fbpx

Καυτερές πιπεριές για όλα τα γούστα…17 ποικιλίες που ”καίνε” !

Αν σου αρέσουν οι καυτερές πιπεριές (πιπεριές τσίλι όπως λέγονται αλλιώς)  όσο και σε εμάς , τότε αυτό το άρθρο είναι για σένα !

Θα δούμε μερικές από τις πιο καυτερές πιπεριές του κόσμου για να καλλιεργήσεις στον κήπο ή το μπαλκόνι σου.

Οι καυτερές πιπεριές έχουν καταγωγή από την Αμερική και έρευνες δείχνουν ότι καλλιεργούνται εδώ και 6.000 περίπου χρόνια κυρίως στο Μεξικό. Στην Ευρώπη τις έφερε για πρώτη φορά ο γιατρός του Χριστόφορου Κολόμβου , Diego Álvarez Chanca , το 1493 και είναι ο πρώτος που έγραψε για τα πολλαπλά οφέλη τους στην υγεία του ανθρώπου.

Οι καυτερές πιπεριές ανήκουν στην οικογένεια φυτών Solanaceae και στο γένος Capsicum και καλλιεργούνται για την έντονα καυτερή-πικάντικη γεύση τους. Οι ουσίες που δίνουν στις καυτερές πιπεριές αυτή την hot γεύση ονομάζονται καψαϊκίνες και είναι αυτές που χαρίζουν στις καυτερές πιπεριές τα ιδιαίτερα οφέλη και ιδιότητές τους στην υγεία του ανθρώπου.

Υπάρχουν πάρα πολλά είδη καυτερής πιπεριάς που ποικίλουν ανάλογα με το χρώμα , το σχήμα του καρπού και το πόσο καυτερή είναι η γεύση τους.

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε μερικές από τις πιο εμπορικές  καυτερές πιπεριές του κόσμου , οι οποίες είναι διαθέσιμες για αγορά στα ηλεκτρονικά ράφια του myAGROmarket.gr !

Πάμε να τις δούμε…

Trinidad moruga scorpion

Είναι η πιο καυτερή εμπορική ποικιλία του κόσμου. Μπορεί να φτάσει μέχρι και τους 2.000.000 βαθμούς στην κλίμακα Scoville ! Έχει πάρει το όνομά της από το χαρακτηριστικό σχήμα του καρπού της, που μοιάζει με ουρά σκορπιού. Το φυτό φτάνει σε ύψος τα 80-90 εκ. και μπορεί να καλλιεργηθεί στον κήπο αλλά και σε γλάστρα στο μπαλκόνι.Trinidad Moruga Scorpion καυτερή πιπεριά σπόρος

Trinidan scorpion giallo

Πρόκειται ουσιαστικά για την κίτρινη εκδοχή της Τrinidad moruga και μπορεί και αυτή να φτάσει έως και τους 2.000.000 βαθμούς καυστικότητας. Οι καρποι της έχουν μήκος 4-5 εκ . και έχουν βαθύ κίτρινο χρώμα όταν φτάσουν σε πλήρη ωρίμανση. Ιδανική για καλλιέργεια και σε γλάστρα.

Trinidad Scorpion Giallo καυτερή πιπεριά σπόρος

Naga Morich

Εξαιρετικά καυτερή πιπεριά με προέλευση από το Μπαγκλαντές. Φτάνει σε ύψος το 1,5 μέτρο και παράγει καρπούς κωνικούς με μήκος 4-5 εκ. και με χρώμα πορτοκαλί-κόκκινο.Μπορεί να φτάσει έως και τους 1.000.000 βαθμούς καυστικότητας.

Naga Morich καυτερή πιπεριά σπόρος καυτερές πιπεριές

 

Habanero rosso

Η πιο γνωστή ίσως καυτερή πιπεριά του κόσμου. Πολύ ανθεκτικό φυτό , το οποίο παράγει καρπούς σε σχήμα φαναριού , μήκους 2-8 εκ. Μπορεί να φτάσει έως και τους 850.000 βαθμούς καυστικότητας. Καλλιεργείται πολύ εύκολα και σε γλάστρα.

Habanero Rosso καυτερή πιπεριά

Στο myAGROmarket.gr μπορείς να βρείς και σπόρους Habanero chocolate , Habanero Arancio και Habanero bianco για να δώσεις περισσότερο χρώμα στον κήπο ή το μπαλκόνι σου.

Habanero Chocolate καυτερή πιπεριάHabanero Bianco καυτερή πιπεριάHabanero Arancio καυτερή πιπεριά

 

Bishop crown

Πολύ εύγευστη πιπεριά με φρουκτώδη γεύση , όχι πολύ καυτερή όταν καταναλωθεί φρέσκια. Η καυστικότητά της αυξάνεται κατακόρυφα όταν μαγειρευτεί ή αποξηραθεί. Έχει πάρει το όνομά της από το ιδιαίτερο σχήμα του καρπού της που μοιάζει με καπέλο επισκόπου. Μπορεί να φτάσει έως και τους 50.000 βαθμούς καυστικότητας.

Bishop Crown καυτερή πιπεριά

Πρόγραμμα επιβραύβευσης myAGROmarket.Κέρδισε πόντους και εξαργύρωσέ τους όποτε θέλεις!

Tabasco

Πολύ καυτερή πιπεριά με καρπούς κόκκινου χρώματος όταν φτάσουν σε πλήρη ωρίμανση. Φτάνει έως και τους 50.000 βαθμούς καυστικότητας. Αποτελεί μία από τις διαδεδομένες παγκοσμίως ποικιλίες καυτερής πιπεριάς. Χρησιμοποιείται σε πολλές συνταγές μαγειρικής , ενώ είναι ιδανική για συντήρηση σε βάζο με ξύδι.

Tabasco καυτερή πιπεριά σπόρος

Saltillo

Όψιμη ποικιλία η οποία φτάνει σε ύψος τα 40-50 εκ. Παράγει καρπούς πρασινοκόκκινου χρώματος , μήκους 2,5-4 εκ. , που συγκεντρώνονται σε συστάδες. Καταναλώνεται φρέσκια , αλλά και αποξηραμένη.Μπορεί να φτάσει έως και τους 50.000 βαθμούς στην κλίμακα Scoville.

Saltillo καυτερή πιπεριά σπόρος

Mechico

Ποικιλία ενδιάμεσου κύκλου. Φτάνει σε ύψος τα 30-40 εκ. Οι καρποί της είναι κωνικοί με μήκος 2,5-3 εκ. κίτρινου , πορτοκαλί , μωβ ή κόκκινου χρώματος ανάλογα με την ωρίμανση. Κατάλληλη για καλλιέργεια σε κήπο και γλάστρα. Μπορεί να φτάσει έως και τους 50.000 βαθμούς καυστικότητας.

Mechico καυτερή πιπεριά σπόρος

Cancun

Ποικιλία που φτάνει σε ύψος τα 40-50 εκ. και δίνει καρπούς μωβ χρώματος , οι οποίοι γίνονται πορτοκαλί-κόκκινοι όταν ωριμάσουν. Μπορεί και αυτή να φτάσει έως και τους 50.000 βαθμούς στην κλίμακα Scoville.

Cancun καυτερή πιπεριά

Diavolichio

Ποικλία με πικάντικη γεύση , που μπορεί να φτάσει έως και τους 15.000 βαθμούς καυστικότητας. Δίνει καρπούς 2-3 εκ. μήκους με έντονο κόκκινο χρώμα. Είναι ιδανική ποικιλία για συνταγή μαρμελάδας , αλλά και για συντήρηση σε βάζο με λάδι.

Καυτερή πιπεριά diavolicchio σπόρος

Jalapeno

Ίσως η πιο διαδεδομένη ποικιλία τα τελευταία χρόνια , η οποία χρησιμοποιείται σε πολλές συναγές μαγειρικής. Το ύψος της φτάνει τα 45-55 εκ. , δίνει καρπούς σκούρου πράσινου χρώματος , οι οποίοι γίνονται κόκκινοι σε πλήρη ωρίμανση. Μπορεί να φτάσει έως και τους 15.000 βαθμούς καυστικότητας.

Jalapeno καυτερή πιπεριά

Paprica rossi

Ποικιλία που δίνει καρπούς έντονου κόκκινου χρώματος. Ένα από τα πιο διαδεδομένα είδη καυτερής πιπεριά στον κόσμο. Χρησιμοποιείται για την παρασκευή της γνωστής κόκκινης πάπρικας. Έχει μία λεπτή , αλλά πικάντικη και αρωματική γεύση. Φτάνει μέχρι και τους 1.000 βαθμούς καυστικότητας.

Paprica Rosso καυτερή πιπεριά σπόρος

Paprica giallo

Είναι η κίτρινη εκδοχή της paprica rossi και παράγει καρπούς έντονου κίτρινου χρώματος. Χρησιμοποιείται για την παρασκευή της κίτρινης πάπρικας και μπορεί να φτάσει και αυτή τους 1.000 βαθμούς στην κλίμακα Scoville.

Paprica Giallo καυτερή πιπεριά

Mini snack

Ποικιλία με γλυκιά-πικάντικη γεύση , ιδανική για να καταναλωθεί ωμή. Το φυτό είναι συμπαγές και ιδιαίτερα παραγωγικό.

Mini Snack καυτερή πιπεριά σπόρος

 

Πρέπει εδώ να επισημάνουμε ότι η πιο καυτερή πιπεριά στον κόσμο , σύμφωνα με τα ρεκόρ guinness , είναι η Carolina reaper , η οποία δημιουργήθηκε από τον γενετιστή Ed Currie και ξεπερνάει τις 2.000.000 μονάδες στην κλίμακα Scoville. Λέγεται ότι ο Ed Currie  έχει δημιουργήσει μετά από πολλές προσπάθειες μία νέα , ακόμα πιο καυτερή ποικιλία , την οποία έχει ονομάσει Pepper X και ξεπερνάει τις 3.000.000 μονάδες καυστικότητας. Κάτι τέτοιο όμως δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως.

Όπως βλέπεις στο myAGROmarket.gr έχουμε διαθέσιμη μεγάλη ποικιλία από καυτερές πιπεριές σε σπόρους για διαλέξεις όποιες θέλεις , καθώς επίσης και μεγάλη γκάμα σε εφόδια (λιπάσματα , φάρμακα , είδη σποράς) για να τις καλλιεργήσεις με επιτυχία στον κήπο ή το μπαλκόνι σου!

Αν , λοιπόν , σου αρέσουν οι καυτερές πιπεριές , όσο και σε εμάς , είσαι στο σωστό μέρος !!!

Στέργιος Δεμίρης , Γεωπόνος ΑΠΘ

Λίπανση τριανταφυλλιάς: Tι λίπασμα χρειάζεται και κάθε πότε!
Πότε ραντίζουμε την ελιά για καρπόδεση και με ποια σκευάσματα ;
Κατηγορίες
[contact-form-7 404 "Not Found"]
Το καλάθι μου
Λίστα επιθυμιών
Είδατε πρόσφατα
Κατηγορίες