fbpx
Σπανάκι καλλιέργεια

Καλλιεργείστε στον κήπο σας σπανάκι εύκολα και απλά !

Σπανάκι καλλιέργεια: όλα όσα πρέπει να ξέρεις!

Το σπανάκι (Spinacia oleracea , οικ. Chenopodiaceae) είναι ένα από τα πιο διάσημα και αγαπημένα φυλλώδη λαχανικά , καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Είναι ποώδες φυτό , με βιολογικό κύκλο 40-80 ημερών. Αντέχει σε χαμηλές θερμοκρασίες έως και -7° C. Από από τους 25° C και πάνω χάνει την εμπορική του αξία.

  • Σπανάκι καλλιέργεια ποικιλίες :

Yπάρχουν πολλές ποικιλίες και υβρίδια που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά , με κυρίαρχες τις πλατύφυλλες όπως το Acosta , το Virofly και το El forte.

  • καλλιέργεια σπανάκι

    Σπανάκι καλλιέργεια

    Έδαφος :

To σπανάκι αναπτύσσεται άνετα σε πολλούς τύπους εδαφών , αλλά προτιμά τα αμμοπυλώδη εδάφη με καλή αποστράγγιση. Το άριστο ph για την καλλιέργεια είναι μεταξύ 6 και 7.

Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η οργανική ουσία , συνεπώς προτείνεται συνήθως η προσθήκη στο έδαφος καλά χωνεμένης κοπριάς. Η ποσότητα ποικίλει , αλλά γενικά μία προσθήκη της τάξεως του 1 κιλού ανά τ.μ κρίνεται ικανοποιητική .

  • Σπανάκι καλλιέργεια σπορά :

Η σπορά μπορεί να γίνει από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Μάρτιο.Μία πολύ καλή ιδέα είναι η σπορά να γίνεται σταδιακά ανά 10-15 ημέρες , έτσι ώστε σταδιακή να είναι και η συγκομιδή ! Το έδαφος πρέπει να είναι καλά σκαμμένο και ψιλοχωματισμένο ώστε να δεχτεί τον σπόρο.

Το βάθος σποράς πρέπει να είναι 2-3 εκατοστά. Η ποσότητα σπόρου που απαιτείται για την κάλυψη ενός τ.μ είναι περίπου 1-2 gr.Ο σπόρος θα βλαστήσει σε 4-14 ημέρες ανάλογα με την θερμοκρασία του εδάφους.

Οι αποστάσεις φύτευσης κυμαίνονται από 15 έως 40 εκ. μεταξύ των γραμμών και από 5 έως 10 εκ. επί της γραμμής.

Μυστικό : Κατά τη σπορά φροντίστε να προσθέσετε στο χώμα μαζί με τον σπόρο , ”Γη Διατόμων” ή ”Ψειρόσκονη” γιατί ο σπόρος του σπανακιού προτιμάται ιδιαίτερα από διάφορους ανεπιθύμητους επισκέπτες (μυρμήγκια κ.α) !

  • Σπανάκι καλλιέργεια πότισμα:

Η συχνότητα και η ποσότητα του νερού που χρειάζεται το σπανάκι εξαρτάται από τον τύπο του εδάφους και τις καιρικές συνθήκες.Συνήθως πότισμα γίνεται κάθε 10-15 ημέρες το φθινόπωρο ή 4-8 ημέρες την άνοιξη.

  • Σπανάκι καλλιέργεια λίπανση : 

Το σπανάκι όπως και όλα τα φυτά έχει ανάγκες σε άζωτο , φώσφορο , κάλιο και ιχνοστοιχεία. Συγκεκριμένα πειράματα έχουν δείξει ότι το σπανάκι σε ολόκληρο τον καλλιεργητικό του κύκλο χρειάζεται περίπου 15kg Άζωτο , 3kg Φώσφορο , 20kg Κάλιο , 4kg Ασβέστιο και 4kg Μαγνήσιο.

Η ποσότητα της λίπανσης εξαρτάται από την περιεκτικότητα των στοιχείων στο έδαφος , η οποία προκύπτει μετά από εδαφολογική ανάλυση , αλλά γενικά μία προσθήκη κατά τη σπορά ενός σύνθετου λιπάσματος τύπου 12-12-17 ή 7-3-12 σε ποσότητα μισό κιλό ανά 10 τ.μ κρίνεται ικανοποιητική.

βιολογικό λίπασμα για κηπευτικά gemma

Σπανάκι καλλιέργεια λίπανση

Κατά τη διάρκεια του καλλιεργητικού κύκλου πολύ αποτελεσματικές είναι και οι διαφυλλικές εφαρμογές με υγρά ή κρυσταλλικά σύνθετα λιπάσματα ανά 15-20 ημέρες , καθώς επίσης και με βιολογικά σκευάσματα αμινοξέων.

  • Σπανάκι καλλιέργεια ασθένειες:                     

Έντομα: Το σπανάκι προσβάλεται από πολλά έντομα , όπως αφίδες , αλευρώδεις , θρίπες , κοφτοφτοσκούλικα , κρεμμυδοφάγους κ.α.

Μύκητες: Οι κυριότερες μυκητολογικές ασθένειες του σπανακιού είναι ο περονόσπορος , το ωίδιο , η σκληρωτινίαση , καθώς και κάποιες αδρομυκώσεις(μύκητες εδάφους).

Ζιζάνια: Κρίνεται απαραίτητο το επιμελές ξερίζωμα των ζιζανίων , καθώς λειτουργούν ανταγωνιστικά με την καλλιέργεια.

Πολύ καλή ιδέα είναι η χρήση κάποιου είδους εδαφοκάλυψης , όπως άχυρο , ροκανίδια ή υφάσματος εδαφοκάλυψης. Θα σας γλιτώσουν από πολύ κόπο !

γεωύφασμα 1χ10μ grasher

Σπανάκι καλλιέργεια ασθένειες

Καλό είναι η φυτοπροστασία , καθώς και η λίπανση της καλλιέργειας να γίνονται πάντα υπό την καθοδήγηση έμπειρου Γεωπόνου , καθώς είναι περίπλοκες διαδικασίες.

ΤΙP : Οι Γεωπόνοι μας είναι πάντα στη διάθεσή σας.Μπορείτε να τους στείλετε φωτογραφίες με τυχόν προβλήματα των φυτών σας , στο mail επικοινωνίας του eshop και να σας συμβουλεύσουν εντελώς δωρεάν!

  • Σπανάκι καλλιέργεια απόδοση-συγκομιδή:

Η συγκομιδή του σπανακιού γίνεται 40-80 ημέρες από την σπορά και συνήθως γίνεται σε ένα χέρι. Η απόδοση κυμαίνεται από 1 έως 3 τόνους ανά στρέμμα.

Εάν θέλεις περισσότερες πληροφορίες και συμβουλές για την καλλιέργεια του σπανακιού , επικοινώνησε με τους γεωπόνους του myAGROmarket για να σου δώσουν ΔΩΡΕΑΝ τις τεχνικές τους συμβουλές !

 

Το φθινόπωρο απαιτεί χαλκούς
Κατηγορίες
[contact-form-7 404 "Not Found"]
Το καλάθι μου
Λίστα επιθυμιών
Είδατε πρόσφατα
Κατηγορίες