fbpx
λίπασμα για φυτά σε γλάστρες

Λίπασμα για φυτά σε γλάστρες: ποιο να επιλέξω και γιατί;

Λίπασμα για φυτά σε γλάστρες…οι καλύτερες επιλογές

Σε ποιον δεν αρέσει να έχει φυτά στον κήπο ή στο μπαλκόνι του ;

Κάποια μας φτιάχνουν τη διάθεση όταν τα βλέπουμε ανθισμένα ή να καρποφορούν , κάποια μας προσφέρουν εξαιρετικές μυρωδιές , ενώ άλλα αποτελούν  βασικά συστατικά στις καθημερινές μας μαγειρικές συνταγές!

Μία πολύ αγαπημένη συνήθεια των Ελλήνων είναι να καλλιεργούμε φυτά σε γλάστρες στο μπλακόνι μας. Φυτά ανθοφόρα , καρποφόρα και αρωματικά.

φυτά σε γλάστρες

Λίπασμα για φυτά σε γλάστρες

Η καλλιέργεια φυτών σε γλάστρα όμως έχει αρκετές ιδιαιτερότητες και πρέπει να γίνεται σωστά για διατηρούνται τα φυτά μας όμορφα , ζωηρά και υγιή.

Σε αυτό το άρθρο δε θα μιλήσουμε γενικά για την καλλιέργεια φυτών σε γλάστρες , αλλά αποκλειστικά για την λίπανσή τους , που είναι ίσως η βασικότερη καλλιεργητική πρακτική και απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή.

Όπως πολύ εύκολα μπορούμε να αντιληφθούμε όλοι τα φυτά που φυτεύονται σε γλάστρες έχουν μεγαλύτερη ανάγκη σε λίπασμα από τα φυτά που φυτεύονται στο χώμα.

Αυτό συμβαίνει γιατί το χώμα στην γλάστρα (στο οποίο αναπτύσσεται το ριζικό σύστημα των φυτών) είναι περιορισμένο , οπότε και τα θρεπτικά του συστατικά είναι περιορισμένα και εξανλούνται πολύ γρήγορα.

Μετά από καιρό καλλιέργειας στην ίδια γλάστρα , το χώμα γίνεται όλο και πιο άγονο , με αποτέλεσμα τα φυτά να μην έχουν τη δυνατότητα να αντλήσουν τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζονται για την ανάπτυξή τους.

Για αυτό το λόγο πρέπει εμείς να συμπληρώνουμε αυτά τα θρεπτικά στοιχεία συστηματικά στο χώμα , ώστε τα φυτά μας να μπορούν να αναπτύσσονται φυσιολογικά και να μας προσφέρουν απλόχερα τα άνθη τους και τους καρπούς τους!

Πάμε να δούμε ποια λιπάσματα πρέπει να προτιμάμε και ποια όχι.

Λίπασμα για φυτά σε γλάστρες: ποια είναι τα πιο κατάλληλα ;

Τα λιπάσματα χωρίζονται σε τρεις μεγάλες κατηγορίες:

  • τα κοκκώδη
  • τα κρυσταλλικά
  • και τα υγρά

Όι πιο κατάλληλοι τύποι λιπασμάτων για φυτά σε γλάστρες είναι τα υγρά και τα κρυσταλλικά λιπάσματα.

Κοκκώδη λιπάσματα

Καλό είναι γενικά να αποφεύγουμε να κάνουμε λίπανση των φυτών μας , όταν είναι φυτεμένα σε γλάστρα , με κοκκώδη λιπάσματα.

Και αυτό γιατί τα κοκκώση λιπάσματα είναι πιο ισχυρά από τα υπόλοιπα και τα περισσότερα με τη συστηματική τους χρήση μπορούν να κατεβάζουν το ph του χώματος , κάτι που δε θέλουμε σε καμία περίπτωση.

Και ποιος από εμάς δεν έχει δει μετά από χρήση λιπάσματος τα φυτά του να μαραίνονται , να καφετιάζουν τα φύλλα τους ή ακόμα και να ξερένονται;

μαραμένο φυτό σε γλάστρα

Λίπασμα για φυτά σε γλάστρες

Ο λόγος που γίνεται αυτό είναι ότι το λίπασμα έχει προκαλέσει τοξικότητα στα φυτά και τα έχει στρεσάρει σε μεγάλο βαθμό!

Είναι προτιμότερο αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε κοκκώδη λίπάσματα να επιλέξουμε βιολογικά λιπάσματα και με αυτά να κάνουμε λίπανση των φυτών μας σε γλάστρες μόνο μία με δύο φορές τον χρόνο και όχι περισσότερες!

φυσικό λίπασμα για τριανταφυλλιές gemma

Λίπασμα για φυτά σε γλάστρες

Κρυσταλλικά λιπάσματα

Τα κρυσταλλικά λιπάσματα είναι μία σαφώς καλύτερη επιλογή από τα κοκκώδη και μπορούμε να τα χεησιμοποιήσουμε με δύο τρόπους.

Ο πρώτος είναι τα εφαρμόσουμε στο χώμα και μετά να ακολουθήσει πότισμα για την διάλυσή τους και ο δεύτερος είναι να τα διαλύουμε πρώτα σε νερό και με αυτό να ποτίζουμε τα φυτά μας κάθε 15-20 ημέρες.

Υπάρχουν τύποι κρυσταλλικών λιπασμάτων που είναι κατάλληλοι για ανθοφόρα και καρποφόρα φυτά , για πράσινα φυτά και υπάρχουν και τύποι γενικής χρήσης , όπως είναι το ευρέως γνωστό 20-20-20.

Τα κρυσταλλικά λιπάσματα είναι η καλύτερη επιλογή για φυτά που έχουμε φυτεμένα στο χώμα!

λίπασμα ανθοφορίας λουλουδιών κρυσταλλικό gemma

Λίπασμα για φυτά σε γλάστρες

Υγρά λιπάσματα

Όταν μιλάμε για φυτά σε γλάστρα , όμως , σαφώς η καλύτερη επιλογή είναι τα υγρά λιπάσματα.

Και αυτό γιατί είναι αρκετά πιο ήπια από τα προηγούμενα , ενώ οι εταιρίες λιπασμάτων έχουν φροντίσει και έχουν αναπτύξει ειδικά υγρά λιπάσματα σχεδόν για κάθε είδους φυτό , τα οποία είναι πολύ ασφαλή για χρήση σε γλάστρες.

Ακόμη και περισσότερο λίπασμα να ρίξουμε κατά λάθος στα φυτά μας , θα ξεπεράσουν το ”σοκ” πολύ πιο εύκολα σε σχέση με τους άλλους τύπους λιπασμάτων.

Στην αγορά μπορούμε να βρούμε πολλούς διαφορετικούς τύπους λιπασμάτων , όπως λιπάσματα γενικής χρήσης , λιπάσματα για ανθοφόρα και καρποφόρα φυτά , λιπασματα για πράσινα φυτά , λιπάσματα για κηπευτικά, ακόμα και πολύ εξειδικευμένα λιπάσματα όπως λιπάσματα για ορχιδέες , για κάκτους , για bonsai , για αρωματικά φυτά κ.α

υγρό λίπασμα ανθοφορίας καρποφορίας fytopan gemma

Λίπασμα για φυτά σε γλάστρες

Διάλεξε όποιο από αυτά τα λιπάσματα θέλεις και πότισε τα φυτά σου κάθε 15-20 ημέρες για να τα διατηρείς όμορφα , ζωηρά και υγιή!

Κάνε εγραφή στο newsletter μας για να περισσότερες γεωπονικές συμβουλές!

Ευχόμαστε να βρήκατε το άρθρο μας ”Λίπασμα για φυτά σε γλάστρες: ποιο αν επιλέξω και γιατί” χρήσιμο !

Ποιο είναι το πιο ισχυρό φάρμακο για κατσαρίδες ;
Πως να διώξω τους τυφλοπόντικες από τον κήπο μου ;

Comments (1)

  1. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

    Η σελίδα σας με έχει βοηθήσει πάρα πολύ σαν αρχάριος που είμαι σχετικά με τα κηπευτικά και τα λουλούδια σας ευχαριστώ πάρα πολύ είμαι πιστός αναγνώστης σας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κατηγορίες
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
[contact-form-7 404 "Not Found"]
Το καλάθι μου
Λίστα επιθυμιών
Είδατε πρόσφατα
Κατηγορίες