καλλιέργεια ραδικιού

Καλλιέργεια ραδικιού στον κήπο και σε γλάστρα !

Καλλιέργεια ραδικιού

Όταν σκεφτόμαστε άγρια χόρτα το πρώτο λαχανικό που μας έρχεται στο μυαλό είναι χωρίς αμφιβολία το ραδίκι.

Τα άγρια ραδίκια φυτρώνουν σε χωράφια και βουνά όλης της Ελλάδας , αλλά καλλιεργούνται επίσης συστηματικά σχεδόν σε όλη τη χώρα.

Τρώγονται φρέσκα σε σαλάτες , ενώ τα φύλλα τους είναι ιδιαίτερα δημοφιλή και ως βραστά σε διάφορες συνταγές.

Το ραδίκι έχει πολύ υψηλή θρεπτική αξία καθώς είναι πλούσιο σε φώσφορο , κάλιο , μαγνήσιο , σίδηρο και βιταμίνες.

Το ραδίκι είναι μονοετές , ποώδες φυτό το οποίο ανήκει στην οικογένεια των σύνθετων και περιλαμβάνει αρκετά διαφορετικά είδη , τα οποία διαχωρίζονται από το σχήμα και το μέγεθος των φύλλων τους , αλλά και από το χρώμα του στελέχους τους .

Ραδίκι άγριο κόκκινο

Καλλιέργεια ραδικιού

Είδη ραδικιών/Ποικιλίες ραδικιού

Οι πιο δημοφιλείς ποικιλίες ραδικιού που καλλιεργούνται στη χώρα μας είναι οι εξής:

  • Ραδίκι άγριο άσπρο: ποικιλία με φύλλα επιμήκη, οδοντωτά, χρώματος έντονου πράσινου με στέλεχος μεγάλο και άσπρο.
  • Ραδίκι άγριο κόκκινο: Ποικιλία ορθόκλαδη με φύλλα επιμήκη, οδοντωτά, χρώματος πράσινου και στέλεχος χρώματος ρόδινου.
  • Ραδίκι ήμερo: Ποικιλία με φύλλα επιμήκη, μεγάλα, χρώματος πράσινου και γρήγορη αναβλάστηση.
  • Ραδίκι ήμερο γίγας: Ποικιλία με φύλλα επιμήκη, μεγάλα, έντονα οδοντωτά, χρώματος πράσινου. Δυνατότητα σποράς και την άνοιξη χωρίς κίνδυνο πρόωρης άνθισης.
  • Ιταλικό ραδίκι: Ποικιλία με φύλλα επιμήκη, χρώματος πράσινου σκούρου με κόκκινο στέλεχος. Συνεχής συγκομιδή, γρήγορη αναβλάστηση.
  • Σταμναγκάθι:  Άγρια ποικιλία ραδικιού. Καλλιεργείται ευρέως στην Κρήτη. Αναβλαστάνει κάθε 20-30 ημέρες.
ραδίκια σπόροι ήμερο γίγας

Καλλιέργεια ραδικιού

Ας δούμε τώρα πως μπορούμε να καλλιεργήσουμε ραδίκια στον κήπο μας ή και σε γλάστρα…

Σπορά ραδικιού – Πότε σπέρνουμε ραδίκια;

Τα ραδίκια είναι φυτά που αγαπούν το δροσερό περιβάλλον. Οι ιδανικές θερμοκρασίες για την ανάπτυξή τους είναι από 10 έως 20οC. Σε πολύ χαμηλές αλλά και πολύ υψηλές θερμοκρασίες η ανάπτυξή τους είναι προβληματική καθώς ανθίζουν πρόωρα.

Για αυτό το λόγο σπέρνονται κυρίως το φθινόπωρο και νωρίς άνοιξη , ενώ κάποιες ποικιλίες μπορούν να καλλιεργηθούν σε σκιερά μέρη έως και τις αρχές του καλοκαιριού.

Τα ραδίκια προτιμούν τα ηλιόλουστα ή ημισκιερά μέρα (στις αρχές τις άνοιξης) και προτιμούν εδάφη τα οποία έχουν ικανοποιητική αποστράγγιση.

Οι σπόροι ραδικιού σπέρνονται είτε απευθείας στο έδαφος είτε σε γλαστράκια σποράς (σε βάθος 0,5-1εκ) και όταν φτάσουν τα 3-4 φύλλα μεταφυτεύονται στις τελικές τους θέσεις.

Όταν σπέρνουμε ραδίκια σε γλαστράκια σποράς είναι πολύ βασικό να χρησιμοποιούμε ειδικό βιολογικό φυτόχωμα για σπόρους , το οποίο στραγγίζει ικανοποιητικά.

βιολογικό φυτόχωμα gemma

Καλλιέργεια ραδικιού

Φυτεύουμε τα ραδίκια σε αποστάσεις μεταξύ των φυτών 15-20εκ και μεταξύ των γραμμών 30-40εκ. (όταν σπέρνουμε σπόρο απευθείας στο έδαφος πρέπει όταν τα φυτά αποκτήσουν 7-8 φύλλα να τα αραιώνουμε στις σωστές αποστάσεις).

Ο σπόρος φυτρώνει σε περίπου 7-10 ημέρες , ενώ χρειαζόμαστε 10gr σπόρο για 10τμ καλλιέργειας.

Ραδίκια σε γλάστρα

Τα ραδίκια καλλιεγούνται πολύ εύκολα και σε γλάστρες. Το ριζικό τους σύστημα δεν είναι ιδιαίτερα μακρύ και ένα ύψος γλάστρας 10-15 εκ θεωρείται ικανοποιητικό.

Όπως είπαμε και προηγουμένως , το χώμα πρέπει να στραγγίζει εύκολα και για αυτό το λόγο πρέπει να επιλέγουμε ειδικό φυτόχωμα για λαχανικά και να τοποθετούμε στον πάτο ελαφρόπετρα για γλάστρες ή διογκωμένη άργιλο για σωστή αποστράγγιση.

διογκωμένη άργιλος 5lit gemma

Καλλιέργεια ραδικιού

Είναι επίσης πολύ βασικό να τοποθετούμε τη γλάστρα σε ένα ηλιόλουστο μέρος!

Και ένα μυστικό: μπορούμε πολύ εύκολα να καλλιεργήσουμε ραδίκια ακόμα και πάνω στη σακούλα του φυτοχώματος. Σε ένα φυτόχωμα των 20 λίτρων μπορούμε να καλλιεργήσουμε έως και 8 ραδίκα , ενώ ανάμεσά τους μπορούμε να φυτέψουμε και κρεμμύδια ή σκόρδα !!

Πότισμα ραδικιού

Τα ραδίκια δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις σε νερό. Το φθινόπωρο ποτίζουμε τα ραδίκια μία έως δύο φορές την εβδομάδα , ενώ την άνοιξη μπορεί να χρειαστούν περισσότερα ποτίσματα.

Όταν καλλιεργούμε ραδίκια σε γλάστρες απαιτούνται ποτίσματα συνήθως κάθε 2-3 ημέρες.

Λίπανση ραδικιού

Τα ραδίκια ως άγρια φυτά λατρεύουν την οργανική ουσία. Για αυτό το λόγο πριν τη σπορά ή τη μεταφύτευσή τους καλό είναι να προσθέτουμε στο χώμα compost ή χωνεμένη κοπριά.

Κατά τη διάρκεια της καλλιέργειάς τους τα ραδίκια χρειάζονται λίπανση μία φορά το μήνα με ένα βιολογικό λίπασμα για λαχανικά πλούσιο σε άζωτο και οργανική ουσία. Επίσης ένα ριζοπότισμα με ένα υγρό βιολογικό λίπασμα για κηπευτικά κάθε 10-15 ημέρες βοηθάει τα ραδίκια αναπτύξουν μεγαλύτερα και πιο τρυφερά φύλλα !

βιολογικό λίπασμα για λαχανικά gemma το καλύτερο λίπασμα για λαχανικά

Καλλιέργεια ραδικιού

Ασθένειες ραδικιού

Τα ραδίκια δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα από μύκητες και έντομα. Αν δούμε τα φύλλα τους να σαπίζουν ή να μαυρίζουν τα ραντίζουμε με υγρό χαλκό , ενώ αν εντοπίσουμε αφίδες ή τετράνυχο τα ψεκάζουμε με ένα βιολογικό εντομοκτόνο-ακαρεοκτόνο. Αυτά τα δύο βιολογικά φάρμακα αντιμετωπίζουν όλες τις ασθένειες του ραδικιού!

διασυστηματικός χαλκός

Καλλιέργεια ραδικιού

Ο πιο σημαντικός εχθρός των ραδικιών στον κήπο είναι τα σαλιγκάρια. Για να μην τους επιτρέψουμε να τρώνε τα φύλλα των ραδικιών πριν από εμάς σκορπίζουμε γύρω τους στάχτη ή ένα βιολογικό φάρμακο για σαλιγκάρια.

Συγκομιδή ραδικιών

Τα ραδίκια συγκομίζονται περίπου 40-60 ημέρες μετά τη σπορά. Στις άγριες ποικιλίες ραδικιού συγκομίζουμε όλο το φυτό , ενώ στις ήμερες ποικιλίες και στο σταμναγκάθι κόβουμε τα φύλλα στο ύψος του λαιμού και αυτό αναβλαστάνει και μας δίνει νέα φρέσκα φύλλα. Σε μία καλλιεργητική περίοδο μπορούμε να κάνουμε έως και 4-5 συγκομιδές!

Ευχόμαστε το άρθρο μας να σου φάνηκε χρήσιμο!

Οι Γεωπόνοι του myAGROmarket.gr

Φάρμακο για μυρμήγκια στον κήπο..ποιο να επιλέξω και γιατί;
Ημερολόγιο σποράς, φύτευσης και συγκομιδής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κατηγορίες
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
[contact-form-7 404 "Not Found"]
Το καλάθι μου
Λίστα επιθυμιών
Είδατε πρόσφατα
Κατηγορίες