Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα του Μπέντζαμιν και πέφτουν και πως το αντιμετωπίζω;
Ο Φίκος Μπέντζαμιν ή Μπενζαμίνη (Ficus Benjamina) όπως αλλιώς λέγεται ένα πανέμορφο τροπικό φυτό με καταγωγή από την Νότια Ασία και την Αυστραλία.
Διαθέτει εντυπωσιακό πράσινο φύλλωμα και είναι ένα από τα πιο αγαπημένα καλλωπιστικά φυτά που καλλιεργούμε σε γλάστρα σε εσωτερικούς χώρους , ενώ σε περιοχές με ήπιους χειμώνες μπορεί να καλλιεργηθεί και σε εξωτερικούς χώρους.
Ο Φίκος Μπέντζαμιν είναι ένα φυτό σχετικά εύκολο στην φροντίδα του. Ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει όμως είναι το ξαφνικό κιτρίνισμα και η πτώση των φύλλων του , το οποίο μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες.
Σε αυτό το άρθρο θα δούμε γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα του Μπέντζαμιν και τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να τον διατηρούμε υγιή και καταπράσινο όλο τον χρόνο…
Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα του Μπέντζαμιν και πέφτουν;
Το κιτρίνισμα και η πτώση των φύλλων του Μπέντζαμιν οφείλεται σε διάφορους παράγοντες όπως είναι η υπερβολική υγρασία , ο ελλειπής φωτισμός , η έλλειψη θρεπτικών στοιχείων και η προσβολή από ασθένειες.
Ας τα δούμε αναλυτικά:
1) Tα φύλλα του Μπέντζαμιν κιτρινίζουν και πέφτουν λόγω ελλιπούς ή υπερβολικού ποτίσματος
Ένας από τους πιο συχνούς λόγους για τους οποίους κιτρινίζουν και πέφτουν τα φύλλα του Μπέντζαμιν είναι το υπερβολικό πότισμα.
Πολλές φορές , ειδικά όταν είμαστε αρχάριοι με την φροντίδα των φυτών , ποτίζουμε τα φυτά μας σε καθημερινή βάση (θέλοντας να κάνουμε καλό φυσικά). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην αφήνουμε το χώμα να στεγνώνει με αποτέλεσμα οι ρίζες των φυτών να ασφυκτιούν και να μην μπορούν να απορροφήσουν σωστά τα θρεπτικά στοιχεία του εδάφους.
Η περίσσεια υγρασία έχει σαν αποτέλεσμα ο Μπέτζαμιν , αλλά και όλα τα φυτά γενικά να μην μπορούν να απορροφήσουν τα θρεπτικά στοιχεία του εδάφους , με αποτέλεσμα τα φύλλα τους να κιτρινίζουν.
Το ίδο συμβαίνει και όταν τον αφήνουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα απότιστο.
Ο Φίκος Μπέντζαμιν έχει αρκετές απαιτήσεις όσον αφορά την εδαφική υγρασία και είναι απαραίτητο να τον ποτίζουμε 2 με 3 φορές την εβδομάδα ο καλοκαίρι και μία φορά την εβδομάδα τον χειμώνα.
Αυτό βέβαια εξαρτάται από παράγοντες όπως η θερμοκρασία και η υγρασία του χώρου. Πρέπει πάντα να έχουμε στο μυαλό μας να ποτίζουμε τον Μπέντζαμιν όταν το χώμα έχει στεγνώσει επαρκώς!
2) Tα φύλλα του Μπέντζαμιν κιτρινίζουν και πέφτουν λόγω ελιππούς φωτισμού
Ο Φίκος Μπέντζαμιν χρειάζεται επαρκή φωτισμό για τη σωστή του ανάπτυξη.
Επειδή οι ελληνικές κλιματολογικές συνθήκες απαιτούν ο Μπέντζαμιν , ειδικά κατά του χειμερινούς μήνες να μένει μέσα στο σπίτι μας , είναι πολύ σημαντικό να τον τοποθετούμε σε φωτεινά μέρη!
Αν δεν λαμβάνει επαρκή φωτισμό είναι απόλυτα φυσιολογικό , λόγω μειωμένης φωτοσύνθεσης , τα φύλλα του να κιτρινίζουν και να πέφτουν.
Για αυτό φρόντισε να τον έχεις πάντα σε ένα πολύ φωτεινό μέρος μέσα στον χώρο σου!
3) Tα φύλλα του Μπέντζαμιν κιτρινίζουν και πέφτουν λόγω απότομων αλλαγών της θερμοκρασίας
Ένας πολύ συχνός λόγος για τον οποίο παρατηρείται απότομη πτώση των φύλλων του Μπέντζαμιν είναι οι απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας του χώρου.
Ο Φίκος Μπέντζαμιν προτιμά θερμοκρασίες από 17 έως 25οC , ενώ σε απότομη πτώση της θερμοκρασίας σοκάρεται έντονα με αποτέλεσμα να ρίχνει τα φύλλα του.
Για αυτό το λόγο φρόντισε να μην τον μετακινείς πολύ συχνά και απέφυγε να τον τοποθετήσεις κοντά σε κάποιο θερμαντικό σώμα ή σε μέρος με θερμά ή ψυχρά ρεύματα , λόγω air condition πχ.
Τέλος , σε περιόδους καύσωνα μπορείς να ψεκάζεις περιοδικά το φύλλωμά του με νερό.
4) Tα φύλλα του Μπέντζαμιν κιτρινίζουν και πέφτουν λόγω προσβολής από ασθένειες και έντομα
Ένας πολύ συχνός λόγος του κιτρινίσματος των φύλλων του Μπέντζαμιν επίσης είναι η προσβολή από έντομα , μύκητες και βακτήρια.
Ο Φίκος Μπέντζαμιν προσβάλεται από βακτήρια , μύκητες , αλλά και έντομα (τετράνυχος , αφίδες , κοκκοειδ , θρίπας κ.α) τα οποία απομυζούν τους χυμούς της με αποτέλεσμα τα φύλλα της να αρχίζουν να κιτρινίζουν.
Στην περίπτωση που εντοπίσουμε κάποια προσβολή πρέπει να την αντιμετωπίσουμε όσο το δυνατόν πιο άμεσα ώστε να τον κρατήσουμε υγιή και καταπράσινο.
Καλό είναι πάντα να έχουμε στο σπίτι μας ένα βιολογικό εντομοκτόνο-ακαρεοκτόνο , το οποίο αντιμετωπίζει όλες τις εντομολογικές προσβολές , καθώς και ένα σκεύασμα υγρού χαλκού , το οποίο αντιμετωπίζει τις περισσότερες μυκητολογικές και βακτηριολογικές προσβολές!
5) Tα φύλλα του Μπέντζαμιν κιτρινίζουν και πέφτουν λόγω έλλειψης θρεπτικών στοιχείων
Ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίον κιτρινίζουν τα φύλλα του Μπέντζαμιν είναι χωρίς αμφιβολία η η έλλειψη κάποιου θρεπτικού στοιχείου.
Ο Φίκος Μπέντζαμιν είναι ένα αρκετά απαιτητικό φυτό όσον αφορά τη λίπανσή του. Για να αναπτύσσεται σωστά είναι απαραίτητο να τον λιπαίνουμε κάθε 15 περίπου ημέρες με ένα ειδικό υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά , πλούσιο σε άζωτο και ιχνοστοιχεία.
ΠΡΟΣΟΧΗ: όταν καλλιεγούμε τον Μπέντζαμιν σε γλάστρα είναι απαγορευτικό να τον λιπαίνουμε με χημικά , κοκκώδη λιπάσματα , καθώς μπορεί πολύ εύκολα να του προκαλέσουμε κάποια φυτοτοξικότητα. Για αυτό πρέπει να προτιμάμε πάντα τα υγρά λιπάματα!
Επίσης για να διατηρούμε τα φύλλα του καταπράσινα όλο τον χρόνο δεν πρέπει να ξεχνάμε να τον ποτίζουμε και κάθε 15-20 ημέρες με έναν ποιοτικό χηλικό σίδηρο για φυτά , καθώς είναι αρκετά ευαίσθητος στην έλλειψη σιδήρου!
Και ένα μυστικό: Aν θέλεις να διατηρείς τα φύλλα του Μπέντζαμιν γυαλιστερά , όπως τα βλέπεις σε φυτώρια , ανθοπωλεία και καταστήματα , μπορείς να τα ψεκάζεις με ένα φυσικό γυαλιστικό φύλλων…έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα!
Τώρα έχεις όλα τα εφόδια που χρειάζεσαι ώστε να διατηρήσεις τον Φίκο σου καταπράσινο και υγιή όλο τον χρόνο.
Ευχόμαστε το άρθρο μας να σου φάνηκε χρήσιμο!
Οι Γεωπόνοι του myAGROmarket.gr