Καλλιέργεια καρότου στον κήπο και σε γλάστρα
Το καρότο (daucus carota) είναι ένα από τα πιο αγαπημένα λαχανικά που καλλιεργούμε στον κήπο μας το φθινόπωρο και την άνοιξη.
Ξεχωρίζει για την γλυκιά και αρωματική γεύση της ρίζας του και χρησιμοποιείται ευρέως στην μαγειρική.
Το καρότο έχει καταγωγή από το Αυγανιστάν και ήταν γνωστό στην Αρχαία Ελλάδα με το όνομα Σταφυλίνος!
Καρότο φυτό
To καρότο έχει σαρκώδη ρίζα με κωνικό και μακρύ σχήμα. Τα φύλλα βγαίνουν από από τη κορυφή της ρίζας και έχουν μακρύ μίσχο. Καλλιεργείται ως μονοετές φυτό , αλλά στην πραγματικότητα είναι διετές και τη δεύτερη χρονιά σχηματίζει άνθη.
Η αναπαραγωγή του γίνεται με σπόρους (καρότο σπόρος) και η συγκομιδή του γίνεται 3 με 4 μήνες μετά τη σπορά. Ιδανική θερμοκρασία για την καλλιέργεια καρότου είναι από 15 έως 20οC.
Ήξερες ότι: εκτός από τις κλασικές πορτοκαλί ποικιλίες καρότου , υπάρχουν και ποικιλίες με μωβ , κόκκινο , κίτρινο ακόμα και άσπρο χρώμα;
Μάλιστα , αρχικά τα καρότα είχαν μωβ κυρίως χρώμα και με τη συμβολή του ανθρώπου επικάτησε το πορτοκαλί χρώμα. Υπάρχουν ακόμα όμως πολύχρωμα καρότα και μπορούμε πολύ εύκολα να τα καλλιεργήσουμε στον κήπο μας!
Ας δούμε τώρα πως μπορούμε να καλλιεργήσουμε καρότο στον κήπο μας εύκολα , ακολουθώντας μερικά απλά βήματα.
Σπορά καρότου – πότε σπέρνουμε καρότα – πως σπέρνουμε καρότα;
Όπως είπαμε και προηγουμένως οι ιδανικές θερμοκρασίες για την καλλιέργεια του καρότου είναι από 15 έως 20οC , ενώ μία πτώση της θερμοκρασίας στους -5οC είναι καταστροφική για τα καρότα. Επίσης σε θερμοκρασίες πάνω από 25οC η ρίζα του καρότου δυσκολεύεται να αναπτυχθεί σωστά.
Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να σπέρνουμε καρότα σχεδόν όλο τον χρόνο , αλλά οι ιδανικοί μήνες είναι από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο (εξαρτάται φυσικά και από την περιοχή).
Αυτό που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι ότι το καρότο χρειάζεται 3 με 4 μήνες από την σπορά του έως και την πλήρη ωρίμανσή του. Συνεπώς μπορούμε να προγραμματίσουμε την σπορά καρότου σε σχέση με το πότε θέλουμε να συγκομίσουμε.
Σε πόσες μέρες φυτρώνει το καρότο : To καρότο αναλόγως της θερμοκρασίας φυτρώνει σε 6 έως 15 ημέρες.
Τα καρότα για να αναπτυχθούν σωστά χρειάζονται χώμα ελαφρύ , γόνιμο και με καλή αποστράγγιση. Για αυτό μία πολύ καλή πρακτική είναι να εμπλουτίζουμε το χώμα πριν από τη σπορά με κοπριά ή compost.
Επίσης , πέτρες και σβόλοι κάνουν δύσκολη τη σωστή ανάπτυξη της ρίζας του καρότου και για αυτό είναι πολύ σημαντικό για ψιλοχωματίσουμε καλά το χώμα και να απομακρύνουμε τις πέτρες.
Οι σπόροι καρότου σπέρνονται είτε απευθείας στο έδαφος , είτε σε γλαστράκια σποράς , ώστε να μεταφυτευτούν στην τελική τους θέση όταν είναι έτοιμα.
Στην σπορά καρότου στο χώμα σπέρνουμε του σπόρους σε βάθος 1-1,5 εκ και σε σειρές με απόσταση 20 έως 50 εκ μεταξύ τους. Οι σπόροι πρέπει να απέχουν μεταξύ τους από 3 έως 10 εκ (επί της σειράς).
Στην σπορά καρότου σε γλαστράκια σποράς είναι πολύ σημαντικό το χώμα που θα επιλέξουμε να είναι πλούσιο σε οργανική ουσία και καλά στραγγιζόμενο, για αυτό το λόγο πρέπει να χρησιμοποιούμε ειδικό βιολογικό φυτόχωμα για σπόρους!
Μία πολύ σημαντική εργασία επίσης είναι να αραιώνουμε τα φυτά του καρότου αφού βλαστήσουν, ώστε να είναι στις σωστές αποστάσεις μεταξύ τους (επειδή συνήθως πέφτουν περισσότεροι σπόροι στο ίδιο σημείο λόγω του μικρού μεγέθους του σπόρου)!
Ήξερες ότι: υπάρχουν πλέον και σπόροι καρότου σε σποροταινία , στις σωστές αποστάσεις , οι οποίοι κάνουν την σπορά καρότου παιχνιδάκι και μας γλιτώνουν από την αραίωση των φυτών;
Μεταφύτευση καρότου – πως φυτεύω καρότα;
Όπως είπαμε μπορούμε πρώτα να σπείρουμε τους σπόρους του καρότου σε γλαστράκια σποράς και στη συνέχεια όταν έχουν 3-4 φύλλα και καλά αναπτυγμένο ριζικό σύστημα , να τα μεταφυτεύσουμε στο έδαφος.
Σε αυτή τη περίπτωση , το μόνο που πρέπει να προσέχουμε είναι να τα φυτέψουμε σε σωστές αποστάσεις. Με αυτό τον τρόπο γλιτώνουμε τον κόπο της αραίωσης (σε σχέση με την απευθείας σπορά). Επίσης είναι σημαντικό κατά τη φύτευση καρότου στο έδαφος να πιέσουμε καλά το χώμα γύρω τους και να κάνουμε ένα πολύ καλό πότισμα!
Καλλιέργεια καρότου σε γλάστρα
Τα καρότα μπορούν πολύ εύκολα να καλλιεργηθούν και σε γλάστρα. Μάλιστα το φύτεμα καρότου σε γλάστρα μπορεί να έχει και καλύτερο αποτέλεσμα σε σχέση με αυτό στο έδαφος , καθώς όταν έχουμε καρότα σε γλάστρες μπορούμε να τα μετακινούμε ανάλογα με τις θερμοκρασίες που επικρατούν.
Μπορούμε δηλαδή να καλλιεργούμε καρότα στην καρδιά του χειμώνα , αλλά και μέσα στο καλοκαίρι!
Η διαδικασία είναι ακριβώς ίδια με αυτή που περιγράψαμε προηγουμένως…
Για το φύτεμα καρότου σε γλάστρα είναι πολύ βασικό η γλάστρα που θα επιλέξουμε να έχει τουλάχιστον 30εκ βάθος, το χώμα που θα χρησιμοποιήσουμε να είναι άριστης ποιότητας ειδικό φυτόχωμα για λαχανικά και στον πάτο να προσθέσουμε ελαφρόπετρα για γλάστρες , έτσι ώστε να υπάρχει ικανοποιητική αποστράγγιση και να μην έχουμε προβλήματα με σήψεις της ρίζας.
Πότισμα καρότου
Τα καρότα αγαπούν την υγρασία στο χώμα , αλλά είναι πολύ ευαίσθητα στην υπερβολίκή υγρασία. Είναι πολύ σημαντικό το χώμα να προλαβαίνει να στεγνώνει επαρκώς πριν το επόμενο πότισμα και για αυτό το λόγο ο καλύτερος τρόπος ποτίσματος του καρότου είναι σε συχνές και μικρές δόσεις.
Λίπανση καρότου
Τα καρότα για να αναπτυχθούν σωστά έχουν ανάγκη από άζωτο , φώσφορο , κάλιο , ασβέστιο , μαγνήσιο και ιχνοστοιχεία.
Κατά τη μεταφύτευση ( ή πριν τη σπορά) εμπλουτίζουμε το χωμα με βιολογικό λίπασμα για κηπευτικά , πλούσιο σε άζωτο , φώσφορο , κάλιο και οργανική ουσία και με φυσικό ασβέστιο για φυτά (και τα δύο σε ποσότητα 1 κιλό ανά 10τ.μ στο έδαφος ή από μία κουταλιά της σούπας ανά φυτό σε γλάστρα).
Κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας η καλύτερη μορφή λίπανσης είναι το πότισμα με ένα υγρό βιολογικό λίπασμα για κηπευτικά κάθε 7-10 ημέρες , το οποίο παρέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται το καρότο.
Και ένα μυστικό: Κατά τη σπορά ή μεταφύτευση καρότου μπορούμε να κάνουμε το πρώτο πότισμα με ένα υγρό εκχύλισμα φυκιών. Αυτό θα βοηθήσει τα μέγιστα ώστε τα καρότα μας να αναπτύξουν πιο γρήγορα ριζικό σύστημα!
Ασθένειες καρότου
Τα καρότα προσβάλλονται τόσο από μύκητες όπως η αλτερνάρια , η κερκοσπορίαση , ο περονόσπορος και ο βοτρύτης , όσο και από έντομα όπως οι σιδηροσκώληκες και η μύγα του καρότου.
Για την αντιμετώπιση των μυκήτων που προσβάλλουν το καρότο πρέπει να ψεκάζουμε προληπτικά με υγρό χαλκό , ενώ για τα έντομα με άλατα καλίου λιπαρών οξέων και φυσικό πύρεθρο.
Συγκομιδή καρότου – πότε είναι έτοιμα τα καρότα;
Η συγκομιδή του καρότου γίνεται 3 με 4 μήνες μετά τη σπορά , όμως μπορούμε να τα συγκομίσουμε και νωρίτερα εφόσον έχουν μεγαλώσει αρκετά και έχουν ωράιο χρώμα.
Μετά τη συγκομιδή πρέπει να καθαρίζουμε καλά τα καρότα μας , να κόβουμε τα φύλλα τους και να τα τοποθετούμε καταυθείαν στο ψυγείο.
Ευχόμαστε το άρθρο μας να σου φάνηκε χρήσιμο !
Οι Γεωπόνοι του myAGROmarket.gr