Γιατί μαυρίζουν οι ντομάτες από κάτω ; Όλα όσα πρέπει να ξέρεις !
Όλοι όσοι έχουμε καλλιεργήσει ντομάτες στον κήπο ή στο μπαλκόνι μας έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι με το πρόβλημα της ”ταπας”.
Η ”τάπα” της ντομάτας ή ξηρά κορυφή όπως αλλιώς λέγεται είναι μία φυσιολογική ασθένεια των καρπών της ντομάτας , η οποία δεν οφείλεται σε κάποια προσβολή από μύκητα ή βακτήριο , αλλά προκαλείται από την έλλειψη ενός συγκεκριμένου στοιχείου…του ασβεστίου.
Η ξηρά κορυφή εμφανίζεται αρχικά στους μικρούς πράσινους καρπούς ως μία σχεδόν στρόγγυλη , ελαιώδης κηλίδα στο κάτω μέρος , ενώ στην πορεία καλύπτει όλο το κάτω μέρος των καρπών , οι οποίοι γίνονται μαύροι και αρκετά μαλακοί.
Όπως είπαμε η ”τάπα” της ντομάτας οφείλεται στην έλλειψη ασβεστίου (στο γεγονός δηλαδή ότι το φυτό δεν μπορεί να τροφοδοτήσει επαρκώς τους καρπούς του με ασβέστιο). Για ποιους λόγους όμως γίνεται αυτό;
Γιατί μαυρίζουν οι ντομάτες από κάτω ;
pH εδάφους: σε εδάφη με πολύ χαμηλό ή πολύ υψηλό pH οι ντομάτες δεν αναπτύσσονται φυσιολογικά με αποτελέσμα για να μην μπορούν να απορροφήσουν επαρκώς το ασβέστιο του εδάφους.
Υγρασία: τα ακανόνιστα ποτίσματα μπορούν συντελούν και αυτά στο φαινόμενο της ”τάπας”. Τόσο η υπερβολική υγρασία όσο και η ξηρασία δυσκολεύουν το φυτό να απορροφήσει το ασβέστιο του εδάφους.
Θερμοκρασία: Σε συνθήκες καύσωνα , οι ντομάτες δεν μπορούν να μεταφέρουν αποτελεσματικά το ασβέστιο στους καρπούς , με αποτέλεσμα να εμφανίζεται ”τάπα”.
Υπερβολική αζωτούχος λίπανση: H υπερβολική λίπανση με compost , κοπριά , ή αζωτούχα λιπάσματα μπορεί να προκαλέσει ”τάπα” στην ντομάτα , καθώς τα νιτρικά άλατα μπορεί να μειώσουν τη διαθεσιμότητα του ασβεστίου στο έδαφος.
Ποικιλίες ντομάτας: Ορισμένες ποικιλίες ντομάτας είναι πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση ”τάπας” από άλλες. Γενικά , οι μεγαλόκαρπες ποικιλίες είναι πιο ευαίσθητες από τις μικρόκαρπες.
Ας δούμε τώρα τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να προλάβουμε και να αντιμετωπίσουμε την ”τάπα” στην ντομάτα..
Πως αντιμετωπίζουμε την ξηρά κορυφή της ντομάτας ;
Διατηρούμε σταθερή υγρασία στο έδαφος
Φροντίζουμε να ποτίζουμε τις ντομάτες σε τακτά χρονικά διαστήματα , ώστε να μην επιτρέπουμε το έδαφος να στεγνώνει εντελώς πριν το επόμενο πότισμα. Μία πολύ καλή λύση για να διατηρούμε σταθερά τα επίπεδα υγρασίας είναι η η χρήση κάποιου υλικού εδαφοκάλυψης όπως γεωύφασμα , άχυρο κ.α.
Εφαρμόζουμε ισορροπημένη λίπανση
Η χρήση compost ή κοπριάς είναι απαραίτητη για τις ντομάτες , όμως η χρήση απόκλειστικά αυτών των μορφών λίπανσης δεν είναι αρκετή και μπορει να δημιουργήσει προβλήματα. Μπορούμε να προσθέτουμε στο έδαφος και κάποιο βιολογικό λίπασμα για κηπευτικά πλούσιο και κάλιο και φώσφορο!
Σκιάζουμε τις ντομάτες το καλοκαίρι
Σε συνθήκες καύσωνα τα φυτά δεν μπορούν να τροφοδοτήσουν αποτελεσματικά τους καρπούς τους με ασβέστιο. Για αυτό το λόγο καλό είναι να σκεπάζουμε τα φυτά μας με δίχτυ σκίασης , ώστε να μειώσουμε τη θερμοκρασία όσο γίνεται.
Προσθέτουμε ασβέστιο στο χώμα μας
Μπορούμε να προσθέσουμε στο έδαφος φυσικό ασβέστιο για φυτά σε κοκκώδη μορφή πριν τη φύτευση , αλλά και κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας , ώστε να γεμίσουμε τις αποθήκες ασβεστίου του εδάφους και να μπορέσουν τα φυτά μας να το απορροφήσουν!
Ραντίζουμε με διαφυλλικά λιπάσματα ασβεστίου
Σε περιπτώσεις ακραίου Ph , υψηλής αλατότητας του εδάφους ή πολύ υψηλών θερμοκρασιών , τα φυτά μας δυσκολεύονται να απορροφήσουν αποτελεσματικά το ασβέστιο από το έδαφος , ακόμα και αν αυτό υπάρχει σε αφθονία.
Σε αυτή την περίπτωση είναι πολύ σημαντικό να ψεκάζουμε τα φυτά μας σε τακτά χρονικά διαστήματα με κάποιο ποιοτικό υγρό λίπασμα ασβεστίου . Με αυτό τον τρόπο προσφέρουμε ασβέστιο στο φυτό ακριβώς εκεί που το χρειάζεται !
Επιλέγουμε τις κατάλληλες ποικιλίες ντομάτας
Όπως είπαμε κάποιες ποικιλίες ντομάτας είναι πιο ευαίσθητες στην έλλειψη ασβεστίου σε σχέση με κάποιες άλλες. Μπορούμε να δοκιμάζουμε διαφορετικές ποικιλίες ντομάτας και να βλέπουμε ποιες είναι οι ποιο κατάλληλες για να φυτεύουμε στον κήπο μας!
Και ένα μυστικό: Πολλοί από εμάς συχνά μπερδεύουμε την ”τάπα” της ντομάτας με ένα άλλο φαινόμενο το οποίο λέγεται ”cat face”. Το ”cat face” δεν οφείλεται σε έλλειψη ασβεστίου , αλλά σε κακή γονινοποίηση των καρπών της ντομάτας και εμφανίζεται κυρίως σε παραδοσιακές ποικιλίας ντομάτας!
Η διαφορά του ”cat face” με την έλλειψη ασβεστίου είναι ότι οι καρποί σε αυτή την περίπτωση παραμένουν σκληροί , αναπτύσσονται κανονικά και είναι κατάλληλοι προς βρώση. Το πρόβλημα είναι δηλαδή καθαρά εμφανισιακό!
Οι Γεωπόνοι του myAGROmarket.gr
Είμαι μια ερασιτέχνης αγροτισα που από διάθεση και χαρά έχω ένα μικρό λαχανόκηπο Βρίσκω εξαιρετικές και παρά πολύ χρήσιμες τις συμβουλές των γεωπόνων σας Μαζί με τις ευχαριστίες μου και προτροπή να συνεχίσετε