πότε βάζουμε σίδηρο στα φυτά

Πότε βάζουμε σίδηρο στα φυτά ;

Πότε βάζουμε σίδηρο στα φυτά και ποια είναι τα καλύτερα σκευάσματα

Όλοι έχουμε δει κατά καιρούς τα φύλλα από τα φυτά μας να κιτρινίζουν απότομα χωρίς να ξέρουμε τον λόγο.

Τις περισσότερες φορές το κιτρίνισμα των φύλλων οφείλεται σε έλλειψη σιδήρου και για να διορθωθεί το πρόβλημα πρέπει να εφοδιάσουμε τα φυτά μας με τον σίδηρο που χρειάζονται για να ξαναγίνουν πράσινα και ζωηρά.

Ο ρόλος του σιδήρου στα φυτά

Ο ρόλος του σιδήρου είναι ζωτικής σημασίας για την υγιή ανάπτυξη και τη βιολογική λειτουργία των φυτών. Ο σίδηρος αποτελεί ένα από τα βασικά ιχνοστοιχεία που απαιτούνται σε μικρές ποσότητες για την υγεία των φυτών. Αν και η ποσότητα του σιδήρου που χρειάζονται τα φυτά είναι μικρή σε σχέση με άλλα θρεπτικά στοιχεία, ο ρόλος του είναι κρίσιμος για πολλές βιοχημικές διεργασίες που επηρεάζουν την ανάπτυξή τους.

Ένας από τους σημαντικότερους ρόλους του σιδήρου είναι η συμμετοχή του στη δημιουργία της χλωροφύλλης. Η χλωροφύλλη είναι υπεύθυνη για την αποτελεσματική φωτοσύνθεση, καθώς απορροφά το φως και μετατρέπει την ενέργεια του σε χημική ενέργεια.

Επιπλέον , ο σίδηρος συμμετέχει σε πολλές άλλες βιοχημικές αντιδράσεις των φυτών , όπως η αναπνοή , η μεταφορά ηλεκτρονίων , η παραγωγή ενζύμων κ.α

Πότε βάζουμε σίδηρο στα φυτά

Πότε βάζουμε σίδηρο στα φυτά

Συμπτώματα τροφοπένιας σιδήρου στα φυτά

Η ανεπάρκεια σιδήρου στα φυτά μπορεί να επηρεάσει την υγεία και την ανάπτυξή τους και προκαλείται από την έλλειψη του σιδήρου στο έδαφος ή από την αδυναμία απόρρόφησής του από τα φυτά για διάφορους λόγους.

Τα κύρια συμπτώματα ανεπάρκειας σιδήρου στα φυτά είναι τα εξής:

Χλωρώσεις φύλλων: Ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα ανεπάρκειας σιδήρου είναι η χλώρωση (κιτρίνισμα) των φύλλων. Το κιτρίνισμα παρατηρείται αρχικά στα νεότερα φύλλα του φυτού !

Αυτός είναι ένας τρόπος , μάλιστα , για να καταλάβουμε ότι το κιτρίνισμα οφείλεται σε έλλειψη σιδήρου και όχι σε κάποιον άλλο παράγοντα.

Άλλος ενας τρόπος είναι να παρατηρήσουμε ποιες περιοχές του φύλλου κιτρινίζουν. Συνήθως το κιτρίνισμα εφανίζεται ανάμεσα από τα νεύρα του φύλλου , ενώ τα νεύρα παραμένουν πράσινα !

Πότε βάζουμε σίδηρο στα φυτά

Πότε βάζουμε σίδηρο στα φυτά

Μείωση μεγέθους φύλλων: Τα φύλλα των φυτών με ανεπάρκεια σιδήρου είναι συνήθως μικρότερα συγκριτικά με αυτά των φυτών με επαρκή επίπεδα σιδήρου.

Μειωμένη ανάπτυξη: Τα φυτά με έλλειψη σιδήρου μπορεί να παρουσιάζουν καθυστέρηση στην ανάπτυξή τους. Το ύψος των φυτών, η παραγωγή ανθέων και η ανάπτυξη των ριζών είναι μειωμένη καθώς επίσης και το μέγεθος των καρπών.

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να εμφανίζονται σε διαφορετικό βαθμό, ανάλογα με το είδος του φυτού, το επίπεδο έλλειψης σιδήρου και τις συνθήκες ανάπτυξης.

Πότε βάζουμε σίδηρο στα φυτά

Πότε βάζουμε σίδηρο στα φυτά

Φυτά με υψηλές ανάγκες σε σίδηρο

Όλα τα φυτά έχουν ανάγκη από σίδηρο έστω και σε μικρές δόσεις: λαχανικά , δέντρα και καλλωπιστικά , αλλά κάποια φυτά έχουν σημαντικά υψηλότερες ανάγκες σε σίδηρο.

Τέτοια φυτά είναι τα οξύφυλλα , όπως η ορτανσία , η αζαλέα , γαρδένια , η καμέλια , το ροδόδεντρο κ.α , η τριανταφυλλιά , ο ιβίσκος , τα μύρτιλλα , τα βατόμουρα , το φραγκοστάφυλλο , το σμέουρο , η φράουλα και τα εσπεριδοειδή ( λεμονιά , πορτοκαλιά , μανταρινιά , κουμ κουάτ).

πότε βάζουμε σίδηρο στα φυτά

Πότε βάζουμε σίδηρο στα φυτά

Συνθήκες που ευνοούν την έλλειψη σιδήρου

Έλλειψη σιδήρου παρατηρείται εντονότερα σε αλκαλικά εδάφη ( εδάφη με υψηλό PH) , σε εδάφη με κακό αερισμό και κακή αποστράγγιση και σε εδάφη με μεγάλη αλατότητα.

Πότε βάζουμε σίδηρο στα φυτά και ποια είναι τα καλύτερα σκευάσματα

Μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη της θεραπείας.

Είναι πολύ σημαντικό , κυρίως όταν καλλιεργούμε τα φυτά που αναφέραμε παραπάνω , να τα εφοδιάζουμε προληπτικά με σίδηρο σε τακτά χρονικά διαστήματα για να μην εμφανίσουν συμπτώματα έλλειψης .

Η συχνότητα εφαρμογής εξαρτάται από το είδος του σιδήρου που θα χρησιμοποιήσουμε.

Πάμε να δούμε τα είδη του σιδήρου που μπορούμε να βρούμε στην αγορά και κάθε πότε πρέπει να τα εφαρμόζουμε.

Πρόγραμμα επιβραύβευσης myAGROmarket.Κέρδισε πόντους και εξαργύρωσέ τους όποτε θέλεις!

Θειϊκός σίδηρος σε κοκκώδη μορφή

Είναι μία μορφή σιδήρου που βοηθά πολύ σε φυτά όπως το γκαζόν , όπου το πότισμα με υγρό σίδηρο είναι δύσκολο εφόσον δεν υπάρχει υδρολιπαντήρας. Μπορεί επίσης να εφαρμοστεί σε θάμνους και δέντρα που είναι φυτεμένα στο έδαφος και όχι σε γλάστρα.

Μία εφαρογή κάθε 30 ημέρες με 250 γρ/τ.μ είναι συνήθως αρκετή για να διατηρούμε να φυτά μας πράσινα κια υγιή.

Πότε βάζουμε σίδηρο στα φυτά

Πότε βάζουμε σίδηρο στα φυτά

Θειϊκός σίδηρος κρυσταλλικός

Η γνωστή στους περισσότερους ”καραπογιά” . Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο έδαφος και σε γλάστρες κάθε 20-30 ημέρες , σε δοσολογία 2-4 κουταλιές του γλυκού ανάλογα το μέγεθος της γλάστρας.

Πότε βάζουμε σίδηρο στα φυτά

Πότε βάζουμε σίδηρο στα φυτά

Χηλικός σίδηρος

Πρόκειται αναμφίβολα για την καλύτερη επιλογή καθώς αποτελεί την πιο άμεσα αφομοιώσιμη μορφή σιδήρου από τα φυτά. Είναι η ιδανικότερη μορφή σιδήρου τόσο για πρόληψη όσο για θεραπεία των χλωρώσεων.

Στην αγορά υπάρχουν διαθέσιμα πολλά σκευάσματα χηλικού σιδήρου σε διάφορες τιμές. Δεν είναι όλα τα σκευάσματα όμως το ίδιο αποτελεσματικά και αφομοιώσιμα από τα φυτά.

Η καλύτερη μορφή χηλικού σιδήρου που υπάρχει είναι η EDDHSA .

χηλικός σίδηρος για φυτά

Πότε βάζουμε σίδηρο στα φυτά

Ένα σκεύασμα που έχει αυτή τη μορφή και μάλιστα στην μεγαλύτερη συγκέντρωση είναι o χηλικός σίδηρος Grow Well με περιεκτικότητα 6% !

Πρόκειται για ένα σκεύασμα σιδήρου άμεσα αφομοιώσιμο από όλα τα φυτά , το οποίο μπορεί να διορθώσει τις χλωρώσεις που οφείλονται σε έλλειψη σιδήρου μέσα σε λίγες μόνο ημέρες !

Ποτίζουμε τα φυτά που είναι σε γλάστρες άλλα και στο έδαφος κάθε 15-20 ημέρες με δοσολογία 1 κουταλάκι του γλυκού σε 2 λίτρα νερό και τα διατηρούμε πράσινα και υγιή όλο το χρόνο !

Και μία σημαντική συμβουλή: Είναι πάντα καλύτερο να έχουμε να φυτά μας ποτισμένα πριν κάνουμε εφαρμογή σιδήρου. Θα βοηθήσει στην καλύτερη απορρόφησή του !

Ευχόμαστε να βρήκατε το άρθρο μας: πότε βάζουμε σίδηρο στα φυτά χρήσιμο !

Στέργιος Δεμίρης , Γεωπόνος ΑΠΘ

Ποιο είναι το πιο δυνατό φάρμακο για μύγες ;
Πως να διώξω τις γάτες από τον κήπο ; ( 2+1 συμβουλές)
Κατηγορίες
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
[contact-form-7 404 "Not Found"]
Το καλάθι μου
Λίστα επιθυμιών
Είδατε πρόσφατα
Κατηγορίες