Γιατί κιτρινίζει το γκαζόν…
Προσπαθείς να διατηρήσεις το γκαζόν σου καταπράσινο , όμορφο και υγιές αλλά αυτό άρχισε ξαφνικά να κιτρινίζει και αναρωτιέσαι για ποιον λόγο;
Το κιτρίνισμα του γκαζόν μπορεί να αποτελεί ένδειξη προβλημάτων και είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τους λόγους από τους οποίους προκαλείται.
Σε αυτό το άρθρο θα δούμε γιατί κιτρινίζει το γκαζόν και τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να το διατηρούμε καταπράσινο όλο τον χρόνο…
Γιατί κιτρινίζει το γκαζόν;
Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να κιτρινίζει το γκαζόν. Οι σημαντικότεροι είναι οι εξής:
1) To γκαζόν κιτρινίζει λόγω έλλειψης νερού ή υπερβολικού ποτίσματος
Ένας από τους σημαντικότερους λόγους για τους οποίους κιτρινίζει το γκαζόν είναι η έλλειψη νερού. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες , όταν το γκαζόν δε δέχεται τις απαραίτητες ποσότητες νερού που χρειάζεται , αρχίζει να παίρνει ένα ανοιχτό πράσινο χρώμα και σταδιακά κιτρινίζει.
Από την άλλη , όταν το ποτίζουμε πολύ συχνά χωρίς να δίνουμε τον απαραίτητο χρόνο στο χώμα να στεγνώσει επαρκώς , οι ρίζες που ασφυκτιούν και δεν μπορούν να απορροφήσουν τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία από το έδαφος. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το γκαζόν να κιτρινίζει.
Για αυτό το λόγο πρέπει να ποτίζουμε το γκαζόν σταθερά και με την ίδια ποσότητα νερού κάθε φορά. Το κάθε πόσες ημέρες και για πόση ώρα πρέπει να ποτίζουμε το γκαζόν εξαρτάται από διάφορους παράγοντες , αλλά με λίγο πειραματισμό μπορούμε εύκολα να το καταλάβουμε.
Σε γενικές γραμμές πρέπει να γνωρίζουμε ότι το γκαζόν χρειάζεται πότισμα κάθε 3-4 ημέρες την άνοιξη και το καλοκαίρι και μία φορά την εβδομάδα τον υπόλοιπo χρόνο.
2) To γκαζόν κιτρινίζει λόγω έλλειψης θρεπτικών στοιχείων
Το γκαζόν όπως και όλα τα υπόλοιπα φυτά έχει ανάγκη από πολλά θρεπτικά στοιχεία , τα κυριότερα από τα οποία είναι το Άζωτο , ο Φώσφορος και το Κάλιο. Εκτός από τα τρία αυτά βασικά στοιχεία όμως , το γκαζόν για τη σωστή ανάπτυξή του χρειάζεται και μαγνήσιο , ασβέστιο , σίδηρο και άλλα ιχνοστοιχεία.
Όλα αυτά τα στοιχεία φυσικά και υπάρχουν διαθέσιμα στο έδαφος , αλλά με την πάροδο του χρόνου ελλατώνονται σε πολύ σημαντικό βαθμό και όταν γίνεται αυτό είναι δική μας δουλειά να τα παρέχουμε στο γκαζόν μας.
Όταν αυτά τα θρεπτικά στοιχεία δεν υπάρχουν διαθέσιμα , το γκαζόν αρχίσει σταιακά να κιτρινίζει και να ξεραίνεται. Για αυτό το λόγο δεν πρέπει να παραλείπουμε να λιπαίνουμε το γκαζόν.
Αν θέλεις να μάθεiς κάθε πότε και με ποια λιπάσματα λιπαίνουμε το γκαζόν διάβασε το άρθρο μας ”Πότε ρίχνουμε λίπασμα στο γκαζόν” , καθώς δεν γίνεται να αναλυθεί όσο πρέπει σε αυτό το άρθρο!
3) To γκαζόν κιτρινίζει λόγω υψηλών ή χαμηλών θερμοκρασιών
Τόσο οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού , όσο και οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα μπορεί να στρεσάρουν το γκαζόν με αποτέλεσμα να κιτρινίσει. Είναι κάτι πολύ φυσιολογικό.
Αν θέλεις να κάνεις κάτι το οποίο θα βοηθήσει πραγματικά το γκαζόν σου να ξεπεράσει το στρες και να ξαναπρασινίσει γρήγορα , μπορείς να το ψεκάσεις με ένα υγρό εκχύλισμα φυκιών…Δοκίμασέ το και θα μας θυμηθείς!
4) To γκαζόν κιτρινίζει λόγω κακού αερισμού
Μία από τις πιο σημαντικές εργασίες που δεν πρέπει να παραλείπουμε να κάνουμε στο γκαζόν μας είναι ο εξαερισμός. Και αυτό γιατί όταν ο έδαφος συμπιέζεται πολύ , δημιουργούνται ασφυκτικές συνθήκες για τις ρίζες με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αντλήσουν νερό και θρεπτικά στοιχεία.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το γκαζόν να κιτρινίζει. Για αυτό μην παραλείπεις να κάνεις εξαέρωση στο γκαζόν σου τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο!
5) To γκαζόν κιτρινίζει λόγω λανθασμένου κουρέματος
Όταν το γκαζόν κουρεύεται πολύ χαμηλά έχει την τάση να σταμάτει την ανάπτυξή του και να μη δημιουργεί γρήγορα νέα βλάστηση. Για αυτό το λόγο φρόντισε να κουρεύεις το γκαζόν σου σε ύψος μεγαλύτερο από 3 εκ!
6) To γκαζόν κιτρινίζει λόγω προσβολής από ασθένειες και έντομα
Το γκαζόν προσβάλλεται από διάφορους μύκητες , βακτήρια και έντομα και αν δεν αντιμετωπίσουμε γρήγορα την προσβολή , το γκαζόν αρχίζει να κιτρινίζει και να ξεραίνεται.
Συνήθως όταν το κιτρίνισμα του γκαζόν προέρχεται από κάποια ασθένεια ή έντομο είναι αρχικά τοπικό. Και αυτός είναι και ένας τρόπος για να το καταλάβουμε.
Για να προστατεύεις το γκαζόν σου από μυκητολογικές ασθένειες μπορείς να το ψεκάζεις προληπτικά 2 με 3 φορές τον χρόνο με υγρό χαλκό , ενώ από έντομα όπως κάμπιες εδάφους , με ένα φάρμακο για σκουλήκια στο χώμα.
7) To γκαζόν κιτρινίζει λόγω έντονης δραστηριότητας
To πολύ συχνό πάτημα του γκαζόν είτε από εμάς και τα παιδιά μας , είτε από τα κατοικίδια μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα το κιτρίνισμά του.
Η λύση δεν είναι να σταματήσουμε να πατάμε το γκαζόν , αλλά να επιλέγουμε να σπείρουμε μία ανθεκτική στο πάτημα ποικιλία γκαζόν , όπως το γκαζόν Wembley και άλλα γκαζόν τα οποία είναι κατάλληλα για γήπεδα και πάρκα.
Τέλος , αν έχεις κατοικίδια και βλέπεις το γκαζόν σου να κιτρινίζει μόνο τοπικά , πρέπει να ξέρεις ότι είναι πολύ πιθανό να έχει προκληθεί από τα ούρα τους…
Ευχόμαστε το άρθρο μας να σου φάνηκε χρήσιμο!
Οι Γεωπόνοι του myAGROmarket.gr