fbpx
ορμόνη ριζοβολίας χρήση

Ορμόνη ριζοβολίας: Τι είναι και πως χρησιμοποιείται ;

Ορμόνη ριζοβολίας χρήση

Ο πολλαπλασιασμός φυτών με μοσχεύματα είναι μία από τις πλέον δημοφιλείς μεθόδους πολλαπλασιασμού φυτών και είναι μία διαδικασία η οποία έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα.

Όταν μιλάμε για πολλαπλασιασμό φυτών με μοσχεύματα εννοούμαι την διαδικασία κατά την οποία κόβουμε ένα μικρό βλαστό του φυτού που θέλουμε να ”κλωνοποιήσουμε” και το κάνουμε να δώσει ρίζες , ώστε τελικά να δημιουργήσουμε ένα νέο φυτό.

πολλαπλασιασμός φυτών με μοσχεύματα

Το μεγάλο πελονέκτημα αυτού του τρόπου πολλαπλασιασμού φυτών είναι ότι το φυτό που δημιουργούμε είναι ουσιαστικά πανομοιότητο (ένα πιστό αντίγραφο) του αρχικού μας φυτού , σε αντίθεση με τον πολλαπλασιασμό με σπόρο , από τον οποίο το φυτό που θα προκύψει μπορεί να έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από το αρχικό.

Αυτός ο τρόπος πολλαπλασιασμού έχει εφαρμογή κυρίως σε καρποφόρα και καλλωπιστικά δέντρα , αρωματικά φυτά και βότανα , θάμνους και λουλούδια , και λιγότερο στα κηπευτικά.

Ο πιο ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος για να δημιουργήσουμε φυτά από μοχεύματα είναι με χρήση ορμονών ριζοβολίας , αν και όπως θα δούμε παρακάτω υπάρχουν πολλές ακόμη φυσικές ορμόνες που χρησιμοποιούμε κατά καιρούς.

Τι είναι η ορμόνη ριζοβολίας , όμως ;

Με τον όρο ορμόνη ριζοβολίας εννοούμε διάφορες ουσίες οι οποίες βοηθούν το φυτό να δημιουργήσει και να αναπτύξει νέες ρίζες.

H πιο διαδεδομένη και η πλέον αποτελεσματική από αυτές τις ουσίες είναι είναι το ινδολοβουτυρικό οξύ (Indolylbutyric acid). Πρόκειται για μία φυτοορμόνη , η οποία οποία ανήκει στην οικογένεια των αυξίνών , οι οποίες είναι υπεύθυνες για την ανάπτυξη και μορφογένεση των φυτών , συνεπώς και υπεύθυνες για την ριζοβολία τους.

Στην ελληνική αγορά το ινδολοβουτυρικό οξύ κυκλοφορεί σε σκεύασμα σκόνης με το όνομα Radicin. To Radicin είναι μία ορμόνη ριζοβολίας τόσο για σκληρά ξυλώδη , όσο και για μαλακά ποώδη μοσχεύματα.

ορμόνη ριζοβολίας radicin

Ορμόνη ριζοβολίας

Χρησιμοποιείται ευρέως για τον πολλαπλασιαμό πολλών φυτών , όπως η τριανταφυλλιά , το αμπέλι , διάφορα καρποφόρα δέντρα και θάμνοι , λουλουδια και αρωματικά φυτά.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια σε όλα τα είδη φυτών γενικά.

Πως χρησιμοποιείται όμως η ορμόνη ριζοβολίας για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα ;

Ορμόνη ριζοβολίας χρήση

Για να κάνουμε εναν πετυχημένο πολλαπλασιασμό με μοσχεύματα πρέπει να ακολουθήσουμε κάποιες βασικές και απλές οδηγίες..

  1. Κόβουμε τους βλαστούς (μοσχεύματα) από το φυτό που θέλουμε να πολλαπλασιάσουμε σε μήκος 15-20 εκ .
  2. Καθαρίζουμε τα φύλλα από τη βάση του βλαστού και αφήνουμε μόνο τα 2-3 φύλλα της κορυφής.
  3. Βουτάμε τη βάση του μοσχεύματος σε νερό , ώστε να κολλήσει η ορμόνη πάνω του.
  4. Βουτάμε 2-3 εκ της βάσης του βλαστού μέσα στο κουτάκι της ορμόνης και το τινάζουμε στα τοιχώματα ώστε η περισσευούμενη ποσότητα της ορμόνης να μην μείνει πάνω στο μόσχευμά μας.
  5. Ανοίγουμε μία μικρή τρύπα στο γλαστράκι με το φυτόχωμα , στο οποίο θα ριζοβολήσουν τα φυτά μας (ΠΡΟΣΟΧΗ: το φυτόχωμα θα πρέπει να είναι εξαιρετικής ποιότητας για καλύτερα αποτελέσματα)
  6. Φυτεύουμε το μόσχευμα.
  7. Τοποθετούμε το γλαστράκι σε ένα προστατευμένο μέρος φωτεινό , αλλά όχι με άμεση ηλιακή ακτινοβολία , μέχρι να ριζοβολήσει και να αρχίσει να αναπτύσσεται.

ορμόνη ριζοβολίας χρήση

Όπως βλέπετε η διαδικασία είναι πολύ απλή και η ορμόνη ριζοβολίας εγγυάται πολύ θεαματικά αποτελέσματα.

Και ένα μυστικό : έχει παρατηρηθεί ότι τα μοσχεύματα ριζοβολούν καλύτερα και γρηγορότερα όταν δημιουργούμε μικρές πληγές στην βάση τους. Πριν την εμβάπτισή τους στην ορμόνη ριζοβολίας χαράξτε σε μερικά σημεία με ένα κλαδευτήρι ή ένα μαχαίρι τη βάση του μοσχεύματος (2-3 εκ).

Δοκιμάστε αυτό το TIP και θα μας θυμηθείτε !

Πρέπει εδώ να πούμε ότι στην αγορά κυκλοφορούν και πολλές ορμόνες ριζοβολίας οι οποίες δεν περιέχουν ινδολοβουτυρικό οξύ , αλλά διάφορα άλλα φυτικά συστατικά.

Μπορούμε να τις βρούμε σε υγρή μορφή , σε σκόνη και σε τζελ.

Έχουμε δοκιμάσει κατα καιρούς όλα αυτά τα σκευάσματα και μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι η αποτελεσματικότητά τους είναι υπερβολικά μικρότερη σε σχέση με το Radicin.

Τέλος , υπάρχουν και πολλά φυσικά συστατικά που πολλοί χρησιμοποιούν για να πολλαπλασιάσουν φυτά με μοσχεύματα. Μπορούμε δηλαδή να φτιάξουμε ορμόνη ριζοβολίας μόνοι μας , με συστατικά που έχουμε στο σπίτι μας.

Πρόγραμμα επιβραύβευσης myAGROmarket.Κέρδισε πόντους και εξαργύρωσέ τους όποτε θέλεις!

Πως φτιάχνουμε ορμόνη ριζοβολίας ;

Τα πιο διαδεδομένα από τα συστατικά τα οποία χρησιμοποιούνται ως φυσικές ορμόνες ριζοβολίας είναι η ασπιρίνη και το μέλι.

Ορμόνη ριζοβολίας ασπιρίνη: Μπορούμε να διαλύσουμε μία ασπιρίνη και να ακολουθήσουμε την διαδικασία που περιγράψαμε παραπάνω. Στη θέση δηλαδή του ινδολοβουτυρικού οξέως να χρησιμοποιήσουμε την ασπιρίνη.

ορμόνη ριζοβολίας ασπιρίνη

Η ασπιρίνη , σε μερικές περιπτώσεις , αποτελεί ένα πολύ αποτελεσματικό εργαλείο για την ανάπτυξη των φυτών μας , όμως η προσωπική μας εμπειρία μας έχει δείξει ότι τα ποσοστά επιτυχίας της σε πολλαπλασιασμούς μοσχευμάτων είναι πολύ μικρά.

Ορμόνη ριζοβολίας μέλι: Ακολουθούμε και πάλι την ίδια διαδικασία χρησιμοποιώντας μέλι αντί για ορμόνη. Συμπληρωματικά βουτάμε πρώτα το μόσχευμα σε κανέλλα καθώς είναι γνωσό ότι έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες και βοηθάει να μην αναπτυχθούν ασθένειες στην τομή που έχουμε κάνει.

ορμόνη ριζοβολίας μέλι

Τα ποσοστά επιτυχίας αυτής της μεθόδου είναι καλύτερα από αυτά της ασπιρίνης , αλλά και πάλι είναι πολύ μικρά.

Δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε όλες τις μεθόδους που σας αναφέραμε και να διαπιστώσετε μόνοι σας ποια από αυτές αξίζει να χρησιμοποιείτε.

Άλλωστε ένα από τα πιο όμορφα πράγματα της κηπουρικής είναι ο πειραματισμός !

Ευχόμαστε να βρήκατε το άρθρο μας χρήσιμο και ενδιαφέρον!

Οι Γεωπόνοι του  myAGROmarket.gr

Μαύρα σκουλήκια υγρασίας: πως τα αντιμετωπίζω ;
Ορχιδέα πότισμα: Κάθε πότε και με πόσο νερό;

Comments (1)

  1. Μαίρη Μ

    Ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές. Δοκίμασα και με ορμόνη ριζοβολίας και με μέλι. Με την ορμόνη έβγαλαν ρίζες 7 στα 10 και με το μέλι 2 στα 10. Άρα ορμόνη και πάλι ορμόνη!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κατηγορίες
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
[contact-form-7 404 "Not Found"]
Το καλάθι μου
Λίστα επιθυμιών
Είδατε πρόσφατα
Κατηγορίες