fbpx
Πότε ραντίζουμε την ελιά για καρπόδεση

Πότε ραντίζουμε την ελιά για καρπόδεση και με ποια σκευάσματα ;

Πότε ραντίζουμε την ελιά για καρπόδεση;

Όπως γνωρίζουμε όλοι η καλή πραγωγή της ελιάς , όπως και όλων των καλλιεργειών , εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την καλή ανθοφορία και την καρπόδεση των άνθεων.

Η ελιά παρουσιάζει το φαινόμενο της παρενιαυτοφορίας , που σημαίνει ότι μία χρονιά εμφανίζει πλούσια παραγωγή , ενώ την επόμενη πολύ μειωμένη.

Ένα ώριμο δεντρο ελιάς στο στάδιο της πλήρους ανθοφορίας έχει έως και 500.000 άνθη.Από αυτά μόνο το 10-15% καταλήγει σε καρπόδεση , ενώ μόνο το 2% περίπου δίνει την ποιοτική παραγωγή της χρονιάς.

Καταλαβαίνουμε , λοιπόν , πόσο σημαντικό ρόλο παίζει ένα σωστό πρόγραμμα λίπανσης ώστε να έχουμε καλή καρπόδεση της ελιάς , με αποτέλεσμα την αυξημένη παραγωγή!

Από ποιους παράγοντες επηρεάζεται η ανθοφορία και η καρπόδεση της ελιάς ;

Η καρπόδεση της ελιάς είναι μία ιδιαίτερα σύνθετη διαδικασία και επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες.

Δύο πολύ σημαντικοί παράγοντες είναι οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν κατά την περίοδο της ανθοφορίας και η εδαφική υγρασία.

Είναι εύκολα αντιληπτό ότι όταν την περίοδο της ανθοφορίας επικρατούν ακραίες θερμοκρασίες και έντονοι άνεμοι τα άνθη της ελιάς δεν μπορούν να γονιμοποιηθούν ικανοποιητικά. Το ίδιο συμβαίνει και όταν αυτή την περίοδο δεν υπάρχει η απαιτούμενη υγρασία στο έδαφος.

Πρόγραμμα επιβραύβευσης myAGROmarket.Κέρδισε πόντους και εξαργύρωσέ τους όποτε θέλεις!

Δε θα σταθούμε σε αυτό το άρθρο , όμως , σε αυτούς τους παράγοντες αλλά στον τρίτο και σημαντικότερο: στη διαθεσιμότητα των θρεπτικών στοιχείων.

Για να εξασφαλίσουμε ικανοποιητική καρπόδεση της ελιάς πρέπει την περίοδο της ανθοφορίας να υπάρχουν διαθέσιμα στο δέντρο όλα τα απαραίτητα στοιχεία και ιχνοστοιχεία.

Πρέπει να έχουμε λιπάνει ικανοποιητικά από πριν τις ελιές μας με λιπάσματα πλούσια σε άζωτο , φώσφορο και κάλιο.Ιδιαίτερα το άζωτο και ο φώσφορος παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο κυρίως στα νεαρά δέντρα ελιάς.

Το πιο σημαντικό ιχνοστοιχείο για την παραγωγή της ελιάς είναι αναμφίβολα το βόριο και μαζί με τον ψευδάργυρο παίζουν τον σημαντικότερο ρόλο στην βλάστηση της γύρης , την επικονίαση , την καρπόδεση και τελικά στην παραγωγή και στην ποιότητα των καρπών!

Σε περίπτωση τροφοπένιας βορίου και ψευδαργύρου παρατηρείται καρπόπτωση , μικροί και παραμορφωμένοι καρποί , φυλλόπτωση και ξήρανση βλάστών.

Πάμε να δούμε τώρα πότε πρέπει να ραντίζουμε τις ελιές για ικανοποιητική καρπόδεση και με ποια συγκεκριμένα σκευάσματα.

Τα πιο σημαντικά ραντίσματα που πρέπει να κάνουμε για ικανοποιητική καρπόδεση είναι τρία.

  • Το πρώτο ράντισμα γίνεται κατά την εναρξη της καρποφορίας
  • Το δεύτερο στο στάδιο της καρπόδεσης
  • Και το τρίτο μετασυλλεκτικά.

Στα δύο πρώτα ραντίσματα είναι ιδανικότερο να χρησιμοποιήσουμε ένα ποιοτικό διαφυλλικό λίπασμα βορίου ψευδαργύρου.Έχει αποδειχθεί πολλές φορές στην πράξη ότι τα σκευάσματα βορίου-ψευδαρύρου-μολυβαδαινίου είναι ίσως η καλύτερη επιλογή για την καρπόδεση της ελιάς.

Εμείς εδώ στο myAGROmarket μετά από πολλά πειράματα σε πολλές διαφορετικές καλλιέργειες προτείνουμε ράντισμα με το υγρό λίπασμα καρπόδεσης βορίου ψευδαργύρου Grow Well Power.

Διαφυλλικό λίπασμα βορίου ψευδαργύρου για καρπόδεση

To συγκεκριμένο σκεύασμα έχει δώσει άριστα αποτελέσματα στην καρπόδεση και της ελιάς αλλά και πολλών άλλων δέντρων και λαχανικών.

Συνδυάζεται με τα περισσότερα γεωργικά φάρμακα που χρησιμοποιούμε στα φυτοπροστατευτικά προγράμματα της ελιάς , όπως οι χαλκοί και άλλα.

Δύο επεμβάσεις με το Grow Well POWER στην έναρξη της ανθοφορίας και στο στάδιο της καρπόδεσης της ελιάς είναι αρκετές για να δώσουν εξαιρετική παραγωγή !

Ακόμα ένας πολύ καλός βιοδιεγέρτης καρπόδεσης που έχουμε δοκιμάσει πολλές φορές είναι το S-M-F  , το οποίο μάλιστα έχει και έγκριση στη βιολογική γεωργία !

βιολογικό καρποδετικό γι καρπόδεση ελιάς ντοματας κερασιας

Μπορούμε επίσης να ραντίσουμε σε αυτά τα στάδια και με διάφορες ορμόνες καρπόδεσης που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά με πολύ ικανοποιητικά αποτελέματα.

Στο τρίτο ράντισμα το οποίο πραγματοποιείται όπως είπαμε μετασυλλεκτικά , είναι καλό να χρησιμοποιήσουμε ένα ειδικό λίπασμα το οποίο εφοδιάζει τους οφθαλμούς της ελιάς για την επόμενη χρονιά με βόριο , ψευδάργυρο , κάλιο , φώσφορο και μαγνήσιο με αποτέλεσμα την μεγιστοποίηση της παραγωγής της επόμενης χρονιάς.

Υπάρχουν πολλά τέτοια σκευάσματα πλέον στην ελληνική αγορά. Εμείς προτείνουμε το Bud Storage , καθώς έχει δώσει εξαιρετικά αποτελέσματα σε όποια καλλιέργεια και αν το έχουμε εφαρμόσει !

Τέλος , πρέπει να πούμε ότι όλες οι παραπάνω επεμβάσεις πρέπει να προκύπτουν μετά από εδαφικές και φυλλοδιαγνωστικές αναλύσεις !

TIP: Οι Γεωπόνοι του myAGROmarket.gr είναι πάντα διαθέσιμοι να σας λύσουν κάθε απορία που μπορεί να έχετε. Καλέστε τους στα τηλεφωνα επικοινωνίας του eshop για να σας δώσουν εντελώς δωρεάν τις συμβουλές τους!

 

Στέργιος Δεμίρης , Γεωπόνος ΑΠΘ

Καυτερές πιπεριές για όλα τα γούστα…17 ποικιλίες που ”καίνε” !
Πως διώχνουμε τα φίδια από το σπίτι και τον κήπο..7 χρήσιμες συμβουλές !
Κατηγορίες
[contact-form-7 404 "Not Found"]
Το καλάθι μου
Λίστα επιθυμιών
Είδατε πρόσφατα
Κατηγορίες