fbpx
πως φεύγει η μελίγκρα βιολογική καταπολέμηση μελίγκρας

Πως φεύγει η μελίγκρα από τα φυτά ;

Πως φεύγει η μελίγκρα από τα φυτά – Καταπολέμηση μελίγκρας

Η μελίγκρες ή αφίδες ή ψείρες των φυτών όπως είναι και αλλιώς γνωστές είναι τα πιο διαδεδομένα έντομα που συναντάμε στα φυτά μας τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς κυρίως μήνες.

Η μελίγκρα δεν κάνει διακρίσεις και προσβάλει όλα σχεδόν τα φυτά , λαχανικά , καρποφόρα και καλλωπιστικά δέντρα , αρωματικά φυτά και λουλούδια.

Υπάρχουν πολλά είδη μελίγκρας τα οποία μάλιστα έχουν και διαφορετικά χρώματα. Υπάρχουν μαύρες , πράσινες , κίτρινες , λευκές ακόμα και ροζ μελίγκρες.

μελίγκρα-στα-φυτά

Πως φεύγει η μελίγκρα ;

Οι ιδανικές συνθήκες για την εμφάνιση της μελίγκρας στα φυτά μας είναι όταν οι θερμοκρασίες κυμαίνονται μεταξύ 20-25οC , δηλαδή από τα τέλη Μαρτίου έως της αρχές Οκτωβρίου. Επίσης η εμφάνισή τους ευνοείται από υψηλή σχετική υγρασία και από κακές συνθήκες αερισμού των φυτών.

Ενώ σε συνθήκες καύσωνα 30οC + , αλλά και χαμηλών θερμοκρασιών οι προσβολές από αφίδες μειώνονται αισθητά!

Οι μελίγκρες προκαλούν πολλαπλές ζημιές στα φυτά , καθώς εκτός του ότι απομυζούν χυμούς των φυτών κανοντάς τα πιο αδύναμα και καχεκτικά , μεταφέρουν σε πολλές περιπτώσεις και διάφορους ιούς.

Επίσης στο μελίτωμα που αφήνουν πάνω στα φύλλα των φυτών αναπτύσσεται ο μύκητας της καπνιάς , ο οποίος μαυρίζει τα φύλλα με αποτέλεσμα τα φυτά να μην μπορούν να φωτοσυνθέσουν φυσιολογικά!

προσβολή μελίγκρας

Πως φεύγει η μελίγκρα ;

Πάμε τώρα όμως να δούμε πως φεύγει η μελίγκρα και πως μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά  ώστε να διατηρούμε τα φυτά μας υγιή.

Καταπολέμηση μελίγκρας

Η καταπολέμηση της μελίγκρας δεν είναι ιδαίτερα δύσκολη διαδικασία και μπορούμε να πούμε ότι με με δύο συνήθως ψεκασμούς με τα σωστά σκευάσματα οι αφίδες καταπολεμούνται πολύ αποτελεσματικά.

Πριν δούμε ποια είναι τα πιο αποτελεσματικά σκευάσματα όμως πρέπει να αναφέρουμε ότι για να αποφεύγουμε την προσβολή από μελίγκρες καλό είναι διατηρούμε τα φυτά μας σωστά λιπασμένα και ποτισμένα , καθώς επίσης και να διατηρούμε σωστές συνθήκες αερισμού τους (μέσω του κλαδέματος πχ).

Υπάρχουν δύο τρόποι αντιμετώπισης της μελίγκρας στα φυτά: η βιολογική καταπολέμηση και η χημική καταπολέμηση της μελίγκρας.

Καταπολέμηση μελίγκρας βιολογικά

Αρχικά θα αναφερθούμε στην βιολογική καταπολέμηση μελίγκρας , καθώς εδώ στο myAGROmarket.gr πιστεύουμε ότι πρέπει να καλλιεργούμε τα φυτά μας με όσο το δυνατόν πιο οικολογικό και φυσικό τρόπο και μόνο όταν αυτό δεν είναι εφικτό να καταφεύγουμε στην χρήση χημικών σκευασμάτων.

Το βασικότερο πράγμα που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας όταν θέλουμε να καταπολεμήσουμε βιολογικά την μελίγκρα είναι ότι πρέπει να εντοπίζουμε εγκαίρως την παρουσία της στα φύλλα των φυτών μας πριν προλάβει να αναπτύξει μεγάλους πληθυσμούς.

Για αυτό το λόγο κρίνεται απαραίτητη η καθημερινή παρατήρηση των φυτών μας , έτσι ώστε να εντοπίσουμε γρήγορα την προσβολή και να δράσουμε άμεσα!

Ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να ξέρουμε αν υπάρχουν αφίδες , αλλά και άλλα έντομα στα φυτά μας είναι η τοποθέτηση κίτρινων παγίδων για έντομα σε διάφορα σημεία κοντά στα φυτά μας !

κίτρινες κολλητικές παγίδες για έντομα

Πως φεύγει η μελίγκρα;

To θετικό είναι ότι στην ελληνική αγορά υπάρχουν μερικά πολύ αποτελεσματικά βιολογικά φάρμακα για την αντιμετώπιση της μελίγκρας.

Τα πρώτα τρία βιολογικά σκευάσματα που θα αναφέρουμε είναι τα άλατα καλίου λίπαρών οξέων , ο θερινός πολτός και το κραμβέλαιο.

compo kramb ec 500ml βιολογικό εντομοκτόνο για μελίγκρα αλευρωδεις κοκκοειδή τετράνυχο

Πως φεύγει η μελίγκρα ;

Και τα τρία αυτά βιολογικά φάρμακα προσφέρουν πολύ αποτελεσματική βιολογική καταπολέμηση μελίγκρας , αλλά και πολλών ακόμα εντόμων , όπως ο τετράνυχος , ο θρίπας , τα κοκκοειδή κ.α. και λειτουργούν με πανομοίπτυπο τρόπο.

άλατα καλίου λιπαρών οξέων

Πως φεύγει η μελίγκρα;

Επειδή η δράση τους είναι μηχανική (ουσιαστικά κολλάνε πάνω στα έντομα και δεν τους επιτρέπουν να αναπνεύουν με αποτέλεσμα να θανατώνονται) , πρέπει να ψεκάζουμε πολύ σχολαστικά και την πάνω και την κάτω μεριά των φύλλων , αλλά και το στέλεχος των φυτών μας ώστε να δράσουν αποτελεσματικά.

Για να δούμε τα σωστά αποτελέσματα δε θα πρέπει να ξεχνάμε να επαναλαμβάνουμε τον ψεκασμό κάθε 7 ημέρες μέχει την πλήρη καταπολέμηση της μελίγκρας !

Το τέταρτο σκεύασμα το οποίο είναι και με διαφορά το πιο αποτελεσματικό βιολογικό φάρμακο για μελίγκρα είναι ο φυσικός πύρεθρος.

φυσικό πύρεθρο βιορύλ

Πως φεύγει η μελίγκρα;

Το φυσικό πύρεθρο είναι ένα 100% βιολογικό εντομοκτόνο , το οποίο παράγεται από ένα είδος χρυσάνθεσμου και είναι εξίσου αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση της μελίγκρας με τα χημικά σκευάσματα.

Συνήθως δύο ψεκασμοί με φυσικό πύρεθρο είναι υπεραρκετοί για να απαλλαγούμε από τις αφίδες μία και καλή !

Και ένα μυστικό: Για να δράσει σωστά το φυσικό πύρεθρο θα πρέπει να ψεκάζουμε πάντα βραδινές ώρες , όταν δεν υπάρχει έντονη ηλιακή ακτινοβολία , καθώς το πύρεθρο διασπάται ταχύτατα υπό την παρουσία φωτός. Επίσης καλό είναι πάντα να προσθέτουμε στο ψεκαστικό διάλυμα έναν ρυθμιστή Ph ή έστω ένα σκεύασμα αμινοξέων ώστε να βελτιώσουμε τη δράση του !

Τέλος ένα καταπληκτικό στην κυριολεξία βιολογικό εντομοκτόνο/ακαρεοκτόνο για την βιολογική αντιμετώπιση της μελίγκρας αλλά και όλων των υπόλοιπων εντόμων είναι το Spruzit.

Spruzit βιολογικό εντομοκτόνο-ακαρεοκτόνο neudorff 500ml

Πως φεύγει η μελίγκρα;

Το Spruzit είναι ένα ετοιμόχρηστο βιολογικό εντομοκτόνο/ακαρεοκτόνο το οποίο περιέχει τόσο φυσικό πύρεθρο , όσο και rape seed oil (κραμβέλαιο) και είναι πολύ αποτελεσματικό εναντίων σχεδόν όλων των εντόμων και ακάρεων (τετράνυχος) που προσβάλουν τα φυτά μας.

Δυστυχώς στην ελληνική αγορά κυκλοφορεί μόνο ως ετοιμόχρηστο προϊον , αλλά αν παρόλα αυτά έχεις λίγα φυτά στο μπαλκόνι ή τον κήπο σου (καλλωπιστικά, λαχανικά, εσπεριδοειδή κ.α) καλό είναι να το έχεις πάντα καθώς είναι στην κυριολεξία το μόνο εντομοκτόνο που χρειάζεσαι !!

Χημική καταπολέμηση μελίγκρας

Στην περίπτωση που η προσβολή από μελίγκρα είναι σε ακραίο στάδιο και τα βιολογικά σκεύασματα δεν διορθώνουν το πρόβλημα (αν και πιστεύουμε ότι τα σκευάσματα που προτείναμε σε αυτό το άρθρο θα λύσουν το πρόβλημα αποτελεσματικά) τότε μπορούμε να καταφύγουμε στην χρήση κάποιου χημικού σκευάσματος.

Στην ελληνική αγορά υπάρχουν πάρα πολλά και πολύ αποτελεσματικά σκευάσματα για την αντιμετώπιση της μελίγκρας.

Ενδεικτικά θα αναφέρουμε δύο τα οποία είναι ιδιαίτερα ασφαλή τόσο για εμάς όσο και για τα οφέλιμα έντομα όπως είναι οι μέλισσες κ.α και καλό είναι κάθε ερασιτέχνης κηπουρός να τα έχει στην ”φαρέτρα” του. Το πρώτο είναι το Medas Max , το οποίο έχει δραστική ουσία acetamiprid και το δεύτερο το Shooter , το οποίο έχει δραστική ουσία Flupyradifurone.

acetamiprid εντομοκτόνο

Πως φεύγει η μελίγκρα;

Και ένα τελευταίο μυστικό: Είτε ψεκάζουμε βιολογικά είτε χημικά σκευάσματα για την καταπολέμηση της μελίγκρας πρέπει πάντα να εναλλάσουμε τα σκευάσματα μεταξύ τους ώστε να αποφύγουμε το ενδεχόμενο η μελίγκρα να αποκτήσει ανθεκτικότητα σε κάποιο από αυτά και να μην μπορούμε να την καταπολεμήσουμε εύκολα στο μέλλον!

Αν κάνουμε δηλαδή ένα ράντισμα με φυσικό πύρεθρο καλό είναι το επόμενο να το κάνουμε με άλατα καλίου ή κάποιο άλλο. Πιστεύουμε ότι κατάλαβες τη λογική !

Ευχόμαστε το άρθρο μας ” Πως φεύγει η μελίγκρα από τα φυτά” να σου φάνηκε χρήσιμο !

Οι Γεωπόνοι του myAGROmarket.gr

Ανεπιθύμητα σκουλήκια σε γλάστρα: πως τα αντιμετωπίζω ;
Θρίπας αντιμετώπιση στον κήπο:όσα πρέπει να ξέρεις !

Comments (1)

  1. Ερμιονη Μιχαηλιδου

    Ακόμη δεν έχω χρησιμοποιήσει τα προϊόντα σας ( έχω ήδη παραγγείλει ) όμως δεν μπορώ να μην αναφέρω ότι είμαι ενθουσιασμένη που υπάρχετε και βρίσκω παρά πολύ σημαντικό και χρήσιμο τον τρόπο που μας ενημερώνετε και για τα προβλήματα των φυτών αλλά και τις προτεινόμενες λύσεις Ευχαριστω

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κατηγορίες
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
[contact-form-7 404 "Not Found"]
Το καλάθι μου
Λίστα επιθυμιών
Είδατε πρόσφατα
Κατηγορίες