fbpx
γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα της λεμονιάς μου

Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα της λεμονιάς μου ;

Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα της λεμονιάς ;

Τι σημαίνει το κιτρίνισμα των φύλλων της λεμονιάς για την υγεία της ;

Σίγουρα όλοι όσοι έχουμε λεμονιές στο σπίτι ή στον κήπο μας έχουμε παρατηρήσει πολλές φορές τα φύλλα τους να κιτρινίζουν.

Το κιτρίνισμα των φύλλων υποδηλώνει ότι η λεμονιά μας αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλήμα , το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε ώστε να την διατηρήσουμε υγιέστατη και καταπράσινη όλο τον χρόνο.

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε αναλυτικά για ποιους λόγους κιτρινίζουν τα φύλλα της λεμονιάς και τι μπορούμε να κάνουε ώστε να το αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά…

Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα της λεμονιάς μου ;

Το κιτρίνισμα των φύλλων της λεμονιάς μπορεί να οφείλεται σε πολλές διαφορετικές αιτίες όπως είναι η υπερβολική υγρασία , η έλλειψη θρεπτικών στοιχείων ή και η προσβολή από έντομα και ασθένειες.

Ας τα δούμε αναλυτικά:

1) Κίτρινα φύλλα λόγω υπερβολικής υγρασίας ή έλλειψης νερού

Ένας από τους σημαντικότερους λόγους για τον οποίο κιτρινίζουν τα φύλλα της λεμονιάς είναι το υπερβολικό πότισμα.

Πολλές φορές , ειδικά όταν είμαστε αρχάριοι με την φροντίδα των φυτών , ποτίζουμε τα φυτά μας σε καθημερινή βάση (θέλοντας να κάνουμε καλό φυσικά). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην αφήνουμε το χώμα να στεγνώνει με αποτέλεσμα οι ρίζες των φυτών να ασφυκτιούν και να μην μπορούν να απορροφήσουν σωστά τα θρεπτικά στοιχεία του εδάφους.

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και όταν ξεχνάμε να ποτίσουμε τα φυτά μας για πολλές μέρες.

Τόσο η περίσσεια υγρασία όσο και η έλλειψη υγρασίας έχουν σαν αποτέλεσμα οι λεμονιές , αλλά και όλα τα φυτά γενικά να μην μπορούν να απορροφήσουν τα θρεπτικά στοιχεία του εδάφους , με αποτέλεσμα τα φύλλα τους να κιτρινίζουν.

πότισμα λεμονιάς

Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα της λεμονιάς

Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ποτίζουμε όταν το χώμα έχει στεγνώσει. Αυτό χρειάζεται εμπειρία και παρατήρηση. Δεν υπάρχει κάποιος γενικός κανόνας που να λέει κάθε πότε πρέπει να ποτίζουμε καθώς κάθε χώμα είναι διαφορετικό.

Ένα πρακτικό κόλπο για να ξέρουμε κάθε πόσες μέρες πρέπει να ποτίζουμε είναι αφού κάνουμε ένα αρχικό πότισμα να περιμένουμε να δούμε μετά από πόσες ημέρες το φυτό αρχίζει να δείχνει διψασμένο. Αν για παράδειγμα ποτίσουμε την Δευτέρα και δούμε το φυτό μας διψασμένο το Σάββατο θα γνωρίζουμε ότι χρειάζεται πότισμα κάθε 4 περίπου ημέρες!

2) Κίτρινα φύλλα λόγω προσβολής από έντομα και ασθένειες

Ένας πολύ συχνός λόγος του κιτρινίσματος των φύλλων της λεμονιάς επίσης είναι η προσβολή από έντομα , μύκητες και βακτήρια.

Η λεμονιά προσβάλεται από βακτήρια , μύκητες (ανθράκωση , αλτερνάρια κ.α) , αλλά και έντομα (ακάρεα , αφίδες , κοκκοειδή κ.α) τα οποία απομυζούν τους χυμούς της με αποτέλεσμα τα φύλλα της να αρχίζουν να κιτρινίζουν.

Στην περίπτωση που εντοπίσουμε κάποια προσβολή στην λεμονιά μας πρέπει να την αντιμετωπίσουμε όσο το δυνατόν πιο άμεσα ώστε να την κρατήσουμε υγιή και καταπράσινη.

Spruzit βιολογικό εντομοκτόνο-ακαρεοκτόνο neudorff 500ml

Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα της λεμονιάς

Καλό είναι πάντα να έχουμε στο σπίτι μας ένα βιολογικό εντομοκτόνο-ακαρεοκτόνο , το οποίο αντιμετωπίζει όλες τις εντομολογικές προσβολές της λεμονιάς , καθώς και ένα σκεύασμα υγρού χαλκού , το οποίο αντιμετωπίζει τις περισσότερες μυκητολογικές και βακτηριολογικές προσβολές!

διασυστηματικός χαλκός

Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα της λεμονιάς

3) Κίτρινα φύλλα λόγω έλλειψης θρεπτικών στοιχείων

O σημαντικότερος λόγος του κιτρινίσματος των φύλλων της λεμονιάς είναι η έλλειψη κάποιου θρεπτικού στοιχείου.

Τα φύλλα της λεμονιάς κιτρινίζουν κυρίως λόγω της έλλειψης σε άζωτο , μαγνήσιο και σίδηρο.

Και τώρα θα σκεφτείς πολύ λογικά , πώς θα γνωρίζω σε ποιο από τα τρία αυτά στοιχεία οφείλεται το κιτρίνισμα των φύλλων ;

Σου έχουμε τη λύση…

Η έλλειψη αζώτου παρουσιάζεται κυρίως στα παλαιότερα (κατώτερα) φύλλα της λεμονιάς και ξεχωρίζει από τα άλλα δύο στοιχεία στο ότι κιτρινίζει ολόκληρο το φύλλο.

έλλειψη αζώτου σε λεμονιά

Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα της λεμονιάς

Η έλλειψη μαγνησίου παρουσιάζεται και αυτή στα παλαιότερα φύλλα , αλλά σε αυτή την περίπτωση τα νεύρα του φύλλου παραμένουν πράσινα , ενώ αρχικά κιτρινίζει μόνο το μέρος του φύλλου ανάμεσα στα νεύρα.

έλλειψη μαγνησίου σε λεμονιά

Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα της λεμονιάς

Τέλος , η έλελιψη σιδήρου , η οποία είναι και η πιο χαρακτηριστική στην λεμονιά εμφανίζεται στα νεότερα φύλλα (της κορυφής) !

έλλειψη σιδήρου σε λεμονιά

Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα της λεμονιάς

Ας δούμε τώρα πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την ελλείψη αυτών των θρεπτικών στοιχείων.

Αν ακολουθήσεις ακριβώς τα βήματα που θα αναφέρουμε παρακάτω να είσαι σίγουρος/η ότι δε θα ξαναδείς ποτέ τα φύλλα της λεμονιάς σου κιτρινισμένα λόγω ανεπαρκούς λίπανσης τουλάχιστον.

Αρχικά πρέπει να προθέτουμε στο έδαφος μία φορά τον μήνα ένα οργανικό λίπασμα για οπωροφόρα δέντρα , το οποίο περιέχει άζωτο , φώσφορο , κάλιο και ιχνοστοιχεία.

οργανικό λίπασμα για οπωροφόρα gemma

Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα της λεμονιάς

Το συγκεκριμένο λίπασμα προμηθεύει τις λεμονιές με όλα τα απαραίτητα στοιχεία που χρειάζονται , ενώ η οργανική ουσία που περιέχει διατηρεί τη γονιμότητα του εδάφους για πολλά χρόνια.

Επίσης , για να μην παρουσιαστούν συμπτώματα έλλειψης μαγνησίου καλό είναι να προσθέτουμε στο χώμα επίσης μία φορά τον μήνα και ένα λίπασμα πλούσιο σε μαγνήσιο !

λίπασμα πράσινο φύλλο-τζεμ ληφ gemma 500gr

Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα της λεμονιάς

Τέλος , η σημαντικότερη λίπανση που δεν πρέπει να παραλείπουμε ποτέ στις λεμονιές μας είναι αυτή του σιδήρου. Πρέπει όπως και δίποτε κάθε 15-2ο ημέρες να λιπαίνουμε τις λεμονιές μας με έναν ποιοτικό χηλικό σίδηρο για φυτά.

χηλικός σίδηρος Grow Well

Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα της λεμονιάς

Η συγκεκριμένη μορφή σιδήρου είναι η πιο άμεσα αφομοιώσιμη και μας εξασφαλίζει ότι δεν θα εμφανιστούν ποτέ συμπτώματα έλλειψης σιδήρου !

Το συγκεκριμένο λίπασμα είναι μακράν το καλύτερο λίπασμα για κίτρινα φύλλα και πρέπει να το έχουμε πάντα στο σπίτι μας !

Και ένα μυστικό: Για να απορροφηθεί σωστά ο σίδηρος καλό είναι να έχουμε τα φυτά μας ποτισμένα κάποιες ώρες πριν την εφαρμογή του !

Τώρα έχεις όλα τα εφόδια που χρειάζεσαι ώστε να διατηρήσεις την λεμονιά σου καταπράσινη και υγιή όλο τον χρόνο.

Ευχόμαστε το άρθρο μας να σου φάνηκε χρήσιμο!

Οι Γεωπόνοι του myAGROmarket.gr

 

Βιολογικά εντομοκτόνα: ποια είναι τα καλύτερα ;
Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα της γαρδένιας μου ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κατηγορίες
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
[contact-form-7 404 "Not Found"]
Το καλάθι μου
Λίστα επιθυμιών
Είδατε πρόσφατα
Κατηγορίες