Πότε ψεκάζω την καρυδιά…
Η καρυδιά είναι ένα από τα αγαπημένα ακρόδρυα που καλλιεργείται στην Ελλάδα , σε πολλές περιοχές.
Είναι γνωστή για τους νόστιμους και θρεπτικούς καρπούς της , οι οποίοι έχουν ευρεία χρήση στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική.
Τα τελευταία χρόνια μάλιστα έχουν πραγματοποιηθεί πολλές νέες φυτεύσεις καρυδιάς , τόσο από επαγγελματίες , όσο και ερασιτέχνες παραγωγούς.
Η καλλιέργεια της καρυδιάς αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις , καθώς προσβάλλεται από διάφορους μύκητες , βακτήρια και έντομα , τα οποία επειρεάζουν την υγεία του δέντρου και συνεπώς την ποιότητα και ποσότητα της παραγωγής.
Οι πιο κοινές ασθένειες της καρυδιάς είναι η ανθράκωση και η βακτηρίωση , ενώ τα πιο κοινά έντομα που την προσβάλλουν είναι η καρπόκαψα , οι αφίδες , τα κοκκοειδή , ο τετράνυχος και μερικά κολεόπτερα.
Η έγκαιρη και σωστή αντιμετώπιση ασθενειών και εντόμων είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της υγείας της καρυδιάς και την εξασφάλιση πλούσιας συγκομιδής.
Σε αυτό το άρθρο θα δούμε ένα πρόγραμμα ψεκασμών της καρυδιάς , τόσο για σκοπούς φυτοπροστασίας όσο και θρέψης-λίπανσης , λαμβάνοντας υπόψιν τα στάδια ανάπτυξης του δέντρου.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο από επαγγελματίες , όσο και από ερασιτέχνες παραγωγούς.
Πρέπει να τονίσουμε ότι ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν , μπορεί να χρειαστούν περισσότερα ραντίσματα από αυτά που θα αναφέρουμε.
Πότε ψεκάζω την καρυδιά;
Ας δούμε λοιπόν τα κυριότερα ραντίσματα της καρυδιάς..
1) Μετά τη συγκομιδή έως πριν την πτώση των φύλλων.
Ένα από τα σημαντικότερα ραντίσματα της καρυδιάς είναι αυτό μετά το τέλος της συγκομιδής. Αυτό το ράντισμα έχει σκοπό να μειώσει τα μολύσματα που υπάρχουν στο δέντρο , αλλά και να το εφοδιάσει με τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται για το χειμώνα και για την έναρξη της νέας καλλιεργητικής περιόδου.
Σε αυτό το ράντισμα ψεκάζουμε ιδανικά με βορδιγάλειο χαλκό σε συνδυασμό με ένα μετασυλλεκτικό λίπασμα το οποίο εφαρμόζεται για τον εμπλουτισμό σε θρεπτικά συστατικά των καρποφόρων οφθαλμών της επόμενης χρονιάς.
2) Από την πτώση των φύλλων έως και πριν την το φούσκωμα των οφθαλμών
Το χειμώνα , συνήθως τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο , είναι η εποχή για δύο ακόμα ραντίσματα στην καρυδιά.
Το πρώτο είναι ράντισμα και πάλι με βορδιγάλειο χαλκό ή θειασβέστιο . Το συγκεκριμένο ράντισμα έχει σκοπό και πάλι την αντιμετώπιση των μυκήτων και των βακτηρίων.
Και ένα μυστικό: για να είναι αποτελεσματικό το ράντισμα με χαλκό πρέπει να γίνει μία μέρα που επικρατεί ηλιοφάνεια και η θερμοκρασία είναι μεγαλύτερη από +5οC , ενώ αν επιλέξουμε θειασβέστιο καλό είναι η θερμοκρασία να είναι μεγαλύτερη από +15οC !
Το δεύτερο είναι ράντισμα με θερινό πολτό. Ο θερινός πολτός (παραφινέλαιο) ψεκάζεται για την αντιμετώπιση των εντόμων και των ακάρεων , αλλά και των αυγών τους και δεν πρέπει να τον παραλείπουμε , καθώς βοηθά τα μέγιστα στην μείωση των πληθυσμών των αφίδων , των κοκκοειδών και άλλον εντόμων.
Αν και συνήθως οι περισσότεροι παραγωγοί συνδυάζουν σε ένα αυτά τα δύο ραντίσματα (χαλκός+θερινός πολτός) , οφείλουμε να πούμε ότι μπορεί να προκύψει φυτοτοξικότητα στην καρυδιά και συνεπώς καλό είναι να πραγματοποιούμε αυτά τα δύο ραντίσματα με απόσταση τουλάχιστον 10 ημερών!
3) Από την έναρξη της βλάστησης έως και πριν την ανθοφορία
Πολύ σημαντικός είναι και ο ψεκασμός κατά την έναρξη της βλάστησης και την εμφάνιση των πρώτων φύλλων της καρυδιάς. Ο ψεκασμός αυτός έχει σαν σκοπό την προστασία της νέας βλάστησης από μύκητες όπως η ανθράκωση , αλλά και από τη βακτηρίωση.
Σε αυτό το ράντισμα προτιμούμε να χρησιμοποιούμε υγρο χαλκό ή υδροξείδιο του χαλκού ή οξυχλωριούχο χαλκό , καθώς ο βορδιγάλειος είναι τοξικός για τη νεαρή βλάστηση!
Μαζί με τον χαλκό , σε αυτό το ράντισμα , μπορούμε να προσθέσουμε και ένα λίπασμα αμινοξέων , το οποίο θα βοηθήσει τη νέα βλάστηση να αναπτυχθεί ταχύτερα.
Και ακόμα ένα μυστικό: Mετά από πολλά πειράματα σε καλλιέργειες καρυδιάς έχουμε δει ότι ο υγρός χαλκός Grow Well Cu σε δοσολογία 1,5ml/lit μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την ανθράκωση και τη βακτηρίωση της καρυδιάς και συνεπώς τον προτείνουμε σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη μορφή χαλκού!
Εκτός από χαλκό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και άλλα σκευάσματα που περιέχουν τις δραστικές ουσίες Captan και Dodine.
4) Από την έναρξη της ανθοφορίας έως και το τέλος της καρπόδεσης
Τα δύο πιο σημαντικά ραντίσματα της καρυδιάς είναι αυτά στην έναρξη της άνθησης των θηλυκών άνθεων και στο τέλος της άνθησης (καρπόδεση).
Σε αυτά τα δύο ραντίσματα ψεκάζουμε και πάλι με χαλκό (ΜΟΝΟ υγρό χαλκό στην μικρότερη δοσολογία) ή κάποιο άλλο σκεύασμα με δραστικές ουσίες captan και boscalid+pyraclostrobin) σε συνδυασμό με ένα λίπασμα για καρπόδεση που περιέχει βόριο , ψευαδάργυρο και μολυβδαίνιο.
Τα τρία αυτά στοιχεία βοηθούν στην καλύτερη άνθηση και καρπόδεση. Για αυτά τα δύο ψεκάσματα προτείνουμε το Grow Well Power , το οποίο περιέχει βόριο , ψευαδάργυρο και μολυβδαίνιο στις πιο αφομοιώσιμες μορφές τους. Τα αποτελέσματά του σε όλες τις καλλιέργειες και όχι μόνο στην καρυδιά είναι εντυπωσιακά. Δοκίμασέ το και θα μας θυμηθείς!!!
5) Μετά το τέλος της καρπόδεσης έως και τη συγκομιδή
Από τη στιγμή που θα εμφανιστούν οι πρώτοι καρποί είναι πολύ σημαντικό να τοποθετήσουμε παγίδες για τον έλεγχο της καρπόκαψας για να γνωρίζουμε πότε πρέπει να ψεκάσουμε ή έστω να παακολουθούμε τα δελτία γεωρικών προειδοποιήσεων της κάθε περιοχής.
Επίσης πρέπει να παρατηρούμε τα δέντρα μας για τυχόν προσβολές από μύκητες , βακτήρια αλλά και άλλα έντομα ώστε να κάνουμε τις σωστές επεμβάσεις. Συνήθως απαιτούνται άλλα 3 με 4 ραντίσματα μέχρι και τη συγκομιδή.
Για την καρπόκαψα , τις αφίδες, τα κοκκοειδή και τον τετράνυχο μπορούμε να ψεκάζουμε με βάκιλλο της θουριγγίας , με φυσικό πύρεθρο , με θερινό πολτό , με άλατα καλίου λίπαρών οξέων ή άλλα σκευάσματα με δραστικές ουδίε όπως deltamethrin , emamectin benzoate , pyriproxifen κ.α
Μετά πό βοχοπτώσεις είναι απαραίτητο να ψεκάζουμε με χαλκό ή άλλα μυκητοκτόνα για την αντιμετώπιση της ανθράκωσης και της βακτηρίωσης.
Τέλος από άποψη θρέψης , κατά το στάδιο ανάπτυξης του καρπού μπορούμε να ψεκάζουμε με σκευάσματα όπως το Grow Well SUPER , το οποίο βοηθά στην αύξηση του μεγέθους των καρπών (έως 3 ραντίσματα ανά 15 ημέρες) , ενω κατά τη φάση της ωρίμανσης με ένα διαφυλλικό λίπασμα καλίου με αμινοξέα (έως 2 ραντίσματα ανά 7 ημέρες), το οποίο βοηθάει στο τελικό γέμισμα και ”άσπρισμα” του καρυδιού!
Ευχόμαστε το άρθρο μας να σου φάνηκε χρήσιμο!
Οι Γεωπόνοι του myAGROmarket.gr