Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα από το πυξάρι και πως θα το διορθώσω;
Το πυξάρι ή αλλιώς πύξος (Buxus sempervirens) είναι ένας αειθαλής θάμνος με καταπράσινα , γυαλιστερά , ωοειδή φύλλα. Ανθίζει πολύ νωρίς τον χειμώνα (από Ιανουάριο ώς μέσα Απριλίου) και βγάζει μικρά κίτρινα ανθάκια.
Το πυξάρι χρησιμοποιείται εκτεταμένα στην κηποτεχνία , είτε φυτεμένο στο έδαφος για σχηματισμό χαμηλών φυσικών φρακτών , είτε σε γλάστρες σε διάφορα σχήματα (μπάλα , κώνος κ.α).
Το πυξάρι μπορεί να φυτευτεί σχεδόν παντού καθώς είναι πολύ ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες , είναι όμως ευαίσθητο στην αλμύρα της θάλασσας και για αυτό καλό είναι να μην φυτεύεται σε παραθαλάσσιες περιοχές.
Επίσης είναι ευαίσθητο και στους ατμοσφαιρικούς ρύπους και για αυτό το λόγο δεν χρησιμοποιείται ως διαχωριστικό δρόμων σε αστικά κέντρα!
Ήξερες ότι: η γύρη από το άνθη του πυξαριού είναι πολύ σημαντική για τις μέλισσες , καθώς η ανθοφορία του θεωρείται η πρώτη της χρονιάς για αυτές;
Ας δούμε τώρα γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα από το πυξάρι και τι μπορούμε να κάνουμε για να το διορθώσουμε…
Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα από το πυξάρι;
1) Τα φύλλα από το πυξάρι κιτρινίζουν λόγω υπερβολικής υγρασίας ή έλλειψης νερού
Ένας από τους σημαντικότερους λόγους για τον οποίο κιτρινίζουν τα φύλλα από το πυξάρι είναι το υπερβολικό πότισμα.
Πολλές φορές , ειδικά όταν είμαστε αρχάριοι με την φροντίδα των φυτών , ποτίζουμε τα φυτά μας σε καθημερινή βάση (θέλοντας να κάνουμε καλό φυσικά). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην αφήνουμε το χώμα να στεγνώνει και οι ρίζες των φυτών να ασφυκτιούν και να μην μπορούν να απορροφήσουν σωστά τα θρεπτικά στοιχεία του εδάφους.
Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και όταν ξεχνάμε να ποτίσουμε τα φυτά μας για πολλές μέρες.
Τόσο η περίσσεια υγρασία όσο και η έλλειψη υγρασίας έχουν σαν αποτέλεσμα τα πυξάρια , αλλά και όλα τα φυτά γενικά να μην μπορούν να απορροφήσουν τα θρεπτικά στοιχεία του εδάφους , με αποτέλεσμα τα φύλλα τους να κιτρινίζουν.
Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ποτίζουμε όταν το χώμα έχει στεγνώσει. Αυτό χρειάζεται εμπειρία και παρατήρηση. Δεν υπάρχει κάποιος γενικός κανόνας που να λέει κάθε πότε πρέπει να ποτίζουμε καθώς κάθε χώμα είναι διαφορετικό.
Ένα πρακτικό κόλπο για να ξέρουμε κάθε πόσες μέρες πρέπει να ποτίζουμε είναι αφού κάνουμε ένα αρχικό πότισμα να περιμένουμε να δούμε μετά από πόσες ημέρες το φυτό αρχίζει να δείχνει διψασμένο. Αν για παράδειγμα ποτίσουμε την Δευτέρα και δούμε το φυτό μας διψασμένο το Σάββατο θα γνωρίζουμε ότι χρειάζεται πότισμα κάθε 4 περίπου ημέρες!
Αυτό που πρέπει πάντως να γνωρίζουμε για το πυξάρι είναι ότι χρειάζεται πότισμα περίπου μία με δύο φορές την εβδομάδα το φθινόπωρο και την άνοιξη και κάθε 2 ημέρες το καλοκαίρι.
2) Τα φύλλα από το πυξάρι κιτρινίζουν λόγω παγετού
Αν και όπως είπαμε πριν , το πυξάρι είναι ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες , ένας παγετός ή πάχνη μπορεί να του δημιουργήσει προβλήματα με αποτέλεσμα να δούμε καψίματα και κιτρινίσματα στις άκρες των φύλλων του.
Για να το αποτρέψουμε αυτό , μπορούμε σε περίπτωση που αναμένουμε μία μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας , να το σκεπάζουμε με αντιπαγετικό ύφασμα ή αντιπαγετική κουκούλα φυτών αν είναι σε γλάστρα και ακόμη καλύτερα να το ψεκάσουμε και με ένα υγρό εκχύλισμα φυκιών , το οποίο περιέχει αντιστρές παράγοντες και θα το βοηθήσει να ανταπεξέλθει καλύτερα στην παγωνιά!
Αν δούμε τα φύλλα από το πυξάρι να έχουν καεί στις άκρες λόγω παγωνιάς , πρέπει να το κλαδέψουμε ώστε να δημιουργήσει νέα υγιή φύλλα.
Και ένα μυστικό: τα φύλλα από το πυξάρι πολλές φορές παίρνουν έναν κόκκινο χρωματισμό κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι λόγω του κρύου εδάφους ,οι ρίζες από το πυξάρι δεν μπορούν να απορροφήσουν τον φώσφορο του εδάφους. Δεν πρέπει όμως να αγχωνόμαστε , καθώς με την αύξηση της θερμοκρασίας τα φύλλα θα ξαναγίνουν πράσινα πολύ γρήγορα!
3) Τα φύλλα από το πυξάρι κιτρινίζουν λόγω έλλειψης θρεπτικών στοιχείων
Το πυξάρι όπως και όπως και όλα τα άλλα φυτά χρειάζεται θρεπτικά στοιχεία όπως το άζωτο , ο φώσφορος , το κάλιο , το μαγνήσιο , το ασβέστιο , ο σίδηρος κ.α.
Όταν δεν υπάρχουν διαθέσιμα αυτά τα στοιχεία η ανάπτυξή του δεν είναι φυσιολογική , με αποτέλεσμα τα φύλλα του να χάνουν τον χρωματισμό τους και να κιτρινίζουν.
Για αυτό το λόγο στα πυξάρια που είναι φυτεμένα στο έδαφος πρέπει να ρίχνουμε ένα κοκκώδες λίπασμα γενικής χρήσης όπως το γνωστό μπλε λίπασμα , ενώ σε αυτά που είναι φυτεμένα σε γλάστρες , να τα ποτίζουμε κάθε 15-20 ημέρες με ένα κρυσταλλικό λίπασμα για πράσινα φυτά , πλούσιο σε άζωτο , φώσφορο και κάλιο.
Επίσης , τα πυξάρια είναι πολύ ευαίσθητα σε έλλειψη σιδήρου και για αυτό το λόγο είναι πολύ βασικό να τα ποτίζουμε κάθε 20-30 ημέρες με έναν ποιοτικό χηλικό σίδηρο για φυτά.
4) Τα φύλλα από το πυξάρι κιτρινίζουν λόγω προσβολής από έντομα και ασθένειες
Ένας ακόμη πολύ συχνός λόγος του κιτρινίσματος των φύλλων από το πυξάρι είναι η προσβολή από έντομα , μύκητες και βακτήρια.
Το πυξάρι προσβάλεται από βακτήρια , μύκητες (ανθράκωση , αλτερνάρια , σκωρίαση , ωίδιο κ.α) , αλλά και έντομα (κάμπιες , ακάρεα , αφίδες , κοκκοειδή κ.α) τα οποία απομυζούν τους χυμούς της με αποτέλεσμα τα φύλλα της να αρχίζουν να κιτρινίζουν.
Στην περίπτωση που εντοπίσουμε κάποια προσβολή στο πυξάρι μας πρέπει να την αντιμετωπίσουμε όσο το δυνατόν πιο άμεσα ώστε να το κρατήσουμε υγιές και καταπράσινο.
Για τους μύκητες και τα βακτήρια που προβάλουν το πυξάρι πρέπει να ραντίζουμε προληπτικά κάθε 30-40 ημέρες με ένα μίγμα από υγρό χαλκό και υγρό θειάφι , τα οποία αντιμετωπίζουν πολύ αποτελεσματικά σχεδόν όλες τις ασθένειές του.
Αν έχουμε προσβολή από κάμπιες πρέπει να ψεκάζουμε με βάκιλλο θουριγγίας , ενώ για τις αφίδες , τα κοκκοειδή και τα ακάρεα μπορούμε να ψεκάζουμε με ένα βιολογικό εντομοκτόνο-ακαρεοκτόνο , το οποίο τα καταπολεμά όλα σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό!
Τώρα ξέρεις γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα από το πυξάρι σου και μπορείς να τα ξανακάνεις καταπράσινα…
Ευχόμαστε το άρθρο μας να σου φάνηκε χρήσιμο!
Οι Γεωπόνοι του myAGROmarket.gr