Γιατί σκάνε τα ρόδια στο δέντρο…
Ένα από τα πιο συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι όσοι καλλιεργούμε ροδιές στον κήπο μας είναι τα ρόδια να σκάνε πάνω στην ροδιά πριν προλάβουμε να τα συγκομίσουμε.
Το σκάσιμο αυτό συμβαίνει συνήθως στα τέλη του καλοκαιριού ή στις αρχές του φθινοπώρου και έχει ως αποτέλεσμα την ποιοτική υποβάθμιση των ροδιών ή ακόμα και την ολοκληρωτική καταστροφή τους.
Σε αυτό το άρθρο θα δούμε γιατί σκάνε τα ρόδια στο δέντρο και τι μπορούμε να κάνουμε για να το αντιμετωπίσουμε..
Γιατί σκάνε τα ρόδια πάνω στην ροδιά;
Το σκάσιμο των ροδιών οφείλεται σε διάφορους παράγοντες , οι κυριότεροι από τους οποίους είναι οι εξής:
1) Τα ροδια σκάνε λόγω έλλειψης νερού ή ανομοιόμορφων ποτισμάτων
Ένας από τους κυριότερους λόγους για τους οποίους σκάνε τα ρόδια πάνω στην ροδιά είναι η έλλειψη νερού κατά την φάση της ανάπτυξής τους. Το ίδιο συμβάνει και όταν ποτίζουμε αραιά και που τις ροδιές μας.
Για να το αντιμετωπίσουμε οφείλουμε να ποτίζουμε τις ροδιές μας συστηματικά καθόλη την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού. Συνήθως ένα με δύο ποτίσματα την εβδομάδα είναι αρκετά. Αυτό που πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας όμως είναι να ποτίζουμε πριν προλάβει να στεγνώσει εντελώς το χώμα.
2) Τα ρόδια σκάνε λόγω απότομων μεταβολών της θερμοκρασίας
Άλλος ένα λόγος για τια τον οποίο σκάνε τα ρόδια είναι οι μεγάλες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας κατά τη φάση της ανάπτυξής τους και κυρίως η μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ ημέρας και νύχτας.
Δυστυχώς για αυτό δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά , αλλά σε τέτοιες καταστάσεις ραντίσματα με ένα υγρό εκχύλισμα φυκιών έχουν δείξει στην πράξη ότι βοηθούν τις ροδιές να ξεπερνούν το στρες και να μην υπάρχει μεγάλο ποσοστό σκασίματος των ροδιών!
3) Τα ρόδια σκάνε λόγω εγκαυμάτων από τον ήλιο
Σε περιόδους πολύ υψηλών θερμοκρασιών , ειδικά σε δέντρα με λιγοστό φύλλωμα , παρατηρείται το φαινόμενο ηλιοεγκαυμάτων στους καρπούς της ροδιάς. Τα εγκαύματα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα τη σκλήρυνση της φλούδας των ροδιών , με αποτέλεσμα να γίνεται ευκολότερο το σκάσιμό της στην συνέχεια.
Στην περίπτωση που είναι δυνατό μπορούμε σε περιόδους καύσωνα να σκεπάζουμε για λίγες ημέρες τις ροδιές μας με ένα δίχτυ σκίασης.
4) Τα ρόδια σκάνε λόγω προσβολών από ασθένειες
Το σκάσιμο των ροδιών λόγω προσβολής από μύκητες , βακτήρια και έντομα δεν είναι τόσο συχνό , αλλά σε περιπτώσεις μεγάλης προσβολής είναι αρκετά πιθανό να συμβεί. Για αυτό καλό είναι να ψεκάζουμε τις ροδιές μας προληπτικά με υγρό χαλκό κάθε 30-40 ημέρες για να αντιμετωπίζουμε μύκητες και βακτήρια και με ένα βιολογικό εντομοκτόνο όπως τα άλατα καλίου λιπαρών οξέων όταν δούμε κάποια εντομολογική προσβολή.
5) Τα ρόδια σκάνε λόγω κακής λίπανσης
Οι ροδιές χρειάζονται μία ισορροπημένη λίπανση καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς. Η υπερβολική χρήση αζωτούχων λιπασμάτων και κοπριάς κατά την περίοδο του καλοκαιριού και του φθινοπώρου προκαλούν έντονο σκάσιμο των ροδιών.
Καλό είναι να μην ρίχνουμε κοπριά στις ροδιές , παρά μόνο τον χειμώνα , και να μην χρησιμοποιούμε αμμωνιακά λιπάσματα από την καρπόδεση και μετά.
Ένα οργανικό λίπασμα για οπωροφόρα δέντρα πλούσιο σε κάλιο δύο με τρεις φορές κατά την καλλιεργητική περίοδο είναι αρκετό για τις ροδιές.
Και ένα μυστικό: o καλύτερος τρόπος για να βοηθήσουμε τα ρόδια μας να μη σκάνε πάνω στο δέντρο είναι τα προληπτικά ραντίσματα με ένα ποιοτικό υγρό λίπασμα ασβεστίου κάθε 20-30 ημέρες από την καρπόδεση μέχρι τη συγκομιδή.
Το ασβέστιο κάνει ισχυρά τα κυτταρικά τοιχώματα των ροδιών με αποτέλεσμα να μην σκίζονται τόσο εύκολα!
Δοκίμασέ το και θα μας θυμηθείς!!
Ευχόμαστε το άρθρο μας να σου φάνηκε χρήσιμο!
Οι Γεωπόνοι του myAGROmarket.gr