ποτίζουμε κάθε 15 ημέρες με ένα υγρό βιολογικό λίπασμα για αρωματικά φυτά.

οργανικό λίπασμα για αρωματικά φυτά GEMMA

Άνηθος καλλιέργεια

Ασθένειες άνηθου

Ο άνηθος προσβάλεται από μύκητες όπως το ωίδιο του άνηθου και απο έντομα όπως κάμπιες που τρέφονται με τα φύλλα του.

Για το ωίδιο ψεκάζουμε τον άνηθο με υγρό θειάφι ή σκονίζουμε τα φύλλα του με θειάφι σκόνη , ενω για τις κάμπιες ψεκάζουμε με βάκιλλο θουριγγίας.

υγρό θειάφι slud humofert

Άνηθος καλλιέργεια

Άνηθος καλλιέργεια συγκομιδή

Ο άνηθος είναι έτοιμος για συγκομιδή περίπου 2-2,5 μήνες μετά τη σπορά , όταν έχει φτάσει σε ύψος τα 40εκ. Συγκομίζουμε κόβοντας τα φύλλα του σε απόσταση 3-5 εκατοστών από το έδαφος. Με αυτό τον τρόπο ο άνηθος ξαναβλαστάνει και θα μας δώσει νέα συγκομιδή μετά μία-δύο εβδομάδες.

Ευχόμαστε το άρθρο μας να σου φάνηκε χρήσιμο!

Οι Γεωπόνοι του myAGROmarket.gr

 

Ρόκα καλλιέργεια: όλα όσα πρέπει να ξέρεις!
Φάρμακο για μυρμήγκια στον κήπο..ποιο να επιλέξω και γιατί;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κατηγορίες
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
[contact-form-7 404 "Not Found"]
Το καλάθι μου
Λίστα επιθυμιών
Είδατε πρόσφατα
Κατηγορίες