Γιατί πέφτουν τα φύλλα από το λουσίντουμ

Γιατί πέφτουν τα φύλλα από το Λουσίντουμ;

Γιατί πέφτουν τα φύλλα από το Λουσίντουμ και πως το αντιμετωπίζω;

Το Λουσίντουμ (Viburnum tinus lucidum) είναι ένα είδος βιβούρνου που ξεχωρίζει για την πλούσια βλάστηση και τα υπέροχα , γυαλιστερά του φύλλα.

Είναι αειθαλές φυτό με πολύ γρήγορη ανάπτυξη και μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 4-5 μέτρα. Ανθίζει μέσα στην Άνοιξη και μας δίνει υπέροχες ταξιανθίες με μικρά λευκά λουλούδια.

Φυτεύεται συνήθως στο έδαφος για τη δημιουργία φυσικών φραχτών , λόγω της πλούσιας και πυκνής του βλάστησης , αλλά μπορεί πολύ εύκολα να φυτευτεί και σε γλάστρες σε μπαλκόνια και βεράντες.

Μπορεί να αναπτυχθεί πολύ καλά σχεδόν σε όλους τους τύπους των εδαφών και αντέχει τόσο σε ηλιόλουστες , όσο και ημισκιερές θέσεις. Έχει μεγάλη αντοχή στο κρύο και στη ζέστη και είναι και ανθεκτικό στην αλατότητα και στους ατμοσφαιρικούς ρύπους.

Βιβούρνο λουσίντουμ

Γιατί πέφτουν τα φύλλα από το Λουσίντουμ

Αν και έιναι πολύ ανθεκτικό φυτό , κάποιες φορές μπορεί να δούμε σταδιακά ή απότομα τα φύλλα του να κιτρινίζουν και να πέφτουν.

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τις πιο πιθανές αιτίες για τις οποίες το Λουσίντουμ ρίχνει τα φύλλα του , καθώς επίσης και τι μπορούμε να κάνουμε για να το αντιμετωπίσουμε..

Γιατί πέφτουν τα φύλλα από το λουσίντουμ;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους το Λουσίντουμ μπορεί να ρίχνει τα φύλλα του , αλλά οι κυριότεροι είναι οι εξής:

1) Tα φύλλα του Λουσίντουμ πέφτουν λόγω ελλιπούς ή υπερβολικού ποτίσματος

Το Λουσίντουμ έχει αρκετές απαιτήσεις όσον αφορά το πότισμα. Αν δεν υπάρχει η απαραίτητη υγρασία στο χώμα αρχίζει να ”κρεμάει” τα φύλλα του και αν δεν ποτιστεί άμεσα να τα ρίχνει.

Χρειάζεται πότισμα περίπου δύο φορές την εβδομάδα την άνοιξη και το φθινόπωρο και τρεις φορές το καλοκαίρι. Τον χειμώνα αν δεν υπάρχουν βροχοπτώσεις μπορεί να χρειαστεί πότισμα μία φορά το μήνα.

Τα Λουσίντουμ τα οποία είναι φυτεμένα σε γλάστρες μπορεί να ρίχνουν τα φύλλα τους και λόγω του υπερβολικού ποτίσματος. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ικανοποιητική αποστράγγιση στο χώμα και για αυτό το λόγο πρέπει να μην ξεχνάμε να τοποθετούμε στον πάτο στης γλάστρας ελαφρόπετρα για γλάστρες ή διογκωμένη άργιλο!

διογκωμένη άργιλος 5lit gemma

Γιατί πέφτουν τα φύλλα από το Λουσίντουμ

2) Tα φύλλα του Λουσίντουμ πέφτουν λόγω υπερβολικού ή μειωμένου φωτισμού

Το Λουσίντουμ μπορεί να αναπτυχθεί τόσο σε ηλιόλουστες όσο και σε ημισκιερές θέσεις. Όταν είναι φυτεμένο σε μέρη με περιορισμένο φωτισμό όμως , δεν αναπτύσεται σωστά και παρατηρείται το φαινόμενο να κιτρινίζει και να ρίχνει σταδιακά τα φύλλα του.

Για αυτό το λόγο πρέπει , ειδικά όταν είναι φυτεμένο σε γλάστρα , να το τοποθετούμε σε μέρη με επαρκή φωτισμό.

Κάποιες φορές , ειδικά τον πρώτο καιρό μετά τη μεταφύτευσή του και γενικά όταν το Λουσίντουμ δεν έχει προλάβει ακόμα να αναπτύξει ικανοποιητικά το ριζικό του σύστημα , μπορεί να ρίξει τα φύλλα του και λόγω υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο. Αυτό το φαίνόμενο όμως δεν παρατηρείται συχνά και συνήθως σταματάει μετά από μερικές εβδομάδες.

3) Tα φύλλα του Λουσίντουμ πέφτουν λόγω κρύου

Το Λουσίντουμ είναι πολύ ανθεκτικό στο κρύο , παρόλα αυτά σε περιοχές με παρατεταμένους παγετούς το χειμώνα μπορεί να ρίξει μερικά από τα φύλλα του. Το ίδιο συμβαίνει και όταν υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές στη θερμοκρασία μεταξύ ημέρας και νύχτας.

Ένα μυστικό: Για να βοηθήσουμε τα Λουσίντουμ να ανταπεξέλθουν καλύτερα σε έναν αναμενώμενο παγετό μπορούμε να τα ψεκάζουμε με ένα υγρό εκχύλισμα φυκιών , το οποίο περιέχει αντιστρές για το φυτό παράγοντες!

acadian υγρό εκχύλισμα φυκιών

Γιατί πέφτουν τα φύλλα από το Λουσίντουμ

4) Tα φύλλα του Λουσίντουμ πέφτουν λόγω προσβολής από ασθένειες και έντομα

To Λουσίντουμ είναι πολύ ανθεκτικό φυτό όσον αφορά τις προσβολές από ασθένειες και έντομα. Παρόλα αυτά σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας και υγρασίας μπορεί να προσβληθεί από διάφορους μύκητες και να εμφανίσει καφέ ή μαύρες κηλίδες στα φύλλα.

Αν αντιληφθούμε κάποια προσβολή μπορούμε να το ψεκάσουμε με ένα μίγμα από υγρό χαλκό και υγρό θειάφι.

Επίσης προσβάλεται και από έντομα όπως οι αφίδες , ο τετράνυχος , η βαμβακάδα και διάφορες φυλλοφάγες κάμπιες. Για να το προστατέψουμε μπορούμε να ψεκάσουμε με άλατα καλίου λιπαρών οξέων και βάκιλλο της θουριγγίας.

άλατα καλίου λιπαρών οξέων

Γιατί πέφτουν τα φύλλα από το Λουσίντουμ

5) Tα φύλλα του Λουσίντουμ πέφτουν λόγω έλλειψης θρεπτικών στοιχείων

Ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο το Λουσίντουμ ρίχνει τα φύλλα του είναι η έλλειψη απαραίτητων θρεπτικών στοιχείων.

Για αυτό το λόγο στα Λουσίντουμ τα οποία είναι φυτεμένα στο έδαφος δεν ξεχνάμε να ρίχνουμε ένα λίπασμα γενικής χρήσης όπως το μπλε λίπασμα στις αρχές τις άνοιξης και κάθε 2 μήνες μέχρι το φθινόπωρο , ενώ σε αυτά που είναι φυτεμένα σε γλάστρες , ένα υγρό λίπασμα για φυτά σε γλάστρες κάθε 20 περίπου ημέρες!

λίπασμα για φυτά σε γλάστρες fytopan gemma

Γιατί πέφτουν τα φύλλα από το Λουσίντουμ

Ευχόμαστε το άρθρο μας να σου φάνηκε χρήσιμο!

Οι Γεωπόνοι του myAGROmarket.gr

 

Ψαλίδες στο σπίτι αντιμετώπιση: 4+1 τρόποι!
Πως να διώξω τις ακρίδες από το σπίτι και τον κήπο;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κατηγορίες
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
[contact-form-7 404 "Not Found"]
Το καλάθι μου
Λίστα επιθυμιών
Είδατε πρόσφατα
Κατηγορίες