Ερασιτεχνική καλλιέργεια πατάτας…
Η πατάτα , γνωστή και ως γεώμηλο , αποτελεί μία από τις πλέον αγαπημένες τροφές μικρών και μεγάλων!
Με καταγωγή από την Νότια Αμερική έχει διαδοθεί σε όλο τον κόσμο και καλλιεγείται λόγω της γεύσης της , αλλά και της υψηλής θρεπτικής της αξίας.
Είναι μία σχετικά εύκολη καλλιέργεια και μπορεί να καλλιεργηθεί τόσο σε χωράφια και κήπους , όσο και σε μπαλκόνια και ταράτσες..
Σε αυτό το άρθρο θα δούμε όλα τα μυστικά της καλλιέργειάς της , ώστε να μπορέσεις να καλλιεργήσεις τις δικές σου σπιτικές και πεντανόστιμες πατάτες…
Ερασιτεχνική καλλιέργεια πατάτας στο σπίτι
Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά όλα τα μυστικά για την καλλιέργεια της πατάτας , από την επιλογή του σπόρου έως και τη συγκομιδή.
Ποιες ποικιλίες πατάτας είναι οι πιο γνωστές;
Αρχικά πρέπει να πούμε ότι η πατάτα δεν καλλιεργείται με σπόρο , αλλά με κονδύλους , τον γωστό πατατόσπορο.
Υπάρχουν στην κυριολεξία χιλιάδες διαφορετικές ποικιλίες πατάτας που μπορούμε να επιλέξουμε να καλλιεργήσουμε.
Άλλες είναι πολύ πρώιμες και συγκομίζονται σε μόλις 80-90 ημέρες από τη σπορά , ενώ άλλες είναι όψιμες και συγκομίζονται μέχρι και 150 ημέρες από τη σπορά. Άλλες είναι πολύ κίτρινες , άλλες κόκκινες , άλλες ροζ και αλλες μπλε.
Οι πιο γνωστές ποικιλίες που καλλιεργούνται στην Ελλάδα είναι η Spunta , η Agria , η Jelly , η Αgila , η Μonalisa , η Noha κ.α.
Μπορούμε όμως πολύ εύκολα να προμηθευτούμε και παραδοσιακές ποικιλίες πατάτας όπως η μπλε Περού , η ροζ Βολιβίας κ.α !
Αυτό που πρέπει αν έχουμε στο μυαλό μας είναι να επιλέγουμε πάντα πιστοποιημένο πατατόσπορο , τον οποίο προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα , ώστε να είμαστε σίγουροι ότι είναι απαλλαγμένος από ασθένειες!
Πότε φυτεύουμε πατάτες;
Η φύτευση της πατάτας εξαρτάται από την περιοχή στην οποία βρισκόμαστε και το κλίμα της.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι για να φυτέψουμε πατάτες είναι απαραίτητη προϋπόθεση η θερμοκρασία του εδάφους να είναι πάνω από 5οC και να μην επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Η πατάτα δεν αντέχει σε θερμοκρασίες κάτω από 0οC , ενώ οι ιδανικές θερμοκρασίες για την ανάπτυξή της είναι από 20 έως 25οC.
Σε γενικές γραμμές χωρίζουμε τη φύτευση της πατάτας σε δύο περιόδους , τη χειμωνιάτικη και την καλοκαιρινή.
Η χειμωνιάτικη φύτευση είναι αυτή που γίνεται από Ιανουάριο έως Μάϊο , ενώ η καλοκαιρινή από Ιούλιο εως Σεπτέμβριο. Η καλοκαιρινή φύτευση πραγματοποιείται μόνο σε νότιες και πεδινές περιοχές της Ελλάδας , καθώς στις ορεινές περιοχές συνήθως επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες το φθινόπωρο.
Επίσης , άλλος ένας παράγοντας που επηρεάζει τον χρόνο φύτευσης της πατάτας είναι και η ποικιλία που θα επιλέξουμε να φυτέψουμε. Όπως είπαμε υπάρχουν ποικιλίες που χρειάζονται έως και 150 ημέρες από τη σπορά μέχρι τη συγκομιδή. Συνεπώς πρέπει να υπολογίζουμε ώστε μέχρι την ημέρα της συγκομιδής να μην επικρατούν στην περιοχή παγετοί!
Πως φυτεύουμε πατάτες;
Οι πατάτες χρειάζονται γόνιμο και αφράτο χώμα για να αναπτυχθούν σωστά. Είναι πολύ σημαντικό πριν τη φεύτευσή τους να κάνουμε ένα καλό σκάψιμο-όργωμα και να απομακρύνουμε αντικείμενα όπως πέτρες ή υπολείμματα προηγούμενων καλλιεργειών.
Στη συνέχεια ενσωματώνουμε οργανική ουσία , την οποία λατρεύουν οι πατάτες , όπως compost ή χωνεμένη κοπριά , καθώς επίσης και ένα βιολογικό λίπασμα για κηπευτικά πλούσιο σε άζωτο , φώσφορο και κάλιο , σε ποσότητα 1 κιλό ανά 10τ.μ. Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα μπορούμε να προσθέσουμε και φυσικό ασβέστιο για φυτά , το οποίο περιέχει και μαγνήσιο , σε ποσότητα μισό κιλό ανά 10τ.μ
Στη συνέχεια φυτεύουμε τον πατατόσπορο σε βάθος 10εκ περίπου και σε αποστάσειες 30-35εκ μεταξύ των φυτών και 70-80εκ μεταξύ των γραμμών.
Είναι καλό να μη φυτεύουμε τις πατάτες σε πιο κοντινές αποστάσεις από αυτές που αναφέραμε , καθώς στην πορεία θα δημιουργηθούν συνθήκες κακού αερισμού και θα έχουμε προβλήματα με ασθένειες.
Οι πατάτες φυτρώνουν 10 με 20 ημέρες μετά το φύτεμα και όταν φτάσουν σε ύψος τα 30εκ πρέπει να κάνουμε το γνωστό ”γέμισμα ή σώριασμα” , γεμίζοντας χώμα γύρω από τον κορμό του φυτού , ώστε οι πατάτες που θα δημιουργηθούν , να αναπτυχθούν μέσα στο χώμα!
Ερασιτεχνική καλλιέργεια πατάτας πότισμα
Οι πατάτες είναι καλλιέργεια πολύ ευαίσθητη στην έλλειψη εδαφικής υγρασίας. Έχει μικρότερες ανάγκες στο στάδιο του φυτρώματος και της ωρίμανσης και μεγαλύτερες στο στάδιο ανάπτυξης των κονδύλων.
Συνήθως απαιτούνται 2 με 3 ποτίσματα την εβδομάδα κατά τη διάρκεια της άνοιξης και 1 με 2 ποτίσματα το φθινόπωρο. Αυτό βέβαια εξαρτάται από τη σύσταση του εδάφους καθώς και από τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν.
Το πιο σημαντικό όμως είναι να ποτίζουμε τις πατάτες μας με σωστό πρόγραμμα ώστε να μην αφήνουμε το χώμα να στεγνώσει εντελώς πριν το επόμενο πότισμα. Και αυτό γιατί όταν έχουμε έλλειψη νερού , παρατηρείται το φαινόμενο οι πατάτες να ”σκάνε”.
Και ένα μυστικό: Για να διατηρούμε την εδαφική υγρασία συνεχώς σε ικανοποιητικό επίπεδο μπορούμε να ενσωματώσουμε στο χώμα ελληνικό ατταπουλγίτη. Ο ατταπουλγίτης συγκρατεί το νερό και το δίνει σταδιακά στο φυτό , ενώ πειράματα που έχουμε κάνει μας έχουν δείξει ότι βοηθάει ώστε να παραχθούν μεγαλύτεροι κόνδυλοι!
Το πότισμα της πατάτας μπορεί να γίνει είτε με με σταγόνες είτε με μπεκ.
Ερασιτεχνική καλλιέργεια πατάτας λίπανση
Η πατάτα είναι ένα από τα πιο απαιτητικά φυτά στο θέμα της λίπανσης.
Όπως είπαμε και προηγουμένως χρειάζεται άφθονη οργανική ουσία , καθώς και μεγάλες ποσότητες αζώτου , καλίου και φωσφόρου για να αναπτυχθεί σωστά και να μας δώσει πλούσια παραγωγή.
Εκτός από τη βασική λίπανση που αναφέραμε προηγουμένως , μπορούμε να λιπαίνουμε τις πατάτες μας κάθε 20-30 ημέρες , από τη στιγμή που θα τις γεμίσουμε , με ένα βιολογικό λίπασμα για πατάτες πλούσιο σε κάλιο. Το κάλιο βοηθάει τις πατάτες τόσο στο να μεγαλώσουν , όσο και στο να γίνουν πιο νόστιμες!
Επίσης , μία πολύ καλή καλλιεργητική πρακτική είναι να ψεκάζουμε τις πατάτες με ένα υγρό εκχύλισμα φυκιών κάθε 30-40 ημέρες , ώστε να τις βοηθάμε να ανταπεξέρχονται καλύτερα σε συνθήκες στρες!
Ερασιτεχνική καλλιέργεια πατάτας φυτοπροστασία
Οι πατάτες προσβάλονται από μύκητες όπως ο περονόσπορος και η αλτερνάρια και από έντομα όπως ο δορυφόρος.
Για να αντιμετωπίσουμε τους μύκητες ψεκάζουμε προληπτικά κάθε 20-30 ημέρες με υγρό χαλκό , ενώ για τα έντομα με ένα βιολογικό εντομοκτόνο.
Ο σημαντικότερος εχθρός της πατάτας είναι ο δορυφόρος και αν θέλεις να μάθεις τα πάντα για την αντιμετώπισή του , μπορείς να διαβάσεις το άρθρο μας ”Δορυφόρος πατάτας : Πως τον αντιμετωπίζω ;” !
Ερασιτεχνική καλλιέργεια πατάτας συγκομιδή
Η συγκομιδή της πατάτας πραγματοποιείται 3-5 μήνες μετά τη φύτευση (ανάλογα με τη ποικιλία). Σταδιακά το φυτό αρχίζει και κιτρινίζει και τελικά ξεραίνεται. Εκείνη ακριβώς τη χρονική περίοδο, οι κόνδυλοι έχουν ωριμάσει και έχουν αποκτήσει το τελικό τους μέγεθος.
Όταν τις βγάζουμε από το χώμα φροντίζουμε να μην τις τραυματίσουμε και τις αποθηκεύουμε σε σκοτεινό και αεριζόμενο χώρο.
Ευχόμαστε το άρθρο μας να σου φάνηκε χρήσιμο!
Οι Γεωπόνοι του myAGROmarket.gr