Κοκκάρι κρεμμύδι..όσα πρέπει να ξέρεις για την καλλιέργειά του!
Το κρεμμύδι είναι ένα από τα πλέον αγαπημένα λαχανικά των Ελλήνων και χρησιμοποιείται ευρέως στην μαγειρική , ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που το χρησιμοποιούν και ως γιατρικό για πολλές παθήσεις !
Η καλλιέργεια του κρεμμυδιού είναι σχετικά απλή , ενώ τα οφέλη της είναι τεράστια , καθώς μας δίνει τόσο τον ξερό βολβό του κρεμμυδιού , όσο και το χλωρό κρεμμυδάκι.
Το κρεμμύδι μπορεί να φυτευτεί σχεδόν παντού..στο έδαφος , σε γλάστρες , σε ζαρτινιέρες ακόμα και σε μπουκάλια !
Έτσι είναι πολύ εύκολο να έχουμε τα δικά μας κρεμμύδια όλο τον χρόνο ακόμα και αν δεν κατοικούμε στην ύπαιθρο.
Το κρεμμύδι μπορούμε να το φυτέψουμε είτε ως σπόρο (το γνωστό μπαρούτι) είτε ως κοκκάρι (μικροί βολβοί κρεμμυδιού).
Όσον αφορά την ερασιτεχνική καλλιέργεια κρεμμυδιού , το κοκκάρι πλεονεκτεί έναντι του μπαρουτιού , καθώς μπορεί να φυτευτεί σχεδόν όλο τον χρόνο και η συγκομιδή του γίνεται έως και δύο μήνες νωρίτερα.
Πάμε τώρα να μάθουμε τα πάντα για την καλλιέργεια του κρεμμυδιού.
Κοκκάρι κρεμμύδι ποικιλίες
Στην αγορά υπάρχουν διαθέσιμες πολλές ποικιλίες κρεμμυδιού και μπορούμε να τις βρούμε σε διάφορα χρώματα (άσπρο , κόκκινο , ξανθό) και σχήματα (στρόγγυλο , μακρύ).
Οι πιο διαδεδομένες και ταυτόχρονα πιο αποδοτικές ποικιλίες είναι το Stuttgarter , το Sturon , το Red Carmen και το Snowball.
Και οι τέσσερις αυτές ποικιλίες είναι δοκιμασμένες πολλά χρόνια στις ελληνικές συνθήκες και η καλλιέργειά τους δίνει εξαιρετικές παραγωγές.
Και ένα μικρό μυστικό: οι στρόγγυλες ποικιλίες κρεμμυδιού δίνουν μεγαλύτερους και ποιοτικότερους βολβούς κρεμμυδιού και για αυτό ενδείκνυνται για καλλιέργεια ξερού κρεμμυδιού , ενώ οι μακριές ποικιλίες είναι καλύτερες για καλλιέργεια φρέσκου κρεμμυδιού , χωρίς βέβαια αυτό αν είναι απόλυτο!
Κοκκάρι κρεμμύδι φύτευση
Το κοκκάρι φυτεύεται σχεδόν όλο το χρόνο στις ελληνικές συνθήκες. Ειδικά όταν μιλάμε για καλλιέργεια φρέσκου κρεμμυδιού αυτή μπορεί αν γίνει όλο τον χρόνο.
Για καλλιέργεια ξερού κρεμμυδιού ιδανική περίοδος φύτευσης είναι τον Μάρτιο-Απρίλιο , ενώ μπορούμε να φυτέψουμε και τον Οκτώβριο-Νοέμβριο (το κρεμμύδι αντέχει την παγωνιά του χειμώνα).
Οι ιδανικές αποστάσεις φύτευσης για το κοκκάρι είναι περίπου 30 εκ μεταξύ των γραμμών και 5-7 εκ επί της γραμμής για φρέσκο κρεμμύδι και 15 εκ για ξερό κρεμμύδι.
Το βάθος φύτευσης το κοκκαριού πρέπει να είναι περίπου 1-2 εκ , ίσα ίσα να καλύπεται δηλαδή η κορυφή του.
Πολύ βασικό παράγοντα στην καλλιέργεια του κρεμμυδιού παίζει η ποιότητα του εδάφους. Το κρεμμύδι προτιμά εδάφη γόνιμα , μαλακά , με πολύ καλή αποστράγγιση.
Σε περίπτωση καλλιέργειας κρεμμυδιού σε γλάστρα πρέπει να επιλέγουμε πάντα φυτόχωμα πολύ καλής ποιότητας , εμπλουτισμένο με κόμποστ , περλίτη ή ελαφρόπετρα !
Κοκκάρι κρεμμύδι λίπανση
Η καλλιέργεια του κρεμμυδιού είναι ιδιαίτερα απαιτητική σε θρεπτικά στοιχεία και για αυτό τον λόγο δεν πρέπει ποτέ να αμελούμε την συστηματική του λίπανση.
Το κρεμμύδι για να αναπτυχθεί σωστά πρέπει να υπάρχει στο έδαφος επάρκεια σε άζωτο , φώσφορο , κάλιο , ασβέστιο και ιχνοστοιχεία.
Πριν τη φύτευση του κρεμμυδιού καλό είναι να προσθέτουμε στο έδαφος ένα βιολογικό λίπασμα για κηπευτικά σε ποσότητα 1 κιλό ανά 10 τ.μ , καθώς επίσης και φυσικό ασβέστιο για φυτά σε ποσότητα που εξαρτάται από το PH του εδάφους μας , αλλά σε γενικές γραμμές μία ποσότητα 1 κιλό ανά 10 τ.μ θεωρείται ικανοποιητική και ασφαλής.
Και ένα ακόμα μυστικό: Η προσθήκη στο έδαφος ατταπουλγίτη θα δώσει εξαιρετικό μέγεθος και ανάπτυξη στα κρεμμύδια σας. Δοκιμάστε το και θα μας θυμηθείτε !
Τέλος , ο διαφυλλικός ψεκασμός με υγρό εκχύλισμα φυκιών είναι ακόμα μία εξαιρετική πρακτική που βοηθάει πολύ την ανάπτυξη των κρεμμυδιών. Τρεις εφαρμογές με φύκια κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας βοηθούν τα κρεμμύδια τόσο στην ανάπτυξή τους , όσο και στις έντονες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας και στην αντοχή τους στους καύσωνες !
Κοκκάρι κρεμμύδι πότισμα
Η καλλιέργεια του κρεμμυδιού απαιτεί συνεχή παρουσία υγρασίας στα επιφανειακά στρώματα του εδάφους. Για αυτό το λόγο απαιτούνται ελαφρά ποτίσματα κάθε 2-4 ημέρες αναλόγως της θερμοκρασίας και τον τύπο του εδάφους με σχετικά μικρή ποσότητα νεού.
Η υπερβολική υγρασία οδηγεί πολλές φορές σε διάφορες ασθένειες της ρίζας (πχ βοτρύτης).
Αυτό που πρέπει αν έχουμε πάντα στο μυαλό μας είναι να σταματάμε τα ποτίσματα 15-20 ημέρες πριν την συγκομιδή , καθώς η υγρασία στο τελικό στάδιο της καλλιέργειας δεν θα επιτρέψει την σωστή ξήρανση του βολβού , ενώ ενδέχεται να οψιμίσει την παραγωγή και να δημιουργήσει ρωγμές στον φλοιό του βολβού !
Κοκκάρι κρεμμύδι ασθένειες
To κρεμμύδι προσβάλεται από αρκετούς μύκητες όπως ο βοτρύτης , ο περονόσπορος , η σκωρίαση , ανθράκωση κ.α και από διάφορα έντομα όπως ο θρίπας και η μύγα του κρεμμυδιού.
Καλό είναι να κάνουμε προληπτικά ραντίσματα στα κρεμμύδια μας με σκευάσματα διασυστηματικού χαλκού και βιολογικών εντομοκτόνων όπως τα άλατα καλίου λιπαρών οξέων και το φυσικό πύρεθρο κάθε 15-20 ημέρες για να τα διατηρούμε υγιή.
Σε περίπτωση όμως μυκητολογικής ή εντομολογικής προσβολής , πρέπει πάντα να απευθυνόμαστε σε Γεωπόνους για να μας δώσουν σωστές οδηγίες για την αποτελεσματική τους καταπολέμηση.
TIP: μπορείτε πάντα να συμβουλεύεστε τους Γεωπόνους του myAGROmarket για κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζετε με τις καλλιέργειές σας. Καλέστε τους στα τηλέφωνα επικοινωνίας του eshop για να σας δώσουν εντελώς δωρεάν τις συμβουλές τους!
Κοκκάρι κρεμμύδι συγκομιδή και αποθήκευση
Η συγκομιδή του ξερού κρεμμυδιού γίνεται 3-4 μήνές μετά τη φύτευση , ενώ του φρέσκου γίνεται συνεχώς όλο τον χρόνο.
Από ένα κιλό κοκκάρι μπορούμε να συγκομίσουμε έως και 20 κιλά ξερού κρεμμυδιού !
Λίγο πριν την ωρίμανση τα φύλλα του κρεμμυδιού αρχίζουν και γέρνουν προς τα κάτω , έτσι καταλαβαίνουμε και ότι φτάνει η ώρα της συγκομιδής.
Αφού τα βγάλουμε από το χώμα είναι καλό να τα αφήσουμε σε σωρούς στο χωράφι για 5-10 ημέρες ώστε να ξεραθούν σωστά και στη συνέχεια να τα αποθηκεύσουμε με ένα δροσερό μέρος με όσο το δυνατόν λιγότερη υγρασία και καλό αερισμό.
Τα κρεμμύδια μπορούν να διατηρηθούν στην αποθήκη για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να φυτρώσουν , περίπου για 4 έως 6 μήνες!
Συμπέρασμα
Η καλλιέργεια του κρεμμυδιού είναι σχετικά απλή και μπορούμε πολύ εύκολα να έχουμε τα δικά μας κρεμμύδια όλο τον χρόνο , αρκεί να ακολουθήσουμε αυτές τις απλές συμβουλές.
Ευχόμαστε το άρθρο μας για την καλλιέργεια το κρεμμυδιού να σας φάνηκε χρήσιμο και ενδιαφέρον!
Οι Γεωπόνοι του myAGROmarket.gr