fbpx

Πότε ραντίζουμε τα βάτα και με ποια σκευάσματα ;

Πότε ραντίζουμε τα βάτα ;

Ένα από τα δυσκολότερα ζιζάνια με το οποίο μπορούμε να έρθουμε αντιμέτωποι είναι χωρίς αμφιβολία τα βάτα.

Πρόκειται ουσιαστικά για την γνωστή σε όλους μας βατομουριά , ενώ πολλοί από εμάς την γνωρίζουμε και με τα ονόματα βατσινιά , αγριόβατο ή βαβατσίνα.

βάτα

Πότε ραντίζουμε τα βάτα ;

Αν και πρόκειται για ένα υπέροχο φυτό , το οποίο μας χαρίζει τα πεντανόστιμα βατόμουρα , κάποιες φορές μπορεί να γίνει μεγάλος μπελάς.

Και αυτό γιατί εξαπλώνεται στον χώρο ταχύτατα και όσο και να προσπαθούμε να περιορίσουμε την βλάστησή της με κόψιμο των κλαδιών της , αυτή κάθε χρόνο ”γεννάει” καινούργια κλαδιά και μάλιστα αρκετά μακρύτερα από το σημείο που την έχουμε φυτέψει.

Αν και εσύ , λοιπόν , αντιμετωπίζεις το ίδιο πρόβλημα και θέλεις να απαλλαγείς από τα βάτα είσαι στο σωστό μέρος.

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε με ποια σκευάσματα μπορούμε να ξεράνουμε τα βάτα μία και καλή…

Πότε ραντίζουμε τα βάτα ;

Ο καλύτερος και ευκολότερος τρόπος για να ξεράνουμε τα βάτα είναι με χρήση ζιζανιοκτόνων σκευασμάτων.

Αρχικά πρέπει να πούμε ότι όπως και με όλα τα υπόλοιπα ζιζάνια , έτσι και με τα βάτα για να τα ξεράνουμε πρέπει αναγκαστικά να έχουν αναπτυγμένη φυλλική επιφάνεια , καθώς το ζιζανιοκτόνο πρέπει να απορροφηθεί από τα φύλλα ώστε να κάνει σωστή χρήση.

Δεν έχει κανένα νόημα να ραντίσουμε τα βάτα την περίοδο του χειμώνα που δε θα έχουν φύλλα!

Αν εξαιρέσουμε την χειμερινή περίοδο , δηλαδή , όλο τον υπόλοιπο χρόνο μπορούμε να ραντίσουμε τα βάτα με ζιζανιοκτόνο , αρκεί να έχουν ανεπτυγμένα φύλλα.

Η καλύτερη μάλιστα περίοδος για να κάνουμε αποτελεσματική ζιζανιοκτονία στα βάτα είναι όταν είναι στην φάση της ταχείας ανάπτυξής τους , δηλαδή τον Απρίλιο και τον Mάϊο. Αυτή την περίοδο που οι συνθηκες είναι ιδανικές , υπάρχει μεγάλη κίνηση των ”χυμών” του φυτού , με αποτέλεσμα το ζιζανιοκτόνο να απορροφηθεί από το φυτό και να δράσει ταχύτερα.

Επίσης , είναι βασικό να γνωρίζουμε ότι το ράντισμα θα πρέπει να γίνεται όταν οι καιρικές συνθήκες είναι καλές , δηλαδή υπάρχουν μέρες με ηλιοφάνεια και σχετικά υψηλές θερμοκρασίες.

Αν ραντίσουμε τα βάτα , για παράδειγμα , μετά από έναν παγετό δε θα καταφέρουμε απολύτως τίποτα , καθώς οι φυτικοί ιστοί έχουν υποστεί ζημιά από τον παγετό με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει σωστή απορρόφηση του ζιζανιοκτόνου!

Ας δούμε τώρα ποια είναι τα πιο απολεσματικά ζιζανιοκτόνα για την αντιμετώπιση των βάτων.

Ράουνταπ για βάτα

Η πιο αποτελεσματική ουσία για την καταπολέμηση των βάτων είναι το γνωστό σε όλους μας Glyphosate.

Yπάρχουν πολλά σκευάσματα τα οποία περιέχουν αυτή την δραστική ουσία , όμως το πιο γνωστό από όλα είναι το Roundup gold.

roundup gold 36sl 250ml ζιζανιοκτόνο τιμή

Πότε ραντίζουμε τα βάτα

Το Ράουνταπ είναι διασυστηματικό ζιζανιοκτόνο , που σημαίνει ότι τα φυτά το απορροφούν από τα φύλλα και το μετακινούν μέχρι και την ρίζα τους , με αποτέλεσμα να τα ξεραίνει πολύ αποτελεσματικά.

Συγκεκριμένα για τα βάτα , αν τα ραντίσουμε με Roundup ξερένονται μέσα σε 10-15 ημέρες.

Τα πιο μικρά και αδύναμα βάτα ξεραίνονται ολοκληρωτικά με ένα και μόνο ράντισμα με Roundup. Τα πιο αναπτυγμένα βάτα , όμως , δύκολα ξεραίνονται με ένα μόνο ράντισμα.

Μετά από ένα χρονικό διάστημα (μερικών εβδομάδων έως και μηνών) αρχίσουν να ξαναβλαστάνουν. Και αν παρατηρήσουμε τα νέα τους φύλλα , θα δούμε ότι είναι λίγο παραμορφωμένα σε σχέση με τα κλασικά τους φύλλα.

ράουνταπ για βάτα

Πότε ραντίζουμε τα βάτα;

Για να τα ξεράνουμε μία και καλή απαιτείται ακόμη ένα ράντισμα με Roundup όταν έχουν αναπτύξει και πάλι μερικά φύλλα ώστε να μπορέσουν να απορροφήσουν το φάρμακο !

Βιολογικό φάρμακο για βάτα

Αν για οποιονδήποτε λόγο , όμως , δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε χημικά σκευάσματα οφείλουμε να πούμε ότι πλέον στην ελληνική αγορά κυκλοφορεί και ενα πολύ αποτελεσματικό βιολογικό ζιζανιοκτόνο με την ονομασία Flert!

βιολογικό ζιζανιοκτόνο flert

Πότε ραντίζουμε τα βάτα ;

Το Flert είναι ένα 100% φυσικό-οικολογικό ζιζανιοκτόνο το οποίο περιέχει εκχύλισμα οξικού οξέως.

Είναι πολύ αποτελεσματικό στην ξήρανση όλων των ζιζανίων και μάλιστα τα ξεραίνει μέσα σε λίγες μόνο ημέρες!

Το μειονέκτημά του σε σχέση με το Roundup είναι ότι δεν είναι διασυτηματικό , πράγμα το οποίο σημαίνει ότι για την ξήρανση των βάτων θα χρειαστούν περισσότερα από δύο ραντίσματα.

Έχει όμως το μεγάλο πλεονέκτημα ότι είναι είναι εντελώς ακίνδυνο τόσο για τον άνθρωπο και τα κατοικίδια όσο και για το περιβάλλον !

Τέλος , αυτό που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι ότι και τα δύο αυτά σκευάσματα είναι πολύ αποτελεσματικά στην καταπολέμηση των βάτων , αρκεί να τηρηθούν αυτά που είπαμε προηγουμένως.

Η επιλογή είναι δική σου !

Ελπίζουμε το άρθρο μας ” Πότε ραντίζουμε τα βάτα” να σου φάνηκε χρήσιμο!

Οι Γεωπόνοι του myAGROmarket.gr

Ποιο είναι το πιο ισχυρό φάρμακο για σαρανταποδαρούσες;
Πότε ψεκάζουμε με βορδιγάλειο πολτό τα φυτά ;

Comments (1)

  1. mixalns

    καλό είναι να τα ψεκασωμε την λιώσιμο του φεγγαριού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κατηγορίες
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
[contact-form-7 404 "Not Found"]
Το καλάθι μου
Λίστα επιθυμιών
Είδατε πρόσφατα
Κατηγορίες