fbpx
γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα της γαρδένιας

Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα της γαρδένιας μου ;

Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα της γαρδένιας και πως το αντιμετωπίζω ;

Η γαρδένια είναι ένα από τα πιο αγαπημένα καλλωπιστικά φυτά των Ελλήνων , αλλά και όλου του κόσμου.

Καλλιεργείται για τα πανέμορφα λευκά άνθη και τα καταπράσινα γυαλιστερά φύλλα της.

Στην Ελλάδα φυτεύεται κυρίως σε γλάστρες την άνοιξη για να ομορφύνει τις αυλές και τα μπαλκόνια.

Αν έχεις και εσύ γαρδένα στο σπίτι σου σίγουρα έχεις παρατηρήσει πολλές φορές τα φύλλα της να κιτρινίζουν και αναρωτιέσαι για ποιο λόγο γίνεται αυτό…

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε αναλυτικά για ποιους λόγους κιτρινίζουν τα φύλλα της γαρδένιας και τι μπορούμε να κάνουε ώστε να το αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά!

κίτρινα φύλλα στην γαρδένια

Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα της γαρδένιας ;

Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα της γαρδένιας ;

Το κιτρίνισμα των φύλλων της γαρδένιας μπορεί να οφείλεται σε πολλούς διαφορετικούς λόγους , όπως η υπερβολική υγρασία , ο ελλειπής φωτισμός , η προσβολή από μύκητες , βακτήρια και έντομα καθώς επίσης και η έλλειψη θρεπτικών στοιχείων.

Ας τα δούμε αναλυτικά:

1) Κίτρινα φύλλα στην γαρδένια λόγω υπερβολικής υγρασίας

Ένας από τους σημαντικότερους λόγους για τον οποίο κιτρινίζουν τα φύλλα της γαρδένιας είναι το υπερβολικό πότισμα.

Πολλές φορές , ειδικά όταν είμαστε αρχάριοι με την φροντίδα των φυτών , ποτίζουμε τα φυτά μας σε καθημερινή βάση (θέλοντας να κάνουμε καλό φυσικά). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην αφήνουμε το χώμα να στεγνώνει με αποτέλεσμα οι ρίζες των φυτών να ασφυκτιούν και να μην μπορούν να απορροφήσουν σωστά τα θρεπτικά στοιχεία του εδάφους.

Η περίσσεια υγρασία έχει σαν αποτέλεσμα οι γαρδένιες , αλλά και όλα τα φυτά γενικά να μην μπορούν να απορροφήσουν τα θρεπτικά στοιχεία του εδάφους , με αποτέλεσμα τα φύλλα τους να κιτρινίζουν.

πότισμα γαρδένιας

Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα της γαρδένιας

Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ποτίζουμε όταν το χώμα έχει στεγνώσει. Αυτό χρειάζεται εμπειρία και παρατήρηση. Δεν υπάρχει κάποιος γενικός κανόνας που να λέει κάθε πότε πρέπει να ποτίζουμε καθώς κάθε χώμα είναι διαφορετικό.

Ένα πρακτικό κόλπο για να ξέρουμε κάθε πόσες μέρες πρέπει να ποτίζουμε είναι αφού κάνουμε ένα αρχικό πότισμα να περιμένουμε να δούμε μετά από πόσες ημέρες το φυτό αρχίζει να δείχνει διψασμένο. Αν για παράδειγμα ποτίσουμε την Δευτέρα και δούμε το φυτό μας διψασμένο το Σάββατο θα γνωρίζουμε ότι χρειάζεται πότισμα κάθε 4 περίπου ημέρες!

2) Κίτρινα φύλλα στην γαρδένια λόγω ανεπαρκούς φωτισμού

Η γαρδένια κατάγεται από υποτροπικές περιοχές και αυτό σημαίνει ότι απαιτεί για τη σωστή της ανάπτυξη αρκετή ζέστη και υγρασία και επαρκή φωτισμό.

Επειδή οι ελληνικές κλιματολογικές συνθήκες απαιτούν η γαρδένια κατά του χειμερινούς μήνες να μένει μέσα στο σπίτι μας , είναι πολύ σημαντικό να την τοποθετούμε σε φωτεινά μέρη !

γαρδένια στο σπίτι

Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα της γαρδένιας

Αν δεν λαμβάνει επαρκή φωτισμό είναι απόλυτα φυσιολογικό , λόγω μειωμένης φωτοσύνθεσης , τα φύλλα της να κιτρινίζουν.

Για αυτό φρόντισε να την έχεις πάντα σε ένα πολύ φωτεινό μέρος μέσα στο σπίτι τον χειμώνα!

3) Κίτρινα φύλλα στην γαρδένια λόγω προσβολής από έντομα και ασθένειες

Ένας πολύ συχνός λόγος του κιτρινίσματος των φύλλων της γαρδένιας επίσης είναι η προσβολή από έντομα , μύκητες και βακτήρια.

Η γαρδένια προσβάλεται από βακτήρια , μύκητες , αλλά και έντομα (τετράνυχος , αφίδες , κοκκοειδή κ.α) τα οποία απομυζούν τους χυμούς της με αποτέλεσμα τα φύλλα της να αρχίζουν να κιτρινίζουν.

Στην περίπτωση που εντοπίσουμε κάποια προσβολή στην γαρδένια μας πρέπει να την αντιμετωπίσουμε όσο το δυνατόν πιο άμεσα ώστε να την κρατήσουμε υγιή και καταπράσινη.

Spruzit βιολογικό εντομοκτόνο-ακαρεοκτόνο neudorff 500ml

Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα της γαρδένιας

Καλό είναι πάντα να έχουμε στο σπίτι μας ένα βιολογικό εντομοκτόνο-ακαρεοκτόνο , το οποίο αντιμετωπίζει όλες τις εντομολογικές προσβολές της γαρδένιας , καθώς και ένα σκεύασμα υγρού χαλκού , το οποίο αντιμετωπίζει τις περισσότερες μυκητολογικές και βακτηριολογικές προσβολές!

διασυστηματικός χαλκός

Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα της γαρδένιας

4) Κίτρινα φύλλα στην γαρδένια λόγω έλλειψης θρεπτικών στοιχείων

O σημαντικότερος λόγος του κιτρινίσματος των φύλλων της γαρδένιας είναι η έλλειψη κάποιου θρεπτικού στοιχείου.

Αρχικά πρέπει να αναφέρουμε ότι η γαρδένια είναι οξύφιλο φυτό και αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να αναπτυχθεί σωστά σε οποιοδίποτε χώμα , αλλά μόνο σε όξινο χώμα με χαμηλό ph.

Αν εχεις κάνει μεταφύτευση την γαρδένια σου και δεν έχεις χρησιμοποιήσει σωστό φυτόχωμα τότε είναι πολύ πιθανό τα κίτρινα φύλλα της να οφείλονται σε αυτό!

Αν το έχεις κάνει αυτό θα πρέπει άμεσα να αλλάξεις το χώμα της γλάστρας και να προσθέσεις ένα ειδικό χώμα για οξύφιλα φυτά και όχι φυτοχώματα γενικής χρήσης που χρησιμοποιούμε για τα υπόλοιπα λουλούδια!

χώμα για οξύφιλα φυτά

Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα της γαρδένιας

Το γεγονός ότι είναι οξύφιλο φυτό σημαίνει επίσης ότι χρειάζεται και ειδικό λίπασμα  το οποίο δεν ανεβάζει το ph του χώματος με την χρήση του.

Υπάρχουν πολλά λιπάσματα για οξύφιλα φυτά στην ελληνική αγορά , αλλά αυτό που πραγματικά ξεχωρίζει και είναι το καλύτερο λίπασμα για γαρδένια είναι η Βιολογικλη ακτιβοζίνη για οξύφιλα φυτά της GEMMA.

βιολογική ακτιβοζίνη για οξύφιλα φυτά το καλύτερο λίπασμα για γαρδένια

Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα της γαρδένιας

Είναι ένα οργανικό λίπασμα κατάλληλο για όλα τα οξύφιλα φυτά, όπως γαρδένιες, καμέλιες, ορτανσίες, αζαλέες, ροδόδενδρα κ.α. Η πλούσια εξειδικευμένη σύνθεση της αλλά και η οργανική της ουσία εξασφαλίζουν στην γαρδένια πλούσια ανθοφορία με έντονο άρωμα, υγιή ανάπτυξη και καταπράσινα αστραφτερά φύλλα χωρίς τον κίνδυνο καψίματος!

Μία εφαρμογή κάθε 20-30 ημέρες (με 1-2 κουτ. της σούπας ανάλογα το μέγεθος της γλάστρας) είναι αρκετή για να παρέχει στην γαρδένια όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται !

Αν δεν την έχεις χρησιμοποιήσει ήδη στην γαρδένια σου , δοκίμασέ την και θα μας θυμηθείς !

Η γαρδένια είναι πολύ ευαίσθητη και στην έλλειψη σιδήρου (προκαλεί κιτρίνισμα των νεαρών φύλλων αρχικά). Για αυτό τον λόγο δεν πρέπει να ξεχνάμε εκτός από βασικό λίπασμα να την ποτίζουμε κάθε 15-20 ημέρες με έναν ποιοτικό χηλικό σίδηρο για φυτά.

Έλλειωη σιδήρου στην γαρδένια

Έλλειψη σιδήρου στην γαρδένια

Ο σίδηρος θα διατηρήσει την γαρδένια μας καταπράσινη όλο τον χρόνο !

Και ένα μυστικό:  Αν δεις τα φύλλα της γαρδένια σου να μαυρίζουν στις άκρες , τότε είναι πολύ πιθανόν να της λείπει μαγνήσιο.

Πρόσθεσε μία κουταλιά της σούπας από ένα λίπασμα πλούσιο σε μαγνήσιο και θα δεις τα φύλλα τα πρασινίζουν πολύ γρήρορα !

λίπασμα πράσινο φύλλο-τζεμ ληφ gemma 500gr

Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα της γαρδένιας

Τώρα έχεις όλα τα εφόδια που χρειάζεσαι ώστε να διατηρήσεις την γαρδένια σου καταπράσινη , ανθισμένη και υγιή όλο τον χρόνο.

Ευχόμαστε το άρθρο μας ”Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα της γαρδένιας μου;” να σου φάνηκε χρήσιμο!

Οι Γεωπόνοι του myAGROmarket.gr

Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα της λεμονιάς μου ;
Κάθε πότε βάζουμε θειοχαλκίνη στα φυτά ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κατηγορίες
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
[contact-form-7 404 "Not Found"]
Το καλάθι μου
Λίστα επιθυμιών
Είδατε πρόσφατα
Κατηγορίες