Μεταφύτευση ορχιδέας…
Η ορχιδέα μπορεί να αναπτυχθεί στην ίδια γλάστρα και στο ίδιο υπόστρωμα για αρκετό καιρό ίσως και για αρκετά χρόνια σε ορισμένες περιπτώσεις.
Κάποια στιγμή όμως είτε το υπόστρωμα αρχίζει και αποσυντίθεται , είτε η γλάστρα είναι πλέον μικρή για να ικανοποιήσει τις ανάγκες τις ορχιδέας.
Για αυτό το λόγο είναι απαραίτητο κάθε 2-3 χρόνια να μεταφυτεύουμε τις ορχιδέες σε νέα γλάστρα.
Για να καταλάβουμε πότε είναι η ώρα για μεταφύτευση , αρκεί απλά να παρατειρούμε την ανάπτυξη της ορχιδέας μας. Αν βλέπουμε όλο και περισσότερα φύλλα να κιτρινίζουν , τις ρίζες να σαπίζουν και την ανθοφορίας της να γίνεται ολοένα και μικρότερης διάρκειας με λιγότερα άνθη , τότε μάλλον ήρθε η ώρα για μεταφύτευση.
Σε αυτό το άρθρο θα δούμε βήμα-βήμα πως να μεταφυτεύουμε σωστά τις ορχιδέες…
Μεταφύτευση ορχιδέας
Αρχικά πρέπει να τονίσουμε ότι η μεταφύτευση της ορχιδέας πρέπει να γίνεται πάντα μετά το τέλος της ανθοφορίας της και όχι νωρίτερα. Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουμε είναι η εξής:
1) Ποτίζουμε καλά την ορχιδέα μία μέρα πριν τη μεταφύτευση
Είναι πολύ σημαντικό μία μέρα πριν την αλλαγή γλάστρας να ποτίσουμε την ορχιδέα μας , ώστε να είναι ενυδατωμένη για να αντιμετωπίσει ευκολότερα το στρες της μεταφύτευσης.
2) Αφαιρούμε την ορχιδέα από τη παλιά της γλάστρα
Αφαιρούμε την ορχιδέα από τη γλάστρα με μεγάλη προσοχή ώστε να μη σπάσουμε τις ρίζες και τα φύλλα της. Το πότισμα της προηγούμενης μέρας που αναφέραμε προηγουμένως θα βοηθήσει ώστε οι ρίζες να ξεκολλήσουν ευκολότερα από τη γλάστρα.
3) Αφαιρούμε το υπόστρωμα γύρω από τις ρίζες
Με απαλές κινήσεις αφαιρούμε όσο καλύτερα μπορούμε το χώμα γύρω από τις ρίζες χωρίς να τις σπάμε. Είναι πολύ σημαντικό αν αφαιρέσουμε όσο περισσότερο χώμα γίνεται , ώστε να προσθέσουμε νέο στη συνέχεια.
4) Αφαιρούμε τις σάπιες ρίζες
Mε ένα κλαδευτήρι ή ένα ψαλίδι κόβουμε όλες τις σάπιες ρίζες της ορχιδέας. Οι σάπιες ρίζες είναι αυτές που έχουν έντονο καφέ χρώμα και είναι ζαρωμένες. Η αφαίρεση αυτών των ριζών είναι πολύ σημαντική ώστε η ορχιδέα να αναπτύξει νέες ρίζες γρηγορότερα.
5) Τοποθετούμε την ορχιδέα σε νέα γλάστρα
Αφού λοιπόν έχουμε προετοιμασει την ορχιδέα μας κατάλληλα , είναι η ώρα να τη τοποθετήσουμε στη νέα της γλάστρα. Είναι πολύ σημαντικό η γλάστρα για ορχιδέα που θα επιλέξουμε να είναι ελαφρώς μεγαλύτερη από την προηγούμενη , έτσι ώστε οι ρίζες να έχουν περισσότερο χώρο για να αναπυχθούν.
6) Γεμίζουμε τη γλάστρα με νέο χώμα
Προσθέτουμε νέο χώμα για ορχιδέες προσεκτικά ώστε να γεμίσουμε όλο το χώρο ανάμεσα στις ρίζες και προσέχουμε να μη σκεπάσουμε τη βάση της ορχιδέας. Είναι πολύ σημαντικό το υπόστρωμα που θα επιλέξουμε να είναι πολύ ποιοτικό και φυσικά κατάλληλο για ορχιδέες. Άλλωστε αυτό παίζει τον σημαντικότερο ρόλο στην ανάπτυξη της ορχιδέας!
7) Ποτίζουμε την ορχιδέα μας
Το τελευταίο βήμα είναι το πότισμα της ορχιδέας στη νέα της γλάστρα. Είναι πολύ σημαντικό να ποτίσουμε σωστά ώστε να βραχεί για πρώτη φορά και το νέο υπόστρωμα.
Αν θέλεις να μάθεις πως να ποτίζεις σωστά την ορχιδέα σου μπορείς να διαβάσεις το άρθρο μας ”Ορχιδέα πότισμα: Κάθε πότε και με πόσο νερό;” όπου εξηγούμε όλους τους τρόπους που μπορείς να το κάνεις!
Και ένα μυστικό: Στο δεύτερο πότισμα που θα κάνεις στην ορχιδέα σου μετά τη μεταφύτευση , πρόσθεσε και ένα ποιοτικό λίπασμα για ορχιδέες. Το λίπασμα θα βοηθήσει την ορχιδέα να ξεπεράσει πιο γρήγορα το σοκ της μεταφύτευσης και να αναπτύξει νέες ρίζες!
Τώρα ξέρεις πως να μεταφυτεύσεις σωστά την ορχιδέα σου…
Ευχόμαστε το άρθρο μας να σου φάνηκε χρήσιμο!
Οι Γεωπόνοι του myAGROmarket.gr