Καλλιέργεια μανιταριών πλευρώτους στο σπίτι…2 εύκολοι τρόποι !
Η καλλιέργεια μανιταριών στο σπίτι είναι μία πολύ ευχάριστη εμπειρία , ειδικά για όσους είναι λάτρεις των μανιταριών.
Τα πλευρώτους (Pleurotus) είναι τα ευκολότερα μανιτάρια που μπορούμε να καλλιεργήσουμε μόνοι μας στο σπίτι , και μάλιστα χωρίς ιδιαίτερο κόπο.
Τα πλευρώτους είναι ιδιαίτερα υγιεινά , καθώς είναι πλούσια σε πρωτεϊνη , βιταμίνες και αμινοξέα!
Αν θέλεις και εσύ να καλλιεργήσεις μανιτάρια στο σπίτι σου , σε αυτό το άρθρο θα μάθεις δύο τρόπους που μπορείς να το κάνεις…έναν πολύ εύκολο και έναν λίγο δυσκολότερο.
Καλλιέργεια μανιταριών πλευρώτους στο σπίτι..1ος τρόπος:
O πρώτος και ο πιο δύσκολος τρόπος για καλλιέργεια μανιταριών πλευρώτους είναι με τη δημιουργία του κιτ της καλλιέργειας από την αρχή..
Για να δημιουργήσουμε το δικό μας κιτ καλλιέργειας μανιταριών χρειαζόμαστε:
- Ένα υπόστρωμα: το πιο εύκολο υπόστρωμα είναι το άχυρο , αλλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κατακάθι από καφέ , καλαμπόκι ή ακόμα και χαρτί. Άρα αρκεί να προμηθευτούμε λίγο άχυρο.
- Σπόρους μανιταριών: οι σπόροι μανιταριών πλευρώτους υπάρχουν έτοιμοι στο εμπόριο σε ερασιτεχνικά φακελάκια , τα οποία μπορούμε να προμηθευτούμε με σχετικά χαμηλό κόστος.
Aς δούμε τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε ένα προς ένα…
Βήμα 1: Προμήθεια άχυρου. Κόβουμε το άχυρο σε μικρά κομματάκια (5-10 εκ) και το μουλιάζουμε σε νερό για 8 ώρες.
Βήμα 2: Παστερίωση άχυρου. Αφού στραγγίξουμε το νερό , παστεριώνουμε το άχυρο βράζοντάς το (με φρέσκο νερό) στους 74οC για 1,5-2 ώρες.
Βήμα 3: Στραγγίζουμε πολύ καλά το νερό μετά το βράσιμο και αφήνουμε το άχυρο σε ένα πολύ καθαρό πάγκο για μία ώρα (είναι πολύ βασικό να έχουμε τον χώρο πολύ καθαρό έτσι ώστε να μπορέσουν άλλοι μύκητες να αποκίσουν το υπόστρωμά μας).
Βήμα 4: Εμβολιασμός. Τοποθετούμε το άχυρο σε πλαστικές σακούλες και σε κάθε στρώση αναμειγνύουμε το άχυρο με τους σπόρους των μανιταριών (προσθέτουμε δηλαδή το άχυρο και τον σπόρο σε εναλλασόμενα στρώματα).
Βήμα 5: Σφίγγουμε καλά τη σακούλα έτσι ώστε να μην υπάρχουν κενά και την κλείνουμε στην κορυφή με ένα σχοινί κλπ. Έπειτα ανοίγουμε μικρές τρύπες στην σακούλα με ένα μαχαίρι ή κοπίδι , το οποίο έχουμε πρώτα καθαρίσει πολύ καλά.
Βήμα 6: Τοποθετούμε τη σακούλα σε ένα σκοτεινό χώρο (μέσα σε ένα κουτί πχ). Είναι πολύ βασικό η θερμοκρασία του χώρου να είναι γύρω στους 21-25οC και η σχετική υγρασία μεταξύ 80-90%. Για τις επόμενες δύο-τρεις εβδομάδες οι σπόροι μανιαριών θα αρχίσουν να αποικίζουν το υπόστρωμα και θα καταλάβουμε ότι είναι έτοιμο για καρποφορία , όταν έχει καλυφθεί ολόκληρο από ένα λευκό μυκήλιο.
Βήμα 7: Έναρξη καρποφορίας-παραγωγή μανιταριών. Για να ξεκινήσει η καρποφορία απαιτείται χαμηλή θερμοκρασία (10 έως 20οC) και φως. Για αυτό το λόγο τοποθετούμε το μπλοκ σε μέρος με φως (αλλά όχι απευθείας στον ήλιο) όπως μέσα στο σπίτι , σε μία αποθήκη με παράθυρα, κάτω από σκάλες ή ακόμα και στο μπαλκόνι σε μέρος προφυλαγμένο από τον άνεμο.
Μέσα σε λίγες ημέρες τα μανιτάρια πλευρώτους θα αρχίσουν να μεγαλώνουν από τις τρύπες που έχουμε ανοίξει στην σακούλα. Όταν είναι έτοιμα προς κατανάλωση , τα κόβουμε τραβώντας τα με το χέρι από την βάση και ποτέ δεν τα κόβουμε με μαχαίρι!
Κάθε σακούλα μπορεί να μας δώσει μέχρι και 5-6 καλές κοπές. Ιδανική περίοδος για την καλλιέργεια μανιταριών πλευρώτους είναι από τον Νοέμβριο έως και τον Μάρτιο.
Καλλιέργεια μανιταριών πλευρώτους στο σπίτι..2ος τρόπος:
Ο δεύτερος και ευκολότερος τρόπος είναι με την αγορά ενός έτοιμου μπλοκ μανιταριών πλευρώτους. Με αυτό τον τρόπο γλιτώνουμε τα πρώτα 6 βήματα που αναφέραμε και απλά τοποθετούμε το μπλοκ στο μέρος που επιθυμούμε και ξεκινάμε να απολαμβάνουμε τα δικά μας πεντανόστιμα , σπιτικά μανιτάρια πλευρώτους!
Εσύ ποιον από τους δύο τρόπους θα επιλέξεις ;;;
Οι Γεωπόνοι του myAGROmarket.gr