fbpx
Πότε ψεκάζουμε με βορδιγάλειο πολτό

Πότε ψεκάζουμε με βορδιγάλειο πολτό τα φυτά ;

Πότε ψεκάζουμε με βορδιγάλειο πολτό

Ο βορδιγάλειος πολτός ή βορδιγάλειος χαλκός ή πολτός Bordeaux είναι ένα από τα παλαιότερα γεωργικά φάρμακα που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος και σίγουρα ένα από τα πιο αποτελεσματικά.

Την μυκητοκτόνο δράση του χαλκού ανακάλυψε πρώτος ο καθηγητής Alexis Millardet στο Bordeaux της Γαλλίας το 1882. Ο καθηγητής παρατήρησε ότι πρέμνα αμπέλου ψεκασμένα με μίγμα θειϊκού χαλκού και ασβέστου (ο γνωστός βορδιγάλειος πολτός) είχαν πολύ μικρότερη προσβολή από περονόσπορο σε σχέση με αυτά που δεν είχαν ψεκαστεί.

Μέχρι και σήμερα ο βορδιγάλειος πολτός είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο χαλκούχο μυκητοκτόνο.

Τι ακριβώς είναι ο βορδιγάλειος πολτός

Ο βορδιγάλειος πολτός είναι ένα μίγμα θειϊκού χαλκού (η γνωστή σε όλους γαλαζόπετρα) και ασβέστη και έχει τόσο μυκητοκτόνο , όσο και βακτηριοκτόνο δράση.

βορδιγάλειος πολτός ecoram 20 wp

Πότε ψεκάζουμε με βορδιγάλειο πολτό;

Χρησιμοποιείται τόσο σε δέντρα όσο και σε λαχανικά και καλλωπιστικά φυτά για την αντιμετώπιση πληθώρας ασθενειών που προέρχονται από μύκητες και βακτήρια.

Δεν έχει διασυστηματικά δράση ( δεν εισχωρεί δηλαδή μέσα στους φυτικούς ιστούς) , πράγμα το οποίο σημαίνει ότι πρέπει πάντα να χρησιμοποιείται προληπτικά και όχι θεραπευτικά!

Πότε ψεκάζουμε με βορδιγάλειο πολτό;

Όπως είπαμε και πριν ο βορδιγάλειος πολτός χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση μυκήτων και βακτηρίων τόσο σε δέντρα , όσο και σε λαχανικά και καλλωπιστικά φυτά.

Χρησιμοποιείται κυρίως με τρεις τρόπους:

  • Με ψεκασμό στα φύλλα και στα κλαδιά των φυτών.
  • Με επάλειψη μεγάλων τομών που προκαλούνται από το κλαδέμα ή από πληγές σε δέντρα.
  • Με βάψιμο των κορμών των δέντρων κατά τη χειμερινή κυρίως περίοδο για την προστασία τους από ασθένειες ,αλλά και για προστασία από ακραίες καιρικές συνθήκες.

Καταπολεμάει αποτελεσματικά πολλούς μύκητες και βακτήρια , όπως είναι ο περονόσπορος, η ανθράκωση κ.α στα λαχανικα και καλλωπιστικά φυτά και το φουζικλάδιο , ο εξώασκος , το κορύνεο κ.α στα καρποφόρα δέντρα.

Στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν πολλά σκευάσματα βορδιγάλειου πολτού τα οποία μπορούμε να επιλέξουμε.

Το πιο αποτελεσματικό από αυτά όμως είναι ο βορδιγάλειος χαλκός BORDO FERT 20 ZEO της εταιρέιας Fertenia.

Bordofert 20 zeo βορδιγάλειος χαλκός

Πότε ψεκάζουμε με βορδιγάλειο πολτό;

Πρόκειται για ένα σκεύασμα το οποίο συνδυάζει τον βορδιγάλειο πολτό με βόριο , χηλικό σίδηρο , ταννίνες και ζεόλιθο , με αποτέλεσμα εκτός από την προστασία από μύκητες και βακτήρια , να παρέχει στα φυτά και πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζονται κατά την περίοδο του χειμώνα!

Kαι ένα μυστικό:

Πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας όμως ότι ο βορδιγάλειος πολτός είναι αρκετά φυτοτοξικός για τη νεαρή βλάστηση , τόσο των δέντρων όσο και και των κηπευτικών και των καλλωπιστικών φυτών.

Για αυτό τον λόγο καλό είναι να μην ψεκάζουμε τα φυτά μας με βορδιγάλειο όταν είναι νεαρά ή γενικά όταν έχουν ”φρέσκια” βλάστηση.

Αν μπορούμε να σας συμβουλέψουμε κάτι βασικό για την χρήση του βορδιγάλειου πολτού , αυτό θα ήταν να τον χρησιμοποιείτε αποκλειστικά και μόνο κατά τη περίοδο του φθινοπώρου και του χειμώνα και μόνο σε δέντρα και ποτέ σε κηπευτικά και καλλωπιστικά φυτά!

ψεκασμος δέντρων με βορδιγάλειο πολτό

Πότε ψεκάζουμε με βορδιγάλειο πολτό ;

Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να ρισκάρουμε το ενδεχόμενο να προκαλέσουμε φυτοτοξικότητα στα φυτά μας από τη στιγμή που υπάρχουν άλλα είδη χαλκού πολύ πιο αποτελεσματικά για την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού.

Θα σας συμβουλεύαμε κατά την περίοδο αυτή να χρησιμοποιείτε αποκλειστικά και μόνο σκευάσματα υγρών-διασυστηματικών χαλκών , τα οποία είναι και πιο αποτελεσματικά από τους κλασικούς χαλκούς , αλλά και πιο ασφαλή για τα φυτά , το περιβάλλον και την υγεία μας!

Πρόγραμμα επιβραύβευσης myAGROmarket.Κέρδισε πόντους και εξαργύρωσέ τους όποτε θέλεις!

Εμείς εδώ στο myAGROmarket έχουμε χρησιμοποιήσει και πειραματιστεί με πολλά τέτοια σκευάσματα τα τελευταία 8 χρόνια , σχεδόν σε όλες τις καλλιέργειες και μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι η αποτελεσματικότητά τους σε πολλούς μύκητες και βακτήρια είναι εξαιρετική.

Από τα σκευάσματα που έχουμε δοκιμάσει αυτό που προτείνουμε ανεπιφύλαχατα είναι το Grow Well Cu !

διασυστηματικός χαλκός

Πότε ψεκάζουμε με βορδιγάλειο πολτό;

Πρόκειται για ένα σκεύασμα πρωτεϊνικού υγρού χαλκού εμπλουτισμένο με αμινοξέα και πεπτίδια για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Η συγκέντρωσή του σε χαλκό είναι μόλις 5,2% ( αναλογιστείτε ότι το υδροξείδιο του χαλκού περιέχει περίπου 50% χαλκό).

Αν το σκεφτούμε λίγο , αυτό σημαίνει ότι είναι περισσότερο αποτελεσματικός από τους κλασικούς χαλκούς έχοντας μόνο το 1/10 περιεκτικότητα σε χαλκό! Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο χαλκός είναι βαρύ μέταλλο και η υψηλή συγκέντρωσή του στο έδαφος προκαλεί πολλά προβλήματα.

Ευχόμαστε το άρθρο μας για το πότε ψεκάζουμε με βορδιγάλειο πολτό τα φυτά να σας φάνηκε χρήσιμο !

Οι Γεωπόνοι του myAGROmarket.gr

Πότε ραντίζουμε τα βάτα και με ποια σκευάσματα ;
Η καλλιέργεια της αγκινάρας

Comments (2)

  1. Μαριλένα

    Ευχαριστώ Με προφυλάξατε από το να ψεκάσω τις τιμές των κλαδεμένων εσπεριδοειδών μήνα Απρίλιο που μπορεί να έδινε τοξικότητα στα νεαρά βλαστάρια

  2. Στέλιος

    Κατατοπιστικό άρθρο με ρέουσα και σαφή γλώσσα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κατηγορίες
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
[contact-form-7 404 "Not Found"]
Το καλάθι μου
Λίστα επιθυμιών
Είδατε πρόσφατα
Κατηγορίες