γιατί μαυρίζουν τα φύλλα των φυτών

Γιατί μαυρίζουν τα φύλλα των φυτών ;

Γιατί μαυρίζουν τα φύλλα των φυτών και πως το αντιμετωπίζω ;

Βλεπεις τα φύλλα των φυτών σου να μαυρίζουν και δεν ξέρεις το γιατί;

Τότε είσαι στο σωστό μέρος. Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε όλους τους λόγους για τους οποίους μπορεί να μαυρίζουν τα φύλλα των φυτών , αλλά και πως μπορούμε να το διορθώσουμε!

Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι όσοι καλλιεργούμε φυτά στον κήπο ή στο μπαλκόνι μας (καρποφόρα , καλλωπιστικά , κηπευτικά κ.α) , είναι το μαύρισμα το φύλλων.

Το μαύρισμα των φύλλων των φυτών εμφανίζεται αρχικά σε μερικά φύλλα , ενώ στη συνέχεια εξαπλώνεται σε ολόκληρο το φυτό , με αποτέλεσμα να το κάνει αδύναμο , να μην αναπτύσσεται σωστά και μπορεί το οδηγήσει μέχρι και στον θάνατο.

Για αυτό το λόγο κρίνεται απαραίτητη η έγκαιρη παρατήρηση μαυρισμάτων στα φύλλα , ωστέ να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα πριν να είναι αργά…

Γιατί μαυρίζουν τα φύλλα στα φυτά

Γιατί μαυρίζουν τα φύλλα των φυτών;

Γιατί μαυρίζουν τα φύλλα των φυτών λοιπόν ;

Οι βασικότεροι λόγοι για τους οποίους μαυρίζουν τα φύλλα των φυτών είναι το υπερβολικό πότισμα , οι ελλείψεις θρεπτικών στοιχείων , οι προσβολές από μύκητες και βακτήρια και οι προσβολές από έντομα.

Ας τα δούμε αναλυτικά:

1)Τα φύλλα μαυρίζουν λόγω υπερβολικής υγρασίας

Είναι πολύ συχνό φαινόμενο , ειδικά σε φυτά που καλλιεργούνται σε γλάστρες , να εμφανίζονται μαυρίσματα στα φύλλα. Αυτό τις περισσότερες φορές οφείλεται στην υπερβολική υγρασία του χώματος. Με άλλα λόγια οφείλεται στο υπερβολικό πότισμα και στο γεγονός ότι δεν αφήνουμε το χώμα να στεγνώσει επαρκώς πριν από κάθε πότισμα.

Πολλά φυτά , όπως η γαρδένια , η μονστέρα κ.α είναι πολύ ευαίσθητα στην υπερβολική υγρασία του εδάφους και εμφανίζουν συμπτώματα πολύ γρήγορα.

Για αυτό το λόγω πρέπει να ποτίζουμε πάντα όταν το χώμα έχει στεγνώσει επαρκώς , ενώ είναι πολύ βασικό ειδικά σε γλαστρες , να δημιουργούμε συνθήκες ικανοποιητικής στράγγισης , τοποθετώντας στον πάτο της γλάστρας ένα λεπτό στρώμα από ελαφρόπετρα για γλάστρες!

ελαφροπετρα

Γιατί μαυρίζουν τα φύλλα των φυτών;

2)Τα φύλλα μαυρίζουν λογω έλλειψης θρεπτικών στοιχείων

Ένα αρκετά συχνό φαινόμενο επίσης είναι τα φύλλα των φυτών να μαυρίζουν λόγω έλλειψης κάποιου θρεπτικού στοιχείου. Ένα στοιχείο η έλλειψη του οποίου οδηγεί πολλές φορές σε μαυρίσματα των φύλλων είναι το μαγνήσιο.

Για αυτό το λόγο εκτός της ισσοροπημένης λίπανσης που πρέπει να κάνουμε σε όλα μας τα φυτά , μπορούμε να προσθέτουμε στο χώμα ένα λίπασμα μαγνησίου , το οποίο προλαμβάνει αλλά και θεραπεύει τα μαυρίσματα των φύλλων!

λίπασμα πράσινο φύλλο-τζεμ ληφ gemma 500gr

Γιατί μαυρίζουν τα φύλλα των φυτών;

3)Τα φύλλα μαυρίζουν λόγω προσβολής από ασθένειες

Οι μυκητολογικές και βακτηριολογικές προσβολές είναι ένας από τους κυριότερους λόγους μαυρίσματος των φύλλων των φυτών.

Υπάρχουν εκατοντάδες διαφορετικοί μυκητες και βακτήρια τα οποία προσβάλουν τα φυτά και μπορεί να μαυρίσουν τα φύλλα τους και δυστυχώς είναι αδύνατον να αναλυθούν σε ένα άρθρο.

μαύρη κηλίδωση τριανταφυλλιάς

Γιατί μαυρίζουν τα φύλλα των φυτών;

Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να παρατηρούμε συχνά τα φυτά μας , ώστε να εντοπίζουμε εγκαίρως τα συμπτώματα στα φύλλα και να τα αντιμετωπίζουμε γρήγορα και αποτελεσματικά.

Ο καλύτερος τρόπος για το κάνουμε αυτό είναι να απευθυνθούμε σε ένα ειδικό Γεωπόνο , ο οποίος θα μας προτείνει τους καλύτερους τρόπους αντιμετώπισης.

Και καλό είναι για την καταπολέμηση μυκήτων και βακτηρίων να έχουμε πάντα διαθέσιμα κάποια βιολογικά φάρμακα όπως ο υγρός χαλκός , το υγρό θειάφι και η θειοχαλκίνη!

διασυστηματικός χαλκός

Γιατί μαυρίζουν τα φύλλα των φυτών;

Τα φύλλα μαυρίζουν λόγω προσβολής από έντομα

Αρκετά έντομα , όπως οι μελίγκρες , ο αλευρώδεις κ.α όταν προσβάλουν τα φυτά εκκρίνουν μία ουσία (μελίτωμα) που κάνει τα φύλλα να κολλάνε.

Πάνω σε αυτό το μελίτωμα αναπτύσσεται ένας μύκητας , οποίος λέγεται και μύκητας της καπνιάς. Ο συγκεκριμένος μύκητας μαυρίζει τα φύλλα των φυτών με αποτέλεσμα να μειώνεται έντονα η φωτοσυνθετική τους ικανότητα !

μυκητας της καπνιας

Γιατί μαυρίζουν τα φύλλα των φυτών;

Για αυτό το λόγω κρίνεται παντα απαραίτητη η έγκαιρη αντιμετώπιση τόσο της εντομολογικής προσβολής , όσο και του μύκητα της καπνιάς (αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με διασυστηματικό χαλκό).

Για την καπολέμηση των εντόμων καλό είναι να έχουμε πάντα διαθέσιμα βιολογικά εντομοκτόνα , όπως τα άλατα καλίου λιπαρών οξέων , ο φυσικός πύρεθρος , το κραμβέλαιο και ο θερινός πολτός !

Spruzit βιολογικό εντομοκτόνο-ακαρεοκτόνο neudorff 500ml

Γιατί μαυρίζουν τα φύλλα των φυτών;

Και ένα μυστικό: Πολλές φορές εμφανίζονται μαυρίσματα στα φύλλα των φυτών σε μορφή εγκαυμάτων , όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα. Για αυτό αν παρατηρήσεις μαυρισμένα φύλλα την περίοδο του καλοκαιριού ειδικά στην μεριά που τα βλέπει περισσότερο ο ήλιος , φρόντισε να τους προσφέρεις αρκετή σκιά και περισσότερη υγρασία !

Ευχόμαστε το άρθρο μας να σου φάνηκε χρήσιμο !

Οι Γεωπόνοι του myAGROmarket.gr

Γιατί μαυρίζουν οι ντομάτες από κάτω ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κατηγορίες
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
[contact-form-7 404 "Not Found"]
Το καλάθι μου
Λίστα επιθυμιών
Είδατε πρόσφατα
Κατηγορίες