Καλλιέργεια πεπονιού μυστικά

Καλλιέργεια πεπονιού: όλα τα μυστικά για νόστιμα πεπόνια!

Καλλιέργεια πεπονιού…ένας πλήρης οδηγός!

Το πεπόνι (Cucumis melo) είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο αγαπημένα καλοκαιρινά φρούτα.

Ξεχωρίζει για τη γλυκιά του γεύση και το έντονο άρωμά του , ενώ έχει και πολύ μεγάλη διατροφική αξία καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνες , φυτικές ίνες , αντιοξειδωτικά και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα !

Καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο και αποτελεί μία από τις αγαπημένες καλλιέργειες των Ελλήνων.

Η καλλιέργεια πεπονιού γίνεται τόσο υπαίθρια όσο και σε θερμοκήπια (κυρίως από επαγγελματίες παραγωγούς) , ενώ υπάρχουν αρκετοί οι οποίοι καλλιεργούν πεπόνια ακόμη και σε γλάστρες.

Σε αυτό το άρθρο θα μάθουμε όλα τα μυστικά της καλλιέργειας του πεπονιού , ώστε να απολαμβάνουμε τα δικά μας σπιτικά , νόστιμα και ζουμερά πεπόνια!

Αρχικά θα δούμε ποιες είναι οι κυριότερες ποικιλίες πεπονιού που καλλιεργούνται στην Ελλάδα και τα χαρακτηριστικά της καθεμίας..

Ποικιλίες πεπονιού

Υπάρχουν πάρα πολλές ποικιλίες πεπονιού με διαφορετικό σχήμα , χρώμα , γεύση και άρωμα η καθεμία.

Αυτές που έχουν επικρατήσει όμως κυρίως στην Ελλάδα είναι οι εξής:

Αργίτικο πεπόνι: παραδοδιακή ποικιλία με καρπούς οβάλ, μεγάλους, με φλοιό χρώματος κίτρινου, επιφάνεια λεία με ελαφριές ραβδώσεις και σάρκα κίτρινη ανοικτή. Ο καρπός φτάνει σε βάρος τα 3-4 κιλά και έχει γλυκιά γεύση και έντονο άρωμα.

Καλλιέργεια πεπονιού

Πεπόνι τύπου Galia: Η πιο αγαπημένη ίσως ποικιλία πεπονιού των Ελλήνων. Είναι ημιπρώιμη ποικιλία με καρπό ελαφρώς οβάλ και φλοιό με διχτυωτή υφή. Η σάρκα της είναι συμπαγής και αρωματική, χρώματος κίτρινου/πορτοκαλί.

galia f1 super sweet πεπόνι 500 σπόροι

Καλλιέργεια πεπονιού

Πεπόνι Honey Dew: Μεσοπρώιμη ποικιλία που καλλιεργείται κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα. Δίνει καρπούς στρογγυλούς λείους, βάρους 1,5-2,5 κιλών. Το χρώμα του φλοιού είναι κιτρινωπό, ενώ της σάρκας ανοιχτό πράσινο.

Καλλιέργεια πεπονιού

Πεπόνι φελάτο: Μεσοόψιμη ποικιλία, που δίνει καρπούς με έντονη δικτύωση και σχήμα στρογγυλό προς ωοειδές, βάρους 2-2,5 κιλών. Το χρώμα του φλοιού είναι κιτρινωπό, ενώ της σάρκας βαθύ πορτοκαλί.

βιολογικός σπόρος πεπόνι φελάτο

Καλλιέργεια πεπονιού

Ατζούρι/Ξυλάγγουρο: Κάτι που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι ότι το γνωστό ξυλάγγουρο είναι ποικιλία πεπονιού και όχι αγγουριού! Οι καρποί του είναι κυλινδρικοί με αυλακώσεις και εξωτερικό φλοιό χρώματος ανοικτού πράσινου. Καλλιεργείται κυρίως στα νησιά του Αιγαίου , στην Κρήτη και στην νότια Ελλάδα.

Πάμε να δούμε τώρα πότε φυτεύουμε τα πεπόνια και πως..

Τα πεπόνια αγαπούν τη ζέστη για αυτό τα φυτεύουμε πάντα προς το τέλος της άνοιξης με αρχές του καλοκαιριού.

Μπορούμε να δημιουργήσουμε τα δικά μας φυτά από σπόρο είτε να αγοράσουμε έτοιμα φυτά απο γεωπονικά καταστήματα και φυτώρια.

Η σπορά πεπονιού γίνεται τόσο σε γλαστράκια σποράς , όσο και απευθείας στο έδαφος.

Στην πρώτη περίπτωση σπέρνουμε τους σπόρους πεπονιού σε γλαστράκια και όταν φτάσουν στο στάδιο των 3-4 φύλλων τα μεταφυτεύουμε στην τελική τους θέση στον κήπο.

Πολύ σημαντικό είναι να χρησιμοποιούμε πάντα ειδικό χώμα για σπόρους ώστε να δημιουργήσουμε με ασφάλεια υγιή φυτά!

Στην δεύτερη περίπτωση τοποθετούμε τους σπόρους απευθείας στην τελική τους θέση στον κήπο. Εδώ πρέπει να προσέξουμε να βάλουμε 2-3 σποράκια σε κάθε θέση ώστε να είμαστε σίγουροι ότι θα βλαστήσει τουλάχιστον το ένα.

Στη περίπτωση που βλαστήσουνε όλα τα σπόρια μπορούμε πολύ εύκολα να μεταφυτεύσουμε τα υπόλοιπα σε κάποιο άλλο σημείο!

Αποστάσεις φύτευσης πεπονιού

Το πεπόνι είναι ένα φυτό που έχει την τάση να ”απλώνει” αρκετά. Για αυτό το λόγο πρέπει αν φυτεύουμε τα πεπόνια σε αρκετά μεγάλες αποστάσεις το ένα από το άλλο , ώστε να μπορούν να αναπτυχθούν σωστά.

Ιδανικές αποστάσεις φύτευσης του πεπονιού είναι 80-90 εκ επί της γραμμής και 120-180 εκ μεταξύ των γραμμών φύτευσης.

Και ένα μυστικό: μία πολύ καλή πρακτική είναι πριν τη φύτευση να χρησιμοποιήσουμε κάποιο υλικό εδαφοκάλυψης , όπως άχυρο , γεωύφασμα κ.α. Αυτό θα βοηθήσει τόσο στο να μην φυτρώνουν αγριόχορτα , όσο και στο να μην έρχονται σε επαφή οι καρποί με το έδαφος (για την αποφυγή μυκητολογικών και εντομολογικών προσβολών)!

γεωύφασμα εδαφοκάλυψης 2χ5m

Καλλιέργεια πεπονιού

Καλλιέργεια πεπονιού πότισμα

Το πεπόνι είναι πολύ απαιτητικό φυτό όσον αφορά το πότισμά του. Απαιτείται να ποτίζουμε τα πεπόνια μας κάθε 2 ημέρες την άνοιξη και κάθε μέρα το καλοκαίρι , ώστε να πάρουμε μία ικανοποιητική παραγωγή.

Αυτό βέβαια είναι πολύ σχετικό και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν , αλλά και από τον τύπο του εδάφους μας.

Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας όμως , ότι το υπερβολικό πότισμα μπορεί να δημιουργήσει και πολλά προβλήματα στα πεπόνια μας , όπως μυκητολογικές προσβολές , πτώση των άνθεων , αλλά και σκάσιμο των καρπών !

Λίπανση πεπονιού

Η καλλιέργεια πεπονιού είναι αρκετά απαιτητική όσον αφορά τη λίπανσή της και χρειάζεται μία ικανοποιητική ποσότητα από άζωτο , φώσφορο , κάλιο και ιχνοστοιχεία ώστε να αναπτυχθεί σωστά.

Μία πολύ καλή πρακτική είναι να προσθέσουμε στο εδαφος πριν τη φύτευσή της ένα βιολογικό λίπασμα για κηπευτικά σε ποσότητα 1-1,5 κιλό ανά 10τμ.

Βασικό επίσης είναι να προσθέσουμε στο έδαφος και φυσικό ασβέστιο για φυτά σε ποσότητα 500γρ ανά 10τμ. καθώς το πεπόνι χρειάζεται το ασβέστιο για τη σωστή ανάπτυξή του.

*** Σε περίπτωση που παρατηρήσουμε στην πορεία της καλλιέργειας κάποια έλλειψη ασβεστιού είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσουμε ένα υγρό λίπασμα ασβεστιού , καθώς είναι πολύ πιο αποτελεσματικό και θα διορθώσει την έλλειψη πολύ γρήγορα!

Grow Well Ca υγρό λίπασμα ασβεστίου 250ml

Καλλιέργεια πεπονιού

Μαζί με τη βασική λίπανση μπορούμε να προσθέσουμε στο έδαφος και ελληνικό ατταπουλγίτη , οποίος θα βοηθήσει τα πεπόνια να αξιοποιήσουν πολύ καλύτερα το λίπασμα και θα μας βοηθήσει να μειώσουμε τα ποτίσματά μας μέχρι και στο μισό !!

Καθόλη την καλλιεργητική περίοδο καλό είναι να προσθέτουμε μία φορά το μήνα βιολογικό λίπασμα πλούσιο σε κάλιο σε ποσότητα περίπου 500γρ ανά 10τμ , ενώ θα βοηθήσουν πάρα πολύ στην σωστή ανάπτυξή τους και διαφυλλικοί ψεκασμού με υγρό εκχύλισμα φυκιών ή αμινοξέα κάθε 20-30 ημέρες.

Φυτοπροστασία πεπονιού

Tα πεπόνια προσβάλλονται από πολλούς μύκητες, βακτήρια και έντομα.

Οι σημαντικότερες μυκητολογικές ασθένειες που προσβάλλουν τις πεπονιές είναι ο περονόσπορος και το ωίδιο.

Για το περονόσπορο ψεκάζουμε τις πεπονιές μας με υγρό χαλκό , ενώ για το ωίδιο με υγρό θειάφι , κάθε 20 περίπου ημέρες ώστε να τις διατηρούμε υγιείς!

διασυστηματικός χαλκός

Καλλιέργεια πεπονιού

Τα έντομα που προσβάλλουν κυρίως τις πεπονιές είναι οι αφίδες , ο αλευρώδης , ο τετράνυχος και διάφορες κάμπιες.

Για τα έντομα αυτά ψεκάζουμε προληπτικά ή με τα πρώτα σημάδια της προσβολής με βιολογικά εντομοκτόνα , όπως ο βάκιλλος Θουριγγίας , τα άλατα καλίου λιπαρών οξέων και ο φυσικός πύρεθρος!

Κλάδεμα πεπονιού

Το κλάδεμα του πεπονιού αποτελεί μία καλλιεργητική πρακτική , η οποία έχει σκοπό να μας δώσει μεγαλύτερη παραγωγή και γρηγορότερη ωρίμανση των καρπών.

Παρόλα αυτά πρέπει να πούμε ότι δεν είναι απαραίτητο να κλαδεύουμε τις πεπονιές μας αν δεν το θέλουμε.

Το κάδεμα του πεπονιού γίνεται ως εξής: αρχικά κορυφολογούμε τον αρχικό βλαστό του φυτού όταν φτάσει το ένα μέτρο περίπου σε μήκος , ώστε να μας δώσει δύο πλευρικούς βλαστούς. Στην συνέχεια κορυφολογούμε αυτούς τους δύο νέους βλαστούς όταν φτάσουν και αυτοί σε μήκος το ένα μέτρο.

Και ένα τελευταίο κορυφολόγημα γίνεται όταν δέσουν οι καρποί , κλαδεύοντας δύο φύλλα πάνω από το σημείο που βρίσκεται ο κάθε καρπός.

Συγκομιδή πεπονιού

Η συγκομιδή των πεπονιών γίνεται περίπου 40 με 60 ημέρες μετά την άνθηση (ανάλογα την ποικιλία που έχουμε φυτέψει) , όταν ο καρπός από πράσινος έχει γίνει κίτρινος.

Όταν το πεπόνι μας είναι ώριμο ο ποδίσκος του (το σημείο που εφάπτεται με τον βλάστό) κόβεται εύκολα. Αυτός είναι και ο σωστός τρόπος ώστε να ξέρουμε αν όντως έχει ωριμάσει επαρκώς ώστε να το συγκομίσουμε!

Η καλλιέργεια πεπονιού αποτελεί μία συναρπαστική εμπειρία για κάθε ερασιτέχνη κηπουρό. Αξίζει πραγματικά να την δοκιμάσεις και πίστεψέ μας…με λίγη φροντίδα θα σου χαρίσει τα πιο νόστιμα και ζουμερά πεπόνια που έχεις δοκιμάσει !

Οι Γεωπόνοι του myAGROmarket.gr

Η καλλιέργεια της αγκινάρας
Ράντισμα αμπελιού με χαλκό και θειάφι: Πότε και γιατί ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κατηγορίες
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
[contact-form-7 404 "Not Found"]
Το καλάθι μου
Λίστα επιθυμιών
Είδατε πρόσφατα
Κατηγορίες