θρίπας αντιμετώπιση

Θρίπας αντιμετώπιση στον κήπο:όσα πρέπει να ξέρεις !

Θρίπας αντιμετώπιση

Ένα από τα έντομα που προκαλούν της μεγαλύτερες ζημιές στα φυτά κατά τους ανοιξιάτικους και τους καλοκαιρινούς κυρίως μήνες είναι χωρίς αμφιβολία ο θρίπας.

Αν και εσύ βλέπεις τα φύλλα και τους καρπούς των φυτών σου παραμορφωμένα και τα άνθη τους να πέφτουν πριν προλάβουν να δώσουν καρπούς , τότε είναι πολύ πιθανόν να έχουν προσβληθεί από θρίπες !

Μην αγχώνεσαι όμως , σε αυτό το άρθρο θα δούμε τι ακριβώς είναι ο θρίπας και τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να τον αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά.

Θρίπας έντομο

Με τη λέξη θρίπας αναφερόμαστε σε μία μεγάλη ομάδα εντόμων της τάξης θυσανόπτερα. Υπάρχουν χιλιάδες είδη θρίπα παγκοσμίως , αλλά στην Ελλάδα αναφέρονται περίπου πενήντα.

Ο θρίπας είναι ένα μικροσκοπικό έντομο το οποίο δύσκολα φαίνεται με γυμνό μάτι καθώς έχει μίκος περίπου ένα χιλιοστό.

θρίπας έντομο

Θρίπας αντιμετώπιση

Το πρώτο στάδιο της ζωής του θρίπα είναι το αυγό , το οποίο κάτω από ευνοϊκές (υψηλές) θερμοκρασίες μεταρέπεται σε προνύμφη η οποία τρέφεται με τους φυτικούς ιστούς των φυτών και μέσα σε λίγες ημέρες μεταρέπεται σε πλήρως ανεπτηγμένο ενήλικα θρίπα με φτερά.

Στην παρακάτω εικόνα μπορείτε να δείτε τον βιολογικό κύκλο του θρίπα.

βιολογικός κύκλος θρίπα

Θρίπας αντιμετώπιση

Ο θρίπας προσβάλει σχεδόν όλα τα φυτά που καλλιερφούμε στον κήπο μας , δέντρα , αμπέλι , λαχανικά , αρωματικά και καλλωπιστικά φυτά.

Κάποια από τα φυτά στα οποία προκαλεί εκτεταμένες ζημιές είναι η ντομάτα , η πιπεριά , το αγγούρι , το κολοκύθι , το αμπέλι και τα εσπεριδοειδή.

Οι κυριότερες ζημιές που προκαλούν είναι η πτώση των άνθεων , τα στίγματα στους καρπούς και η παραμόρφωση των φύλλων και των καρπών των φυτών.

αντιμετώπιση θρίπα στο αγγούρι

Θρίπας αντιμετώπιση

Η παραμόρφωση αυτή οφείλεται στο σάλιο τους το οποίο περιέχει τοξικές για τα φυτά ουσίες !

θρίπας πιπεριά

Θρίπας αντιμετώπιση

Αν βλέπεις και εσύ τα αγγούρια να βγαίνουν στραβά πάνω στο φυτό και τα φύλλα της πιπεριά σου να είναι κατσαρωμένα στην κορυφή , τότε είναι πολύ πιθανό να έχουν προσβληθεί από θρίπα !

Πάμε να δούμε τώρα πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τον θρίπα ώστε να διατηρούμε να φυτά μας υγιή.

Θρίπας αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση του θρίπα είναι μία σχετικά δύσκολη διαδικασία καθώς μέχρι να φτάσουμε στο σημείο να αντιληφθούμε την προσβολή ήδη ο πληθυσμός του είναι αρκετά μεγάλος και έχουν προκληθεί σημαντικές ζημιές στα φυτά μας .

Για αυτό το λόγο είτε κάνουμε βιολογική είτε χημική καταπολέμηση του θρίπα πρέπει να παρατηρούμε καθημερινά τα φυτά μας ώστε να αντιληφθούμε την προσβολή από τα πρώτα και όλας στάδια.

Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνουμε αυτό είναι με τοποθέτηση σε διάφορα μέρη κοντά στα φυτά μας ειδικών παγίδων για θρίπες. Οι παγίδες αυτές είναι μπλε χρώματος (καθώς ο θρίπας ελκύεται από το μπλε χρώμα) και έχουν κόλλα ώστε να κολλάει πάνω σε αυτές !

μπλε παγίδα για θρίπα

Θρίπας αντιμετώπιση

Θρίπας βιολογική αντιμετώπιση

Αρχικά θα αναφερθούμε στην βιολογική καταπολέμηση του θρίπα , καθώς εδώ στο myAGROmarket.gr πιστεύουμε ότι πρέπει να καλλιεργούμε τα φυτά μας με όσο το δυνατόν πιο οικολογικό και φυσικό τρόπο και μόνο όταν αυτό δεν είναι εφικτό να καταφεύγουμε στην χρήση χημικών σκευασμάτων.

Όπως είπαμε η αντιμετώπιση του θρίπα στα φυτά δεν είναι εύκολη , αλλά το θετικό είναι ότι στην ελληνική αγορά υπάρχουν μερικά πολύ αποτελεσματικά βιολογικά φάρμακα για την αντιμετώπιση του θρίπα.

Ένα από αυτά μάλιστα είναι εξίσου αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση του θρίπα με τα χημικά εντομοκτόνο.

Αυτό είναι το Tracer 24sc , το οποίο είναι ένα βιολογικό εντομοκτόνο για θρίπα , δορυφόρο της πατάτας και της μελιτζάνας , αλλά και για διάφορα άλλα λεπιδόπτερα (κάμπιες) !

tracer 24 sc βιολογικό εντομοκτόνο

Θρίπας βιολογική αντιμετώπιση

Δύο εφαρμογές ανά 7 ημέρες με το συγκεκριμένο σκεύασμα είναι συνήθως αρκετές για απαλλαγούμε από τους θρίπες μία και καλή !

Εκτός από το Tracer όμως υπάρχουν και άλλα αξιόλογα βιολογικά εντομοκτόνα για την αντιμετώπιση του θρίπα. Αυτά είναι το φυσικό πύρεθρο και τα άλατα καλίου λιπαρών οξέων.

φυσικό πύρεθρο βιορύλ

Θρίπας αντιμετώπιση

Τα τρία αυτά βιολογικά φάρμακα καταπολεμούν αποτελεσματικά σχεδόν όλα τα έντομα που προσβάλουν τα φυτά μας και καλό είναι να τα έχουμε πάντα στη διάθεσή μας !

Χημική καταπολέμηση θρίπα

Στην περίπτωση που η προσβολή από θρίπα είναι σε ακραίο στάδιο και τα βιολογικά σκεύασματα δεν διορθώνουν το πρόβλημα (αν και πιστεύουμε ότι τα σκευάσματα που προτείναμε σε αυτό το άρθρο θα λύσουν το πρόβλημα αποτελεσματικά) τότε μπορούμε να καταφύγουμε στην χρήση κάποιου χημικού σκευάσματος.

Στην ελληνική αγορά υπάρχουν πολλά και πολύ αποτελεσματικά σκευάσματα για την αντιμετώπιση του θρίπα.

Τα σκευάσματα αυτά περιέχουν τις δραστικές ουσίες abamectine , spinetoram κ.α.

Δεν θα αναφερθούμε εκτενώς σε αυτό το άρθρο στην χρήση των χημικών σκευασμάτων κατά του θρίπα , αλλά ενδεικτικά θα αναφέρουμε ένα σκεύασμα το οποίο  είναι ιδιαίτερα ασφαλές τόσο για εμάς όσο και για τα οφέλιμα έντομα όπως είναι οι μέλισσες κ.α και καλό είναι κάθε ερασιτέχνης κηπουρός να το έχει στη διάθεσή του σε περίπτωση που χρειαστεί.

Αυτό είναι η το Αργώ 1,8ec , το οποίο είναι ένα πολύ αποτελεσματικό φάρμακο για θρίπα , αλλά και για την καταπολέμση του τετράνυχου !

Θρίπας αντιμετώπιση

Και ένα μυστικό: Είτε ψεκάζουμε βιολογικά είτε χημικά σκευάσματα για την καταπολέμηση του θρίπα πρέπει πάντα να εναλλάσουμε τα σκευάσματα μεταξύ τους ώστε να αποφύγουμε το ενδεχόμενο ο θρίπας να αποκτήσει ανθεκτικότητα σε κάποιο από αυτά και να μην μπορούμε να τον καταπολεμήσουμε εύκολα στο μέλλον!

Αν κάνουμε δηλαδή ένα ράντισμα με Tracer καλό είναι το επόμενο να το κάνουμε με άλατα καλίου ή φυσικό πύρεθρο. Πιστεύουμε ότι κατάλαβες τη λογική !

Οι Γεωπόνοι του myAGROmarket.gr

Πως φεύγει η μελίγκρα από τα φυτά ;
Ποντίκι στο σπίτι: πως το αντιμετωπίζω ;

Comments (1)

  1. ΒΑΣΙΛΙΚΗ

    Ευχαριστώ πολύ για την ενημέρωση.νομιζω μου έγινε εντελώς κατανοητή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κατηγορίες
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
[contact-form-7 404 "Not Found"]
Το καλάθι μου
Λίστα επιθυμιών
Είδατε πρόσφατα
Κατηγορίες