Φύτεμα λεμονιάς από κλαδί..πως γίνεται;
H λεμονιά είναι ένα από τα πιο αγαπημένα καροποφόρα δέντρα που φυτεύουμε σε χωράφια , κήπους και μπαλκόνια.
Συνήθως για να φυτέψουμε λεμονιές προμηθευόμαστε δέντρα από φυτώρια και γεωπονικά καταστήματα. Πολλές φορές όμως θέλουμε να δημιουργήσουμε νέα φυτά από μία ποιοτική και παραγωγική λεμονιά που έχουμε ήδη φυτεμένη ή έχουμε δει κάπου και τη ”ζηλέψαμε”.
Σε αυτό το άρθρο θα δούμε αυτό ακριβώς..πως μπορούμε να δημιουργήσουμε νέα φυτά λεμονιάς από ένα ήδη φυτεμένο και αναπτυγμένο δέντρο.
Εκτός από τους τρόπους που θα αναφέρουμε , πρέπει να γνωρίζουμε ότι μπορούμε να πολλαπλασιάσουμε τη λεμονιά και από το σπόρο/κουκούτσι που υπάρχει μέσα στα λεμόνια. Αυτός ο τρόπος όμως δεν ενδείκνυται καθώς τα φυτά που θα προκύψουν δε θα είναι πανοποιότυπα με το αρχικό φυτό και εκτός αυτού θα καθυστρήσουν αρκετά χρόνια μέχρι να μας δώσουν καρπούς.
Αντίθετα , με τους τρόπους που θα αναφέρουμε παρακάτω , τα φυτά που θα προκύψουν θα είναι μία πιστή αντιγραφή του αρχικού δέντρου!
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν…
Φύτεμα λεμονιάς από κλαδί
Υπάρχουν δύο τρόποι πολλαπλασιασμού της λεμονιάς από κλαδί. Ο πρώτος είναι με μοσχεύματα και ο δεύτερος με καταβολάδες.
1) Πολλαπλασιασμός λεμονιάς με μόσχευμα
Ο πρωτος και ίσως ο καλύτερος τρόπος πολλαπλασιασμόυ της λεμονιάς είναι με μοσχεύματα , με κλαδιά δηλαδή που κόβουμε από το δέντρο που θέλουμε να πολλαπλασιάσουμε.
Η διαδικασία που ακολουθούμε είναι η εξής:
- Κόβουμε τους βλαστούς (μοσχεύματα) από τη λεμονιά που θέλουμε να πολλαπλασιάσουμε σε μήκος 15-20 εκ .
- Καθαρίζουμε τα φύλλα από τη βάση του βλαστού και αφήνουμε μόνο τα 2-3 φύλλα της κορυφής.
- Βουτάμε τα μοσχεύματα μέσα σε νερό για τουλάχιστον 2-3 ώρες.
- Βουτάμε 2-3 εκ της βάσης του βλαστού μέσα σε ορμόνη ριζοβολίας και το τινάζουμε στα τοιχώματα ώστε η περισσευούμενη ποσότητα της ορμόνης να μην μείνει πάνω στο μόσχευμά μας.
- Ανοίγουμε μία μικρή τρύπα στο γλαστράκι με το φυτόχωμα , στο οποίο θα ριζοβολήσουν τα φυτά μας (ΠΡΟΣΟΧΗ: το χώμα που θα χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να είναι εξαιρετικής ποιότητας βιολογικό φυτώμα για καλύτερα αποτελέσματα)
- Φυτεύουμε το μόσχευμα.
- Τοποθετούμε το γλαστράκι σε ένα προστατευμένο μέρος φωτεινό , αλλά όχι με άμεση ηλιακή ακτινοβολία , μέχρι να ριζοβολήσει και να αρχίσει να αναπτύσσεται. (ποτίζουμε κάθε 2-3 ημέρες ώστε το χώμα να είναι πάντα υγρό)
Το μόσχευμα ανάλογα με τη θερμοκρασία , θα βγάλει ρίζες μετά από 1 με 2 μήνες. Όταν είναι έτοιμο , το φυτεύουμε σε μία μεγαλύτερη γλάστρα χρησιμοποιόντας ένα ποιοτικό φυτόχωμα γενικής χρήσης και την επόμενη χρονιά αφού έχει μεγαλώσει το φυτέυουμε είτε στο έδαφος είτε σε νέα μεγαλύτερη γλάστρα.
Και ένα μυστικό: για να αναπτυχθούν γρηγορότερα οι ρίζες του νέου φυτού , το ποτίζουμε κάθε 15 μέρες με ένα υγρό εκχύλισμα φυκιών!
2) Πολλαπλασιασμός λεμονιάς με εναέριες καταβολάδες
Ο δεύτερος και εξίσου απλός τρόπος πολλαπλασιασμού της λεμονιάς είναι με εναέριες καταβολάδες. Με αυτό τον τρόπο , αντί να κόψουμε ένα κλαδί και να το βάλουμε σε χώμα για να ριζώσει , φέρνουμε το χώμα στο κλαδί για να ριζώσει εκέι!
Η διαδικασία είναι η εξής:
1. Εντοπίζουμε ένα υγιές κλαδί πάνω στην λεμονιά που θέλουμε να πολλαπλασιάσουμε και με ένα μαχαίρι δημιουργούμε μία εγκοπή , αφαιρώντας προσεκτικά τον εξωτερικό φλοιό περιμετρικά.
2. Εφαρμόζουμε ορμόνη ριζοβολίας στο σημείο που έχουμε ξεφλουδίσει και δένουμε γύρω του μία σακούλα ή μία ειδική μπάλα για εναέριες καταβολάδες γεμάτη με ποιοτικό βιολογικό φυτόχωμα.
3. Διατηρούμε συνεχώς το χώμα υγρό ποτίζοντας κάθε μερικές ημέρες με μία σύριγγα.
4. Όταν έχει βγάλει ρίζες (μετά από 1,5-3 μήνες) κόβουμε τον βλαστό λίγο κάτω από το σημείο των ριζών και το φυτέυουμε σε γλάστρα για να αναπτυχθεί!
Τώρα ξέρεις πως να δημιουργήσεις τις δικές σου λεμονιές..
Ευχόμαστε το άρθρο μας να σου φάνηκε χρήσιμο!
Οι Γεωπόνοι του myAGROmarket.gr