Ορχιδέα πότισμα…όλα όσα πρέπει να ξέρεις
Έχεις μόλις αγοράσει την πρώτη σου ορχιδέα , την έχεις βάλει στο σπίτι σου σε ένα ωραίο ηλιόλουστο μέρος , εντυπωσιαζεσαι από τα όμορφα άνθη της , όμως μία μέρα βλέπεις ξαφνικά τα άνθη της να πέφτουν το ένα μετά το άλλο και τα φύλλα της να μαραίνονται.
Πίστεψέ μας είναι κάτι που έχουμε ζήσει όλοι όταν πήραμε την πρώτη μας ορχιδέα.
Μην πανικοβάλεσαι όμως , μπορείς να ”ζωντανέψεις” την ορχιδέα σου πολύ έυκολα ακολουθώντας κάποιες πολύ απλές συμβουλές.
Σε αυτό το άρθρο θα μάθεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για να διατηρείς τις ορχιδέες σου όμορφες και υγιείς !
Η ορχιδέα
Για να μπορέσεις να φροντίσεις σωστά τις ορχιδέες σου πρέπει πρώτα να καταλάβεις τι είδους φυτό είναι και ποιο είναι το φυσικό της περιβάλλον.
Οι ορχιδέες είναι επίφυτα φυτά , το οποίο σημαίνει ότι δέν αναπτύσσονται στο χώμα , αλλά πάνω σε άλλα φυτά.
Συγκεκριμένα , οι ορχιδέες είναι τροπικά φυτά και οι ρίζες τους αναπτύσσονται κατά βάση πάνω σε κορμούς άλλων δέντρων. Από αυτά πέρνουν την υγρασία που χρειάζονται ( και από την ατμόσφαιρα επίσης).
Ο καλύτερος τρόπος για να φροντίσεις τις ορχιδέες σου είναι να τους δημιουργήσεις ένα περιβάλλον όσο το δυνατόν πιο όμοιο με το φυσικό τους περιβάλλον.
Όπως καταλαβαίνεις , οι ρίζες τις ορχιδέας είναι εντελώς εκτεθειμένες στον αέρα και αυτό έχει σας αποτέλεσμα ότι αν τις φυτέψουμε σε κλασικό φυτόχωμα το οποίο συγκρατεί υγρασία και δεν έχει καλή κυκλοφορία του αέρα , δεν θα αντέξουν πολύ και θα αρχίσουν να σαπίζουν !
Είναι πολύ σημαντικό , λοιπόν , να φυτέψεις την ορχιδέα σου σε ένα ειδικό χώμα για ορχιδέες και να προμηθευτείς ειδικά γλαστράκια για ορχιδέες τα οποία σταγγίζουν έυκολα.
Στην αγορά θα βρεις πολλά υποστρώματα για ορχιδέες. Κάποια από αυτά αποτελούνται αποκλειστικά από φλοιό πεύκου , ενώ άλλα έχουν και ένα πολύ μικρό ποσοστό τύρφης.
Τα δεύτερα είναι τα ιδανικότερα για την σωστή ανάπτυξη της ορχιδέας και αυτά πρέπει να προτιμήσεις.
Ένα premium χώμα για ορχιδέες είναι το υπόστρωμα για ορχιδέες της Gemma , καθώς διαθέτει ιδανική αναλογία φλοιού πεύκου και τύρφης, στραγγίζει πολύ γρήγορα και επιτρέπει καλό αερισμό των ριζών.
Τώρα που ξέρεις το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη της ορχιδέας πάμε να δούμε με ποιους τρόπους μπορείς να τις ποτίζεις..
Ορχιδέα πότισμα: κάθε πότε και με πόσο νερό
Το πότισμα της ορχιδέας διαφέρει από αυτό των άλλων φυτών και για πολλούς είναι μία περίπλοκη διαδικασία στο μυαλό τους , αλλά στην πραγματικότητα είναι κάτι πολύ απλό.
Υπάρχει ένας βασικός κανόνας που πρέπει πάντα να έχεις στο μυαλό σου:
” Οι ορχιδέες ποτίζονται ΜΟΝΟ όταν οι ρίζες τους στεγνώσουν”
Και για να ξέρεις πότε οι ρίζες της ορχιδέας σου έχουν στεγνώσει αρκεί να εφαρμόσεις το ”τεστ του δαχτύλου”.
Βάλε το δάχτυλό σου μέσα στο υπόστρωμα και αν αισθανθείς ότι έχει στεγνώσει εντελώς , ήρθε η ώρα να ποτίσεις την ορχιδέα σου.
Ένας γενικός κανόνας είναι ότι οι ορχιδέες χρειάζονται πότισμα μία φορά την εβδομάδα όταν είναι ανθισμένες και μία φορά κάθε 15 ημέρες όταν όταν δεν έχουν άνθη.
Αυτό βέβαια είναι πολύ σχετικό και εξαρτάται από την θερμοκρασία και την υγρασία του χώρου.
Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι οι ρίζες της ορχιδέας δεν πρέπει ποτέ να κάθονται μέσα στο νερό. Πρέπει το γλαστάκι να στραγγίζει ικανοποιητικά !
Ορχιδέα πότισμα: 3 διαφορετικοί τρόποι
Υπάρχουν τρεις τρόποι για να ποτίζεις τις ορχιδέες σου και μπορείς να επιλέξεις όποιον σε βολεύει.
1) Η κλασική μέθοδος
Η μέθοδος αυτή περιλανβάνει το πότισμα με ποτιστηράκι , όπως ποτίζουμε δηλαδή όλα μας τα φυτά.
Το σημαντικό είναι να ποτίζουμε τις ρίζες της ορχιδέας για αρκετή ώρα (περίπου 30) δευτερόλεπτα , ώστε να βραχεί πολύ καλά όλο το υπόστρωμα , αλλά στο τέλος θα πρέπει να αφαιρέσουμε το νερό που έχει λιμνάσει στον πάτο στης γλάστρας καθώς όπως είπαμε οι ρίζες της ορχιδέας δεν πρέπει ποτέ να βρίσκονται μέσα στο νερό !
2) Η μέθοδος διαβροχής
Αυτή η μέθοδος περιλαμβάνει το ψέκασμα των φύλλων της ορχιδέας με νερό. Αυτό γίνεται με ένα κλάσικό ψεκαστηράκι χειρός.
Αν και αυτή η μέθοδος μπορεί όντως να διατηρήσει τις ορχιδέες ζωντανές και υγιείς , είναι λίγο δύσκολη στην πράξη , καθώς αυτή η διαδικασία πρέπει να επαναλαμβάνεται καθημερινά και τις πολύ ζεστές μέρες και δύο φορές την ημέρα.
Ένα άλλο μειονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι η υγρασία που μένει στα φύλλα μπορεί να προκαλέσει τοπικά καψίματα στα φύλλα.
3) Η μεθοδος της εμβάπτισης
Ο πιο σωστός τρόπος για να ποτίζεις τις ορχιδέες σου είναι κατά γενική ομολογία η εμβάπτιση των ριζών μέσα στο νερό.
Η μέθοδος αυτή περιλαμβάνει το γέμισμα του νεροχύτη ή ενός άλλου δοχείου με νερό και την εμβάπτιση των ριζών μέσα σε αυτό για 5 περίπου λεπτά , ώστε το υπόστρωμα να βραχεί πλήρως. Στη συνέχεια πρέπει να αφήσουμε το υπόστρωμα να στραγγίσει καλά ώστε να μην μείνει περίσσεια νερού μέσα στο γλαστράκι της ορχιδέας.
Αυτός ο τρόπος είναι κάνει πολύ εύκολη και την εφαρμογή λιπάσματος , καθώς μπορούμε να προσθέσουμε λίπασμα μέσα στο νερό του δοχείου και η ορχιδέα μας να προσλάβει την απαραίτητη ποσότητα θρεπτικών στοιχείων που χρειάζεται!
Εδώ πρέπει να κάνουμε μία γρήγορη αναφορά και στην λίπανση της ορχιδέας καθώς μετά το πότισμα , αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα την σωστή ανάπτυξή της.
Λίπανση ορχιδέας
Οι ορχιδέες δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικές όσον αφορά τη λίπανση.
Η προσθήκη λιπάσματος μία φορά κάθε 15 ημέρες θεωρείτε ιδανική.
Αυτό που πρέπει να έχουμε , όμως , στο μυαλό μας είναι να λιπαίνουμε τις ορχιδέες μας μόνο με λιπάσματα ήπια και πολύ υψηλής ποιότητας , τα οποία περιέχουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζονται.
Το ιδανικότερο λίπασμα για ορχιδέες είναι το Fytopan.
Το Fytopan είναι ένα φυσικό λίπασμα για ορχιδέες , εμπλουτισμένο με εκχύλισμα φυκιών και όλα τα απαραίτητα ιχνοστοιχεία που χρειάζονται οι ορχιδέες.
Στην πράξη είναι το μοναδικό λίπασμα που χρειάζεσαι για τις ορχιδέες σου !
Συμπέρασμα
Η φροντίδα της ορχιδέας είναι μία πολύ απλή διαδικασία , αρκεί να ακολουθούμε σωστά δύο πολύ απλά βήματα.
Ποτίζουμε τις οριχιδέες μας μια φορά την εβδομάδα και τις λιπαίνουμε κάθε 15 περίπου ημέρες , ώστε να τις διατηρούμε όμορφες , ανθισμένες και υγιείς !
Ευχόμαστε να βρήκατε το άρθρο μας ” Ορχιδέα πότισμα : κάθε πότε και με πόσο νερό” χρήσιμο !
Οι Γεωπόνοι του myAGROmarket.gr