fbpx
τετράνυχος στα φυτά αντιμετώπιση

Τετράνυχος στα φυτά: πως τον αντιμετωπίζω ;

Τετράνυχος στα φυτά – αντιμετώπιση

Ο τετράνυχος αποτελεί έναν από τους κυριότερους εντομολογικούς εχθρούς που προσβάλουν τα φυτά μας τους καλοκαιρινούς κυρίως μήνες.

Για την ακρίβεια ο τετράνυχος ανήκει στα ακάρεα και είναι ουσιαστικά ένα μικροσκοπικό αραχνάκι ,το οποίο μπορούμε να εντοπίσουμε πολύ δύσκολα με γυμνό μάτι. Για να μπορέσουμε να τον δούμε χρειαζόμαστε συνήθως έναν μεγενθυτικό φακό ή μικροσκόπιο.

τετράνυχος και αυγά τετράνυχου

Τετράνυχος στα φυτά

Υπάρχουν εκατοντάδες είδη τετράνυχου , αλλά τα δύο κυριότερα είδη είναι ο κόκκινος και ο κίτρινος τετράνυχος.

Ο τετράνυχος προσβάλλει σχεδόν όλα τα φυτά , τόσο τα κηπευτικά , όσο και τα καρποφόρα δέντρα , τα αρωματικά και καλλωπιστικά φυτά.

Ιδανικές θερμοκρασίες για την ανάπτυξη του τετράνυχου εναι από 25οC και πάνω.

Αν δεν εντοπιστεί γρήγορα μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές στην παραγωγή των φυτών μας και γι αυτό το λόγο κρίνεται απαραίτητη η γρήγορη και αποτελεσματική αντιμετώπισή του!

Για να μπορούμε να καταλάβουμε εγκαίρως την παρουσία του όμως και να τον αντιμετωπίσουμε , πρέπει να ξέρουμε ποια είναι τα συμπτώματα από την προσβολή του.

Τετράνυχος συμπτώματα

Ο τετράνυχος προσβάλλει όλα τα πράσινα μέρη των φυτών (φύλλα , στέλεχος ) , αλλά και τα άνθη.

Τα κύρια συμπτώματα που εμφανίζονται στα φυτά όταν προσβληθούν από τετράνυχο είναι τα εξής:

  • Εμφάνιση χαρακτηριστικών αραχνοειδών ιστών στην κάτω μεριά των φύλλων.
  • Χαρακτηριστικό κιτρίνισμα στην πάνω μεριά των φύλλων.
  • Καρούλιασμα των φύλλων , τα οποία φαίνονται σαν καμμένα.
  • Φυλλόπτωση , μειωμένη ανάπτυξη των φυτών και πτώση ανθέων και καρπών.
τετράνυχος συμπτώματα

Τετράνυχος στα φυτά

Πάμε τώρα να δούμε πως μπορούμε να καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά τον τετράνυχο όταν έχει προσβάλλει τα φυτά μας…

Τετράνυχος φυσική αντιμετώπιση

Αρχικά θα δούμε πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον τετράνυχο με βιολογικό τρόπο , καθώς εδώ στο myAGROmarket πιστεύουμε ότι πρέπει να καλλιεργούμε τα φυτά μας με όσο το δυνατόν πιο οικολογικό και φυσικό τρόπο και μόνο όταν αυτό δεν είναι εφικτό να καταφεύγουμε στην χρήση χημικών σκευασμάτων.

Το βασικότερο πράγμα που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας όταν θέλουμε να καταπολεμήσουμε βιολογικά τον τετράνυχο είναι ότι πρέπει να εντοπίζουμε εγκαίρως την παρουσία του στα φύλλα των φυτών μας , καθώς αν προλάβει και σχηματίσει πολλούς αραχνοειδείς ιστούς είναι πολύ δύσκολο για τα βιολογικά σκευάσματα να δράσουν!

Για αυτό το λόγο κρίνεται απαραίτητη η καθημερινή παρατήρηση των φυτών μας , έτσι ώστε να εντοπίσουμε γρήγορα την προσβολή και να δράσουμε άμεσα!

To θετικό είναι ότι υπάρχουν μερικά πολύ αποτελεσματικά βιολογικά φάρμακα για την αντιμετώπιση του τετράνυχου.

Το πρώτο είναι τα άλατα καλίου λιπαρών οξέων. Τα άλατα καλίου όταν ψεκαστούν εγκαίρως είναι το καλύτερο ίσως βιολογικό σκεύασμα για την αντιμτώπιση του τετράνυχου , αλλά και πολλών άλλων εντόμων όπως οι αφίδες , ο θρίπας κ.α.

άλατα καλίου λιπαρών οξέων

Τετράνυχος στα φυτά

Επειδή η δράση τους είναι μηχανική (ουσιαστικά κολλάνε πάνω στα έντομα και δεν τους επιτρέπουν να αναπνεύουν με αποτέλεσμα να θανατώνονται) , πρέπει να ψεκάζουμε πολύ σχολαστικά και την πάνω και την κάτω μεριά των φύλλων , αλλά και το στέλεχος των φυτών μας ώστε να δράσουν αποτελεσματικά.

Το δεύτερο είναι ο θερινός πολτός.

θερινός πολτός SUPPORT 97,6EC 200ml

Τετράνυχος στα φυτά

Ο θερινός πολτός είναι στην ουσία παραφινέλαιο και έχει δράση πανομοιότυπη με αυτή των αλάτων καλίου.

Και για τα δύο παραπάνω εντομοκτόνα θα σας συμβουλεύαμε να μην τα συνδυάζετε ποτέ με άλλα σκευάσματα φαρμάκων ή λιπασμάτων , αλλά να τα ψεκάζετε πάντα μόνα τους!

Επίσης καλό είναι τα δύο αυτά σκευάσματα να μην τα ψεκάζουμε όταν επικρατούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες , καθώς μπορεί να προκαλέσουν τοξικότητες στα φυτά μας!

Το τρίτο είναι το θειάφι.

Τετράνυχος και θειάφι είναι δύο λέξεις που ακούγονται πολύ συχνά μαζί εδώ και πολλές δεκαετίες και όχι τυχαία.

υγρό θειάφι slud humofert

Τετράνυχος στα φυτά

Το θειάφι είναι ένα πολύ αποτελεσματικό σκεύασμα στην αντιμετώπιση του τετράνυχου. Τόσο το θειάφι σε σκόνη όσο και το υγρό θειάφι μπορούν να καταπολεμήσουν τον τετράνυχο πολύ αποτελεσματικά , ειδικά όταν όταν η προσβολή είναι στην αρχή της.

Επίσης πολύ αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του τετράνυχου είναι και η θειοχαλκίνη !

θειοχαλκίνη sulfocopper dp 1kg

Τετράνυχος στα φυτά

Πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι το θειάφι πρέπει να το χρησιμοποιούμε αυστηρά σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 18οC (καθώς το θειάφι δεν δρα σε χαμηλότερες θερμοκρασίες) και όπωσδήποτε σε θερμοκρασίες μικρότερες των 30οC , καθώς πάνω από αυτή τη θερμοκρασία μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στα φυτά !

Και ένα μυστικό: Το πιο αποτελεσματικό κατά τη γνώμη μας βιολογικό σκεύασμα για την αντιμετώπιση του τεράνυχου που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στην ελληνική αγορά είναι το Spruzit.

Spruzit βιολογικό εντομοκτόνο-ακαρεοκτόνο neudorff 500ml

Τετράνυχος στα φυτά

Το Spruzit είναι ένα βιολογικό εντομοκτόνο/ακαρεοκτόνο το οποίο περιέχει τόσο φυσικό πύρεθρο , όσο και rape seed oil (κραμβέλαιο) και είναι πολύ αποτελεσματικό εναντίων σχεδόν όλων των εντόμων και ακάρεων (τετράνυχος) που προσβάλουν τα φυτά μας.

Ο λόγος που δεν το αναφέραμε νωρίτερα είναι ότι δυστυχώς στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν κυκλοφορεί ως συμπυκνωμένο σκεύασμα , παρά μόνο ως ετοιμόχρηστο (δεν είναι δηλαδή για ψεκασμό πολλών φυτών).

Αν παρόλα αυτά έχεις λίγα φυτά στο μπαλκόνι ή τον κήπο σου (καλλωπιστικά, λαχανικά, εσπεριδοειδή κ.α) καλό είναι να το έχεις πάντα καθώς είναι στην κυριολεξία το μόνο εντομοκτόνο που χρειάζεσαι !!

Όλα τα παραπάνω σκευάσματα είναι πολύ αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του τετράνυχου όταν χρησιμοποιηθούν σωστά. Όποιο και να επιλέξουμε όμως , βασικό είναι να επαναλαμβάνουμε την εφαρμογή του μετά από 5-7 ημέρες μέχρι την πλήρη καταπολέμησή του!

Αν όμως δεν προλάβουμε να εντοπίσουμε την προσβολή από τετράνυχο από νωρίς και να δράσουμε εγκαίρως , κρίνεται απαραίτητη η εφαρμογή χημικών ακαρεοκτόνων ώστε να μην χάσουμε όλη την παραγωγή για την οποία έχουμε μοχθήσει τόσο πολύ !

Τετράνυχος χημική αντιμετώπιση

Υπάρχουν αρκετά σκευάσματα για την αντιμετώπιση του τετράνυχου σε όλες τις καλλιέργειες.

Το κυριότερο σκεύασμα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είναι η αμπαμεκτίνη (abamectine).

Τετράνυχος στα φυτά

Η Abamectine έιναι μία δραστική ουσία πολύ αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του τετράνυχου και συνήθως δύο ψεκασμοί είναι αρκετοί για να κατπαολεμήσουν πλήρως τον τετράνυχο.

Εκτός από την αμπαμεκτίνη , όμως υπάρχουν πολλές ακόμη δραστικές ουσίες για την αντιμετώπιση του τετράνυχου , όπως είναι το etoxazol , το hexythiazox κ.α.

Θα σας συμβουλεύαμε πριν τη χρήση οποιουδήποτε χημικού ακαρεοκτόνου να συμβουλευτείτε πρώτα έναν ειδικό Γεωπόνο , ώστε να σας συμβουλέψει πως να το χρησιμοποιήσετε με ασφάλεια !

Ο τετράνυχος στα φυτά είναι ένας από τους δυσκολότερους εχθρούς που έχει να αντιμετωπίσει κάθε ερασιτέχνης και επαγγελματίας παραγωγός , αλλά ακολουθώντας τις συμβουλές αυτού του άρθρου μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά !

Οι Γεωπόνοι του myAGROmarket.gr

Πότε ρίχνουμε θειάφι στις ντομάτες ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κατηγορίες
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
[contact-form-7 404 "Not Found"]
Το καλάθι μου
Λίστα επιθυμιών
Είδατε πρόσφατα
Κατηγορίες