Ρόκα καλλιέργεια
Η ρόκα είναι ένα δημοφιλές φυλλώδες λαχανικό με πικάντικη γεύση που προσθέτει ζωντάνια σε σαλάτες και πολλά άλλα πιάτα. Εκτός από τη γεύση της όμως έχει πολλά διατροφικά οφέλη , καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα , ενώ παράλληλα είναι πολύ χαμηλή σε θερμίδες.
Η ρόκα είναι ένα μονοετές , ποώδες φυτό , το οποίο ανήκει στην οικογένεια των σταυρανθών , μαζί με το μπρόκολο , το λάχανο και το κουνουπίδι.
Η καλλιέργεια της ρόκας είναι μία από τις πιο εύκολες καλλιέργειες και μας ανταμείβει πολύ γρήγορα με ολόφρεσκα , δροσερά και πικάντικα φύλλα.
Σε αυτό το άρθρο θα δούμε πως μπορούμε να καλλιερήσουμε ρόκα στον κήπο ή και σε γλάστρα βήμα προς βήμα!
Ρόκα καλλιέργεια στον κήπο και σε γλάστρα
Πριν μάθουμε τα μυστικά της καλλιέργειας της ρόκας θα δούμε ποιες ποικιλίες ρόκας υπάρχουν και μπορούμε να διαλέξουμε για να φυτέψουμε στον κήπο μας.
Ποικιλίες ρόκας
Υπάρχουν αρκετές ποικιλίες ρόκας , άλλες με πιο πικάντικη και άλλες με πιο αρωματική γεύση. Οι κυρότερες όμως είναι οι εξής:
- Άγρια ρόκα: ποικιλία με φύλλα επιμήκη, ελαφρώς κυματοειδή με έντονη και πικάντικη γεύση. Είναι έτοιμη περίπου 50 ημέρες μετά τη σπορά.
- Αρωματική ρόκα: η κλασική ντόπια ποικιλία με οδοντωτά φύλλα και έντονο άρωμα. Είναι έτοιμη περίπου 45-50 ημέρες μετά τη σπορά.
- Πλατύφυλλη ρόκα: ποικιλία με κυματοειδή , μεγάλλα φύλλα ύψους έως και 20cm. Καλλιεργείται εύκολα και στο χωράφι και στο θερμοκήπιο. Είναι έτοιμη περίπου 40-45 ημέρες μετά τη σπορά.
Ρόκα καλλιέργεια απαιτήσεις
Η ρόκα είναι ένα φυτό χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις. Μπορεί να καλλιεργηθεί ακόμα και σε δύσκολα εδάφη , αρκεί το pH τους να είναι από 6 έως 7.
Αναπτύσσεται όμως καλύτερα σε χώματα που δεν κρατάνε πολύ νερό και έχουν άφθονη ορανική ουσία.
Προτιμά ηλιόλουστες θέσεις στον κήπο , ειδικά όταν καλλιεργείται το φθινόπωρο , αλλά μπορεί να καλλιεργηθεί και σε ημισκιερά μέρη , ειδικά την άνοιξη.
Ρόκα σπορά/Ρόκα φύτεμα
Η σπορά ρόκας μπορεί να γίνει τόσο στα τέλη του καλοκαιριού (από Αύγουστο έως και Σεπτέμβριο) όσο και στις αρχές τις άνοιξης (από Φεβρουάριο έως Απρίλιο).
Καλό είναι να μην καλλιεργούμε ρόκα τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες (εκτός αν είναι σε κάποιο αρκετά σκιερό μέρος) , καθώς έχει την τάση να ανθίζει γρηγορότερα , με αποτέλεσμα να σταμάταει να παράγει φρέσκα φύλλα.
Οι σπόροι ρόκας σπέρνονται τόσο απευθείας σο έδαφός όσο και σε γλαστράκια σποράς με ειδικό βιολογικό φυτόχωμα για σπόρους (στη συνέχεια μεταφυτεύονται στο έδαφος όταν έχουν αναπτύξει 3-4 φύλλα).
Προσέχουμε να βάζουμε τους σπόρους σε βάθος μόλις 0,5 εκ , καθώς αν τους σπρείρουμε πιο βαθιά αργούν πολύ να φυτρώσουν.
Οι σπόροι ρόκας φυτρώνουν πολύ γρήγορα , μέσα σε 4-6 ημέρες , όταν οι θερμοκρασία του εδάφους είναι γύρω στους 10οC.
Όταν τα φυτά φτάσουν σε ύψος τα 4-5 εκ είναι η ώρα να τα αραιώσουμε ώστε έχουν τον κατάλληλο χώρο για να αερίζονται και να αναπτύσσονται σωστά.
Ιδανικές αποστάσεις φύτευσης για την ρόκα είναι 6-10εκ μεταξύ των φυτών και 20-25 εκ μεταξύ των γραμμών.
Τέλος , μια πολύ σημαντική εργασία στα πρώτα στάδια ανάπτυξης της ρόκας είναι η ζιζανιοκτονία/ξεχορτάριασμα , καθώς τα ζιζάνια εμποδίζουν την ανάπτυξή της. Όταν η ρόκα μεγαλώσει όμως αρκετά , πυκνώνει και τα ζιζάνια δεν μπορούν να αναπτυχθούν εύκολα.
Φυσικά , μπορούμε να τοποτεθτήσουμε από την αρχή και καποιου είδους εδαφοκάλυψη όπως άχυρο ή γεωύφασμα.
Ρόκα σε γλάστρα
Η ρόκα μπορεί πολύ εύκολα να καλλιεργηθεί και σε γλάστρα στον κήπο στο μπακόνι.
Αν θέλουμε να καλλιεργήσουμε ρόκα σε γλάστρα είναι πολύ βασικό η γλάστρα που θα επιλέξουμε να έχει τουλάχιστον 15εκ διάμετρο, το χώμα που θα χρησιμοποιήσουμε να είναι άριστης ποιότητας ειδικό φυτόχωμα για λαχανικά και στον πάτο να προσθέσουμε ελαφρόπετρα για γλάστρες , έτσι ώστε να υπάρχει ικανοποιητική αποστράγγιση και να μην έχουμε προβλήματα με σήψεις της ρίζας.
Ρόκα καλλιέργεια πότισμα
Η ρόκα χρειαζεται συχνό και ελαφρύ πότισμα , καθώς οι ρίζες της είναι ευαίσθητες σε σήψεις λόγω υπερβολικής υγρασίας , ενώ παρατηρούνται και μαυρίσματα στα φύλλα.
Για αυτό το λόγο ποτίζουμε σε μικρές δόσεις κάθε 3-4 ημέρες το φθινόπωρο και κάθε 2-3 ημέρες την άνοιξη.
Ρόκα καλλιέργεια λίπανση
Η ρόκα για να αναπτυχθεί σωστά έχει ανάγκη από άζωτο , φώσφορο , κάλιο , ασβέστιο , μαγνήσιο και ιχνοστοιχεία.
Πριν τη σπορά ρόκας μπλουτίζουμε το χωμα με βιολογικό λίπασμα για λαχανικά , πλούσιο σε άζωτο , φώσφορο , κάλιο και οργανική ουσία και με φυσικό ασβέστιο για φυτά (και τα δύο σε ποσότητα 1 κιλό ανά 10τ.μ στο έδαφος ή από μία κουταλιά της σούπας ανά φυτό σε γλάστρα).
Κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας η καλύτερη μορφή λίπανσης είναι το πότισμα με ένα υγρό βιολογικό λίπασμα για κηπευτικά κάθε 7-10 ημέρες , το οποίο παρέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται η ρόκα.
Και ένα μυστικό: Κατά τη σπορά ή μεταφύτευση της ρόκας μπορούμε να κάνουμε το πρώτο πότισμα με ένα υγρό εκχύλισμα φυκιών. Αυτό θα βοηθήσει τα μέγιστα ώστε η ρόκα αναπτύξει πιο γρήγορα ριζικό σύστημα!
Ρόκα ασθένειες
Η ρόκα είναι αρκετά ανθεκτικό φυτό όσον αφορά την προσβολή από ασθένειες. Διάφοροι μύκητες που την προσβάλουν αντιμετωπίζονται πολύ εύκολα με προληπτικά ραντίσματα με υγρό χαλκό , ενώ έντομα όπως οι αφίδες και ο τετράνυχος , με φυσικό πύρεθρο ή άλατα καλίου λιπαρών οξέων.
Ο μεγαλύτερος εχθρός της ρόκας είναι τα σαλιγκάρια , τα οποία τρέφονται με τα τρυφερά της φύλλα και για αυτό το λόγο καλό είναι να προσθέτουμε γύρω από τις ρόκες στάχτη ή ένα βιολογικό φάρμακο για σαλιγκάρια !
Ρόκα συγκομιδή
H ρόκα , ανάλογα με την ποικιλία που έχουμε επιλέξει να καλλιεργήσουμε έιναι έτοιμη περίπου 40 με 50 ημέρες μετά τη σπορά.
Κατά τη συγκομιδή δεν ξεριζώνουμε ολόκληρο το φυτό , παρά μόνο κόβουμε μερικά από τα φύλλα του , καθώς η ρόκα έχει την τάση να βγάζει συνεχώς καινούργια φύλλα. Έτσι από ένα φυτό μπορούμε να κάνουμε διαδοχικές κοπές φύλλων κάθε λίγες ημέρες.
Ευχόμαστε το άρθρο μας να σου φάνηκε χρήσιμο!
Οι Γεωπόνοι του myAGROmarket.gr