ραπανάκι καλλιέργεια

Ραπανάκι καλλιέργεια:όσα πρέπει να ξέρεις!

Ραπανάκι καλλιέργεια..όλα τα μυστικά!

Το ραπανάκι ή ραπάνι ή ρεπάνι όπως αλλιώς λέγεται είναι ένα από τα πιο αγαπημένα λαχανικά της άνοιξης και του φθινοπώρου.

Είναι πικάντικο , τραγανό , πολύχρωμο και πολύ δημοφιλές στις σαλάτες.

Πέρα από αυτό όμως το ραπανάκι είναι η ιδανική καλλιέργεια για κάθε επίδοξο κηπουρό , καθώς χωρίς καμία υπερβολή είναι το πιο εύκολο λαχανικό που μπορούμε να καλλιεργήσουμε στον κήπο ή ακόμα και στο μπαλκόνι μας.

Σε αυτό το το άρθρο θα δούμε όλες τι ποικιλίες που μπορούμε να διαλέξουμε , καθώς επίσης και όλα τα μυστικά της καλλιλέργειά του , ώστε να απολαμβάνουμε τα δικά μας φρέσκα ραπανάκια όλο τον χρόνο!

Ραπανάκια ποικιλίες

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες ραπανάκι ανάλογα το σχήμα , το χρώμα και το μέγεθός τους.

Οι κυριότερες είναι οι εξής:

μαύρο ραπανάκι σπόροι

Ραπανάκι καλλιέργεια

Ραπανάκι καλλιέργεια εποχή σποράς

Τα ραπανάκια προτιμούν δροσερά κλίματα και η ιδανική θερμοκρασία για την ανάπτυξή του είναι από 13 έως 19οC. Είναι αρκετά ανθεκτικά στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα , ενώ δεν ανέχονται την έντονη ζέστη.

ραπανάκι σπορά

Ραπανάκι καλλιέργεια

Για αυτό το λόγο η σπορά τους γίνεται συνήθως από από τον Φεβρουάριο έως το Μάϊο και από τον Αύγουστο έως τον Νοέμβριο.

Αποφεύγουμε να καλλιεργούμε ραπανάκια τους καλοκαιρινούς μήνες , καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες οδηγούν σε ρίζες με σπογγώδη υφή , οι οποίες είναι πολύ υποβαθμισμένες ποιοτικά.

Ραπανάκι σπορά/Ραπανάκι φύτεμα

Πριν τη σπορά είναι πολύ βασικό να κάνουμε καλή κατεργασία του εδάφους , ώστε να γίνει μαλακό και αφράτο. Ιδανικά μπορούμε να προσθέσουμε στο έδαφος και compost και ατταπουλγίτη , καθώς η οργανική ουσία συμβάλει σε καλύτερες και πιο ποιοτικές παραγωγές.

ελληνικός ατταπουλγίτης 20kg

Ραπανάκι καλλιέργεια

Σπέρνουμε τους σπόρους (ραπανάκι σπόρος) σε βάθος 1-1,5 εκ και αφήνουμε αποστάσεις 10-20 εκ μεταξύ των γραμμών και 3-5 εκ μεταξύ των φυτών.

Σε περίπτωση σποράς χύμα στο έδαφος , πρέπει να αραιώσουμε τα φυτά όταν βλαστήσει ο σπόρος ώστε να υπάρχει ο κατάλληλος χώρος για την ανάπτυξη της ρίζας.

Υπάρχουν όμως και σπόροι ραπανάκι σε χαρτοταινία ανά 3 εκ μεταξύ τους , τους οποίους μπορούμε να φυτέψουμε χωρίς να χρειαστεί να κάνουμε αραίωση στην πορεία!

Σπόροι ραπανάκι σε χαρτοταινία

Ραπανάκι καλλιέργεια

Εκτός από το έδαφος , το ραπανάκι μπορεί πολύ εύκολα να φυτευτεί και σε γλάστρες με βάθος μόλις 10 εκ , ή ακόμα και πάνω σε μία σακούλα με ειδικό φυτόχωμα για λαχανικά , καθιστώντας το ιδανικό λαχανικό για καλλιέργεια στο μπαλκόνι !

Ραπανάκι πότισμα

Τα ραπανάκια χρειάζονται τακτικό και ελαφρύ πότισμα. Δεν πρέπει να αφήνουμε το έδαφος να στεγνώσει εντελώς , καθώς τα ραπανάκια έχουν τη τάση να σχίζονται όταν ξεμένουν από υγρασία.

Ραπανάκι λίπανση

Τα ραπανάκια για να αναπτυχθούν σωστά έχουν ανάγκη από άζωτο , φώσφορο , κάλιο , ασβέστιο , μαγνήσιο και ιχνοστοιχεία.

Πριν τη σπορά εμπλουτίζουμε το χωμα με βιολογικό λίπασμα για κηπευτικά , πλούσιο σε άζωτο , φώσφορο , κάλιο και οργανική ουσία και με φυσικό ασβέστιο για φυτά (και τα δύο σε ποσότητα 1 κιλό ανά 10τ.μ στο έδαφος ή από μία κουταλιά της σούπας ανά φυτό σε γλάστρα).

φυσικό ασβέστιο για φυτά gemma οργανικό ασβέστιο μαγνήσιο

Ραπανάκι καλλιέργεια

Κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας η καλύτερη μορφή λίπανσης είναι το πότισμα με ένα υγρό βιολογικό λίπασμα για κηπευτικά κάθε 5-7 ημέρες , το οποίο παρέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται το καρότο.

Fytopan υγρό βιολογικό λίπασμα Gemma

Ραπανάκι καλλιέργεια

Και ένα μυστικό: Κατά τη σπορά μπορούμε να κάνουμε το πρώτο πότισμα με ένα υγρό εκχύλισμα φυκιών. Αυτό θα βοηθήσει τα μέγιστα ώστε τα ραπανάκια μας να αναπτύξουν πιο γρήγορα ριζικό σύστημα!

Ραπανάκι ασθένειες

Τα ραπανακια προσβάλλονται από ασθένειες όπως ο περονόσπορος και το ωίδιο και από έντομα όπως οι αφίδες , οι κάμπιες κ.α.

Για την αντιμετώπιση των μυκήτων που προσβάλλουν τα ραπανάκια πρέπει να ψεκάζουμε προληπτικά με υγρό χαλκό και υγρό θειάφι ενώ για τα έντομα με άλατα καλίου λιπαρών οξέων και φυσικό πύρεθρο.

διασυστηματικός χαλκός

Ραπανάκι καλλιέργεια

Ο πιο σημαντικός εχθρός για το ραπανάκι όμως είναι τα σαλιγκάρια , τα οποία τρέφονται με τα τρυφερά του φύλλα. Για την αντιμετώπισή τους ρίχνουμε γύρω από τα φυτά μας στάχτη ή ένα βιολογικό φάρμακο για σαλιγκάρια.

Ραπανάκι συγκομιδή

Όπως είπαμε και προηγούμένως τα ραπανάκια συγκομίζονται 25-50 ημέρες μετά τη σπορά , ανάλογα την ποικιλία που έχουμε επιλέξει. Είναι πολύ βασικό όμως η συγκομιδή να πραγματοποιείται πριν αποκτήσει το ραπανάκι το τελικό του μέγεθος (διαφορετικά μπορεί να δημιουργηθούν ρωγμές στο εσωτερικό και η σάρκα να χάσει μέρος της τραγανότητας και της γεύσης της) και πριν την έναρξη της άνθισης (αλλιώς η ρίζα του αποκτά σπογγώδη υφή).

Ευχόμαστε το άρθρο μας να σου φάνηκε χρήσιμο!

Οι Γεωπόνοι του myAGROmarket.gr

Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα από το πυξάρι;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κατηγορίες
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
[contact-form-7 404 "Not Found"]
Το καλάθι μου
Λίστα επιθυμιών
Είδατε πρόσφατα
Κατηγορίες