Πότε ψεκάζω με χαλκό τις ελιές

Πότε ψεκάζω με χαλκό τις ελιές ;

Πότε ψεκάζω με χαλκό τις ελιές και ποια είναι τα πιο κατάλληλα σκευάσματα…

Ο χαλκός είναι ένα από τα παλαιότερα γεωργικά φάρμακα που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος και σίγουρα ένα από τα πιο αποτελεσματικά.

Έχει κυρίως μυκητοκτόνο και βακτηριοκτόνο δράση.

Την μυκητοκτόνο δράση του χαλκού ανακάλυψε πρώτος ο καθηγητής Alexis Millardet στο Bordeaux της Γαλλίας το 1882. Ο καθηγητής παρατήρησε ότι πρέμνα αμπέλου ψεκασμένα με μίγμα θειϊκού χαλκού και ασβέστου (ο γνωστός βορδιγάλειος πολτός) είχαν πολύ μικρότερη προσβολή από περονόσπορο σε σχέση με αυτά που δεν είχαν ψεκαστεί. Μέχρι και σήμερα ο βοριδιγάλειος πολτός ή πολτός Bordeaux είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο χαλκούχο μυκητοκτόνο.

χαλκός στις ελιές

Πότε ψεκάζω με χαλκό τις ελιές ;

Ποιος είναι ο ρόλος του χαλκού ως θρεπτικό στοιχείο στην ελιά;

Εκτός από την μυκητοκτόνο δράση του , ο χαλκός είναι και ένα στοιχείο άκρως απαραίτητο για την σωστή λειτουργεία και ανάπτυξη της ελιάς , αλλά και όλων των φυτών γενικά.

Βοηθά στην διαδιακασία της αναπνοής και φωτοσύνθεσης των φυτών , ενώ η έλλειψή του προκαλέι πολλά προβλήματα , όπως καθυστερημένη ανάπτυξη των φυτών , μειωμένη ανθοφορία και καρποφορία καθώς επίσης και μειωμένη αντοχή των φυτών σε αθένειες !

Ποια είδη χαλκού χρησιμοποιούμε για ράντισμα στις ελιές;

Ο χαλκός υπάρχει διαθέσιμος σε διάφορες μορφές. Οι κυριότερες είναι οι εξής:

Θειϊκός χαλκός: H γνωστή σε όλους γαλαζόπετρα. Χρησιμοποείται συνήθως για απολύμανση του εδάφους και για βάψιμο των κορμών των δέντρων. Καλό είναι να μην ραντίζουμε τα φυτά με θειϊκό χαλκό , καθώς είναι αρκετά φυτοτοξικός και χρειάζεται προσοχή.

Bordofert 20 zeo βορδιγάλειος χαλκός

Πότε ψεκάζω με χαλκό τις ελιές ;

Βορδιγάλειος πολτός: Πρόκειται όπως είπαμε για μίγμα θειϊκού χαλκού με ασβέστη και έχει χρήση κυρίως σε ραντίσματα τον χειμώνα. Είναι σχετικά φυτοτοξικός για αυτό αποφεύγουμε να τον χρησιμοποιούμε την άνοιξη και το καλοκαίρι.

οξυχλωριούχος χαλκός nectar cu 100gr

Πότε ψεκάζω με χαλκό τις ελιές ;

Οξυχλωριούχος: Είναι η λιγότερο φυτοτοξική μορφή χαλκού και έχει ευρεία χρήση όλη την διάρκεια της χρονιάς (μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα ραντίσματα της ελιάς).

Υδροξείδιο του χαλκού: Είναι επίσης λιγότερο φυτοτοξική μορφή και έχει ευρεία χρήση , καθώς συνδυάζεται με πολλά άλλα γεωργικά φάρμακα και λιπάσματα.

previen power υδροξειδιο του χαλκου με ψευδαργυρο και ζεολιθο

Πότε ψεκάζω με χαλκό τις ελιές ;

Υγρά λιπάσματα χαλκού: Στα υγρά λιπάσματα  χαλκού αρκεί να σταθούμε λίγο παραπάνω.

Πρόκειται ουσιαστικά για προϊόντα θρεψης των φυτών καθώς η συγκέντρωσή τους σε χαλκο είναι πολύ μικρότερη από τα είδη χαλκού που αναφέραμε παραπάνω.

Οι περισσότεροι ακουγοντάς το αυτό θα περίμεναν τα σκευάσματα αυτά να μην έχουν αντίστοιχη μυκητοκτόνο ή βακτηριοκτόμο δράση με τα πρώτα , αλλά η πραγματικότητα είναι ότι έχουν ΠΟΛΥ καλύτερη !

Στη  ελληνική αγορά βρίσκουμε πολλά σκευάσματα υγρού χαλκού σε σε διάφορες μορφές: πρωτεϊνικούς χαλκούς , ιοντικούς χαλκούς , γλυκονικούς χαλκούς κ.α

Εμείς εδώ στο myAGROmarket έχουμε χρησιμοποιήσει και πειραματιστεί με πολλά τέτοια σκευάσματα τα τελευταία 8 χρόνια , σχεδόν σε όλες τις καλλιέργειες και μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι η αποτελεσματικότητά τους σε πολλούς μύκητες και βακτήρια είναι εξαιρετική.

υγρός χαλκός

Πότε ψεκάζω με χαλκό τις ελιές ;

Από τα σκευάσματα που έχουμε δοκιμάσει αυτό που προτείνουμε ανεπιφύλαχατα είναι το Grow Well Cu !

Πρόκειται για ένα σκεύασμα πρωτεϊνικού χαλκού εμπλουτισμένο με αμινοξέα και πεπτίδια για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Η συγκέντρωσή του σε χαλκό είναι μόλις 5,2% ( αναλογιστείτε ότι το υδροξείδιο του χαλκού περίχει περίπου 50% χαλκό).

Αν το σκεφτούμε λίγο , αυτό σημαίνει ότι είναι περισσότερο αποτελεσματικός από τους κλασικούς χαλκούς έχοντας μόνο το 1/10 περιεκτικότητα σε χαλκό! Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο χαλκός είναι βαρύ μέταλλο και η υψηλή συγκέντρωσή του στο έδαφος προκαλεί πολλά προβλήματα.

Έχει αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικός σε στην αντιμετώπιση όλων των μυκήτων της ελιάς , αλλά και στα καρκινώματα που προκαλούνται από βακτήρια!

Πότε ψεκάζω με χαλκό τις ελιές-Πότε βάζουμε χαλκό στις ελιές;

Στην ελιά υπάρχουν κάποια ραντίσματα με χαλκό που πρέπει να γίνουν σε συγκεκριμένα βλαστικά στάδια , ώστε να πετύχουμε την καλύτερη δυνατή προστασία από μύκητες και βακτήρια. Το πόσα ακριβώς ραντίσματα θα χρειαστούν εξαρτάται από τις κλιματολογικές συνθήκες της κάθε χρονιάς.

Τα βασικότερα ρασίσματα με χαλκό στις ελιές είναι τα εξής:

  • Mετά την συγκομιδή/τον χειμώνα: σε αυτό το ράντισμα προτιμούμε τον βορδιγάλειο χαλκό.
  • Πριν την έναρξη της ανθοφορίας: Yγρός χαλκός σε συνδυασμό με ένα διαφυλλικό λίπασμα για καρπόδεση.
  • Στην καρπόδεση: επανάληψη του ίδιου ραντίσματος με το προηγούμενο
  • Από την καρπόδεση έως και 10 ημέρες πριν τη συγκομιδή: ψέκασμα με χαλκό κάθε 20-40 ημέρες ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν (υγρασία-βροχοπτώσεις). Καλό είναι να κάνουμε εναλλαγές στα είδη του χαλκού μεταξύ υγρού , οξυχλωριούχου και υδροξειδίου του χαλκού.
λίπασμα για καρπόδεση διαφυλλικό λίπασμα βορίου ψευδαργύρου

Πότε ψεκάζω με χαλκό τις ελιές ;

Ευχόμαστε το άρθο μας να σου φάνηκε χρήσιμο!

Οι Γεωπόνοι του myAGROmarket.gr

Τι φυτεύουμε τον Φεβρουάριο στον κήπο;
Πότε φυτεύουμε δέντρα και πως;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κατηγορίες
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
[contact-form-7 404 "Not Found"]
Το καλάθι μου
Λίστα επιθυμιών
Είδατε πρόσφατα
Κατηγορίες