καταπολέμηση βρωμούσας στα φυτά

Καταπολέμηση βρωμούσας στα φυτά: πότε και πως ;

Καταπολέμηση βρωμούσας στα φυτά

Ένα από τα κυριότερα έντομα που έχει να αντιμετωπίσει κάθε ερασιτέχνης και επαγγελματίας παραγωγός είναι χωρίς αμφιβολία η βρωμούσα.

Η βρωμούσα ή βρομούσα ή κλασοπαπαδιά όπως αλλιώς λέγεται είναι έντομο το οποίο ανήκει στην τάξη των ημίπτερων και στην οικογένεια των Πεντατομιδών. Τρέφονται σχεδόν αποκλειστικά με τους χυμούς των φυτών (καρπών και φύλλων) , ενώ κάποια είδη τρέφονται και με άλλα μικρότερα έντομα.

Υπάρχουν πολλά είδη βρωμούσας και σε διάφορα χρώματα. Οι πιο γνωστές είναι η καφέ βρωμούσα , η πράσινη βρωμούσα και η κόκκινη βρωμούσα.

βρωμούσα στα φυτά

Καταπολέμηση βρωμούσας

Προσβάλουν πολλά είδη φυτών και είναι ένα αρκετά επιζήμιο έντομο για την γεωργία παγκοσμίως.

Τα φυτά που προσβάλει περισσότερο είναι οι ντομάτες , οι πιπεριές , τα φασόλια , τα καλαμπόκια , αλλά και πολλά άλλα λαχανικά , δέντρα και λουλούδια.

Βρωμούσα στα φυτά συμπτώματα

Οι βρωμούσες δημιουργούν πολλαπλά προβλήματα στα φυτά , τόσο στην ανάπτυξή τους όσο και στην υποβάθμιση των καρπών τους.

Το κυριότερο σύμπτωμα που προκαλούν είναι οι νεκρώσεις και οι μεταχρωματισμοί των καρπών , οι οποίοι γίνονται ακατάλληλοι προς βρώση.

Ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η προσβολή της ντομάτας από βρωμούσα , όπου ο καρπός γίνεται κίτρινος εξωτερικά , ενλω εσωτερικά αποκτά φελλώδεις περιοχές.

ντομάτα βρωμούσα αντιμετώπιση

Καταπολέμηση βρωμούσας

Πάμε να δούμε τώρα πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις βρωμούσες στα φυτά μας γρήγορα και αποτελεσματικά.

Βρωμούσα καταπολέμηση

Η καταπολέμηση της βρωμούσας στα φυτά μπορεί να γίνει τόσο με βιολογικό όσο και με χημικά εντομοκτόνα.Αυτό που οφείλουμε να πούμε είναι τόσο τα βιολογικά όσα και τα χημικά εντομοκτόνα που κυκλοφορούνε στην ελληνική αγορά είναι πολύ αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της βρωμούσας.

Καταπολέμηση βρωμούσας με φυσικό τρόπο

Αρχικά θα δούμε πως μπορούμε να κάνουμε καταπολέμηση βρωμούσας με βιολογικό τρόπο, καθώς εδώ στο myAGROmarket πιστεύουμε ότι πρέπει να καλλιεργούμε τα φυτά μας με όσο το δυνατόν πιο οικολογικό και φυσικό τρόπο και μόνο όταν αυτό δεν είναι εφικτό να καταφεύγουμε στην χρήση χημικών σκευασμάτων.

Το βασικότερο που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας όταν θέλουμε να καταπολεμήσουμε βιολογικά τις βρωμούσες είναι ότι πρέπει να εντοπίζουμε εγκαίρως την παρουσία του στα φύλλα και τους καρπούς των φυτών μας , πριν προλάβουν να αναπτύξουν μεγάλους πληθυσμούς!

Για αυτό το λόγο κρίνεται απαραίτητη η καθημερινή παρατήρηση των φυτών μας , έτσι ώστε να εντοπίσουμε γρήγορα την προσβολή και να δράσουμε άμεσα!

To θετικό είναι ότι υπάρχουν μερικά πολύ αποτελεσματικά βιολογικά φάρμακα για την αντιμετώπιση της βρωμούσας.

Το τέταρτο σκεύασμα είναι ο φυσικός πύρεθρος.

φυσικό πύρεθρο βιορύλ

Καταπολέμηση βρωμούσας

Το φυσικό πύρεθρο είναι ένα 100% βιολογικό φάρμακο για βρωμούσα , αφίδες και άλλα έντομα , το οποίο παράγεται από ένα είδος χρυσάνθεσμου

Συνήθως δύο ψεκασμοί με φυσικό πύρεθρο είναι αρκετοί για να απαλλαγούμε από τις βρωμούσες!

Το δεύτερο είναι τα άλατα καλίου λιπαρών οξέων. Τα άλατα καλίου όταν ψεκαστούν εγκαίρως είναι το καλύτερο ίσως βιολογικό σκεύασμα για την αντιμτώπιση της βρωμούσας , του τετράνυχου , αλλά και πολλών άλλων εντόμων όπως οι αφίδες , ο θρίπας κ.α.

άλατα καλίου λιπαρών οξέων

Καταπολέμηση βρωμούσας

Επειδή η δράση τους είναι μηχανική (ουσιαστικά κολλάνε πάνω στα έντομα και δεν τους επιτρέπουν να αναπνεύουν με αποτέλεσμα να θανατώνονται) , πρέπει να ψεκάζουμε πολύ σχολαστικά και την πάνω και την κάτω μεριά των φύλλων , αλλά και το στέλεχος των φυτών μας ώστε να δράσουν αποτελεσματικά.

Τέλος πρέπει να αναφέρουμε ότι και το σκόνισμα των φύλλων των φυτών με θειάφι σκόνη αλλά και θειοχαλκίνη βοηθάει στην βιολογική αντιμετώπιση της βρωμούσας , καθώς την απωθεί από τα φύλλα και τους καρπούς!

θειάφι σκόνη

Καταπολέμηση βρωμούσας

Χημική αντιμετώπιση βρωμούσας

Στην περίπτωση που η προσβολή από βρωμούσα είναι σε ακραίο στάδιο και τα βιολογικά σκεύασματα δεν διορθώνουν το πρόβλημα (αν και πιστεύουμε ότι τα σκευάσματα που προτείναμε σε αυτό το άρθρο θα λύσουν το πρόβλημα αποτελεσματικά) τότε μπορούμε να καταφύγουμε στην χρήση κάποιου χημικού σκευάσματος.

Στην ελληνική αγορά υπάρχουν κάποια πολύ αποτελεσματικά σκευάσματα για την αντιμετώπιση της βρωμούσας.

Ενδεικτικά θα αναφέρουμε δύο τα οποία είναι ιδιαίτερα ασφαλή τόσο για εμάς όσο και για τα οφέλιμα έντομα όπως είναι οι μέλισσες κ.α και καλό είναι κάθε ερασιτέχνης κηπουρός να τα έχει στην ”φαρέτρα” του. Το πρώτο είναι το Medas Max , το οποίο έχει δραστική ουσία acetamiprid και είναι ένα εξαιρετικό φάρμακο για βρωμούσα και το δεύτερο το Poleci , το οποίο έχει δραστική ουσία deltamethrin.

acetamiprid εντομοκτόνο

Καταπολέμηση βρωμούσας

Και ένα μυστικό: Είτε ψεκάζουμε βιολογικά είτε χημικά σκευάσματα για την καταπολέμηση της βρωμούσας πρέπει πάντα να εναλλάσουμε τα σκευάσματα μεταξύ τους ώστε να αποφύγουμε το ενδεχόμενο η βρωμούσα ή και άλλα έντομα να αποκτήσει ανθεκτικότητα σε κάποιο από αυτά και να μην μπορούμε να την καταπολεμήσουμε εύκολα στο μέλλον!

Αν κάνουμε δηλαδή ένα ράντισμα με φυσικό πύρεθρο καλό είναι το επόμενο να το κάνουμε με άλατα καλίου ή κάποιο άλλο. Πιστεύουμε ότι κατάλαβες τη λογική !

 

Οι Γεωπόνοι του myAGROmarket.gr

Λίπασμα για πλούσια καρποφορία της ελιάς: ποιο να επιλέξω και γιατί;
Αράχνες στο σπίτι καταπολέμηση: 3+1 τρόποι

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κατηγορίες
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
[contact-form-7 404 "Not Found"]
Το καλάθι μου
Λίστα επιθυμιών
Είδατε πρόσφατα
Κατηγορίες