Γιατί ξερένεται το δενδρολίβανο και πως το αντιμετωπίζω…
Το δενδρολίβανο ή δεντρολίβανο (Rosmarinus officinalis) είναι ένα από τα πιο αγαπημένα αρωματικά φυτά και καλλιεργείται τόσο ως καλλωπιστικό φυτό σε αυλές και μπλακόνια , όσο και για τις ευεργετικές του ιδιότητες.
Είναι ένα πολύ ανθεκτικό φυτό , το οποίο μπορεί να φυτευτεί σχεδόν σε όλα τα μέρη της Ελλάδας , τόσο στο έδαφος , όσο και σε γλάστρα. Είναι ανθεκτικό φυτό τόσο στο κρύο όσο και στη ζέστη και έχει ελάχιστες απαιτήσεις όσον αφορά τη φροντίδα του.
Παρόλα αυτά πολλές φορές παρατηρείται το φαινόμενο , το δενδρολίβανο να αρχίσει να ξερένεται είτε απότομα , είτε σταδιακά.
Αν και εσύ βλέπεις το δενδρολίβανό σου να ξερένεται και θέλεις να το σώσεις , τότε είσαι στο σωστό μέρος.
Σε αυτό το άρθρο θα δούμε γιατί ξερένεται το δενδρολίβανο και τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να το διατηρούμε υγιές και καταπράσινο!
Γιατί μου ξερένεται το δεντρολίβανο;
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους το δενδρολίβανο μπορεί να ξερένεται. Οι πιο σημαντικοί είναι οι εξής:
1) Το δενδρολίβανο ξερένεται λόγω υπερβολικού ποτίσματος
Ένας από τους κυρότερους λόγους για τους οποίους ξερένεται το δενδρολίβανο είναι το υπερβολικό πότισμα. Το δενδρολίβανο έχει πολύ μικρές ανάγκες όσον αφορά την υγρασία και όταν το ποτίζουμε πολύ συχνά προκαλούνται σήψεις ριζών.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα σταδιακά τα φύλλα του να καφετιάζουν και στην πορεία ακόμα και ολόκληρα κλαδιά να μαραίνονται.
Το δενδρολίβανο χρειάζεται πότισμα μόλις μία με δύο φορές την εβδομάδα την άνοιξη και το καλοκαίρι και μία φορά κάθε 10-15 ημέρες τον υπόλοιπο χρόνο. Φρόντισε λοιπόν να μην το ποτίζεις παρά μόνο όταν το χώμα έχει στεγνώσει επαρκώς.
Αν το δενδρολίβανο είναι φυτεμένο σε γλάστρα , φρόντισε να υπάρχει σωστή αποστράγγιση , τοποθετώντας στον πάτο της ελαφρόπετρα για γλάστρες ή διογκωμένη άργιλο .
Φυσικά , το ίδιο συμβαίνει και όταν δεν ποτίζουμε καθόλου το δενδρολίβανο. Συνεπώς ακολούθησε την παραπάνω συμβουλή και μην το αφήνεις διψασμένο για πολύ καιρό!
2) Το δενδρολίβανο ξερένεται λόγω ακατάλληλου χώματος
Το δενδρολίβανο μπορεί να αναπτυχθεί σχεδόν σε όλους τους τύπους εδαφών , αλλά προτιμά εδάφη με pH μεταξύ 6 και 7 , πλούσια σε ασβέστιο.
Παρόλα αυτά αν το χώμα είναι όξινο , το δενδρολίβανο δεν μπορεί να αναπτυχθεί σωστά και σταδιακά τα φύλλα του κιτρινίζουν μέχρι τελικά να ξεραθεί ολόκληρο.
Για αυτό το λόγο είναι καλό να γνωρίζουμε το pH του εδάφους πριν φυτέψουμε οποιοδίποτε φυτό. Αυτό γίνται πολύ εύκολα με τη χρήση ενός απλού μετρητή pH.
Στην περίπτωση που θέλουμε να φυτέψουμε δενρολίβανο σε γλάστρα αρκεί αν χρησιμοποιήσουμε ένα ποιοτικό φυτόχωμα γενικής χρήσης του εμπορίου για να είμαστε σίγουρο ότι είναι κατάλληλο!
3) Το δενδρολίβανο ξερένεται λόγω έλλειψης χώρου
Το δενδρολίβανο είναι ένα από τα φυτά που χρειάζεται αρκετό χώρο και απόσταση από άλλα φυτά για να αναπτυχθεί σωστά. Όταν τα έχουμε φυτεμένα πολύ κοντά , οι ρίζες τους ανταγωνίζονται πολύ έντονα για τα θρεπτικά στοιχεία του εδάφους , με αποτέλεσμα να βλέπουμε τα φύλλα τους να κιτρινίζουν.
Αν λοιπόν θέλουμε να φυτέψουμε δενδρολίβανα στο έδαφος πρέπει να προσέχουμε να τα φυτεύουμε με απόσταση τουλάχιστον 30-40εκ μεταξύ τους και να μην παραλείπουμε να τα κλαδεύουμε όταν αυτά μεγαλώσουν πολύ.
Από την άλλη , αν το δενδρολίβανο είναι φυτεμένο σε γλάστρα , μετά από χρόνια ανάπτυξης στην ίδια γλάστρα , οι ρίζες του δεν έχουν αρκετό χώρο να αναπτυχθούν σωστά , με αποτέλεσμα αυτό να κιτρινίζει και να ξερένεται.
Σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να το βγάλουμε από τη γλάστρα , να σπάσουμε προσεκτικά τις εξωτερικές ρίζες και να το φυτέψουμε σε νέα , μεγαλύτερη γλάστρα!
4) Το δενδρολίβανο ξερένεται λόγω ελλιπούς φωτισμού
Το δενδρολίβανο για να αναπτυχθεί σωστά χρειάζεται άφθονη ηλιοφάνεια. Για αυτό το λόγο πρέπει να το φυτεύουμε σε ηλιόλουστες ή ημισκιερές θέσεις , καθώς σε σκιερό περιβάλλον παρουσιάζει μειωμένη ανάπτυξη , καθώς επίσης και συχνότερα προβλήματα με ασθένειες.
Όταν δεν έχει επαρκή φωτισμό , τα φύλλα του αρχικά κιτρινίζουν , ενώ στην πορεία ολόκληρα κλαδιά μαραίνονται. Συνεπώς αν έχεις το δενδρολίβανό σου φυτεμένο σε σκιερό μέρος , μπορείς να το μεταφυτέψεις σε μία ηλιόλουστη θέση και αυτό θα ξαναβρεί τη ζωντάνια του!
5) Το δενδρολίβανο ξερένεται λόγω χαμηλών θερμοκρασιών
Το δενδρολίβανο είναι ανθεκτικό τόσο στις υψηλές , όσο και στις χαμηλές θερμοκρασίες. Παρόλα αυτά σε υψόμετρα άνω των 600-700 μέτρων με ισχυρούς παγετούς τον χειμώνα , μπορεί να στρεσαριστεί , με αποτέλεσμα τα φύλλα του να κιτρινίσουν ή ακόμα και να ξεραθεί ολόκληρο.
Για αυτό το λόγο σε αυτές τις περιοχές το χειμώνα , καλό είναι να προφυλάσσεται με κάποια αντιπαγετική κουκούλα φυτών.
6) Το δενδρολίβανο ξερένεται λόγω προσβολής από ασθένειες και έντομα
Το δενδρολίβανο προσβάλεται από μύκητες και βακτήρια (αλτερνάρια , ωίδιο κ.α) και από έντομα (αλευρώδεις , αφίδες , κοκκοειδή , σκαθάρι του δενδρολίβανου κ.α).
Όταν δεν αντιληφθούμε την προσβολή γρήγορα , τα φύλλα του αρχίζουν να ξεραίνονται και υπάρχει η πιθανότητα να ξεραθεί και ολόκληρο αν δε δράσουμε γρήγορα.
Για τους μύκητες μπορούμε να ψεκάζουμε το δενδρολίβανο με ένα μίγμα από υγρό χαλκό και υγρό θειάφι , ενώ αν έχουμε εντομολογική προσβολή μπορούμε να ψεκάσουμε με βιολογικά εντομοκτόνα όπως τα άλατα καλίου λιπαρών οξέων και ο βάκιλλος θουριγγίας.
7) Το δενδρολίβανο ξερένεται λόγω έλλειψης θρεπτικών στοιχείων
Το δενδρολίβανο δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις όσον αφορά τη λίπανσή του είτε είναι φυτεμένο στο έδαφος , είτε σε γλάστρα.
Παρόλα αυτά αν αν δεν το λιπαίνουμε καθόλου , όπως είναι φυσιολογικό , δεν μπορεί να αναπτυχθεί σωστά με αποτέλεσμα τα φύλλα του να κιτρινίζουν και να πέφτουν , ή ακόμα και ολόκληρα κλαδιά να ξεραίνονται.
Αυτό που πρέπει να κάνουμε λοιπόν για να το διατηρούμε καταπράσινο και υγιές όλο τον χρόνο , είναι η προσθήκη στο χώμα από ένα οργανικό λίπασμα για αρωματικά φυτά κάθε 30-40 ημέρες.
Για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα όμως μπορούμε να ποτίζουμε τα δενδρολίβανά μας κάθε 15-20 ημέρες με ένα υγρό βιολογικό λίπασμα για αρωματικά φυτά , καθώς επίσης και με χηλικό σίδηρο , ο οποίος θα τα διατηρήσει καταπράσινα!
Ακολουθόντας τις παραπάνω συμβουλές μπορείς να διατηρήσεις το δεντρολίβανό σου υγιές όλο το χρόνο!
Ευχόμαστε στοάρθρο μας να σου φάνηκε χρήσιμο!
Οι Γεωπόνοι του myAGROmarket.gr