Γιατί κιτρινίζουν τα αγγούρια και πέφτουν – Γιατί δεν δένουν τα αγγούρια;
Ένα από τα πιο συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι όσοι καλλιεργούμε αγγούρια στον κήπο μας ή ακόμα και σε γλάστρες , είναι οι αγγουριές μας να μην δένουν καρπούς παρά το γεγονός ότι έχουν πολύ καλή ανθοφορία.
Βλέπουμε είτε τα λουλούδια να πέφτουν το ενα μετά το άλλο χωρίς να σχηματίζεται καρπός , είτε οι καρποί που σχηματίζονται να μη μεγαλώνουν , να κιτρινίζουν και να πέφτουν.
Αν και εσύ αντιμετωπίζεις το ίδιο πρόβλημα , τότε είσαι στο σωστό μέρος. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε αναλυτικά για ποιους λόγους δεν δένουν τα αγγούρια και γιατί κιτρινίζουν τα αγγούρια και πέφτουν από το φυτό…
Ας δούμε λοιπόν τους λογους και τι μπορούμε να κάνουμε για να απολαμβάνουμε φρέσκα και τραγανά αγγούρια από τον λαχανόκηπό μας!
Γιατί κιτρινίζουν τα αγγούρια και πέφτουν από το φυτό;
Οι λόγοι που τα αγγούρια δε δένουν καρπούς , κιτρινίζουν και πέφτουν μπορεί να είναι πολλοί και σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες , με το πότισμα , τη λίπανση , αλλά και τη φυτοπροστασία.
Οι κυριότερες αιτίες είναι οι εξής:
1) Τα αγγούρια κιτρινίζουν και πέφτουν λόγω σκίασης
Οι αγγουριές χρειάζονται άφθονη ηλιοφάνεια για να ανθοφορήσουν και να καρποφορήσουν σωστά. Όταν τις φυτεύουμε σε σκιερά ή ημισκιερά μέρα παρατηρείται μείωση της ανθοφορίας τους με αποτέλεσμα να υπάρχει και μειωμένη καρποφορία. Για αυτό το λόγο πρέπει να τις φυτεύουμε πάντα σε ηλιόλουστα σημεία του κήπου και ειδικά όταν τις φυτεύουμε σε γλάστρες στο μπαλκόνι πρέπει να εξασφαλίζουμε ότι θα τις βλέπει ο ήλιος αρκετες ώρες.
2) Τα αγγούρια κιτρινίζουν και πέφτουν λόγω της θερμοκρασίας
Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού , οι απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας , αλλά και η μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ ημέρας και νύχτας (διαφορά μεγαλύτερη από 12οC) συντελούν στην πτώση των άνθεων της αγγουριάς. Επίσης ακόμα και να έχουν σχηματιστεί ήδη τα αγγούρια είναι πολύ πιθανόν να μην μεγαλώσουν και να πέσουν.
Είναι πολύ βασικό να μην φυτεύουμε αγγούρια πολύ νωρίς , όταν οι θερμοκρασίες είναι ακόμα χαμηλές και επίσης τους καλοκαιρινούς μήνες να τοποθετούμε δίχτυ σκίασης ώστε να μειώνουμε την θερμοκρασία των φύλλων όσο είναι εφικτό.
Επίσης για να βοηθήσουμε τις αγγουριές μας να ανταπεξέλθουν στις άστατες καιρικές συνθήκες , μπορούμε να τις ψεκάζουμε με ένα υγρό εκχύλισμα φυκιών κάθε 10-15 ημέρες!
3) Τα αγγούρια κιτρινίζουν και πέφτουν λόγω υπερβολικού ποτίσματος
Το υπερβολικό πότισμα μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα στις αγγουριές μας , όπως κιτρίνισμα των φύλλων , σήψεις της ρίζας , πτώση των άνθεων και κιτρίνισμα και πτώση καρπών. Για αυτό το λόγο πρέπει να ποτίζουμε τις αγγουριές μας σε μικρές δόσεις και όταν το χώμα έχει στεγνώσει επαρκώς.
4) Τα αγγούρια κιτρινίζουν και πέφτουν λόγω κακής γονιμοποίησης
Όταν στον κήπο δεν υπάρχουν επικονιαστές όπως μέλισσες , βομβίνοι κ.α , τα λουλούδια δεν γονιμοποιούνται σωστά με αποτέλεσμα οι αγγουριές μας να μην δένουν καρπούς. Ειδικά όταν καλλιεργούμε αγγούρια σε θερμοκήπια πρέπει πάντα να εξασφαλίζουμε ότι οι επικονιαστές μπορούν να εισέλθουν στον χώρο.
Άλλος ένα παράγοντας που παίζει καθοριστικό ρόλο στην γονιμοποίηση είναι η ύπαρξη ή όχι των βασικών θρεπτικών στοιχείων που συμβάλλουν στην σωστή γονιμοποίηση: του βορίου(Β) , του ψευδαργύρου(Zn) και του μολυβδαινίου(Μο).
Η έλλειψη αυτών των τριών στοιχείων οδηγεί σε κακή ποιότητα γύρης και άνθεων με αποτέλεσμα να μην γίνεται σωστή καρπόδεση. Για αυτό τον λόγο καλό είναι από τη στιγμή της έναρξης της ανθοφορίας του αγγουριού να ψεκάζουμε κάθε 20-30 ημέρες με ένα σκεύασμα που περιέχει αυτά τα τρία ιχνοστοιχεία , όπως το Grow Well Power , το οποίο είναι το καλύτερο λίπασμα για καρπόδεση της ελληνικής αγοράς…Δοκίμασέ το και θα μας θυμηθείς!
5) Τα αγγούρια κιτρινίζουν και πέφτουν λόγω ελλειπούς ή υπερβολικής λίπανσης
Η προσθήκη μεγάλων ποσοτήτων αζώτου (κοπριά , compost) δημιουργεί στις αγγουριές μας βλαστομανία και έντονη ανάπτυξη των φύλλων , με αποτέλεσμα οι καρποί να μη δένουν και να πέφτουν. Για αυτό το λόγω δεν πρέπει να το παρακάνουμε με την χρήση του compost και της κοπριάς , επειδή κατά κύριο λόγο περιέχουν άζωτο.
Φυσικά , δε λέμε ότι η χρήση τους δεν έχει ευεργετικά αποτελέσματα (το αντίθετο μάλιστα) , αλλά οι αγγουριές μας χρειάζονται και άλλα βασικά θρεπτικά στοιχεία οπως φώσφορο , κάλιο , μαγνήσιο και ασβέστιο.
Για να έχουμε λοιπόν σωστή ανθοφορία και καρπόδεση πρέπει να φροντίζουμε να προσθέτουμε στο χώμα , εκτός από κοπριά ή compost , και ένα βιολογικό λίπασμα για κηπευτικά πλούσιο σε φώσφορο και κάλιο , καθώς επίσης και φυσικό ασβέστιο για φυτά.
Τέλος ένα ιχνοστοιχείο το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στην σωστή ανάπτυξη και καρπόδεση της αγγουριάς είναι ο σίδηρος. Για αυτό δεν πρέπει να παραλείπουμε να ποτίζουμε τις αγγουριές μας με έναν ποιοτικό χηλικο σίδηρο για φυτά κάθε 20-30 ημέρες!
6) Τα αγγούρια κιτρινίζουν και πεφτουν λόγω προσβολών από μύκητες και έντομα
Οι αγγουριές προσβάλονται από αρκετούς μύκητες και βακτήρια (περονόσπορος , ωίδιο , αλτερνάρια , ανθράκωση , βοτρύτης κ.α) , αλλά και από πολλά έντομα (θρίπας , αφίδες , αλευρώδης κ.α).
Η προσβολή από ασθένειες είναι επίσης ένας από τους σημαντικότερους λόγους που οι αγγουριές δε δένουν αγγούρια και για αυτό το λόγο πρέπει να φορντίζουμε να τις αντιμετωπίζουμε γρήγορα , πριν προλάβουν να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στα φυτά μας.
Για την αντιμετώπισή των μυκήτων και των βακτηρίων πρέπει να ψεκάζουμε να αγγούρια μας με ένα μίγμα από υγρό χαλκό και υγρό θειάφι ή να σκονίζουμε τα φύλλα τους με θειοχαλκίνη , ενώ για τα έντομα με βιολογικά εντομοκτόνα , όπως ο φυσικός πύρεθρος , τα άλατα καλίου λιπαρών οξεών κ.α.
Και ένα μυστικό: Γιατί στραβώνουν τα αγγούρια;
Ο κυριότερος λόγος για τον οποίο στραβώνουν τα αγγούρια είναι προσβολή από θρίπα. Αυτό το μικροσκοπικό έντομο τσιμπαέι τα άνθη και τους μικρούς καρπούς και το σάλιο του περιέχει τοξικές ουσίες η οποίες οδηγούν στο στράβωμα των αγγουριών !
Για να καταπολεμήσουμε τον θρίπα και να μην στραβώνουν τα αγγούρια μας πρέπει να ψεκάσουμε με ένα βιολογικό εντομοκτόνο για θρίπα μόλις αντιληφθούμε την προσβολή.
Τώρα ξέρεις γιατί κιτρινίζουν τα αγγούρια και πέφτουν και επίσης γιατί δεν δένουν τα αγγούρια.
Ευχόμαστε το άρθρο μας να σου φάνηκε χρήσιμο!
.Σπόροι αγγουριού καθώς και όλα τα εφόδια για τους καλλιεργήσεις σε περιμένουν στα ηλεκτρονικά μας ράφια!
Οι Γεωπόνοι του myAGROmarket.gr