Πως να προστατεύσω τα φυτά μου από τον καύσωνα;
Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες απότελούν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για τα φυτά μας , αλλά και για τους κηπουρούς που θέλουν να τα προστατεύσουν.
Σε περιόδους καύσωνα βλέπουμε τα φυτά μας να μαραίνονται , να ρίχνουν τα άνθη τους και διάφορα άλλα συμπτώματα και αυτό μας δημιουργεί πολύ δυσάρεστα συναισθήματα.
Υπάρχουν όμως τρόποι για να βοηθήσουμε τα φυτά μας να ανταπεξέλθουν στις υψηλές θερμοκρασίες και να συνεχίσουν να είναι ζωηρά και υγιή.
Πως να προστατεύσω τα φυτά μου από τον καύσωνα , λοιπόν;
Για να βοηθήσουμε να φυτά μας πρέπει να ακολουθήσουμε κάποια βασικά βήματα:
1 ) Ποτίζουμε τακτικά και με περισσότερο νερό
Η πιο σημαντική καλλιεργητική εργασία σε περιόδους καύσωνα είναι το πότισμα. Τα φυτά χρειάζονται αρκετή περισσότερη υγρασία για να συνεχίσουν τις φυσιολογικές τους λειτουργίες.
Φροντίζουμε να ποτίζουμε κυρίως τις πρωϊνές ώρες με πολύ νερό τα φυτά μας και αν χρειαστεί τα ξαναποτίζουμε το βραδάκι.
Ποτέ δεν ποτίζουμε τα φυτά μας μεσημεριανές ώρες γιατί μπορεί να τους δημιουργήσουμε πολλά προβλήματα , όπως προσβολές από μυκητολογικές ασθένειες κ.α.
2) Προστατεύουμε τα φυτά μας με ειδικό δίχτυ σκίασης
Ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος προστασίας από τον μεσημεριανό ήλιο είναι η τοποθέτηση διχτυού σκίασης .
Με αυτό τον τρόπο προστατεύουμε τα φυτά μας μειώνοντας λίγο την θερμοκρασία και παράλληλα περιορίζουμε τα εγκαύματα στα φύλλα και τους καρπούς.
Πρέπει να προσέχουμε όμως το δίχτυ σκίασης που θα χρησιμοποιήσουμε να είναι ειδικό για φυτά και με σκίαση 30-40% και όχι παραπάνω !
Αν έχουμε φυτά σε γλάστρες , απλά τα μεταφέρουμε σε ένα πιο σκιερό μέρος.
-3) Ψεκάζουμε τα φυτά μας με ατταπουλγίτη , ζεόλιθο ή καολίνη
Όταν οι θεμοκρασίες είναι πολύ υψηλές και ο ήλιος έντονος μπορούμε να ψεκάσουμε τα φυτά μας με οικολογικά σκευάσματα ατταπουλγίτη , ζεόλιθου ή καολίνη.
Τα ορυκτά αυτά δημιουργούν ένα λευκό επίχρισμα (φιλμ) στα φύλλα και στους καρπούς των φυτών που αποτελεί ασπίδα από τις ακτίνες του ήλιου.
Επίσης τα σκευάσματα αυτά προστατεύουν τα φυτά και από διάφορες μυκητολογικές ασθένειες , αλλά και προσβολές εντόμων.
4) Προστατεύουμε τα φυτά μας από από βακτήρια , μύκητες και έντομα
Σε περιόδους καύσωνα , ειδικά αν συνοδεύονται από περιοδικές βροχοπτώσεις ή από συνθήκες έντονης υγρασίας , παρουσιάζονται πολλές προσβολές στα φυτά.
Πρέπει να έχουμε το νου μας και να παρατηρούμε συχνά τα φυτά για τέτοιες προσβολές και να κάνουμε τις απαραίτητες επεμβάσεις.
Προσοχή όμως: όλα τα ραντίσμα που κάνουμε σε συνθήκες καύσωνα πρέπει αν γίνονται αργά το βράδυ , όταν η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη από 30οC. Kαι αυτό γίνεται τόσο για καλύτερη απορρόφησή τους από τα φυτά , όσο και για να αποφύγουμε εγκαύματα στα φύλλα και στους καρπούς των φυτών.
-5) Περιορίζουμε ή και σταματάμε εντελώς την λίπανση
Σε συνθήκες πολύ υψηλών θερμοκρασιών η υπερβολική λίπανση μπορεί να φέρει εντελώς αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιθυμούμε. Μπορεί να στρεσάρει τα φυτά μας και να δημιουργήσει πολλά προβλήματα στις λειτουργίες τους.
Ειδικά η χρήση αμμωνιακών λιπασμάτων απαγορεύεται σε τέτοιες συνθήκες !
Και ένα σημαντικό μυστικό: όταν αναμένουμε καύσωνα ψεκάζουμε τα φυτά μας με βιολογικά σκευάσματα αμινοξέων και φυκιών.
Τα συγκεκριμένα σκευάσματα περιέχουν συστατικά που βοηθάνε τα φυτά να μην σταμάτανε τις φυσιολογικές τους λειτουργίες και τα βοηθούν να ανταπεξέλθουν στις υψηλές θερμοκρασίες!
Ευχόμαστε να βρήκατε το άρθρο μας ”Πως να προστατεύσω τα φυτά μου από τον καύσωνα” χρήσιμο !
Στέργιος Δεμίρης , Γεωπόνος ΑΠΘ