fbpx
πότε ρίχνουμε λίπασμα στα λουλούδια

Πότε ρίχνουμε λίπασμα στα λουλούδια;

Πότε ρίχνουμε λίπασμα στα λουλούδια..Μυστικά για έναν όμορφο κήπο!

Η καλλιέργεια ανθοφόρων φυτών στον κήπο και στο μπαλκόνι είναι μία αγαπημένη συνήθεια των Ελλήνων.

Και σε ποιον δεν αρέσει να βλέπει όμορφα άνθη και να μυρίζει τα μαγευτικά τους αρώματα;

Αν τα λουλούδια αρέσουν και σε εσένα , τότε είσαι στο σωστό μέρος. Εδώ θα μάθεις όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για να διατηρείς να φυτά σου όμορφα και υγιή όλο τον χρόνο. Απλά περιηγήσου στα συμβουλευτικά άρθρα του eshop και είμαστε σίγουροι ότι θα βρεις πολλά από αυτά πολύ χρήσιμα !

Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε αποκλειστικά και μόνο με τη λίπανση των ανθοφόρων φυτών , η οποία απαιτεί μεγάλη προσοχή και πρέπει να γίνεται σωστά , ώστε τα φυτά μας να μας χαρίζουν απλόχερα τα υπέροχα άνθη τους.

πότε βάζω λίπασμα στα φυτά

Πότε ρίχνουμε λίπασμα στα λουλούδια

Όπως είπαμε και πριν η λίπανση των ανθοφόρων φυτών είναι μία σύνθετη καλλιεργητική πρακτική και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως είναι το είδος του φυτού , το έδαφος , οι κλιματολογικές συνθήκες , αλλά και το μέρος που είναι φυτεμένο το φυτό (αν είναι φυτεμένο στο έδαφος ή σε γλάστρα)!

Για αυτό το λόγο θα χωρίσουμε το άρθρο σε δύο μέρη..Στο πρώτο μέρος για μιλήσουμε για τη λίπανση των λουλουδιών που είναι φυτεμένα στο έδαφος και στο δεύτερο για τη λίπανση των λουλουδιών που είναι φυτεμενα σε γλάστρες.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν…

Πότε ρίχνουμε λίπασμα στα λουλούδια που είναι φυτεμένα στο έδαφος ;

Τα λουλούδια τα οποία είναι φυτεμένα στο εδαφος κια όχι σε γλάστρα είναι αρκετά ευκολότερα όσον αφορά τη λίπανσή τους και αυτό γιατί το χώμα στο οποίο αναπτύσσονται οι ρίζες τους δεν είναι περιορισμένο και έχει αρκετά θρεπτικά στοιχεία.

Ένας γενικός κανόνας είναι να προσθέτουμε ένα γενικό κοκκώδες λίπασμα πλούσιο σε κάλιο (το οποίο είναι απαραίτητο για την καλή τους ανθοφορία) μία φορά το μήνα.

πότε ρίχνω λίπασμα στα φυτά

Πότε ρίχνουμε λίπασμα στα λουλούδια

Αν μιλάμε για πολυετή φυτά , όπως για παράδειγμα οι τριαταφυλλιές κ.α , κάνουμε την πρώτη λίπανση στα μέσα με τέλη του Φλεβάρη και έπειτα προσθέτουμε λίπασμα κάθε 30 ημέρες μέχρι και τον Οκτώμβιο.

Κατάλληλα κοκκώδη λιπάσματα για ανθοφόρα φυτά υπάρχουν πολλά και μπορούμε να επιλέξουμε είτε χημικά είτε βιολογικά λιπάσματα.

Το πλέον γνωστό κοκκώδες χημικό λίπασμα είναι το κλασικό μπλέ λίπασμα 12-12-17 , το οποίο είναι από τα καλύτερα λιπάσματα για ανθοφόρα φυτά .

μπλε λίπασμα 12-12-17 δίας gemma

Πότε ρίχνουμε λίπασμα στα λουλούδια

Από τα βιολογικά λιπάσματα αυτό που ξεχωρίζει είναι το βιολογικό – φυσικό λίπασμα για τριανταφυλλιές και άνθη 7-6-12 , το οποίο είναι και το πλουσιότερο σε κάλιο της αγοράς !

φυσικό λίπασμα για τριανταφυλλιές gemma

Πότε ρίχνουμε λίπασμα στα λουλούδια

( Αν αναρωτιέσαι τι είναι αυτά τα νούμερα που βλέπεις στα λιπάσματα καλό είναι να ξέρεις ότι αναφέρονται στις μονάδες του αζώτου , του φωσφόρου και του καλίου που περιέχει το κάθε λίπασμα. Για παράδειγμα το 12-12-17 σημαίνει ότι λίπασμα περιέχει 12 μονάδες αζώτου – 12 μονάδες φωσφόρου και 17 μονάδες καλίου!)

Η λίπανση μία φορά το μήνα με κοκκώδη λιπάσματα για τα λουλούδια που είναι φυτεμένα στο έδαφος θεωρείται γενικά επαρκής για να τα προμηθεύσει με τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζονται.

Αν θέλουμε να πετύχουμε όμως το κάτι παραπάνω μπορούμε να κάνουμε και κάποιες συμπληρωματικές λιπάνσεις οι οποίες θα εκτοξέυσουν την παραγωγή λουλουδιών από τα φυτά μας!

Μπορούμε λοιπόν να ποτίζουμε κατά την περίοδο που είπαμε πριν τα φυτά μας κάθε 20-30 ημέρες με ένα κρυσταλλικό λίπασμα ανθοφορίας λουλουδιών πλούσιο σε κάλιο , το οποίο είναι άμεσα αφομοιώσιμο από τα φυτά μας και θα τα ”αναγκάσει” ουσιαστικά να παράγουν περισσότερα άνθη !

λίπασμα ανθοφορίας λουλουδιών κρυσταλλικό gemma

Πότε ρίχνουμε λίπασμα στα λουλούδια

Τέλος , ένα πολύ βασικό ιχνοστοιχείο με το οποίο πρέπει να προμηθεύμουμε τα φυτά μας ώστε να διατηρούνται καταπράσινα και ανθισμένα είναι ο σίδηρος.

Για αυτό δεν πρέπει να παραλείπουμε να ποτίζουμε τα λουλούδια μας μία φορά το μήνα με έναν ποιοτικό χηλικό σίδηρο για φυτά !

χηλικός σίδηρος Grow Well

Πότε ρίχνουμε λίπασμα στα λουλούδια

Πάμε να δούμε τώρα πότε και πως πρέπει να ρίχνουμε λίπασμα στα φυτά που είναι φυτεμένα σε γλάστρες…

Πότε ρίχνουμε λίπασμα στα λουλούδια που είναι φυτεμένα σε γλάστρες ;

Τα λουλούδια που φυτεύονται σε γλάστρες έχουν μεγαλύτερη ανάγκη σε λίπασμα από τα φυτά που φυτεύονται στο χώμα.

Αυτό συμβαίνει γιατί το χώμα στην γλάστρα (στο οποίο αναπτύσσεται το ριζικό σύστημα των φυτών) είναι περιορισμένο , οπότε και τα θρεπτικά του συστατικά είναι περιορισμένα και εξανλούνται πολύ γρήγορα.

Μετά από καιρό καλλιέργειας στην ίδια γλάστρα , το χώμα γίνεται όλο και πιο άγονο , με αποτέλεσμα τα φυτά να μην έχουν τη δυνατότητα να αντλήσουν τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζονται για την ανάπτυξή τους.

Για αυτό το λόγο πρέπει εμείς να συμπληρώνουμε αυτά τα θρεπτικά στοιχεία συστηματικά στο χώμα , ώστε τα φυτά μας να μπορούν να αναπτύσσονται φυσιολογικά και να μας προσφέρουν απλόχερα τα άνθη τους και τους καρπούς τους!

λουλούδια σε γλάστρες

Πότε ρίχνουμε λίπασμα στα λουλούδια

Καλό είναι γενικά να αποφεύγουμε να κάνουμε λίπανση των φυτών μας , όταν είναι φυτεμένα σε γλάστρα , με κοκκώδη λιπάσματα.

Και αυτό γιατί τα κοκκώση λιπάσματα είναι πιο ισχυρά από τα υπόλοιπα και τα περισσότερα με τη συστηματική τους χρήση μπορούν να κατεβάζουν το ph του χώματος , κάτι που δε θέλουμε σε καμία περίπτωση.

Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε κοκκώδη λίπάσματα (για λόγους ευκολίας) καλύτερο είναι να επιλέξουμε βιολογικά λιπάσματα και με αυτά να κάνουμε λίπανση των φυτών μας σε γλάστρες μόνο μία με δύο φορές τον χρόνο και όχι περισσότερες!

Είναι πολύ προτιμότερο να επιλέγουμε να κάνουμε λίπανση είτε με κρυσταλλικά είτε με υγρά λιπάσματα κάθε 15-20 ημέρες. , καθώς είναι πολύ πιο ήπια και ασφαλή από τα κοκκώδη.

Μάλιστα όταν πρόκειται για λουλούδια εσωτερικού χώρου θα σας συμβουλεύαμε να χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο υγρά λιπάσματα !!

Και αυτό γιατί είναι αρκετά πιο ήπια από τα προηγούμενα , ενώ οι εταιρίες λιπασμάτων έχουν φροντίσει και έχουν αναπτύξει ειδικά υγρά λιπάσματα σχεδόν για κάθε είδους φυτό , τα οποία είναι πολύ ασφαλή για χρήση σε γλάστρες.

Ακόμη και περισσότερο λίπασμα να ρίξουμε κατά λάθος στα φυτά μας , θα ξεπεράσουν το ”σοκ” πολύ πιο εύκολα σε σχέση με τους άλλους τύπους λιπασμάτων.

Ένα ιδανικό λίπασμα για όλα τα λουλούδια σε γλάστρα είναι το υγρό λίπασμα ανθοφορίας , το οποίο είναι πλούσιο σε κάλιο και τα προμηθεύει με ολα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζονται ώστε να παραμένουν συνεχώς ανθισμένα !

υγρό λίπασμα ανθοφορίας καρποφορίας fytopan gemma

Πότε ρίχνουμε λίπασμα στα λουλούδια

Τέλος πρέπει να πούμε ότι η λίπανση με χηλικό σίδηρο για τα λουλούδια σε γλάστρα είνα πολύ σημαντικότερη σε σχέση με αυτά στο έδαφος και καλό είναι να γίνεται κάθε 15-20 ημέρες !

Η λίπανση των λουλουδιών είναι είναι μία αρκετά περίπλοκη διαδικασία η οποία απαιτεί γνώση , εμπειρία και πειραματισμό.

Αν ακολουθήσεις τις οδηγίες αυτού του άρθρου και παρακολουθήσεις τις ανάγκες των φυτών σου , είμαστε σίγουροι ότι θα καταφέρεις να διατηρήσεις τα λουλούδια σου καταπράσινα , υγιή και ανθισμένα όλο τον χρόνο !

Οι Γεωπόνοι του myAGROmarket.gr

Η σωστή φροντίδα των Μπονσάι !
Πότε ρίχνουμε λίπασμα στο γκαζόν ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κατηγορίες
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
[contact-form-7 404 "Not Found"]
Το καλάθι μου
Λίστα επιθυμιών
Είδατε πρόσφατα
Κατηγορίες