Κατσαρίδες στο σπίτι αντιμετώπιση
Αν υπάρχει ένα έντομο σε αυτό τον κόσμο το οποίο το μισεί η πλειοψηφία των ανθρώπων , αυτό είναι χωρίς αμφιβολία η κατσαρίδα.
Κανένας μας δεν χαίρεται όταν εμφανιστεί μπροστά του μία κατσαρίδα , ειδικά μέσα στο σπίτι μας.
Και αυτό γιατί έχουμε συνδέσει στο μυαλό μας τις κατσαρίδες με βρώμικα περιβάλλοντα , όπως υπονόμους κ.α. Και όχι άδικα.
Οι κατσαρίδες , εκτός των άλλων είναι φορείς πολλών επικίνδυνων μικροβίων.
Είδη κατσαρίδας
Οι κατσαρίδες υπάρχουν κυριολεκτικά παντού. Με πάνω από 4000 είδη , έχουν κυριεύσει τον πλανήτη και αυτό οφείλεται στην πολύ μεγάλη προσαρμοστικότητά τους σε μεγάλο εύρος θερμοκρασιών.
Στην Ελλάδα συναντάμε πολλά από αυτά τα είδη κατσαρίδας , τα οποία έχουν ξεχωριστά χαρακτηριστικά το καθένα.
Τα κυριότερα, όμως είδη που μας απασχολούν είναι η Γερμανική κατσαρίδα , η Ανατολική κατσαρίδα και η Αμερικάνικη κατσαρίδα.
Πάμε να δούμε τα χαρακτηριστικά της καθεμίας..
Γερμανική κατσαρίδα (Blattella germanica):
Είναι η πιο κοινή κατσαρίδα που βρίσκουν οι άνθρωποι στα σπίτια τους. Προτιμά τα σπίτια και τα κτίρια από οποιονδήποτε άλλο βιότοπο και αναπαράγεται γρηγορότερα από τα άλλα είδη κατσαρίδων. Είναι ιδιαίτερα προβληματικό έντομο σε διαμερίσματα και άλλους τύπους κοινόχρηστων χώρων.
Ανατολική κατσαρίδα (Blatta orientalis):
Είναι ένα επικίνδυνο παράσιτο που ζει κυρίως σε εξωτερικούς χώρους. Κυκλοφορούν περισσότερο σε σπίτια που έχουν πολλή βλάστηση γύρω τους. Δεν κινούνται τόσο γρήγορα όσο άλλα είδη κατσαρίδων και δεν πετούν. Ανίκανες να ανέβουν ομαλές κάθετες επιφάνειες, συχνά παγιδεύονται σε νεροχύτες και μπανιέρες.
Αμερικάνικη κατσαρίδα (Periplaneta americana):
Είναι πολύ κοινή σε σπίτια και διαμερίσματα. Ωστόσο, αυτό το είδος κατσαρίδας προτιμά την ύπαιθρο και είναι λιγότερο πιθανό να μολύνει χώρους διαβίωσης από τις γερμανικές κατσαρίδες. Όπως και οι γερμανικές κατσαρίδες, η αμερικανική κατσαρίδα μπορεί να μεταδώσει ασθένειες και να προκαλέσει αλλεργίες και άσθμα. Κινούνται γρήγορα, αλλά δεν χρησιμοποιούν συχνά τα φτερά τους για να πετάξουν.
Πριν δούμε τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να καταπολεμήσουμε τις κατσαρίδες στο σπίτι είναι βασικό να απαντήσουμε σε μερικά ερωτήματα..
Γιατί έχω κατσαρίδες στο σπίτι;
Οι κατσαρίδες όπως και τα περισσότερα έντομα ειβάλουν στα σπίτι μας επειδή ψάχνουν τροφή και νερό , αλλά επίσης ένα προστατευμένο μέρος για να ζήσουν και να αναπαραχθούν. Έτσι , όταν στο σπίτι υπάρχει τροφή (εκτεθειμένα σκουπίδια , άπλυτα πιάτα , τροφές κατοικιδίων ) , αλλά και άφθονη υγρασία (φυσική υγρασία σπιτιού , διαροές σωληνώσεων , λιμνάζοντα νερά) είναι το ιδανικό μέρος για αυτές.
Από που μπαίνουν οι κατσαρίδες στο σπίτι;
Οι κατσαρίδες μπαίνουν στο σπίτι κυρίως μέσα από τους σωλήνες αποχεύτευσης. Επίσης μπορούν να μπουν φυσικά και μέσα από ρωγμές στους τοίχους , αλλά και από τις πόρτες και τα παράθυρα όταν είναι ανοιχτά.
Τι τρώνε οι κατσαρίδες;
Οι κατσαρίδες είναι πολυφάγα σαπροφάγα έντομα. Αυτό σημαίνει ότι τρώνε τόσο ζωϊκά όσο και φυτικά υλικά. Τρώνε φρούτα , λαχανικά , ψωμιά , υπολείματα τροφών , μανιτάρια , άλλα μικρά έντομα σε αποσύνθεση , ακόμα και χαρτόνια (επειδή περιέχουν άμυλο) !
Με λίγα λόγια τρώνε σχεδόν τα πάντα…
Γιατί οι κατσαρίδες βγαίνουν το βράδυ;
Οι κατσαρίδες είναι κατά κύριο λόγο νυκτόβια έντομα και προτιμούν να κυνηγούν την τροφή τους το βράδυ. Αυτό συμβαίνει γιατί προτιμούν το σκοτάδι από το φως , αλλά επίσης γιατί μέσα στο σπίτι τις βραδινές ώρες οι φυσικοί εχθροί τους είναι λιγότεροι.
Ανεβαίνουν οι κατσαρίδες στο κρεβάτι;
Φυσικά και ανεβάινουν , αρκεί να υπάρχει κάποιος λόγος. Αν το κρεβάτι είναι ακατάστατο , το σεντόνι γεμάτο ακάρεα , ψίχουλα και υγρασία , τότε είναι ιδανικό μέρος για τις κατσαρίδες. Αν το κρεβάτι είναι καθαρό δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανέβουν σε αυτό!
Τσιμπάνε οι κατσαρίδες;
Αν οι κατσαρίδες δεν βρίσκουν τροφή , τότε τσιμπάνε ακόμα και τον άνθρωπο. Το τσίμπημά τους προκαλεί διογκωμένες περιοχές του δέρματος , αλλοιώσεις , ερεθισμό και μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε μόλυνση.
Οι κατσαρίδες συνήθως τσιμπούν στα πόδια , στα χέρια , στις βλεφαρίδες και στα νύχια.
Πόσο ψηλά πετάνε οι κατσαρίδες;
Τα περισσότερα είδη κατσαρίδας δεν έχουν την ικανότητα πετάγματος , παρα μόνο μερικά είδη με φτερά. Ακόμη και αυτά τα είδη όμως δεν έχουν την ικανότητα συνεχούς πτήσης. Μπορούν να πετάξουν μόνο για πολύ μικρές αποστάσεις.
Πόσο ζουν οι κατσαρίδες
Ο βιολογικός κύκλος της κατσαρίδας , ανάλογα το είδος της , κυμάινεται από μισό έως ενάμιση χρόνο περίπου.
Κατσαρίδες στο σπίτι αντιμετώπιση
Πως να διώξω τις κατσαρίδες;
Πάμε να δούμε τώρα πως μπορείς να καταπολεμήσεις τις κατσαρίδες στο σπίτι σου αποτελεσματικά…
1) Κράτα το σπίτι καθαρό
Ο καλύτερος τρόπος για να να μην μπάινουν κατσαρίδες στο σπίτι σου και στο μπανιο σου είναι η καθαριότητα. Φρόντισε να μην αφήνεις εκτεθειμένα σκουπίδια , υπολλείματα τροφών και τροφές κατοικιδίων στον χώρο γιατί προσελκύουν τις κατσαρίδες.
Επίσης φρόντισε στο σπίτι , στον κήπο , στο μπαλκόνι και στο μπάνιο να μην υπάρχουν στάσιμα νερά και υγρασία , καθώς και αυτά προσελκύουν τις κατσαρίδες. Η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά άλλωστε!
2) Τοποθέτησε παγίδες για κατσαρίδες
Στην αγορά μπορείς πολύ εύκολα να βρεις ειδικές παγίδες για κατσαρίδες , οι οποίες περιέχουν δόλωμα για κατσαρίδες αλλά και κόλλα ώστε να τις προσελκύουν και να τις παγιδεύουν. Ακόμα και αν δεν βλέπεις κατσαρίδες στο σπίτι σου καλό είναι να έχεις συνέχεια τοποθετημένες τέτοιες παγίδες , ώστε να ελέγχεις τον πληθυσμό τους και να γνωρίζεις πότε και αν πρέπει αν καταφύγεις σε πιο δραστικά μέτρα.
3) Χρησιμοποίησε κάποιο εντομοκτόνο για κατσαρίδες
Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να καταπολεμήσεις τις κατσαρίδες είναι χρησιμοποιώντας ένα φάρμακο για κατσαρίδες , το οποίο μπορείς να προμηθευτείς από Γεωπονικά καταστήματα.
Δε θα ανφέρουμε όλα τα εντομοκτόνα που υπάρχουν για την αντιμετώπιση της κατσαρίδας , αλλά θα σου πούμε τα δύο πιο αποτελεσματικά που υπάρχουν.
Μετά από χρόνια πειραματισμών , εδώ στο myAGROmarket.gr έχουμε καταλήξει σε δύο σκευάσματα τα οποία είναι μακράν τα πιο αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της κατσαρίδας.
Το πρώτο είναι το SKULD Fluogel , το οποίο είναι κατά τη γνώμη μας το καλύτερο τζελ για κατσαρίδες αυτή τη στιγμή.
To SKULD είναι ένα ετοιμόχρηστο δόλωμα σε μορφή gel για την αντιμετώπιση των κατσαρίδων με δραστική ουσία imidacloprid και διατίθεται σε σύριγγα των 15 γρ για εύκολη εφαρμογή. Λόγω της τεχνολογίας Fluo αντιμετωπίζει με πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα και τα τρία κυριότερα είδη κατσαρίδων που υπάρχουν στην Ελλάδα.
Μία σταγόνα των 0,04 γρ αρκεί για να εξολοθρεύσει πάνω από 50 κατσαρίδες , όσο απίστευτο και αν ακούγεται !!!
Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να τοποθετείς περιοδικά μερικές σταγόνες από τo SKULD σε σημεία που συχνάζουν οι κατσαρίδες , όπως σε νεροχύτες , νιπτήρες , ντουλάπια , πίσω από ψυγεία και φουρνάκια , σε κλειδαρότρυπες κ.α για να κρατάς τον χώρο σου καθαρό από κατσαρίδες.
Το δεύτερο το οποίο είναι σε υγρή μορφή , είναι το Draker RTU (υπάρχει και σε συμπηκνωμένο υγρό με την ονομασία Draker 10.2).
Το Draker είναι ένα εξαιρετικό επαγγελματικό φάρμακο για κατσαρίδες , το οποίο καταπολεμά αποτελεσματικά το 99% των εντόμων. Για την καταπολέμηση της κατσαρίδας πρέπει να ψεκάζεις με το Draker όλα τα μέρη στα οποία συχνάζουν οι κατσαρίδες (σιφωνια , κάδους σκουπιδιών , πάτωμα σπιτιού κ.α).
Τέλος αν έπρεπε να σου δώσουμε μία συμβουλή για να απαλλαγείς γρήγορα από τις κατσαρίδες , αυτή θα ήταν να χρησιμοποιήσεις και το Skuld και το Draker , αλλά και τις παγίδες για κατσαρίδες συγχρόνως!
4) Κάλεσε τους ειδικούς
Αν δε θέλεις να μπεις στη διαδικασία να καταπολεμήσεις μόνος/η σου τις κατσαρίδες , μπορείς να καλέσεις ένα συνεργείο απεντομώσεων και να κάνει αυτό όλη τη δουλειά για εσένα !
Ευχόμαστε το άρθρο μας να σου φάνηκε χρήιμο…και να απαλλαγείς από τις κατσαρίδες πολύ γρήγορα !
Οι Γεωπόνοι του myAGROmarket.gr