fbpx
Καλλιέργεια αγκινάρας

Η καλλιέργεια της αγκινάρας

Καλλιέργεια αγκινάρας: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις !

Η αγκινάρα (Cynara cardunculus) είναι ένα πολυετές λαχανικό το οποίο ανήκει στην οικογένεια Asteraceae.

Είναι θαμνώδες φυτό και φτάνει σε ύψος το 1,50 μέτρο. 

Η ρίζα της αγκινάρας είναι πασσαλώδης και προχωρά βαθιά στο έδαφος ενώ τα φύλλα της είναι μεγάλα με βαθιές σχισμές, χρώμα γκριζωπό στο κάτω μέρος και το στέλεχός της είναι μακρύ με διακλαδώσεις.

Πέφτει σε λήθαργο μέσα στο καλοκαίρι , ενώ με τις πρώτες βροχές του φθινοπώρου ξαναβλαστάνει.

Καλλιεργείται για την ανθοκεφαλή της η οποία έιναι και το φαγώσιμο μέρος του φυτού , την οποία κόβουμε πριν ωριμάσει στα τέλη της άνοιξης με αρχές του καλοκαιριού καθώς επίσης και για τα φύλλα της τα οποία είναι ιδαίτερα ευεργετικά ως αφέψημα!

αγκινάρα φυτό

Καλλιέργεια αγκινάρας

Πάμε να δούμε τώρα πως μπορούμε να καλλιεργήσουμε μόνοι μας τις δικές μας αγκινάρες…

Πολλαπλασιασμός αγκινάρας

Η αγκινάρα πολλαπλασιάζεται με παραφυάδες κατά την άνοιξη ή το φθινόπωρο , αλλά φυσικά και με σπόρο την άνοιξη και στις αρχές του καλοκαιριού.

Αγκινάρα από σπόρο

Ένας πολύ εύκολος τρόπος πολλαπλασιασμού της αγκινάρας είναι με σπόρο που μπορούμε να προμηθευτούμε από γεωπονικά καταστήματα ή που μπορούμε να συλλέξουμε μόνοι μας από το άνθος της.

Οι σπόροι αγκινάρας σπέρνονται αρχικά την άνοιξη και το καλοκαίρι σε γλαστάκια σποράς τα οποία γεμίζουμε με φυτόχωμα ειδικό για σπορά , σε βάθος ενός εκατοστού.

Σπόροι αγκινάρας μωβ

Καλλιέργεια αγκινάρας

Φροντίζουμε να διατηρούμε το χώμα πάντα λίγο υγρό μέχρι να φυτρώσουν οι σπόροι και από εκεί και πέρα ποτίζουμε τα φυτά της αγκινάρας ελαφρώς κάθε 2 περίπου ημέρες.

Μετά από περίπου ένα μήνα και όταν τα φυτά μας έχουν αποκτήσει 3-4 φύλλα μπορούμε να τα μεταφυτέψουμε στην τελική τους θέση (στον κήπο ή σε γλάστρα).

Αγκινάρα από παραφυάδες

Μέσα στο καλοκαίρι το υπέργειο τμήμα του φυτού της αγκινάρας ξεραίνεται.

Στο υπόγειο όμως μέρος παραμένουν ενεργοί βλαστοφόροι οφθαλμοί , οι οποίοι με τις πρώτες βροχές του Φθινοπώρου βγαίνουν από το λήθαργο και βλαστάνουν δίνοντας ουσιαστικά καινούργια φυτά (10 με 20 καινούργια φυτά).

Μπορούμε , λοιπόν πολύ προσεκτικά να κόψουμε αυτά τα φυτά από το κεντρικό μαζί με λίγο ρίζα (όταν φτάσουν σε ύψος περίπου τα 20-30 εκ) και να τα μεταφυτεύσουμε όπου θέλουμε , δημιουργώντας ένα καινούργιο φυτό αγκινάρας!

Και ένα μυστικό: για να βοηθήσουμε τα καινούργια φυτά να αναπτύξουν γρηγορότερα ριζικό σύστημα , μπορούμε στα πρώτα ποτίσματα να προσθέσουμε στο νερό υγρό εκχύλισμα φυκιών , το οποίο θα τα βοηθήσει να ξεπεράσουν γρήγορα το στρες της μεταφύτευσης και να αναπτυχθούν πολύ ταχύτερα!

acadian υγρό εκχύλισμα φυκιών

Καλλιέργεια αγκινάρας

Καλλιέργεια αγκινάρας: κατάλληλες συνθήκες και αποστάσεις φύτευσης

Η αγκινάρα αγαπάει τα γόνιμα , αμμοπηλώδη εδάφη με πολύ καλή αποστράγγιση , ενώ δεν αντέχει καθόλου τους παγετούς.

Ιδανική θερμοκρασία για τη σωστή ανάπτυξη των κεφαλών της είναι από 12-14οc το βράδυ και 20-22οc την ημέρα.

Ιδανικό pH για τη σωστή ανάπτυξή της είναι από 6 έως 7.

Οι αποστάσεις φύτευσης της αγκινάρας είναι 140εκ-170εκ γραμμή με γραμμή και 70εκ-80 φυτό με φυτό.

Πότισμα αγκινάρας

Η αγκινάρα είναι πολύ απαιτητικό φυτό τόσο σε εδαφική όσο και σε ατμοσφαιρική υγρασία.

Το πότισμά της ξεκινάει στα τέλη του καλοκαιριού και ολοκληρώνεται την επόμενη άνοιξη. Πρέπει πάντα να διατηρούνται ικανοποιητικά επίπεδα υγρασίας στο έδαφος.

Ένας γενικός κανόνας είναι ότι ποτίζουμε 2 με 3 φορές την εβδομάδα , αλλά αυτό φυσικά εξαρτάται και από τις βροχοπτώσεις.

Λίπανση αγκινάρας

Η αγκινάρα είναι αρκετά απαιτητικό φυτό όσον αφορά τη λίπανσή της και χρειάζεται μία ικανοποιητική ποσότητα από άζωτο , φώσφορο , κάλιο και ιχνοστοιχεία ώστε να αναπτυχθεί σωστά.

Μία πολύ καλή πρακτική είναι να προσθέσουμε στο εδαφος πριν τη φύτευσή της ένα βιολογικό λίπασμα για κηπευτικά σε ποσότητα 1 κιλό ανά 10τμ.

βιολογικό λίπασμα για κηπευτικά gemma

Καλλιέργεια αγκινάρας

Μαζί με τη βασική λίπανση μπορούμε να προσθέσουμε στο έδαφος και ελληνικό ατταπουλγίτη , οποίος θα βοηθήσει τις αγκινάρες να αξιοποιήσουν πολύ καλύτερα το λίπασμα και θα μας βοηθήσει να μειώσουμε τα ποτίσματά μας μέχρι και στο μισό !!

Καθόλη την καλλιεργητική περίοδο καλό είναι να προσθέτουμε μία φορά το μήνα βιολογικό λίπασμα πλούσιο σε κάλιο στις αγκινάρες σε ποσότητα 800γρ έως 1kg ανά 10τμ , ενώ θα βοηθήσουν πάρα πολύ στην σωστή ανάπτυξή τους και διαφυλλικοί ψεκασμού με φύκια ή αμινοξέα κάθε 20-30 ημέρες.

Ασθένειες αγκινάρας

Η αγκινάρα προσβάλεται από αρκετές μυκητολογικές ασθένειες (ωίδιο , περονόσπορος, βοτρύτης κ.α) και έντομα (αφίδες , κάμπιες κ.α).

Για τις μυκητολογικές και βακτηριακές προσβολές καλό είναι να ψεκάζουμε τα φυτά μας κάθε 20-30 ημέρες με υγρό διασυστηματικό χαλκό και θείαφι ( όχι σε συνδυασμό).

διασυστηματικός χαλκός

Καλλιέργεια αγκινάρας

Για τις εντομολογικές προσβολές πρέπει πάντα να έχουμε διαθέσιμο φυσικό πύρεθρο και βάκιλλο της θουριγγίας , ώστε να σταμτήσουμε την προβολή μόλις την αντιληφθούμε !

Συγκομιδή αγκινάρας

Η συγκομιδή της αγκινάρας ξεκινάει το Φθινόπωρο όταν οι ανθοκεφαλές είναι σε ανώριμο ακόμα στάδιο και μπορεί να διαρκέσει για 3-4 μήνες , ενώ το κάθε φυτό μπορεί να δώσει από 5 έως ανθοκεφαλές !

συγκομιδή αγκινάρας

Καλλιέργεια αγκινάρας

Η καλλιέργεια αγκινάρας είναι μία σχετικά εύκολη καλλιέργεια και μπορούμε όλοι να την κάνουμε στον κήπο μας ακόμα και σε γλάστρα!

Ευχόμαστε το άρθρο μας να σας φάνηκε χρήσιμο !

Οι Γεωπόνοι του myAGROmarket.gr

 

 

Πότε ψεκάζουμε με βορδιγάλειο πολτό τα φυτά ;
Καλλιέργεια πεπονιού: όλα τα μυστικά για νόστιμα πεπόνια!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κατηγορίες
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
[contact-form-7 404 "Not Found"]
Το καλάθι μου
Λίστα επιθυμιών
Είδατε πρόσφατα
Κατηγορίες