fbpx
πότε ρίχνουμε θειάφι στις ντομάτες

Πότε ρίχνουμε θειάφι στις ντομάτες ;

Πότε ρίχνουμε θειάφι στις ντομάτες και γιατί…

Το θειάφι ή θείο όπως αλλιώς λέγεται είναι ένα από τα παλαιότερα γεωργικά φάρμακα που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος για την προστασία των φυτών από μύκητες και έντομα.

Μαζί με τον χαλκό , το θειασβέστιο και τη θειοχαλκίνη αποτελούν τα πιο δημοφιλή και αποτελεσματικά βιολογικά φάρμακα για την αντιμετώπιση μυκήτων , βακτηρίων και εντόμων σε πολλές καλλιέργειες , όπως η ντομάτα κ.α.

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε σε ποιες μορφές υπάρχει το θειάφι , ποιες ασθένειες και έντομα καταπολεμά και πότε το εφαρμόζουμε ώστε να πετύχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα..

Σε ποιες μορφές υπάρχει το θειάφι;

Το θειάφι μπορούμε να το βρούμε σε τρεις μορφές. Η πρώτη είναι σε μορφή σκόνης (θειάφι σκόνη), την οποία εφαρμόζουμε με επίπαση πάνω στα φύλλα των φυτών με τη βοήθεια μιας κάλτσας ή ενός καλσόν ή ακόμα καλύτερα με έναν θειωτήρα.

Πλαστικός θειωτήρας χειρός σπιράλ

Πότε ρίχνουμε θειάφι στις ντομάτες;

Η δεύτερη είναι σε μορφή βρέξιμης σκόνης (βρέξιμο θειάφι) , το οποίο το ραντίζουμε στα φύλλα των φυτών με ψεκαστήρα και η τρίτη είναι σε υγρή μορφή (υγρό θειάφι) το οποίο επίσης ψεκάζουμε στα φύλλα των φυτών με ψεκαστήρα.

υγρό θειάφι slud humofert

Πότε ρίχνουμε θειάφι στις ντομάτες;

Ποιες ασθένειες καταπολεμά το θειάφι ;

Το θειάφι στην ντομάτα έχει τόσο μυκητοκτόνο , όσο και ακαρεοκτόνο δράση.

ωίδιο ντομάτας

Πότε ρίχνουμε θειάφι στις ντομάτες;

Η βασική ασθένεια που καταπολεμά είναι το γνωστό σε όλους μας ωίδιο. Εκτός όμως από το ωίδιο το θειάφι καταπολεμά επίσης και τα ακάρεα , όπως ο τετράνυχος!

τετράνυχος σε ντομάτα

Πότε ρίχνουμε θειάφι στις ντομάτες;

Πότε ρίχνουμε θειάφι στις ντομάτες ;

Το θειάφι έχει τόσο προληπτική όσο και θεραπευτική δράση (σε αρχικά στάδια της προσβολής) απέναντι στο ωίδιο και στον τετράνυχο της ντομάτας.

Για να μπορούμε να διατηρούμε τις ντομάτες μας υγιής καλό είναι να τους ρίχνουμε θειάφι κάθε 20 περίπου ημέρες ή μετά από βροχή , καθώς η βροχή ξεπλένει το θειάφι από τα φύλλα.

Αυτό ισχύει και για τις τρεις μορφές του θείου που αναφέραμε προηγουμένως.

Αν για οποιονδήποτε λόγο όμως δε θέλουμε να κάνουμε προληπτικές εφαρμογές , οφείλουμε να πούμε ότι για καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά τόσο το ωίδιο , όσο και τον τετράνυχο με το θειάφι , θα πρέπει να το κάνουμε από την αρχή κίολας της προσβολής , όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και να επαναλάβουμε την  εφαρμογή μετά από 7 περίπου ημέρες!

Κάτι που πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας είναι να κάνουμε όσο το δυνατόν καλύτερη κάλυψη των φύλλων της ντομάτας με το θειάφι , ώστε να δράσει αποτελεσματικά !

Και ένα μυστικό: Για να δράσει σωστά το θειάφι θα πρέπει η θερμοκρασία να είναι μεγαλύτερη από 18οC , καθώς το θειάφι κάτω από αυτή τη θερμοκρασία δεν έχει καμία ουσιαστική δράση ως γεωργικό φάρμακο.

Επίσης δεν πρέπει ΠΟΤΕ να ρίχνουμε θειάφι όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλότερες από 30οC καθώς μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στα φυτά μας.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό , αυτό σημαίνει ότι τους καλοκαιρικούς μήνες πρέπει πάντα να ρίχνουμε θειάφι στα φυτά μας ΜΟΝΟ αργά το απόγευμα!

Και μία συμβουλή: H πιο ασφαλής και αποτελεσματική μορφή θειαφιού για την αντιμετώπιση του ωιδίου είναι η υγρή , ενώ για την καταπολέμηση του τετράνυχου είναι προτιμότερο να επιλέγουμε τη σκόνη ή τη θειοχαλκίνη !

θειάφι σκόνη

Πότε ρίχνουμε θειάφι στις ντομάτες;

Οι Γεωπόνοι του myAGROmarket.gr

 

Ράντισμα για κουνούπια: πότε , πως και με ποια σκευάσματα ;
Τετράνυχος στα φυτά: πως τον αντιμετωπίζω ;

Comments (1)

  1. ΣΩΤΗΡΗΣ NIKOLAOY

    Οπως τα παρουσιάζετε είναι πλήρως κατανοητά ειδικα για ερασιτέχνη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κατηγορίες
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
[contact-form-7 404 "Not Found"]
Το καλάθι μου
Λίστα επιθυμιών
Είδατε πρόσφατα
Κατηγορίες