Ηλίανθος σε γλάστρα φροντίδα
Ο ηλίανθος ή ηλιοτρόπιο όπως αλλιώς λέγεται είναι ένα από τα πιο αγαπημένα καλοκαιρινά λουλούδια που κοσμούν τους κήπους αλλά και τα μπαλκόνια μας.
Τα ηλιοτρόπια έχουν πολύ εντυπωσιακά άνθη , τα οποία γέρνουν πάντα προς την πλευρά του ήλιου , καθώς χρειάζονται άφθονη ηλιακή ακτινοβολία για την σωστή τους ανάπτυξη και ωρίμανση.
Εκτός από την καλλωπιστική του αξία , όμως , ο ηλίανθος είναι ένα από τα πιο χρήσιμα φυτά παγκοσμίως , καθώς μας προσφέρει προϊόντα όπως ο ηλιόσπορος , το ηλιέλαιο , αλλά και βιοντίζελ!
Ηλίανθος φυτό/Ηλιοτρόπιο
Ο ηλίανθος (Helianthus) είναι μονοετές φυτό , ανήκει στην οικογένεια των Σύνθετων και μπορεί να καλλιεργηθεί με μεγάλη ευκολία τόσο στο έδαφος , όσο και σε γλάστρα.
Υπάρχουν ποικιλίες ηλίανθου οι οποίες είναι κοντές και αποκλειστικά για καλλωπιστική χρήση , αλλά και ποικιλίες οι οποίες είναι ψηλές με μεγάλο άνθος και βρώσιμες.
Τόσο οι νάνες όσο και οι βρώσιμες ποικιλίες μπορούν να καλλιεργηθούν σε γλάστρα.
Ηλίανθος σε γλάστρα φροντίδα/Ηλιοτρόπιο φροντίδα
Σε αυτό το άρθρο θα δούμε πως να φροτίζουμε σωστά τον ηλίανθο σε γλάστρα , αλλά πρέπει να ξέρουμε ότι τις ίδιες φροντίδες χρειάζονται και τα ηλιοτρόπια που είναι φυτεμένα στο έδαφος.
Ηλίανθος πότε φυτεύεται;
Ο ηλίανθος φυτεύεται συνήθως από τα τέλη Φεβρουαρίου έως και τα τέλη Απριλίου .
Μπορούμε όπως είπαμε προηγουμένως να διαλέξουμε σπόρους ηλίανθου βρώσιμου ή σπόρους ηλιοτρόπιου νάνας ποικιλίας.
Όποια και αν επιλέξουξε , πρέπει να διαλέξουμε γλάστρα με τουλάχιστον 25εκ διάμετρο και να χρησιμοποιήσουμε ένα ποιοτικό , ελαφρύ φυτόχωμα γενικής χρήσης , καθώς επίσης και να προσθέσουμε στον πάτο διογκωμένη άργιλο ή ελαφρόπετρα για γλάστρες για καλή αποστράγγιση.
Μπορούμε να σπρέιρουμε τους σπόρους του ηλίανθου είτε απευθείας στην γλάστρα ή ακόμα καλύτερα να κάνουμε την σπορά σε ειδικά γλαστράκια σποράς με βιολογικό φυτόχωμα για σπόρους και στη συνέχεια , αφού έχει αναπτύξει 3-4 φύλλα να τον μεταφυτέυσουμε στην τελική του θέση.
Οι σπόροι του ηλιοτρόπιου σπέρνονται σε βάθος 1-1,5 εκ και φυτρώνουν σε περίπου 10-12 ημέρες.
Αν θέλουμε να φυτέψουμε περισσότερα από ένα ηλιοτρόπια σε μεγάλες ζαρτινιέρες πρέπει να αφήνουμε τουλάχιστον 40 εκ απόσταση μεταξύ τους , ώστε να έχουν αρκετό χώρο για να αναπτυχθούν σωστά.
Είναι πολύ βασικό , ειδικά όταν έχουμε φυτέψει ηλίανθο σε γλάστρα στο μπαλκόνι , η γλάστρα να είναι σε πολύ φωτεινό μέρος και να έχει άφθονη ηλιακή ακτινοβολία όλη την ημέρα , καθώς ο ηλίανθος δεν αναπτύσσεται σωστά σε σκιερά μέρη.
Ηλίανθος σε γλάστρα πότισμα
Ο ηλίανθος δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε νερό και μάλιστα στο έδαφος καλλιεργείται και ως ξερικός. Σε καλλιέργεια σε γλάστρα ποτίζουμε τον ηλίανθο συνήθως μία με δύο φορές την εβδομάδα την άνοιξη και το φθινόπωρο και κάθε 2-3 ημέρες τους καλοκαιρινούς μήνες.
Ηλίανθος λίπανση
Ο ηλίανθος για να μπορέσει να αναπτυχθεί σωστά σε γλάστρα χρειάζεται σωστή και συχνή λίπανση , καθώς τα θρεπτικά στοιχεία του χώματος εξαντλούνται γρήγορα και απαιτείται συχνή προσθήκη τους.
Καλό είναι να προσθέτουμε στη γλάστρα μία φορά το μήνα μία κουταλιά της σούπας από ένα φυσικό λίπασμα για τριανταφυλλιές και άνθη , αλλά και να ποτίζουμε κάθε 10-15 ημέρες με ένα λίπασμα 20-20-20 κρυσταλλικό γενικής χρήσης.
Τέλος απαραίτητος για τον ηλίανθο σε γλάστρα είναι και ο χηλικός σίδηρος για φυτά κάθε 20-30 ημέρες , καθώς εκτός από το ότι του χαρίζει καταπράσινα φύλλα , τον βοηθάει να αναπτυχθεί και πιο γρήγορα!
Ηλίανθος φυτοπροστασία
Το ηλιοτρόπιο προσβάλλεται από μύκητες όπως ο περονόσπορος και από έντομα όπως οι αφίδες , ο θρίπας κ.α.
Για την αντιμετώπιση των μυκήτων που προσβάλλουν τον ηλίανθο πρέπει να ψεκάζουμε προληπτικά με υγρό χαλκό ενώ για τα έντομα με ένα βιολογικό εντομοκτόνο-ακαρεοκτόνο , το οποίο καταπολεμά αποτελεσματικά όλα τα έντομα που τον προσβάλλουν!
Ηλίανθος πότε ανθίζει;
Η έναρξη της ανθοφορίας του ηλίανθου εξαρτάται από την ποικιλία που έχουμε διαλέξει. Οι νάνες καλλωπιστικές ποικιλίες ηλίανθου ανθίζουν συνήθως 90-100 ημέρες μετά τη σπορά , ενώ οι γίγας βρώσιμες ποικιλίες 140-150 ημέρες μετά τη σπορά.
Η ανθοφορία του ηλιοτρόπιου είναι συνεχώμενη και κρατάει μέχρι και τα πρώτα κρύα του φθινοπώρου.
Ευχόμαστε το άρθρο μας να σου φάνηκε χρήσιμο!
Οι Γεωπόνοι του myAGROmarket.gr