fbpx
τα καλύτερα βιολογικά εντομοκτόνα

Βιολογικά εντομοκτόνα: ποια είναι τα καλύτερα ;

Τα βιολογικά εντομοκτόνα που χρειάζεται κάθε κηπουρός !

Οι εντομολογικές προσβολές αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους ”μπελάδες” κάθε ερασιτέχνη αλλά και επαγγελματία αγρότη.

Όλες οι καλλιέργειες προσβάλlονται από πληθώρα εντόμων αλλά και ακάρεων σε όλα τα στάδια του βιολογικού τους κύκλου και η προσβολή αυτή σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να καταστρέψει ολόκληρη την παραγωγή για την οποία έχουμε αφιερώσει πολλές ώρες και κόπο!

Για αυτόν τον λόγο πρέπει πάντα να είμαστε έτοιμοι να καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά κάθε έντομο που προσβάλει τις καλλιέργειές μας.

Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε αποκλειστικά με τη βιολογική καταπολέμηση των εντόμων και θα δούμε ποια βιολογικά εντομοκτόνα πρέπει να έχουμε πάντα στη διάθεσή μας ώστε μπορούμε να καταπολεμήσουμε κάθε εντομολογική προσβολή!

Πάμε να δούμε ποια είναι τα καλύτερα βιολογικά εντομοκτόνα που υπάρχουν και ποια έντομα καταπολεμά το καθένα:

Τα καλύτερα βιολογικά εντομοκτόνα

Το πρώτο βιολογικό εντομοκτόνο που πρέπει να έχει στη ”φαρέτρα” του κάθε ερασιτέχνης κηπουρός είναι τα άλατα καλίου λιπαρών οξέων.

Τα άλατα καλίου είναι ένα βιολογικό εντομοκτόνο το οποίο καταπολεμά αποτελεσματικά ένα μεγάλο εύρος εντόμων , όπως είναι οι αφίδες , ο αλευρώδης , ο θρίπας , η βρωμούσα , τα τζιτζικάκια , τα κοκκοειδή , διάφορα σκουλήκια , αλλά και ακάρεα όπως ο τετράνυχος.

άλατα καλίου λιπαρών οξέων

Βιολογικά εντομοκτόνα

Η δράση των αλάτων καλίου λιπαρών οξέων είναι μηχανική. Το εντομοκτόνο κάθεται πάνω στα έντομα και δεν τους επιτρέπει να αναπνεύσουν με αποτέλεσμα να οδηγούνται στη θανάτωσή τους.

Επειδή ακριβώς ο τρόπος δράσης τους είναι τέτοιος μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε ότι για να τα χρησιμοποιήσουμε αποτελεσματικά πρέπει να προσέχουμε ώστε να ”λούζουμε” τα φυτά με το εντομοκτόνο και από την πάνω και από την κάτω πλευρά των φύλλων πολύ σχολαστικά!

Το δεύτερο βιολογικό εντομοκτόνο είναι ο γνωστός στους περισσότερους θερινός πολτός.

θερινός πολτός SUPPORT 97,6EC 200ml

Βιολογικά εντομοκτόνα

Ο θερινός πολτός είναι στην ουσία παραφινέλαιο και έχει δράση πανομοιότυπη με αυτή των αλάτων καλίου.

Και για τα δύο παραπάνω εντομοκτόνα θα σας συμβουλεύαμε να μην τα συνδυάζετε ποτέ με άλλα σκευάσματα φαρμάκων ή λιπασμάτων , αλλά να τα ψεκάζετε πάντα μόνα τους!

Επίσης καλό είναι τα δύο αυτά σκευάσματα να μην τα ψεκάζουμε όταν επικρατούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες , καθώς μπορεί να προκαλέσουν τοξικότητες στα φυτά μας!

Το τρίτο βιολογικό εντομοκτόνο που πρέπει πάντα να έχουμε διαθέσιμο είναι το φυσικό πύρεθρο.

φυσικό πύρεθρο βιορύλ

Βιολογικά εντομοκτόνα

Το φυσικό πύρεθρο είναι ένα πάρα πολύ αποτελεσματικό εντομοκτόνο το οποίο προέρχεται από τα άνθη του φυτού πύρεθρο , το οποίο είναι ένα φυτό που μοιάζει με μαργαρίτα και ανήκει στην ίδια οικογένεια με τα χρυσάνθεμα.

Το φυσικό πύρεθρο είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό εναντίων του αλευρώδη , των αφίδων , ενώ είναι και αρκετά αποτελεσματικό εναντίων του δορυφόρου της πατάτας και της μελιτζάνας!

Και ένα μυστικό : Για να δράσει σωστά το φυσικό πύρεθρο δεν πρέπει ποτέ να το ψεκάζουμε όταν υπάρχει έντονη ηλιακή ακτινοβολία , καθώς διασπάται πολύ γρήγορα από την παρουσία φωτός. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες πρέπει πάντα να το ψεκάζουμε το σούρουπο για να δράσει αποτελεσματικά !

Το τέταρτο απαραίτητο βιολογικό εντομοκτόνο είναι ο βάκιλος της Θουριγγίας.

βάκιλλος θουριγγίας bactoil sc

Βιολογικά εντομοκτόνα

Ο βάκιλλος της θουριγγίας είναι ουσιαστικά ένα βακτήριο το οποίο έχει την ιδιότητα να παρασιτεί στις κάμπιες των λεπιδόπτρεων και να προκαλεί τη θανάτωσή τους.

Είναι μακράν το πιο αποτελεσματικό βιολογικό εντομοκτόνο εναντίων των σκουληκιών (κάμπιες) , ενώ είναι αρκετά αποτελεσματικός  και εναντίων της tuta absolyta (τούτα) που προσβάλει την ντομάτα!

Ένα ”κόλπο” για να δράσει καλύτερα ο βάκιλλος είναι να προσθέτουμε στο ψεκαστικό υγρό μαζί του και μία μικρή ποσότητα ζάχαρης ώστε να τον κάνουμε πιο ”ελκυστικό” για τα σκουλήκια !

To πέμπτο βιολογικό εντομοκτόνο που χρειάζεται κάθε κηπουρός είναι το spinosad (Tracer).

tracer 24 sc βιολογικό εντομοκτόνο

Βιολογικά εντομοκτόνα

To spinosad είναι μια δραστική ουσία που προέρχεται από τα βακτήρια  Saccharopolyspora spinosa και έχει την ιδιότητα να δρα στο νευρικό σύστημα των εντόμων και να προκαλεί τη θανάτωσή τους.

Το spinosad είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό εναντίων του θρίπα , των σκουληκιών , ενώ είναι μακράν το καλύτερο βιολογικό εντομοκτόνο για την καταπολέμηση του δορυφόρου της πατάτας και της μελιτζάνας !

Τέλος πρέπει να αναφέρουμε ότι και το θειάφι όταν εφαρμόζεται με επίπαση κυρίως είναι πολύ αποτελεσματικό εναντίων των ακάρεων , όπως ο τετράνυχος !

Και ένα μυστικό ακόμα: Το πιο αποτελεσματικό κατά τη γνώμη μας βιολογικό εντομοκτόνο που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στην ελληνική αγορά είναι το Sruzit.

Spruzit βιολογικό εντομοκτόνο-ακαρεοκτόνο neudorff 500ml

Βιολογικά εντομοκτόνα

Το Spruzit είναι ένα βιολογικό εντομοκτόνο/ακαρεοκτόνο το οποίο περιέχει τόσο φυσικό πύρεθρο , όσο και rape seed oil (κραμβέλαιο) και είναι πολύ αποτελεσματικό εναντίων σχεδόν όλων των εντόμων και ακάρεων που προσβάλουν τα φυτά μας.

Ο λόγος που δεν το αναφέραμε νωρίτερα είναι ότι δυστυχώς στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν κυκλοφορεί ως συμπυκνωμένο σκεύασμα , παρά μόνο ως ετοιμόχρηστο (δεν είναι δηλαδή για ψεκασμό πολλών φυτών).

Αν παρόλα αυτά έχεις λίγα φυτά στο μπαλκόνι ή τον κήπο σου (καλλωπιστικά, λαχανικά, εσπεριδοειδή κ.α) καλό είναι να το έχεις πάντα καθώς είναι στην κυριολεξία το μόνο εντομοκτόνο που χρειάζεσαι !!

Ελπίζουμε το άρθρο μας να σου φάνηκε χρήσιμο !

Οι Γεωπόνοι του myAGROmarket.gr

Ποιο είναι το καλύτερο λίπασμα για λαχανικά ;
Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα της λεμονιάς μου ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κατηγορίες
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
[contact-form-7 404 "Not Found"]
Το καλάθι μου
Λίστα επιθυμιών
Είδατε πρόσφατα
Κατηγορίες