Ανθράκωση αγγουριού αντιμετώπιση
Βλέπεις καφέ κηλίδες και ξηράνσεις στα φύλλα της αγγουριάς σου και ψάχνεις τρόπο για να τις αντιμετωπίσεις;
Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τι δημιουργεί τις κηλίδες αυτές , τι ζημιές προκαλεί στα φυτά μας και πως μπορούμε να το καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά.
Ανθράκωση αγγουριάς
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να δημιουργηθούν κηλίδες στα φύλλα της αγγουριάς , αλλά ο κυριότερος είναι ο μύκητας της ανθράκωσης (Colletotrichum orbiculare). Ο συγκεκριμένος μύκητας εκτός από το αγγούρι προσβάλει επίσης και το κολοκύθι , το πεπόνι και το αγγούρι.
Ο μύκητας της ανθράκωσης διαχειμάζει στα υπολείμματα της καλλιέργειας και προσβάλει τα αγγούρια μας όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες για αυτόν (υψηλή υγρασία και θερμοκρασίες από 20 έως 25οC).
O μύκητας της ανθράκωσης προσβάλει όλα τα μέρη του φυτού (φύλλα , βλαστούς και καρπούς).
Αρχικά , στα φύλλα του αγγουριού εμφανίζονται πρασινωπές κηλίδες , οι οποίες προοδευτικά σκουραίνουν , γίνονται νεκρωτικές και καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος του φύλλου. Στους βλαστούς σχηματίζονται επιμήκης κηλίδες βυθισμένες , ενώ στους καρπούς προκαλούνται καστανοί μεταχρωματισμοί σε μορφή μεγάλων κηλίδων, όπου στη συνέχεια βυθίζονται, συρρικνώνονται και εκεί σχηματίζονται οι καρποφορίες του μύκητα.
Πάμε να δούμε τώρα πως μπορούμε να καταπολεμήσουμε την ανθράκωση της αγγουριάς πριν προλάβει να δημιουργήσει σοβαρές ζημιές στα φυτά μας…
Ανθράκωση αγγουριού αντιμετώπιση
Η σωστή αντιμετώπιση της ανθράκωσης του αγγουριού περιλαμβάνει τόσο προληπτικά-καλλιεργητικά μέτρα , όσο και θερμαπευτικές επεμβάσεις με γεωργικά φάρμακα.
Καλλιεργητικά-προληπτικά μέτρα
1) Όπως είπαμε και προηγουμένως ο μύκητας της ανθράκωσης διαχειμάζει στα υπολείμματα της προηγούμενης καλλιέργειας και συνεπώς το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε πριν εγκαταστήσουμε νέα φυτά αγγουριού , είναι η απομάκρυνση των υπολειμμάτων αυτών.
2) Πολύ βασικό επίσης είναι οι σπόροι αγγουριού ή τα φυτά που θα προμηθευτούμε να είναι πιστοποιημένα και απαλλαγμένα από τον μύκητα της ανθράκωσης , ενώ αν κρατάμε δικό μας σπόρο να είμαστε σίγουροι ότι προήλθε από φυτό που δεν είχε προσβληθεί από τον μύκητα!
3) Άλλο ένα σημαντικό μέτρο είναι η προσπάθεια μείωσης της υπερβολικής υγρασίας (καθώς ο μύκητας χρειάζεται υψηλή υγρασία για να προσβάλει τα φυτά μας) και η προσπάθεια δημιουργίας συνθηκών καλού αερισμού (σωστό κλάδεμα , αραιή φύτευση)
4) Επίσης , η έγκαιρη απομάκρυνση προσβεβλημένων καρπών , κλαδιών ή ακόμα και ολόκληρων φυτών συντελεί στην αντιμετώπιση της ασθένειας της ανθάκωσης.
Θεραπευτικά μέτρα
Στα θεραπευτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθράκωσης της αγγουριάς περιλαμβάνονται οι ψεκασμοί με εγκεκριμένα γεωργικά φάρμακα – μυκητοκτόνα.
Στην Ελλάδα τα μόνα σκευάσματα τα οποία έχουν έγκριση για χρήση στο αγγούρι είναι τα χαλκούχα , τα οποία όμως αν χρησιμοποιηθούν σωστά μπορούν να προσφέρουν μία πολύ ικανοποιητική αντιμετώπιση στης ανθράκωσης.
Θεωρητικά , όλες οι μορφές χαλκού (βορδιγάλειος χαλκός , υδροξείδιο του χαλκού , οξυχλωριούχος χαλκός , οξείδιο του χαλκού, υγρός χαλκός) μπορούν να καταπολεμήσουν την ανθράκωση του αγγουριού.
Όπως έχουμε πει όμως και στο αναλυτικό μας άρθρο για τους χαλκούς (Πότε ψεκάζω με χαλκό τα φυτά μου) , στα κολοκυνθοειδή δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε άλλες μορφές εκτός απόν οξυχλωριούχο και τον υγρό χαλκό , γιατί οι υπόλοιποι μπορούν να προκαλέσουν τοξικότητες στα φυτά μας!
Συνεπώς για να καταπολεμήσουμε την ανθράκωση τη αγγουριάς πρέπει να ψεκάζουμε είτε με οξυχλωριούχο χαλκό είτε με υγρό διασυστηματικό χαλκό με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων της ασθένειας και να επαναλαμβάνουμε την εφαρμογή κάθε 7-10 ημέρες.
Πρέπει να τονίσουμε εδώ ότι ο οξυχλωριούχος χαλκός είναι κατάλληλος μόνο στα αρχικά στάδια της ασθένειας , ενώ αν η προσβολή έχει επεκταθεί αρκετά , η χρήση του υγρoύ χαλκού είναι μονόδρομος.
Mάλιστα μετά από πολλά πειράματα , έχουμε δει ότι ο υγρός χαλκός Grow Well Cu σε δοσολογία 1,5ml/lit ψεκαστικού υγρού , σταματάει εντελώς την εξάπλωση της ασθένειας της ανθράκωσης σε όλες τις καλλιέργειες με δύο-τρεις εφαρμογές , ενώ ταυτόχρονα καταπολεμά αποτελεσματικά και τον περονόσπορο και την αλτερνάρια!
Τέλος , πρέπει να αναφέρουμε ότι για την πλήρη αντιμετώπιση της ανθράκωσης του αγγουριού είναι πολύ βασικό να επέμβουμε γρήγορα με την εμφάνιση των πρώτων συμπωμάτων , για αυτό απαιτείται συστηματική παρακολούθηση των φυτών μας !
Ευχόμαστε το άρθρο μας να σου φάνηκε χρήσιμο!
Οι Γεωπόνοι του myAGROmarket.gr