fbpx
πότε ρίχνουμε λίπασμα στο γκαζόν

Πότε ρίχνουμε λίπασμα στο γκαζόν ;

Πότε ρίχνουμε λίπασμα στο γκαζόν και ποια είναι τα πιο κατάλληλα λιπάσματα ;

Η φροντίδα του γκαζόν δεν είναι μία ιδιαίτερα δύσκολη και πολύπλοκη διαδικασία , αλλά απαιτεί κάποιες βασικές γνώσεις και σίγουρα εμπειρία.

Μία από τις βασικότερες εργασίες για τη σωστή φροντίδα του γκαζόν είναι η λίπανσή του , η οποία αν γίνεται σωστά και στον κατάλληλο χρόνο μας επιτρέπει να διατηρούμε το γκαζό μας καταπράσινο και υγιές όλο τον χρόνο.

Αν θέλεις και εσύ να μάθεις πως να λιπαίνεις σωστά το γκαζόν σου , είσαι στο σωστό μέρος.

Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τη σωστή λίπανση του γκαζόν σου και θα αναφέρουμε κάποια ”μυστικά” που θα το κάνουν να ξεχωρίζει !

Αρχικά θα αναφερθούμε στον κατάλληλο χρόνο λίπανσης του γκαζόν και στη συνέχεια θα δούμε ποια είναι τα πιο κατάλληλα λιπάσματα που υπάρχουν.

γκαζόν

Πότε ρίχνουμε λίπασμα στο γκαζόν;

Πότε ρίχνουμε λίπασμα στο γκαζόν ;

Το γκαζόν όπως και όλα τα υπόλοιπα φυτά έχει ανάγκη από πολλά θρεπτικά στοιχεία , τα κυριότερα από τα οποία είναι το Άζωτο , ο Φώσφορος και το Κάλιο. Εκτός από τα τρία αυτά βασικά στοιχεία όμως , το γκαζόν για τη σωστή ανάπτυξή του χρειάζεται και μαγνήσιο , ασβέστιο , σίδηρο και άλλα ιχνοστοιχεία.

Όλα αυτά τα στοιχεία φυσικά και υπάρχουν διαθέσιμα στο έδαφος , αλλά με την πάροδο του χρόνου ελλατώνονται σε πολύ σημαντικό βαθμό και για αυτό το λόγο είναι δική μας δουλειά να τα παρέχουμε στο γκαζόν μας σε τακτά χρονικά διαστήματα και σε μικρές δόσεις !

Οι πιο κατάλληλες περίοδοι για τη λίπανση του γκαζόν είναι :

  • Στις αρχές της άνοιξης (Μέσα Φεβρουαρίου-Τέλη Μαρτίου): Αυτή την περίοδο το γκαζόν μπαίνει στη φάση της γρήγορης ανάπτυξής του και πρέπει να υπάρχουν άμεσα διαθέσιμα όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται ώστε να αναπτυχθεί σωστά. Αυτή την περίοδο λιπαίνουμε το γκαζόν μας μία φορά με ένα λίπασμα γενικής χρήσης κατάλληλο για γκαζόν.
  • Το καλοκαίρι (Tέλη Μαϊου-Τέλη Ιουλίου): Αυτή τη περίοδο και λόγω της γρήγορης ανάπτυξής του , αλλά και των πολλών κουρεμάτων τα οποία αφαιρούν θρεπτικά στοιχεία , το γκαζόν έχει ανάγκη σε λίπανση και κυρίως σε αζωτούχο λίπανση. Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να λιπάνουμε το γκαζόν μας 2 φορές ανά 30 ημέρες με ένα ζωτούχο λίπασμα ή ένα λίπασμα γενικής χρήσης , τα οποία θα αναφέρουμε αναλυτικότερα παρακάτω.
  • Το φθινόπωρο (Τέλη Σεπτέμβρη-Τέλη Οκτώβρη): Αυτή την περίοδο προετοιμάζουμε το γκαζόν μας ώστε να εισέλθει στον χειμώνα και πρέπει να του παρέχουμε όσα στοιχεία χρειάζεται ώστε να είναι ”θωρακισμένο” από τις χαμηλές θερμοκρασίες που θα ακολουθήσουν. Σε αυτό το στάδιο λιπαίνουμε το γκαζόν μας με λιπάσματα πλούσια σε φώσφορο και κάλιο !
λιπάσματα για γκαζόν

Πότε ρίχνουμε λίπασμα στο γκαζόν;

Ποια λιπάσματα είναι κατάλληλα για γκαζόν;

Όπως είπαμε και πριν το γκαζόν χρειάζεται για τη σωστή ανάπτυξή του Άζωτο , Φώσφορο , Κάλιο αλλά και πολλά ακόμη ιχνοστοιχεία , ώστε να αναπτύσεται σωστά και να διατηρείται υγιές.

Στην αγορά κυκλοφορούν πολλά λιπάσματα για γκαζόν και η αλήθεια είναι ότι σχεδόν όλα από αυτά είναι αποτελεσματικά για τή σωστή ανάπτυξη του γκαζόν.

Αυτό που πρέπει να προσέχουμε όταν προμηθευόμαστε λίπασμα για το γκαζόν μας είναι να περιέχει και τα τρία βασικά στοιχεία (Ν-P-K: που σημαίνουν Άζωτο-Φώσφορος-Κάλιο).

Θα αναφέρουμε ενδεικτικά δύο λιπάσματα (ένα χημικό και ένα βιολογικό) τα οποία είναι από τα πλέον κατάλληλα για τη λίπανση του γκαζόν.

Το πρώτο είναι το γνωστό στους περισσότερους μπλε λίπασμα 12-12-17 το οποίο περίεχει 12 μονάδες Αζώτου , 12 μονάδες Φωσφόρου και 17 μονάδες Καλίου.

μπλε λίπασμα 12-12-17 δίας gemma

Πότε ρίχνουμε λίπασμα στο γκαζόν;

Το συγκεκριμένο λίπασμα μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και στις τρεις λιπάνσεις που αναφέραμε παραπάνω σε μία δόση 3-4 κιλά ανά 100τ.μ την κάθε φορά.

{Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι το καλοκαίρι μπορούμε να μη χρησιμοποιήσουμε εφόσον θέλουμε να γλιτώσουμε κάποια χρήματα ένα γενικό λίπασμα όπως το μπλε λίπασμα ή το βιολογικό που θα αναφέρουμε παρακάτω , αλλά ένα αζωτούχο λίπασμα (νιτρική αμμωνία κ.α) το οποίο είναι σαφώς και πιο οικονομικό.}

Το δεύτερο λίπασμα , το οποίο μάλιστα εδώ στο myAGROmarket το θεωρούμε ως το πλέον κατάλληλο λίπασμα για γκαζόν είναι το βιολογικό λίπασμα για γκαζόν 8-6-7 (8 μονάδες Αζώτου-6 μονάδες Φωσφόρου-7 μονάδες Καλίου).

βιολογικό λίπασμα για γκαζόν και κωνοφόρα gemma

Πότε ρίχνουμε λίπασμα στο γκαζόν;

Το συγκεκριμένο λίπασμα εκτός από το ότι έχει όλα τα παραίτητα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται το γκαζόν , παρέχει ταυτόχρονα και πολύτιμη οργανική ουσία στο έδαφος η οποία παίζει τεράστιο ρόλο στην υγεία και τη γονιμότητα του εδάφους.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το γκαζόν να διατηρείται υγιές και καταπράσινο για πολλά χρόνια!

Τρεις λιπάνσεις με το βιολογικό λίπασμα για γκαζόν τις περιόδους που αναφέραμε , με δόση 4-5 κιλά ανά 100τ.μ αρκούν για τη σωστή ανάπτυξη του χλοοτάπητά μας !

Μυστικά για τη λίπανση του γκαζόν!

Αφού αναφέραμε τους σωστούς χρόνους , αλλά και τα πιο κατάλληλα λιπάσματα για τη λίπανση του γκαζόν , έφτασε η ώρα να αναφέρουμε κάποια ”μυστικά” τα οποιά αν εφαρμόζονται σωστά θα μπορούν να κάνουν τη διαφορά στη φροντίδα του.

Αρχικά πρέπει να πούμε ότι γκαζόν αντιδρά πολύ θετικά στις λιπάνσεις με σίδηρο. Ο σίδηρος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη δημιουργία της χλωροφύλλης και κατά συνέπεια στο πράσινο χρώμα του γκαζόν.

Για αυτό σου προτείνουμε να λιπαίνεις το γκαζόν σου 2 με 3 φορές τον χρόνο (από αρχές Απριλίου έως τέλη Ιουνίου με μεσοδιάστημα 30 ημερών) με θειικό σίδηρο σε κοκκώδη μορφή με δόση 5 κιλά ανά 100τ.μ !

θειικός σίδηρος κοκκώδης gemma

Πότε ρίχνουμε λίπασμα στο γκαζόν;

Άλλη μία πρακτική η οποία βοηθά τα μέγιστα ώστε το γκαζόν μας να μπορεί να ανταπεξέλθει αποτελεσματικά τόσο στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα , όσο και στον καύσωνα του καλοκαιριού είναι το ράντισμά του με εκχύλισμα φυκιών μία φορά στην έναρξη του καλοκαριού και μία φορά το φθινόπωρο !

acadian υγρό εκχύλισμα φυκιών

Πότε ρίχνουμε λίπασμα στο γκαζόν;

Τέλος πρέπει να αναφέρουμε κάποια πάρα πολύ βασικά πράγματα που πρέπει να προσέχουμε κατά τη λίπανση του γκαζόν μας:

  • Δεν πρέπει να υπερβάλουμε στην ποσότητα του λιπάσματος.
  • Δεν πρέπει ποτέ να λιπαίνουμε το γκαζόν σε περιόδους καύσωνα.
  • Πρέπει αμέσως μετά τη λίπανση να ποτίζουμε το γκαζόν ώστε το λίπασμα να μην το ”κάψει”.

Η σωστή λίπανση του γκαζόν δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη . Αν ακολουθήσεις τις συμβουλές αυτού του άρθρου να είσαι σίγουρος/η ότι θα διατηρείς το γκαζόν σου καταπράσινο , πυκνό και υγιές όλο τον χρόνο !

Οι Γεωπόνοι του myAGROmarket.gr

 

Πότε ρίχνουμε λίπασμα στα λουλούδια;
Ποιο είναι το καλύτερο λίπασμα για λαχανικά ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κατηγορίες
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
[contact-form-7 404 "Not Found"]
Το καλάθι μου
Λίστα επιθυμιών
Είδατε πρόσφατα
Κατηγορίες