fbpx
το καλύτερο λίπασμα για λαχανικά

Ποιο είναι το καλύτερο λίπασμα για λαχανικά ;

Το καλύτερο λίπασμα για λαχανικά

Η καλλιέργεια λαχανικών στον κήπο είναι μία απολαυστική διαδικασία και αγαπημένη συνήθεια πολλών ανθρώπων.

Σίγουρα δεν είναι ένα εύκολο ”χόμπι” και απαιτεί πολλές γνώσεις , εμπειρία και πολύ κόπο.

Στο τέλος όμως σε ανταμείβει με ολόφρεσκους και αγνούς καρπούς , αλλά και μία τεράστια ευχαρίστηση.

Μία από τις πιο απαιτητικές καλλιεργητικές πρακτικές είναι χωρίς αμφιβολία η λίπανση.

Αν θέλεις και εσύ να μάθεις ποια λιπάσματα είναι τα καλύτερα να ”ταϊσεις” τα φυτά σου , τότε είσαι στο σωστό μέρος.

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε ποια είναι τα πιο αποτελεσματικά λιπάσματα που πρέπει να έχεις πάντα στο σπίτι σου ώστε ο κήπος σου να θριαμβεύει κάθε χρόνο !

Υπάρχουν κυριολεκτικά εκατοντάδες είδη λαχανικών που μπορούμε να καλλιεργήσουμε και το καθένα έχει τις δικές του απαιτήσεις όσον αφορά τη λίπανσή του.

Θα προσπαθήσουμε όμως σε αυτό το άρθρο να κάνουμε τη λίπανση των λαχανικών όσο πιο απλή γίνεται.

Για το λόγο αυτό θα χωρίσουμε τα λαχανικά σε δύο κατηγορίες , ανάλογα με τις ανάγκες που έχουν σε θρεπτικά στοιχεία.

λιπασματα για λαχανικά

Το καλύτερο λίπασμα για λαχανικά

Στην πρώτη κατηγορία θα βάλουμε τα λαχανικά τα οποία παράγουν καρπό (ντομάτα , πιπεριά , αγγούρι,κολοκύθι,φασόλι κ.α) , τα σταυρανθή (λάχανο,μπρόκολο,κουνουπίδι) καθώς επίσης και τους βολβούς και τα ριζώματα (πατάτα,καρότο,κρεμμύδι κ.α).

Στα παραπάνω λαχανικά σε αυτό το άρθρο θα αναφερόμαστε για λόγους ευκολίας ως κηπευτικά.

Στην δεύτερη κατηγορία θα βάλουμε όλα τα φυλλώδη λαχανικά-αυτά που τρώμε τα φύλλα τους (μαρούλι , σπανάκι,σέσκουλο,ρόκα κ.α) και θα αναφερόμαστε σε αυτά ως λαχανικά.

Ο διαχωρισμός αυτός γίνεται γιατί η κάθε κατηγορία έχει διαφορετικές απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία , τις οποίες θα αναλύσουμε παρακάτω.

Θα ξεκινήσουμε πρώτα με τα κηπευτικά…

Ποιο είναι το καλύτερο λίπασμα για κηπευτικά;

Όπως και όλα τα υπόλοιπα φυτά έτσι και τα κηπευτικά έχουν απαιτήσεις σε πολλά θρεπτικά στοιχεία , τα σημαντικότερα από τα οποία είναι το άζωτο , ο φώσφορος , το κάλιο , το ασβέστιο και το μαγνήσιο.

Επίσης έχουν απαιτήσεις και σε ιχνοστοιχεία , όπως ο σίδηρος , το βόριο , ο ψευδάργυρος κ.α.

Η διαφορά των κηπευτικών που παράγουν καρπό σε σχέση με τα φυλλώδη λαχανικά είναι ότι τα πρώτα έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις σε κάλιο και για αυτό το λόγο πρέπει να επιλέγουμε για αυτά λιπάσματα πλούσια σε κάλιο.

Υπάρχουν πολλά λιπάσματα στην αγορά κατάλληλα για κηπευτικά και μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε χημικά και βιολογικά λιπάσματα .

Η γνώμη μας εδώ στο myAGROmarket είναι ότι όταν καλλιεργούμε λαχανικά στον κήπο μας καλό είναι να επιλέγουμε όσο το δυνατόν πιο βιολογικά λιπάσματα, καθώς είναι ιδιαίτερα ασφαλή τόσο για εμάς όσο και για το περιβάλλον , αλλά ταυτόχρονα κάποια από αυτά είναι και σαφώς ανώτερα από τα χημικά.

Με βάση αυτά που είπαμε συνεπώς το καλύτερο λίπασμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην ελληνική αγορά είναι το βιολογικό λίπασμα για κηπευτικά της εταιρείας GEMMA.

βιολογικό λίπασμα για κηπευτικά gemma

Το καλύτερο λίπασμα για λαχανικά

Το συγκεκριμένο λιπασμα περιέχει 7 μονάδες αζώτου , 3 μονάδες φωσφόρου , 12 μονάδες καλίου (7-3-12) καθώς επίσης και όλα τα απαραίτητα ιχνοστοιχεία που χρειάζονται τα κηπευτικά.

Εκτός από αυτά όμως , εφοδιάζει το έδαφος και με πολύτιμη οργανική ουσία με αποτέλεσμα με τα χρόνια να γίνεται όλο και πιο γόνιμο !

Αρκεί μία ποσότητα του ενός κιλού για 10 τ.μ κάθε 30-40 ημέρες ώστε να κηπευτικά μας να αναπτύσσονται σωστά !

Στην περίπτωση βέβαια που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε χημικά λιπάσματα, οφείλουμε να πούμε ότι και πάλι πρέπει να επιλέγουμε λιπάσματα πλούσια σε κάλιο όπως για παράδειγμα το μπλε λίπασμα 12-12-17 , το οποίο είναι από τα πλέον κατάλληλα για κηπευτικά!

μπλε λίπασμα 12-12-17 δίας gemma

Το καλύτερο λίπασμα για λαχανικά

Πάμε να δούμε τώρα το καλύτερο λίπασμα για φυλλώδη λαχανικά..

Ποιο είναι το καλύτερο λίπασμα για λαχανικά ;

Τα φυλλώδη λαχανικά έχουν και αυτά περίπου τις ίδιες απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία με τα κηπευτικά , με τη διαφορά ότι είναι πιο απαιτητικά σε άζωτο!

Για αυτό το λόγο πρέπει να επιλέγουμε για αυτά λιπάσματα πλούσια σε άζωτο , και όχι τόσο σε κάλιο.

Το καλύτερο λίπασμα για λαχανικά της ελληνικής αγοράς είναι το βιολογικό λίπασμα για λαχανικά 9-3-3 της εταιρεία GEMMA.

βιολογικό λίπασμα για λαχανικά gemma το καλύτερο λίπασμα για λαχανικά

Το καλύτερο λίπασμα για λαχανικά

Το συγκεκριμένο λίπασμα είναι ιδανικό για τα φυλλώδη λαχανικά , καθώς περιέχει  μονάδες αζώτου και αρκεί μία ποσότητα 1 κιλό ανά 10 τ.μ κάθε 30-40 ημέρες για να τους προσφέρει όλα τα απαραίτητα στοιχεία που χρειάζονται !

Αφού είδαμε ποια είναι τα πιο αποτελεσματικά λιπάσματα για τα λαχανικά μας θα αναφέρουμε και μερικά ακόμα τα οποία είναι απαραίτητα και δεν πρέπει να λείπουν ποτέ από το σπίτι μας !

Μερικά μυστικά για τη λίπανση των λαχανικών

Δύο από τα βασικότερα στοιχεία που χρειάζονται όλα τα λαχανικά (εκτός από το άζωτο, το φώσφορο και το κάλιο) είναι το ασβέστιο και το μαγνήσιο.

Κρίνεται απαραίτητο εκτός από το βασικό λίπασμα να προσθέτουμε πριν τη φύτευση των λαχανικών στο έδαφος και ένα λίπασμα που περιέχει φυσικό άσβέστιο για φυτά μαζί με μαγνήσιο σε ποσότητα 1-2 κιλά ανά 10 τ.μ.

φυσικό ασβέστιο για φυτά gemma οργανικό ασβέστιο μαγνήσιο

Το καλύτερο λίπασμα για λαχανικά

Επίσης είναι πολύ σημαντικό να ψεκάζουε τα λαχανικά μας κάθε 15-20 ημέρες με υγρό λίπασμα ασβεστίου , ώστε να αποφεύγουμε συμπτώματα έλλειψής του όπως η ”τάπα” της ντομάτας κ.α.

Grow Well Ca υγρό λίπασμα ασβεστίου 250ml

Το καλύτερο λίπασμα για λαχανικά

Τέλος ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην σωστή ανάπτυξη των λαχανικών είναι και τα σκευάσματα φυκιών και αμινοξέων , τα οποία όταν τα ψεκάζουμε στα λαχανικά μας κάθε 15-20 ημέρες , τα βοηθούν να αναπτύσσονται ταχύτερα , αλλά και να ξεπερνούν γρηγορότερα καταστάσεις που τα στρεσάρουν , όπως οι πολύ χαμηλές και υψηλές θερμοκρασίες κ.α!

acadian υγρό εκχύλισμα φυκιών

Το καλύτερο λίπασμα για λαχανικά

Η σωστή λίπανση είναι απαραίτητη για την υγιή ανάπτυξη των λαχανικών και απαιτεί γνώσεις αλλά και εμπειρία. Αν ακολουθήσεις τις συμβουλές αυτού του άρθρου όμως , να είσαι σίγουρος/η ότι θα πετύχεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα !

Οι Γεωπόνοι του myAGROmarket.gr

Πότε ρίχνουμε λίπασμα στο γκαζόν ;
Βιολογικά εντομοκτόνα: ποια είναι τα καλύτερα ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κατηγορίες
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
[contact-form-7 404 "Not Found"]
Το καλάθι μου
Λίστα επιθυμιών
Είδατε πρόσφατα
Κατηγορίες