Αν σου αρέσουν οι καυτερές πιπεριές (πιπεριές τσίλι όπως λέγονται αλλιώς) όσο και σε εμάς , τότε αυτό το άρθρο είναι για σένα !
Θα δούμε μερικές από τις πιο καυτερές πιπεριές του κόσμου για να καλλιεργήσεις στον κήπο ή το μπαλκόνι σου.
Οι καυτερές πιπεριές έχουν καταγωγή από την Αμερική και έρευνες δείχνουν ότι καλλιεργούνται εδώ και 6.000 περίπου χρόνια κυρίως στο Μεξικό. Στην Ευρώπη τις έφερε για πρώτη φορά ο γιατρός του Χριστόφορου Κολόμβου , Diego Álvarez Chanca , το 1493 και είναι ο πρώτος που έγραψε για τα πολλαπλά οφέλη τους στην υγεία του ανθρώπου.
Οι καυτερές πιπεριές ανήκουν στην οικογένεια φυτών Solanaceae και στο γένος Capsicum και καλλιεργούνται για την έντονα καυτερή-πικάντικη γεύση τους. Οι ουσίες που δίνουν στις καυτερές πιπεριές αυτή την hot γεύση ονομάζονται καψαϊκίνες και είναι αυτές που χαρίζουν στις καυτερές πιπεριές τα ιδιαίτερα οφέλη και ιδιότητές τους στην υγεία του ανθρώπου.
Υπάρχουν πάρα πολλά είδη καυτερής πιπεριάς που ποικίλουν ανάλογα με το χρώμα , το σχήμα του καρπού και το πόσο καυτερή είναι η γεύση τους.
Σε αυτό το άρθρο θα δούμε μερικές από τις πιο εμπορικές καυτερές πιπεριές του κόσμου , οι οποίες είναι διαθέσιμες για αγορά στα ηλεκτρονικά ράφια του myAGROmarket.gr !
Πάμε να τις δούμε…
Είναι η πιο καυτερή εμπορική ποικιλία του κόσμου. Μπορεί να φτάσει μέχρι και τους 2.000.000 βαθμούς στην κλίμακα Scoville ! Έχει πάρει το όνομά της από το χαρακτηριστικό σχήμα του καρπού της, που μοιάζει με ουρά σκορπιού. Το φυτό φτάνει σε ύψος τα 80-90 εκ. και μπορεί να καλλιεργηθεί στον κήπο αλλά και σε γλάστρα στο μπαλκόνι.
Πρόκειται ουσιαστικά για την κίτρινη εκδοχή της Τrinidad moruga και μπορεί και αυτή να φτάσει έως και τους 2.000.000 βαθμούς καυστικότητας. Οι καρποι της έχουν μήκος 4-5 εκ . και έχουν βαθύ κίτρινο χρώμα όταν φτάσουν σε πλήρη ωρίμανση. Ιδανική για καλλιέργεια και σε γλάστρα.
Εξαιρετικά καυτερή πιπεριά με προέλευση από το Μπαγκλαντές. Φτάνει σε ύψος το 1,5 μέτρο και παράγει καρπούς κωνικούς με μήκος 4-5 εκ. και με χρώμα πορτοκαλί-κόκκινο.Μπορεί να φτάσει έως και τους 1.000.000 βαθμούς καυστικότητας.
Η πιο γνωστή ίσως καυτερή πιπεριά του κόσμου. Πολύ ανθεκτικό φυτό , το οποίο παράγει καρπούς σε σχήμα φαναριού , μήκους 2-8 εκ. Μπορεί να φτάσει έως και τους 850.000 βαθμούς καυστικότητας. Καλλιεργείται πολύ εύκολα και σε γλάστρα.
Στο myAGROmarket.gr μπορείς να βρείς και σπόρους Habanero chocolate , Habanero Arancio και Habanero bianco για να δώσεις περισσότερο χρώμα στον κήπο ή το μπαλκόνι σου.
Πολύ εύγευστη πιπεριά με φρουκτώδη γεύση , όχι πολύ καυτερή όταν καταναλωθεί φρέσκια. Η καυστικότητά της αυξάνεται κατακόρυφα όταν μαγειρευτεί ή αποξηραθεί. Έχει πάρει το όνομά της από το ιδιαίτερο σχήμα του καρπού της που μοιάζει με καπέλο επισκόπου. Μπορεί να φτάσει έως και τους 50.000 βαθμούς καυστικότητας.
Πολύ καυτερή πιπεριά με καρπούς κόκκινου χρώματος όταν φτάσουν σε πλήρη ωρίμανση. Φτάνει έως και τους 50.000 βαθμούς καυστικότητας. Αποτελεί μία από τις διαδεδομένες παγκοσμίως ποικιλίες καυτερής πιπεριάς. Χρησιμοποιείται σε πολλές συνταγές μαγειρικής , ενώ είναι ιδανική για συντήρηση σε βάζο με ξύδι.
Όψιμη ποικιλία η οποία φτάνει σε ύψος τα 40-50 εκ. Παράγει καρπούς πρασινοκόκκινου χρώματος , μήκους 2,5-4 εκ. , που συγκεντρώνονται σε συστάδες. Καταναλώνεται φρέσκια , αλλά και αποξηραμένη.Μπορεί να φτάσει έως και τους 50.000 βαθμούς στην κλίμακα Scoville.
Ποικιλία ενδιάμεσου κύκλου. Φτάνει σε ύψος τα 30-40 εκ. Οι καρποί της είναι κωνικοί με μήκος 2,5-3 εκ. κίτρινου , πορτοκαλί , μωβ ή κόκκινου χρώματος ανάλογα με την ωρίμανση. Κατάλληλη για καλλιέργεια σε κήπο και γλάστρα. Μπορεί να φτάσει έως και τους 50.000 βαθμούς καυστικότητας.
Ποικιλία που φτάνει σε ύψος τα 40-50 εκ. και δίνει καρπούς μωβ χρώματος , οι οποίοι γίνονται πορτοκαλί-κόκκινοι όταν ωριμάσουν. Μπορεί και αυτή να φτάσει έως και τους 50.000 βαθμούς στην κλίμακα Scoville.
Ποικλία με πικάντικη γεύση , που μπορεί να φτάσει έως και τους 15.000 βαθμούς καυστικότητας. Δίνει καρπούς 2-3 εκ. μήκους με έντονο κόκκινο χρώμα. Είναι ιδανική ποικιλία για συνταγή μαρμελάδας , αλλά και για συντήρηση σε βάζο με λάδι.
Ίσως η πιο διαδεδομένη ποικιλία τα τελευταία χρόνια , η οποία χρησιμοποιείται σε πολλές συναγές μαγειρικής. Το ύψος της φτάνει τα 45-55 εκ. , δίνει καρπούς σκούρου πράσινου χρώματος , οι οποίοι γίνονται κόκκινοι σε πλήρη ωρίμανση. Μπορεί να φτάσει έως και τους 15.000 βαθμούς καυστικότητας.
Ποικιλία που δίνει καρπούς έντονου κόκκινου χρώματος. Ένα από τα πιο διαδεδομένα είδη καυτερής πιπεριά στον κόσμο. Χρησιμοποιείται για την παρασκευή της γνωστής κόκκινης πάπρικας. Έχει μία λεπτή , αλλά πικάντικη και αρωματική γεύση. Φτάνει μέχρι και τους 1.000 βαθμούς καυστικότητας.
Είναι η κίτρινη εκδοχή της paprica rossi και παράγει καρπούς έντονου κίτρινου χρώματος. Χρησιμοποιείται για την παρασκευή της κίτρινης πάπρικας και μπορεί να φτάσει και αυτή τους 1.000 βαθμούς στην κλίμακα Scoville.
Ποικιλία με γλυκιά-πικάντικη γεύση , ιδανική για να καταναλωθεί ωμή. Το φυτό είναι συμπαγές και ιδιαίτερα παραγωγικό.
Πρέπει εδώ να επισημάνουμε ότι η πιο καυτερή πιπεριά στον κόσμο , σύμφωνα με τα ρεκόρ guinness , είναι η Carolina reaper , η οποία δημιουργήθηκε από τον γενετιστή Ed Currie και ξεπερνάει τις 2.000.000 μονάδες στην κλίμακα Scoville. Λέγεται ότι ο Ed Currie έχει δημιουργήσει μετά από πολλές προσπάθειες μία νέα , ακόμα πιο καυτερή ποικιλία , την οποία έχει ονομάσει Pepper X και ξεπερνάει τις 3.000.000 μονάδες καυστικότητας. Κάτι τέτοιο όμως δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως.
Όπως βλέπεις στο myAGROmarket.gr έχουμε διαθέσιμη μεγάλη ποικιλία από καυτερές πιπεριές σε σπόρους για διαλέξεις όποιες θέλεις , καθώς επίσης και μεγάλη γκάμα σε εφόδια (λιπάσματα , φάρμακα , είδη σποράς) για να τις καλλιεργήσεις με επιτυχία στον κήπο ή το μπαλκόνι σου!
Αν , λοιπόν , σου αρέσουν οι καυτερές πιπεριές , όσο και σε εμάς , είσαι στο σωστό μέρος !!!
Στέργιος Δεμίρης , Γεωπόνος ΑΠΘ